Oldalak

2014. február 1.

"Lejárt a víz" és egyéb lejártságok

Ha éppen a hétvégi nagy bevásárlás közepette megpillantunk egy csokit, egy joghurtot, kekszet vagy bármi más élelmiszert a szupermarket egyik polcán, akkor egy számadatot nézünk meg: hogy mennyibe kerül az áru. És akkor örülünk neki a legjobban, ha látjuk, hogy az eddigiekhez képest nagyon olcsó, sokkal drágább egy másik üzletben, hülye az ember, ha nem veszi meg.

De van egy másik számadat. Pontosabban nem is, csak annyira számos adat, hogy számok vannak benne. Ez az, amit egy átlagos ember nem néz meg - én se szoktam, nem felvágni akarok felsőbbrendűségemmel :-) Ez nem más, mint a fogyasztási dátum nevezetű kis, apró betűs felirat.

De úgy istenigazából mikor járt le ténylegesen az áru? És mikor nem? És mikor célszerű megvenni?


Igen, már a cím is kissé kilóg a sorból, őszintén szólva furcsa - még belegondolni is. De erről később lesz szó. Előtte tisztázzuk, milyen módon írják rá a termékekre, ha valamilyen kaja már annyira romlott, hogy szinte önálló életre kel... szerencsére ez azért ritka, hisz a lejárt csirkemell (ilyet se hallottam még) sem fog életre kelni, hisz nem is egész állatról van szó, na meg ez csak valamilyen gagyi amerikai horrorfilm sikertémája lehet a közeljövőben.

A termékekre a fent írt módon jelzik, ha valamit már nem szabad megenni, meginni. Ez lehet:
Vizek. Lejárni vagy nem lejárni?

  • lejárati dátum - bár ezt inkább bankoknál használják
  • fogyasztható
  • lejár
  • fogyasztási idő
  • szavatosságát megőrzi
  • minőségét megőrzi
Biztos vannak másféle feliratok is, de az alábbiak biztos megállapítások ezekről:
  • olvashatatlan betűtípussal, kissé csúsztatottan vannak ráírva
  • néha nem tudni, milyen típusú dátum formátumban van elhelyezve az időpont (bár azért sejthetjük, hogy az 14/1/14 biztos nem 2014. 14. havának első napja vagy hasonló...)
  • vizeknél a kupakon van, ami nem mindig olvasható
  • kólánál például nagy probléma, ha az üvegre írják rá, főleg fekete betűkkel - olvashatatlan, sőt inkább láthatatlan (biztos célzás, hogy ez már akkor romlott volt, mikor előállították...)
  • leírják az innivalók címkéjére, hogy fogyasztható - jó nagy betűkkel -, de a fogyasztási idő már nem fért oda, mert oda azt kellett odaírni, hogy milyen jó ez az ital
Ezek mellett eltérhet még a dátum év-hónap-nap rendszere pontosság szempontjából is:
  • 2014. 01. - eléggé tág fogalom azért egy egész hónap, mert pl. január 17-én vett termékről nem tudjuk, hogy az már régen rossz, vagy még van egy nap, vagy csak hónap vége, esetleg pont ekkor, ezen a napon üt be a K.O.
  • 2014. 01. 17. - ekkor már sejthetjük, hogy a terméket 16-án gyorsan meg kell enni/inni, utána - ha már nagyon lejárt -, biztos, hogy csak a kaját is inni tudjuk, de abban is biztosak lehetünk, hogy már nem tesz jót szervezetünknek.
  • 2014. 01. 17. 13:30 - ez a nagyon pontos számítási módszer, de mégsem annyira jó, mert ha tegyük fel, hogy a 6. óráról 13:35-kor csöngetnek ki, akkor biztosan tudod, hogy már nem eheted meg azt a csokit, órán meg nem szabad enni. Szóval bukta! Amúgy meg honnan tudják, hogy 13:29-kor még tök egészséges, jaj, de zamatos, egy percre rá már hányadék íze van, szörnyű, irány a vécé...
Eltér a magyar és a külföldi is!
BEST BEFORE - WORST AFTER
  • Magyarországon a már említett szövegeket használják (pl. fogyasztható), melyek beszabályozzák, hogy eddig s nem tovább! Ha eddig nem tetted meg, vesd kukába, de rögtön!
  • Míg pl. Angliában azt írják mindenre, hogy Best Before (azaz legjobb, mielőtt), ezzel csak azt jelzik, hogy jó, megeheted akkor is, de azért mégis akkor a legcsodásabb, mikor még Before van, nem pedig Worst After (legrosszabb, miután)...
Persze erről a különbségről az is tehet, hogy Magyarországon nagyon szigorúan vesznek mindent, ha a kajáról, így az élelmezésről, így a gyerekekről, így a jövő felnőttjeiről, így a dolgozó népről, így az adókról, így az államról van szó. És az állam érdekében mindent meg kell védeni!!!

Most, hogy végigtárgyaltam, s mindenki egyetértően bólogat bájos kis otthonában, beszélnék (a kötözködők kedvéért: írnék) még néhány, ehhez kapcsolódó dologról.

Mint például az akciós termékekről, amikre azért ragasztják rá a -25%, -50%, esetleg -75%-os matricákat, mert másnap, ezen a héten, 5 perc múlva lejár a szavatosságuk. Ezek a legjobbak amúgy, mert alapjáraton drága termékeket megvehetsz magadnak, most az egyszer olcsón! A közelemben levő üzletekben (Auchan, Interspar, Tesco, kis Spar) már tudom, mit hol kell megtalálni, így azt is, hogy hova dugják az akciós és az akciós hűtőtermékeket (asszem ez a nevük). Persze ez az idő függvényében változik, ugyanis reggel gyorsan kirakják egy megkülönbözető jelzésű helyre, ahonnan a nap múlása során a vásárlók hazaviszik ezeket, így zárás előtt 30 perccel már nem biztos, hogy magunkénak tudhatjuk a 75 százalékkal leakciózott csokoládét, vagy túrórudit, vagy ki mit akar...

Persze van a rosszabb eset is, mikor éppenséggel nem a drága, minőségi termékeket árazzák le, amiért drágák, és nem veszi őket senki, hanem előfordul az is, mikor a gagyi, no-name márkákkal találkozhatunk az akciós részlegen, hisz pocsék árut nem vesz senki... Így egy márkás, alapjárton 420 forintba kerülő kaviár mellett megtalálunk 10 csomag 5 darabos S-Budget túrórudit. :-) Ami amúgy nem olyan rossz, csak az S-Budget tejcsokoládé szörnyű... áááá...

Múltkor kis Boci csokit vettünk, 150 forint helyett 75 forintosat, elég sokat, de hisz a hülyének is megéri, hisz egész januárban lejár, így még mindig jó - ma már nem. Basszus. Bár belegondolva, múltkor 160 forintért vettünk egy szeptemberben lejárt Boci csokit, nagyot. Januárban! És semmi baja... na, jó talán kicsit szar íze volt. Bár mogyorókrémes volt, aminek eleve "érdes" íze van. Mindegy, nem untatok senkit.

Van, mikor rá van írva, hogy lejár október 10-én, de mivel konzervkaja, rámondjuk, hogy óóó, hát az sose jár le... de azért inkább vigyázzunk, meg tanuljunk meg főzni, hogy ne kelljen konzervből élni. Csak háború esetén, de az más tészta...

Ez nem házi készítésű fotó - isten őriz, hogy ilyet még akciósan
is megvegyek -, csak mutatom, melyik az akciós termék!
Vannak furcsa lejárások, lejártságok, mint például a víz. (???) Múltkor vettem ki a kosárból egy szénsavas vizet, és rá volt írva, hogy lejárt: 2013 januárjában. Ez kb. nyáron volt asszem. Gondolkoztam, hogy jó, persze mindenre ráírjuk, hogy egyszer véget ér a fogyasztás..., de belegondolva: Lejárt a víz? Ez komoly? Nem nagyon iszom szénsavas vizet, sőt nem iszom, ezért én nem ittam belőle, hisz le is járt, de elvileg nem volt semmi baja. Azóta nagyon figyelünk, hogy nehogy lejárjon a víz.

A legrosszabb lejártságok, amik remélem, nem fordulnak elő soha senki életében...:
  • lejárt a Nutella. Ebbe még belegondolni is hátborzongató, hogy olyan sok ideig nem előttünk belőle, akár kanállal, akár kenyérrel, akár palacsintába töltve, hogy lejárt. Hú, de durva...
  • lejárt a víz - ez vicc...
  • lejár a gyorsfagyasztott termék, vagy a konzerv - nagyanyáink megmondták, hogy az sose jár le, az mindig ehető lesz, akkor is, ha nem.
  • lejárt kedvenc csokink - kb. olyan lelki stressz járja át testünket, mint a Nutella-szindrómánál
  • lejárt bármiféle drágán vett termék - felbecsülhetetlenül szörnyű érzés - egyszer veszel ilyet, és akkor is lejár
A gagyi termékeknél, egy Ájszteja nevezetű jeges teánál számoljunk azzal, hogy annak már alapjáraton torokcsikorgató íze van, és már lejárta előtt lejárt íze van, ez még nem gond - csak ha ilyet veszünk, akkor az már az...

Amikre viszont tényleg oda kell figyelni, mert nem túl kellemes ezeket lejárt formában enni, inni:
  • tej
  • tejtermékek
  • tejből készült termékek
Igen, ebből kettő ugyanaz, három meg ugyanarra vonatkozik, de más nem jutott eszembe.

"Figyeljünk arra, hogy mit eszünk, hisz saját egészségünknél nincs fontosabb."
L. I. Besbiforus
Fogyasztóvédelem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése