Oldalak

2013. január 28.

M.A.Z. Filmajánló: Merida, a bátor



Lehet, sőt biztos, sőt tudom, hogy nem a filmajánlóhoz illik, de elnézést kérek a kedves olvasóktól a lemaradásért, de beteg voltam (vagyok), félévvel is kellett törődni, és más problémák is zargatták kedves kis életem. De a nagy visszatérést most két új filmajánlóval és egy közelgő meglepetéssel köszöntöm. Gondolom az óriásméretű címből rájöttetek, hogy ez melyik is lesz... :-)



   A Merida, a bátor [Brave] 2012-es animációs vígjáték a Disney és a Pixar alkotóktól. Bekerült a mozikba, még tavaly nyár környékén, ha jól emlékszem, s mindenhol, még Londonban és Párizsban (ugyanis voltam ezen helyeken) is mindenhol a BRAVE meg REBELLE (vajon melyik az angol, melyik a francia? helyes megfejtéseket lent találjátok) plakátok árasztották el a népes fővárosokat. Siker! Ez az, ami még jellemezte ezt a filmet, de én mégis csak a mai napon láttam. Méghozzá kétszer is. Nem azért mert elfelejtettem, vagy fanatikussá váltam vagy más hülye kifogás. Első alkalommal: "Merida, a bátor. Elvileg jó, nézzük meg oszt ezt van...", másodszor meg a családdal néztem meg. Egyből magamra ismertem néhány tulajdonság alapján. És nem, nem Merida a nevem, nem vagyok a bátrak bátra, ez igaz, vörös hajam sincs, se nem vagyok lány és nem is tervezem... Belső tulajdonság (még a nagyon kötöszködő emberek beleköthetnének, hogy: "hogy? hisz neki nincs belsője, hisz ez animáció!!!" - na az ilyen embereknek messze-messze kell mennie tőlem...), a történet lényege. Nekem nagyon tetszett, s Oscar-ra is jelölték, amit meg is érdemel. És a többi jelöltet megnézve viszi a pálmát...

   Sztori:
   Ősi idők óta sok generáción át hatalmas csatákról és misztikus legendákról szóló történetek keringenek a skót Felföld zord és rejtelmes földjén. A merész Merida szembeszáll a hagyományokkal, és kihívja maga ellen a végzetet, hogy megváltoztassa sorsát. A Merida, a bátor Merida hősies utazásáról szól, aki ügyes íjász, emellett Fergus király és Elinor királynő makacs lánya. Mivel elhatározta, hogy a saját feje után megy, Merida szembeszáll a vidék engedetlen és lármás urai: a goromba Lord Macintosh , a súlyos MacGuffin és a kötekedő Lord Dingwall számára szent, ősi szokással. Merida tetteivel akaratlanul is káoszt és dühöt vált ki az országban, és mikor a különc boszorkányhoz fordul segítségért, szerencsétlen kívánsága valóra válik. Az ebből következő veszedelem rákényszeríti Meridát, hogy szedje össze minden tudását és lehetőségét - beleértve okos és csalafinta hármasiker öccseit - annak érdekében, hogy a gonosz átkot megtörje, mielőtt túl késő lenne, mindeközben felfedezve a bátorság igazi értelmét.

   Mindenkinek ajánlom, hogy megnézze legalább egyszer!, nagyon hatásos és jó film...

   Egy szóval: 

"SZÍVMELENGETŐ"



2013. január 12.

M.A.Z. Filmajánló: Pi élete



   A Pi élete számomra két részben volt kihívás. Hogy megnézzem-e filmen, mert eléggé különböző véleményeket hallottam. A másik az olvasásához kapcsolódott, ahol szintén kb. 50-50 százalék volt az Igen és a Nem között, de végül nem olvastam el, és nem is baj, most, hogy láttam a filmet, meg nem is lenne rá időm.


   127 perces amerikai kalandfilm, mely Yann Martel világhírű regénye alapján vittek a filmvászonra. Nem is mondanék róla többet, esetlég még leírom, tényleg röviden, miről is szól:

   Pi Patel élete semmiben sem hétköznapi. Egy francia uszodáról kapta a nevét. Az apjának állatkertje van Pondicherryben. Tizennégy évesen hűtlen lesz gyökereihez, hogy egyszerre próbáljon keresztény, mohamedán és hindu lenni. És 227 napot tölt egy mentőcsónakban a Csendes óceánon kettesben egy Richard Parker nevű bengáli tigrissel.

   Egy szóval: Káprázatos!
   Több mondatban: Egyszerűen szuper a látványvilága. Sokan hasonlítják az Avatar-hoz, de én nem tenném ezt. Az Avatar című James Cameron-film harmadjára tetszett meg nekem, s most egyszerűen fantasztikusnak tartom, de a Pi élete másképpen jó film. Eleve szeretem az indiai témájú filmeket, mint a Gettómilliomost, vagy a Marigold Hotel. Az Oscar-díjas Ang Lee egy olyan világot tár a néző elé, hogy egyszerűen beleszeret a filmbe. A könyv is kell ehhez, mert a sztori nélkül nem lenne teljesen jó film. A vége kicsit szomorú, mikor a... Mindegy, nem akarok többet mesélni, egyszer legalább nézzétek meg!


2013. január 6.

M.A.Z. Filmajánló: Les Misérables - A nyomorultak




   Néhány hónapja láttam a legismertebb filmadatbázis honlapján, hogy a Nyomorultakból újabb filmet csinálnak. Immáron musicales változatban. Jó, hát nézzük meg az előzetesét. És akkor felállt a szőr karomon-lábamon. Te Jóságos Úristen! Hát már ez a körülbelül 2 és fél perces klip is lenyűgöz, milyen lehet a film? Már az is megvolt...

a nyomorultak

Cosette és Marius.
   Nagyon hosszú film (2 óra 40 perc + a hatás kiheverése), musical-dráma-történelmi. Victor Hugo, francia romantikus író tollából született meg a regény 1862-ben. Sok feldolgozása került már napvilágra, musical is készült belőle világszerte, de musicales film még nem. Most már igen. EZ! Csupa jó színészekkel, jó hangokkal, jó feldolgozással, szomorú, mégis szívhez szóló jelenetekkel, mondanivalóval...

   Színészek: HUGH JACKMAN - RUSSELL CROWE - ANNE HATHAWAY - EDDIE REDMAYNE - SACHA BARON COHEN - HELENA BONHAM CARTER - AMANDA SEYFRIED és még sokan mások...

   Történetét nem én írom most szó szerint, mert tegnap valakinek elkezdtem és elég hosszan regéltem.
   A XIX. századi Franciaországban játszódó történet az összetört álmokról, a viszonzatlan szerelemről, a szenvedélyről, az áldozatról és a megváltásról szól - az emberi lélek túlélésének időtlen testamentuma. Jackman alakítja Jean Valjeant, az egykori elítéltet, akit évtizedeken át üldöz a könyörtelen Javert felügyelő (Crowe), miután megszegi a próbaidejét. Amikor Valjean vállalja, hogy gondoskodik Fantine, a munkásnő leányáról, Cosette-ről, az életük örökre megváltozik.


Javert felügyelő (Russell Crowe) - a kedvencem...
Thénardierék és Colette. Cosette, ja igen, Cosette...
   Már a rendező is fantasztikus, hisz ő rendezte a kedvenc filmemet, a Király beszédét is. De ezekkel a színészekkel még annyira szuperebb. A filmnek legyen jó az eleje, a közepe, a vége. Az eleje az lenyűgöző volt, ahogy dolgoztatják a közmunkán levőket, mutatják a dolgoztatókat, majd kiderül, hogy Jean Valjean (24601) feltételesen szabad lábra kerül 19 év után. Itt már megjelenik a két főszereplő, Hugh Jackman (Valjean) és Javert (Russell Crowe), akiknek a hangja is zseniális, meg ahogy játszanak, az is. Nekem egész végig Javert volt a kedvencem, s a vége előtt nem sokkal öngyilkos is lesz :-( De mindenki nagyon jó volt szerintem. A második legjobb Valjean volt, a harmadik pedig, nekem legalábbis, Marius (Eddie Redmayne), őt követte Thénardier házaspár (S. B. Cohen és H. B. Carter), akik a szomorú jelenetek közé becsempészték nekünk a humort. Az ember azért valamennyire elérzékenyül, a sírás fojtogatja. Engem is fojtogatott, főleg a szuperhatásos végén, az epilógusnál. Mindehhez ugye kell a zene, ami nélkül nem tökéletes. De így szuper. Egész végig énekelnek szinte, így hülyeség lett volna lefordítani magyarra, szóval feliratos, de így a legjobb. Ajánlom mindenkinek ezt a filmet, mert ezzel lezárták a 2012-es évet (igaz, hogy én már 2013-ban láttam), ami a jó filmekben volt gazdag.

   Egy szóval:


Tökéletes…