Oldalak

2014. január 2.

2013. Röviden

   "Egy újabb év eltelt, újabb esztendő adódott hozzá az ősrobbanás óta elszálló időhöz, már egyre kevésbé emlékszünk arra, hogy megépültek az első piramisok, a görögök pucéran szobrászkodtak, a rómaiak felépítettek egy csomó UNESCO világörökséget. Régi idők pletykája, hogy miképp jutottunk el ide, a Kárpát-medencébe, vagy, hogy milyen eredetű nép vagyunk... Már nem tudjuk, hogy kedden vagy szerdán koronázták meg IV. Bélát, s már nem is emlékszünk a keresztesek harcaira... Elbuktak forradalmaink, föltámadott a tenger, majd nyert, vagy megbukott... Rendszert váltottunk, kormányokat váltottunk, forintot még mindig nem váltottunk (euróra), s egy újabb esztendő vált a múlt részévé... A 2013-as évnek hamarosan a végére érünk, s mindent újra kezdhetünk, megváltoztathatunk (, az itt felsorolt 6 sor elemeit már nem), vagy egyszerűen hagyhatjuk, menjen tovább, legyen úgy, ahogy eddig csináltuk..."

A szerző

Na, de komolytalanabbra fordítva a szót, egy újabb változatos, furcsa évet hagyhatunk magunk mögött, s belevághatunk a 2014-es évbe. Ebben a bejegyzésben összefoglalnám, mi is történt velünk magyarokkal a világban, s velünk emberekkel a magyarban... ja, nem. Szóval: tekintsük át, mit adott nekünk a 2013-as év...

2013. Röviden

Mondá az Úr: "Jaj."
   Az idei első hónap, mint már megszokhattuk, a január volt. Eddig nem közöltem semmi furcsaságot, hisz mindig január az első hónap. Magyarország összes iskolája az állam fennhatósága alá került, a főnök az állam lett. Ez persze nem jelenti azt, hogy Állam Bácsi bejár az iskolába, vagy, hogy tőle kell engedélyt kérni síelésre, csak azt, hogy várhatóan semmi sem úgy lesz, mint eddig, minden megváltozik, nehezebb lesz, ami augusztus és szeptember között be is igazolódott, de még maradjunk az év elején. Nem történt semmi káosz se szilveszterkor, se újévkor. Még a hónap elején bejelentette lemondását Beatrix holland királynő olyan indokokkal, hogy ez így volt szép, pont annyit uralkodott, amennyit kellett, a fia is hagy uralkodjon, meg gondolom így támogathatja is az új holland királyt. Én személy szerint csak akkor mondanék le, ha egészségügyi problémám lenne, vagy valami hasonló.
   Ebben a hónapban, január 23-án avatták be Obamát. Másodszor! Nagy botrányt kavart az, hogy a ceremónián az amerikai himnuszt éneklő Beyoncé tátogott. Aztán kiderült, hogy nem is kellett énekelnie. Bonyolult!

   Ez a lemondási indok a következő hónapban, februárban meg is történt, XVI. Benedek pápa bejelentette lemondását. Hát ezen a fél világ meglepődött (a többi muzulmán, zsidó, buddhista..
.), a villám pont ezen a napon bele is csapott a Szent Péter-bazilika kupolájába (nem történt kár). A hónap végén le is mondott, s pápa nélkül maradt a katolikus egyház. De én pont ekkor mentem volna Rómába, így Vatikánvárosba is, de hát ha nincs pápa, összeül a konklávé, nem mehetek be a Sixtus-kápolnába, meg hasonlók... Szomorú voltam.

Ferenc pápa
   Végül csak sikerült márciusban bejutnom a Sixtus-kápolnába, ugyanis hihetetlen sebességgel megválasztották az új római püspököt, Ferenc pápát, aki kivételes egyházfő mind közül. Barátságos, kedves, nagyon mosolygós, laza, emberi :-) Az eddigi legcukibb pápa, ha lehet ilyet mondai. El is jutottam Rómába, de közben el kezdett esni a hó, pont március 14. és 15. között. Az országban való közlekedést meggátolta a hó, a fél ország beszorult kocsijába, áll az autópályán, Pintér Sándor meglátogatja-segíti az embereket.
   Ugyanúgy márciusban alakult meg az Együtt 2014 PM szövetség, az egyik legostobább nevű párt, aminek neve csak a 2014-es választásokon értelmes, továbbá ilyen hosszú nevű párt még sosem volt. Vezetője: Bajnai Gordon és "Fájni fog"-programja, ami november csúcspontja lesz a közeljövőben, most már közelmúltban.
   A kormány mindenben segített, hogy kijusson a magyar a hóból, de mégsem a hó, hanem ők gátoltávagy fizetsz, vagy maradsz.
k meg az országból való kijutást a röghöz kötéssel, ami nem sok embernek, főleg diáknak tetszett. Lényege az, hogy az államilag támogatott diákok csak akkor mehetnek külföldre, ha fizetnek! Ez sokaknak nem tetszett, tüntettek, iskolákban is - nálunk is, de nem volt nagy eredménye, meg nem is értettem, hogy ezzel mit érünk el, ha a 2/3-ad megszavazta, majd Áder János köztársasági elnök úr is szignózta, s így már
   Ja, meg ekkor volt a névnapom is :-)

   Áprilisban kb. nem történt semmi. Egy hónap volt hátra májusig.

   Megrendezték a sokadik Eurovíziós Dalfesztivált, melyen Magyarország a nagy port kavaró ByeAlex nevű úriembert indította. A külföldieknek tetszett, ugyanis nagyon jó helyen zártunk, de Magyarország fele még ma is irtózik a fura fiútól és dalaitól, pontosabban kissé dallamos monológjaitól. A dalversenyt a dánok nyerik, a mostani A Dal 2014 versenyzői között is majdnem pont ugyanazok vannak, mint minden évben, természetesen...

   Július volt az összetartás, a nagy beszédek hónapja. Ezek mind az árvízhelyzethez kapcsolódnak. A tény, hogy a Duna melletti falvakat és városokat, még Budapestet is elöntötte Európa hatalmas folyója (Duna), valamint, hogy csúcsokat döntött, tényleg szomorú, hisz sok család elvesztette megélhetését (tegyük fel, földjét). Voltak, akik pózoltak a budapesti árvízzel (én nem, vagy... hagyjuk!), de volt olyan bolond ember is, aki megmártózott abban a folyóban, ami alapjáraton zöldesszürke, tele van szeméttel, s ki tudja, hány hajléktalan pisilt bele - bár a Balaton is hasonló... elgondolkodtató.
   Volt egy öltönyös, esernyős úriember is, aki órákon át állt a Dunában, mindenki nézte, sőt bámulta, és fotózta, sok videót is készítettek róla, s minden híradóban benne volt. Később a rendőrség felszólította, hogy hagyja el a terepet!
   A pózolás és az öltönyös ember mellett rengeteg beszédet is hallhattunk, minden párt képviselőjétől. Az ellenzék közül alig szólaltak fel, semmi bátorító szót nem mondtak, sőt kampányrendezvényeket szerveztek, amelyen sokan ki is akadtak - Szavazzak rá, miközben le se tojja az országot!
"Előre ország népe..."
   Voltak kormánypárti miniszterelnökök - nem is olyan sok, sőt inkább egy, aki mindenhol ott volt, az Árvízvédelem Hőse volt, ugyanis tényleg segített, szervezett, közbenjárt minden ügyben. A beszédeit, amelyek arról szóltak, hogy éppen hogy tart a védekezés, a sebesültek száma stb., lapról olvasta, és hozzá kell tenni, hogy legfeljebb 2 mondat lehetett mindegyik lapon. Furcsa!
   A Duna nem csak Magyarországon folyik. Földrajz 5. osztály. Vagy már korábban is ismeretes(nek kellene lennie)! Németországban is rettentő nagy károkat okozott, ami nem is olyan meglepő, mert voltam Németországban, és a partszakasz és a folyó "magassága" között aligha van 0,5-1 méter. De azért ne legyen baja se németnek, se magyarnak, senkinek, csak a...
   Nem, senkinek! :-)

Mán mögin' a Jóska gyerök!
   Július volt a kedvencem. Megnyíltak a NEMZETI DOHÁNYBOLTOK. Nagyon hasznosak, ugyanis erre meg a gyönyörű semmilyen logókra ment el a pénz, gyerekek nem mehetnek be a szüleikkel, a dohányos babák se mehetnek most már be - annyira igazuk van, hisz nap mint nap cigis csecsemőket látok. A külföldiek még jobban kedvelhetik, hisz szexboltoknak nézik mindet. Ha valamelyik könyvkiadó most készít Budapest vagy Magyarország útikönyvet, akkor ezt is írja bele a szószedetbe, vagy rakjon bele
illusztrációkat. És akkor nem hinnék azt, hogy mekkora szex-nép vagyunk...
   Azért furcsa érzés, hogy egy régi TRAFIK mellett, amit már 40 éve üzemeltet Józsi bácsi, megnyílik egy NEMZETI DOHÁNYBOLT, amit 5 perce vezet egy 20 éves úriember. De mégsem éri meg annyira, mert egyfolytában kirabolják őket.
THE SON
   Emellett még történt valami, egy világszenzáció! Megszületett György cambridge-i herceg, az új trónörökös. A britek ilyenkor nem alszanak otthon, békés körülmények között... NEM, ugyan. Inkább sátorokban fekszenek a kórház előtt, s várják, hogy mikor születik meg a herceg vagy hercegnő. Aztán megszületett, mindenki hazamehetett, kipihenhette magát. Erre a napra a THE SUN című napilapon más szöveg volt olvasható: THE SON (fiú). Ha lány lett volna, valószínűleg nem a THE DAUGHTER című lap lett volna a boltokban, de hát ezt már nem tudjuk meg. Legközelebb majd egy újabb trónörökös érkezésekor. De még ne is beszéljünk ilyenekről, GOD SAVE THE QUEEN!

   Augusztus óta mindenhol három szót olvashatunk. MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT. Erre az örömhírre rengeteg pénz elment, de természetesen, ha nem tudná valaki ezeket az autópályán elolvasni, akkor egy önálló honlapot is készítettek, aminek a tartalma majdnem, hogy a semmivel egyenlő. Sőt még a semminél is kevesebb. A honlap Tudta? stílusa nagyon sok más fontos tényt is feltárhatna: Tudta, hogy a delfinek okosabbak az embernél? Nem. De azt tudom, hogy Magyarország jobban teljesít.

http://jobbanteljesit.kormany.hu/


   Egy másik augusztusi esemény: korábban a kormány megváltoztatta a Magyar Nemzeti Bank logóját. A gyönyörű, díszes logó helyére 7 vonal került, ami az egyszerűség olyan határait kezdte el súrolni, hogy már rossz volt nézni. De azóta újra megváltozott, csak ezt már nem tudta az ország felháborodó népe! Kicsit díszesebb lett a 2.-nál. Bár annál díszesebbet alkotni nem volt olyan nehéz.

1. 2011-ig körülbelül:


2. Augusztusig:
3. Augusztustól:
   Lehet, hogy jobb nem tudni, hogy ezekre az apró-cseprő változtatásokra mennyire pénz ment el, de úgy gondolom elég nagy annyira ez az összeg, hogy fel lehessen rajta háborodni.

   Szeptemberben is történt egy s más, de ehhez a hónaphoz most csak egy eseményt kötnék. Egy ellenzéki politikus beszédét arról, hogy minden milyen rossz, s hogy ő mennyire jobban csinálná - hozzáteszem korábban annyira nem tudta ezt jól csinálta, hogy még le is mondott. De nem nevezek nevén senkit. Annyit fűznék még hozzá, hogy elhangzott az Aki hideg és langyos, az üljön fel a gázsütőre. Ez az év beszéde. De ahogy ezt a szöveget ez a politikus mondta, azt érdemes megfigyelni, mert úgy hangzik, mintha megőrült volna...

   "Fájni fog." hangzott el sokszor ebben a hónapban egy sokadik ellenzéki politikustól, mely annyira sejtelmes, hogy sok másik politikus elkezdte őt piszkálni, sőt az M1 híradója is kb. nevetség tárgyává tette azzal, hogy rengetegszer bejátszották a fájni fog szöveget. A képre kattintva megnézhetitek a videót, szakadok olyan röhejes!



   Novemberben és decemberben elkezdték felújítani az országot, elkezdték festeni a villanypóznákat, új utakat építettek. 2013 folyamán fokozatosan hallhattuk, olvashattuk, hogy egy újabb metróállomást adtak át, a négyes metrót kipróbálták, szépülnek a megállók, használatbavételi engedélyeket adnak ki, s hogy idén márciusban átadják a népnek. Végre!

   2013 szép év volt. Én annyira nem szerettem, és nem csak azért, mert maga a 2013-as szám nem tetszett. De nem ez a lényeg, s már nem is a 2013, hanem az, hogy jól sikerüljön a 2014-es év.

BOLDOG, M.A.Z.-BAN GAZDAG ÚJÉVET KÍVÁNOK
MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése