Oldalak

2014. január 22.

Út a jogosítvány felé II.

Nagy dolgok az életben - vannak. Van olyan, amin muszáj átesnünk, mint például a vizsgákon, az érettségin, és van olyan vizsga, amin nem kötelező, de érdemes részt venni. Ez a KRESZ megtanulása és alkalmazása: avagy a jogosítvány megszerzése. Én belevágtam ebbe a hosszú ideig tartó folyamatban, és hamarosan félúton járok (nem időben, hanem részek szerint). Igazából lehetett volna az is a címe az egész bejegyzés-sorozatnak, hogy Út a jogosítvány felé, s miközben ezt írom, újra ez tetszik, de van, ami ellene szól:

  • már van egy Út Németországba (hamarosan folytatódik...)
  • másrészt a tesztek és a vizsgák feladatai alapján találóbb címet akartam, ami arra emlékeztet, hogy régies, kb. húsz-harminc éve nem frissítettek semmit, ezért itt a...

Á, nem.
Mégis legyen a bevált, hangzatosabb :-)



Igen, furcsán hangzik a cím, mert általában az 1. résszel szokás kezdeni. Így, hogy ezt leírtam, most kevésbé tűnök bolondnak, megzavarodottnak, de aki még így gondolja, nyugodtan tegye :-) De miért is erről akarok előbb beszélni? Azért mert még frissebb az "élmény", s egy-két hét múlva már csak nézek, mint Rozi a moziban... Igazából az 1. rész fokozatosan készül, mert az magával a KRESZ-teszttel és a gyakorlással foglalkozik, amit már régebb óta használok, de úgy érzem, hogy még nem teljes, még nem érte el azt a szintet, amivel ki lehet érdemelni a világhálóra való kitétel lehetőségét. Jaj, de szépen lett megfogalmazva...

Na, szóval. Elég a rizsából, vágjunk bele a 2. részbe, melyben megtudjuk, milyen egy elsősegély-oktatás és -vizsga, továbbá mikre figyeljünk, mire készüljünk, mikor vagyunk szerencsésebb esetben, és mikor nem.

Az elsősegély-oktatásért elég sokat kell fizetni, miközben lehet, hogy a vizsgán a nyolcadrészét nem is kell tudnod. Hozzáteszem, a vizsga majdnem, hogy drágább, mint maga az oktatás, szóval az egész egy nagy simli, adományozás a Vöröskeresztnek. Jótékonykodsz a tudtod nélkül. Ha megkérdezik, hogy mi leszel, ha nagy leszel, a válasz csak is a Vöröskeresztes lehet!
Ha valaki itt akar megtanulni csókolózni ne adj isten, el kell
keserítenem, hogy az orrába kell fújdogálni :-)

Az oktatáson megtanultuk, hogy kell újraéleszteni, amit az amerikai filmekben teljesen másképp mutatnak, ugyanis orrba, és nem szájba kell fújni a levegőt, további felfele kell nyomni a páciens állát és hasonlók. Sőt 30-at mellkaskompresszióval kell kezdeni (egy nagyon-nagyon tudományos lapon még Compressio néven említik), amiről szerintem kevesen nem tudnak. Továbbá gyakorlásnál elég tízet, de a vizsgán kötelezően harmincat kell nyomni.

Trés romantique...
(Nagyon romantikus)

csak az a gond, hogy mint említve vagyon,
full nem így kell csinálni...
A stabil oldalfektetés sem olyan tiszta, mert mindig más és más esetek után kell ebbe a pózba helyezni a sebesültet - legalábbis, ahogy tanították. A könyvek is teljesen mást írnak, mint ahogy gyakoroltuk. Sőt nemhogy a könyvek, de a vizsgáztató és maga az oktató is másképp kérte számon. Az oktató azt mondta, hogy a lába alá nyúlj, míg a vizsgáztató-hölgy erre beszólt, s rátérített a helyes útra, így felülről húztam magam felé a beteg lábát. Annyira jó, hogy egységes ez is!

Emellett végigtanulmányoztuk az összes előforduló esetet, példaesetekkel, amik tele vannak helyesírási hibák tömkelegével. Persze a gyakorlólapon is (amire azt mondták, hogy benne lesz, de egy szó sem volt róla végül) ferdén fénymásolva, régies betűkkel, baleste szóval tanulhatják meg az elsősegélynyújtók, hogy kell segíteni a bajba jutott embertársán.
Stabil oldalfektetés. Itt is úgy, van mint a vizsgán.
Csak az oktatáson nem volt így.
Amúgy ez is jó alkalom arra, hogy közelebb
kerüljünk valakihez, hisz a férfi arcán látni,
hogy élvezi a nő érzéki érintését :-))))))

Magánál a vizsgánál, ha ketten mentek be - mint mi -, akkor neked nem is kell megcsinálnod mindent, csak vagy az oldalfektetést vagy csak az újraélesztést. Ezután feltesznek talán egy kérdést és még nem is kell rá jól válaszolnod, máris megvan az elsősegélynyújtó-kártyád. Röhej az egész, hogy 2014-ben itt tartunk, hogy a semmiért kapsz egy életre szóló papírt, elismervényt. Ha olyan hülyeséget mondasz, hogy a lélegzetét visszanyerő ember fejét hátrahatjuk a nyakánál fogva (amivel kb. megfojtod), nem baj, ugyan dehogy, stabil oldalfektetés, de azért megkapod a vizsgát. Szóval én örülök, hogy átmentem, és szerintem mindenki így van vele, de ha belegondolunk, hogy az életben maradás elősegítéséhez ennyi elég... szörnyű!

Bár amilyen drága egy ilyen elsősegély-vizsga, felér egy lefizetéssel, szóval alapjáraton meg kell csinálni, meg kell szerezni a kis kártyát. :-) Magyaros módszerek itt is jelen vannak...

A következő, azaz előző részben meg mesélek nektek, gyerekek :-), a másik szupermodern autós-vezetős programról, a KRESZ-tesztről. :-) Az se semmi...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése