Oldalak

2014. január 30.

Hotdogmánia

   "A hot dog egy virsliből és úgynevezett hot dog kifliből álló, melegen felszolgált étel. A főtt virslit puha, félbevágott hot dog kiflibe helyezik és általában mustárt tesznek a tetejére. Mustár helyett sokféle szószt (majonéz, ketchup, csiliszósz) vagy felvágott zöldségeket, savanyúságot is tehetnek a virsli mellé a kiflibe.   A hot dog eredete vitatott, többféle elmélet is létezik a származását tekintve. A legnépszerűbb elméletek szerint az Amerikában a bécsi wienerwurst és a frankfurti frankfurti virslit „dachshund” (kis kutya) néven kezdték el árusítani valószínűleg német bevándorlók, mivel a különféle virsli- és
kolbászfajták leginkább a német konyhára jellemzőek. 1867-ben egy német hentes, Charles Feltman megnyitotta New York első hotdog-standját..."
- Wikipédia: Hot dog c. szócikke (részlet)

Na, de azért a Wikipédia, a drága jó lexikon sem tökéletes, ugyanis a dachshund angol szó nem kiskutyát jelent, hanem tacskót. Egyik legemlékezetesebb szó, amit angol tanulásom alatt sikerült elsajátítanom, ezért jegyeztem meg :-) Hozzáteszem, még egy angoltanár se tudta helyesen kimondani - nem mintha én tudnám...
Na, ilyen egy full extrás hot dog :-)

De most már térjünk a lényegre, hagyjuk a mellékszálakat.

Mostanában a M.A.Z. összes tagja (azaz csak én) "elhotdogosodott". Hogy ez mit jelent? Több dolgot is:

  • hot dogot eszik heti több alkalommal
  • újabb és újabb technikákat fedez fel a hot dog evése közepette
  • Németországban is hot dogot eszik, méghozzá az IKEA-ban
Most, hogy az elején tisztáztuk mi is a "forró kutya", nézzük meg e csodás, juj-de-fantasztikus bejegyzés több alfejezetét... :-) már jómagam is belezavarodtam saját nyelvészeti gabalyodásaimba...

1. IKEA Hot Dog Magyarországon és Németországban
(Ez se ide tartozik, de milyen furcsa a két ország neve végén található helyrag, miközben mindkettő szó az országgal végződik, mégsem Magyarországban és Németországon... jó, tudom, unalmas vagyok...)

1.1 Magyarországon

A magyarországi IKEA áruházakban (abban a kemény kettőben) is megtalálhatjuk a hot dogot, miközben nincs benne semmi svéd specialitás, hogy például a virslit így főzik, vagy lazacból van a virsli, esetleg tengervízben főzik, vagy bármi más svédség! :-) De mégis rohadt finom az IKEA-s hot dog! És, ami még jobbá és finomabbá teszi, az az, hogy nagyon is olcsó (hisz drága kajánál csak az áru ára jár a vásárló fejében, nem az, hogy finom - jó, lehet, hogy csak a magamfajtákéban játszódik le ez a gondolatmenet, hogy finomnak kell lenni, ha már megvettem! Légy finom! FINOM!!! Hú, de rossz...). 100 forintba kerül egy hot dog Budaörsön és az Örs vezér terén (a letelepedési helyek kiválasztásának kreativitását remélem
mindenki felfedezte az Örs-Örs kapcsolatban...), menüben valami 250 (méghozzá újratölthető itallal), sőt IKEA Family kártyával két hot dogot kapsz és még olcsóbb! Emellett még van fagyi meg most már - ha jól láttam - pizzaszelet is, ami fokozatosan távolodik a svéd gasztronómia remekeitől...

Plusz 50 vagy 100 forintért lehet rá kérni pirított hagymát is (amivel még istenibb lesz), továbbá rakhatsz rá rengeteg szószt:
IKEA hagyma
(azért itt is észrevehető
a letisztult design)
  • ketchupöt (gondoltam kipróbálom, és a helyesírás-ellenőrző így simán elfogadta - mielőtt valaki szólna)
  • chilis ketchupöt
  • mustárt
  • majonézt
  • hot dog szószt (ami olyan, mint a majonéz)
És akkor minden tökéletes, már csak arra kell figyelni, hogy a hot dog hagymája, szósza a szánkba kerüljön, ne pedig a nadrágra, pólóra, asztalra. Remélem a virslivel mindenki tud bánni... igen, kicsit félreérthető, de most arra gondolok, hogy nem fog kiesni a húskészítmény a hot dog kifliből tegyük fel az asztalra... jól kimagyaráztam :-)

1.2 Németországban

Hát az is rájön, aki nem olvassa ezeket a sorokat, hogy valami különbözik egy magyar és egy német IKEA hot dog-jában (bocsánat kedves magyartanárok, ha ezt nem így írják, de valamilyen oknál fogva nincs benne a helyesírási szabályzatban). És jól is gondolták, akik ezt gondolták, ugyanis van differencia. Na, de mi?



Kicsit drágább maga a hot dog, de mégis jobban megéri!
Megpróbáltam megnézni, mennyibe is kerül, de valamilyen oknál fogva (talán, mert egy kukkot nem beszélek németül - gondolhatjátok, hogy ez a hülye bezzeg kiment Deutchland-ba...) nem értettem meg teljesen az ikea.com/de/de honlap tematikáját, nyelvezetét, ezért csak néhány dolgot osztok meg, de azt kicsit később.
199 Ft-ért :-)
hülyének (nekem) is megéri...

Drágább, igaz, de nem kell pluszba hagymáért fizetned, ugyanis utána egy kanállal annyit raksz a hot dogodra (bocsi, magyarosok), amennyi csak ráfér (én sokat raktam, és a fele az asztalon landolt, a másik meg a földön). Sőt nemcsak, hogy pirított hagymát, de uborkát is rakhatsz rá, amitől sokkal ízesebb, zamatosabb lesz, az ízek összeérnek és kész riói karnevál zajlik le a szádban (hozzáteszem, én nem tettem bele uborkát, szóval ez csak tipp, hogy ilyen lehet az érzés).

A német IKEA áruházakban talán kettővel több ital van, mint Magyarországon, így tényleg sok innivalót próbálhatsz ki, mindössze egy pohárral.

Sokkal jobb így, hogy nem kell fizetned pluszba, sőt van olyan full extrás ajánlat, amivel sok hot dogot kapsz és talán 3-4 eurót, ha fizetsz érte és azt csinálhatsz vele, amit akarsz - az éttermi házirenden belül.

1.3 Megvásárolható

Ha valaki nem éri el az IKEA-hatást, akkor megveheti a boltjában e csodás étel "tartozékait" (ha IKEA-nyelven akarjuk mondani), a virslit, a ketchupöt, a hagymát, a kiflit is, és könnyű elkészíteni - gondolom használati utasítást ehhez nem adnak. :-)

Persze azért van, ami sokkal olcsóbb Deutschland-ban, mint itt, de nézzük meg, egy IKEA hot dog-os bevásárlólistát:

  • KORVBRÖD, ami maga a hot dog kifli. 8 darab kerül 690 forintba. (Németországban 1,95€)
  • KETCHUP, avagy ketchup. 490 forint egy fél kilós flakon (persze nem csak a flakont kapjuk meg. (Németországban: 1,50€)
  • ROSTAD LÖK, avagy a pirított hagyma 350 forint egy 100 grammos dobozka. (Németországban: 1,00€)
  • Virslit a magyar IKEA-honlapon nem is találtam. (Németországban: 2,95€ /0,44 kg)
Azaz jobban megéri Németországban bevásárolni, ha pont ezeket a hozzávalókat akarjuk megvásárolni, főképp a virslinél, amit magyar IKEA-ban nem árusítanak, legalább a honlapon. Persze megértem, ha valaki csak ezért nem megy 1000 kilométert Franfurt-am-Main-ig :-)

De vannak más módszerek is a beszerzésre!

2. Hozzávalók

Virslit bárhol lehet kapni, ehhez nem tudok hozzászólni, egészen a gagyi S-Budget-estől az aranyrudakkal feldíszített csoda-virslikig.

Ketchup, mustár, majonéz, egyéb szószok - ehhez is no comment!

Kifli. Kifli.
Itt két fajta van, a nagyobb az 350 grammos és asszem
850 Ft volt, szóval a három kicsi sokkal jobb :-)

Pirított hagyma viszont már húzósabb eset, ugyanis több módszer van ennek beszerzésére:
  1. megvesszük az IKEA-ban 490-ért, 100 grammosat
  2. megvesszük LIDL-ben 299-ért, 150 grammosat (én 199-ért vettem, mert akció volt!)
  3. tovább kutatunk utána. A lényeg, hogy az IKEA-hoz képest nézzük, hogy megéri-e vagy nem. Mi a Németországban vásárolthoz hasonlítjuk (hasonlítom), de az más dolog... :-)
Németországban 0,99€ volt egy 150 grammos. Csak úgy írom...

És ha valaki nagy diétán van, mert sokat evett karácsonykor és még mindig nem fogyott le 50 kilót, vagy kicsivel kevesebbet, akkor ajánlom, hogy kenyér/kifli nélkül egyen hot dogot. Persze maga a hot dog szóról nem a diéta (nem a pozsonyi magyarországi országgyűlés - haha, töris poén - de gáz vagyok, mindegy...) jut egy épeszű ember eszébe, de hát miért kéne mindenkinek épeszűnek lennie? Nem, de :-)

Angliában például  £3,95 (angol font) volt, ami átváltva rohadt drága - így nem is vettem, hisz a már az elején levezetett drága-finom effektus játszódott volna le az eszemben és a hasamban egyaránt...

Amúgy a LIDL-ben is lehet komplett hot dogot venni, külön kiflit, virslit (üvegben, lében... nem néz ki valami jól), hagymát, ketchupöt venni és biztos úgy is jó, és jóval olcsóbb is :-)

Bebizonyítottam, hogy az IKEA-nál is van olcsóbb. :-)

Bár mivel a LIDL is német bolt, ezért valószínű ott is olcsóbb, mint szó szerint drága hazánkban :-)

Ha megjött a hot dog evészetéhez a kedved, akkor
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése