Oldalak

2012. április 20.

Humorista a javából

A mai napon, 1955. április 20-án jött világra Dolák-Saly Róbert, magyar humorista, Anti bácsi, Boborján, Naftalin Ernő megszemélyesítője, a L'art pour l'art társulat tagja, a magyar humorvilág egyik nagy alakja. DE JÓ!


Ha valaki nem ismerné ezeket a szereplőket, akkor adok egy kis leírást:


Anti bácsi:
Anti bácsi.
Az öreg nem tudni, kinek az apja. Valószínűleg nem is vér szerinti rokon, csak véletlenül egy emelettel lejjebb „ment haza” egyszer kutyasétáltatás után. Ezt azonban nem vette észre sem ő, sem a család. Általában nem is ízesül a család életéhez, csak testileg van jelen. Általában a szavak, kifejezések, közmondások, mondókák kifacsarásának változatos módozataival fejti ki véleményét. Megjegyzései egy másik dimenzióból származnak, valahonnan a totális szellemi leépülés és a letisztultság kivételes állapota közötti térből. A „zsenilis” öregúr kedvence a pia, és a nők, de szomorúságára az utóbbihoz nem jut hozzá.


Naftalin Ernő
Ő a híres ötletológus, aki tudományos fejtegetéseivel vált ismertté országszerte. Előadásaiban olyan fontos kérdéseket feszeget, hogy hogyan kell megfogni egy poharat, vagy hogy mit tegyünk, ha véletlenül beválogatnak bennünket az olimpiai csapatba, de arról is van véleménye, hogy hogyan tegyük ártalmatlanná kiskorú hozzátartozóinkat egy váróteremben, mielőtt még rosszalkodni kezdenének. Naftalin közzé tett gondolatait komoly tudományos elméletekkel támasztja alá. Hitelességét segíti elegáns megjelenése: nagy műanyag fésűvel igazgatott zsíros haja, ízléses mintázatú, több számmal nagyobb kötött pulóvere, és kezében szorongatott koszlott szatyra, mellyel már a piacra járó nénikék sem mutatkoznának szívesen.


Leopold.


Leopold, a porondmester
Leopold, a Winnetou c. diafilmek narrálásával lopta be magát a közönség szívébe. A nyávogó hangú, raccsoló úriember azóta már sok-sok hasonló képsorozat történetét mesélte el sajátos felfogásban színházi előadásokon és tévéműsorokban. Hogy miért sajátosak ezek az előadások? Mert Leopold, a hablatyoló hóhányó nem különösebben művelt fickó, és fogalma sincs a vetített mesék eredeti történetéről, ráadásul lusta is, hogy utána nézzen. Így rögtönzése nyomán a látott képkockákból egy egészen más történetet ismerhetünk meg.






Boborján.
Pandacsöki Boborján
Fent nevezett mindig világcsúcsokat szeretne megdönteni. Mindezt edzője, Besenyő Pista bácsi ötletei nyomán teszi, de rendszerint felsül a próbálkozásaival. Az viszont mégiscsak nagy teljesítmény, hogy egy ferde szájcsücsökkel sikerült országos hírnévre szert tennie. Jellemét egy kölyökvizsla és egy öt éves kisgyerek tulajdonságaiból keverték össze egy ismeretlen génlaboratóriumban. Hencegő, gyámoltalan, sértődékeny, impulzív, irigy és meglehetősen oktondi, valamint a csoki a kedvence. Szexuális élete nincs, ugyanakkor nagy örömöt okoz neki egy lepke, vagy egy mikrofonzsinór, amíg el nem vonja a figyelmét egy falból kiálló "jó kis szög".


Könyvei:
- Madáretető,
- Agyatlantisz, avagy az ember tragédia és
- Boborján.


Dedikáltatnád? Szerencsét,  hogy DSR ott lesz a mostani könyvfesztiválon, vasárnap (2012. 04. 22.) dedikál.


És a végére egy Naftalin Ernő!
Boldog Születésnapot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése