Oldalak

2014. január 17.

A biztonsági őrök 3 árnyalata

A szürkének, a szabadságnak, a nem jut eszembe mi a harmadik pornós dolog és az orvosnál való unalom ötven árnyalata (utóbbi az enyém: link). És most eljött, végre, végre, végre!!!! húú!!! a biztonsági őrök 50 árnyalata!!!

   Tisztelt Blogszerző, Honfitársam,

   Magyarország Alaptörvényének XVIIMXOSLOEXXIII. 4 és 6/8-ik paragrafusa alapján a rezsicsökkentés a blogok árnyalati oldalát is érinti, ezért 2014. január 1-jétől csakis 3 árnyalata lehet ezeknek.

       Sok puszi,
   Magyarország kormánya

Hát, akkor most csak a biztonsági őrök 3 árnyalatát mutathatom be - sajnálom :-(



A biztonsági őr elnevezés sok mindent elárul a hivatásáról. Biztosak lehetünk abban, hogy nem virágot árul, másodállásban nem óvóbácsi, nem könyvet ír a rég elvesztett románcokról, nem használhatatlan Trabantokat szerel, hanem őrzi a biztonságot. Ez az alapfeladata. Sokan persze nem tesznek így. Mármint akiknek ez a feladata. Más természetes, hogy nem tesz így, hisz a virágot áruló sem a biztonságot őrzi, a Trabant... mindegy, szerintem értitek. Szóval vannak olyan biztonsági őrök, akik őrzik a rendet, tényleg koncentrálnak az ügyfelekre, vevőkre, észreveszik a lopást, ha valaki bűnt akar elkövetni, egyből kiszúrják. Ezek a biztonság őrei. De vannak, akik csak lazsálnak, nem tesznek semmit, végignézik a lopást, a kiabálást, bármit. Neki mindegy... Több féle van, ebből ötve.. hármat sorolnék fel - engedelmetekkel... :-)

1. A vérprofi.
előfordulás: ritka - szinte nincs is
helyszínek: bevásárlóközpontok.
röhejesség: nem mersz ránézni, de magadban szakadsz a röhögéstől - de mégis FÉLSZ... rettegsz.
példaeset:
Nem így nézett ki, nem ő az :-)
Az Auchan-ban láttam a biztonság őreinek gyöngyszemét, a védelem angyalát, aki nem a férfi nemet képviseli, hanem a nőit. Ha valaki látta, ismeri, vagy tudja, hogy eljön érte és megveri, az elismeri, hogy ő tényleg egy vérprofi őrző-védő. Igazából nem a legszebb teremtés, de gonosz angyalnak megfelelő. Úgy képzeljük el, hogy alacsony, nem annyira testes, de nem is vékony, van egy nagy anyajegye és gyilkos szempárok tépdesik jóságunkat... Ő a bejáratnál állt (csak egy van), és négy fele nézett, a bejárat, a pénztárak, az egészségügyi rész és a bevásárlóközpont közepe felé. Behajolt, pislogás nélkül nézett előre, a bejárat felé. Rémisztő volt, de mégis tudott meglepetést okozni: mint egy vérbeli katona, 3-5 perc után 90 fokos fordulatot vett balra, s folytatta a nézést. Volt szerencsém átélni ezt a pillanatot - nem kívánom senkinek. Eltelt megint 3-5 perc, és megint 90 fokos fordulat. Most látja, hogy mi történik a könyveknél, filmeknél. Aztán mikor jól megnézte, ránéz a pénztárakra: ott a rabló! Nagyon durva. Hozzá hasonló aligha van, nő legalábbis biztos nincs (nem beszólás :-) ), őt az Auchan-ban már nem látni, szerintem (mint tök egyértelmű eset), már a CIA-nak dolgozik... Ijesztő. De vérprofi.

2. A jó napot-figura
előfordulás: növekvő számban
helyszínek: könyvesboltok, számítástechnikai és elektronikai üzletek
röhejesség: nincs
példaeset:
Egy Libri Könyvesboltban találtam rá először a kettes típusú őrre. Ahogy átlépsz a küszöbön, máris köszön neked. Ez még nem is probléma, mert így kívánja az illem (Ámen.), de ahogy teszik, az már zavaró: hangosan, szinte rád kiabálnak, JÓ NAPOT!!! te meg már nem bírsz visszaköszönni. Elköszönésnél ugyanez. Ez a típus követ téged, nézi, hogy mit csinálsz, és zavarban vagy. De még zavaróbb, ha oda kell hozzá menned, mert tegyük fel van nálad egy másik könyv, amit korábban vettél. Először is természetesen köszönt neked, mikor beléptél a boltba. Mikor odaállítasz hozzá, újra rád kiabál, majd megkérdezi, miben segíthet. Elmondod: akkor mintha jogosítványt, forgalmi engedélyt kérni, kéri a könyvet, a bizonylatot, az indokló okiratot, a könyvjelzőt, a mindent. Szerencsére a könyvem (ami egy kötelező olvasmány volt amúgy) kissé sárgás volt, régi kiadás és ugye tudjuk, hogy A LIBRI JOBBAN TELJESÍT, már csak szép kiadású könyveket rak ki a polcokra. Ha végül elenged, továbbmehetsz, ugyanúgy néz, követ, majd rád kiabálva búcsút int...

3. A felfedhetetlen
előfordulás: sok
helyszínek: valahol - épp erről szól az egész
röhejesség: 200%
példaeset:
A felfedhetetlenek azért felfedhetetlenek, mert nem tudod, mit őriznek. Főleg, ha kint áll az utcán, mindig másik részén. Ekkor tényleg nem tudod, hogy most az utcát védi, vagy a boltot, de csak 100 méterről sasolja, hogy kiment-e már a tolvaj, hogy 2 km múlva elérhesse? Érthetetlen számomra. Nálunk itt van egy ilyen biztonsági őr, ing-nyakkendő, néha zakó, kopasz fej - tipikus biztonsági őr-figura. De hogy mire van, azt nem tudja senki a környéken. Elhaladva mellette, sok párbeszédet hallottam. "Valaki megkérdezte, hogy mit állok itt. Ilyet..." vissza kellett volna fordulnom, és nekem is meg kellett volna kérdenem erről a fontos ügyről, de nem tettem. "Mit állsz itt?" is volt már, de az egyik kedvencem az volt, mikor valakinek mondta, hogy "Itt állok 500.000 forinttal a zsebemben." Aha! Pedig nincs is a közelben bank, vajon kinek dolgozik? A Donnak? A kormánynak? Ellenzéknek? FBI-nak? Ki tudja. Legutóbb olyat hallottam, hogy új barátaival arról beszélgetett, hogy ő nem szív, nem dohányzik, nem piál. És akkor eszembe jutott egy Gandhi-bölcsésseggel egyenrangú tanítás: őt tisztelned, nem tesztelned kell. Á----men. És azóta csak nézek rá, a kopasz buksikája, és azon gondolkodom, hogy fogalmam sincs, mi a fenéért állsz itt már lassan 3 éve, de tisztellek, mert még mindig itt vagy.




Na jó, most az egyszer szegjük meg a törvényt, legyen 4. Ha Paksot bővítik, bővítek én is :-)

4. A biztonságtalansági őr
előfordulás: rengeteg
helyszínek: bárhol
röhejesség: inkább csak nevetséges, hogy ilyen is van még - de még mennyi
példaeset:
Egy ruhaüzletben állva láttam meg a biztonsági őrök ezen "típusát". Kezében telefon, rajta Angry Birds-szel játszik. Közben a ruhaállványra támaszkodik, az odaigyekvő vásárlótól eltakarja a termékeket. Egyszer odament egy nő, hogy levenné azt a ruhát, kérem, nem érem el. Erre nagy duzzogva, szemét felhúzva - jelzésként -, elrakta telefonját, levette a ruhát, majd fogta és visszaállt játszani. Na, ebből a fajtából rengeteg van. Akik igazából nem is tudom, miért és hogy lesznek biztonsági őrök? Itt tartunk, hogy már nincs biztonság.

Mindegy, csak ennyit akartam.

Hamarosan folytatódik a 3-árnyalat sorozat...

Addig is:

A következő rész tartalmából:
Don Flamingo meghalt. Dottore Martini mérgezéssel elkövetett gyilkosságot tár a Corason család elé. Maria nagyi megkéri Alessandro-t, az ügyvédet, hogy segítsen kideríteni, mi és miért történt. A család többi tagja is várva várja az ügyvédet: tudni akarják, hogyan rendelkezett a Don. Vajon mi sül ki ebből az egészből, ki a gyilkos, miért tette, és mi Alessandro titka? Hamarosan (sem) tudjuk meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése