Oldalak

2014. február 13.

Az óriáshamburgerek hazája

Hivatalosan nincs neve ennek a sorozatnak, melyben kajáldákat, elegáns-gazdag éttermeket (ritka) étkezési szokásaimat mutatom be, hisz aki már mazgastyán (M.A.Z.-aggastyán), azaz régóta olvassa blogba vetett, mélyre ható gondolataimat, az tudja, hogy úgyse tartanám be, hisz ha meg is hirdetnék egy olyan sorozatot, hogy M.A.Z. à la carte, akkor nem valószínű, hogy lenne folytatása. Ezért nem ígérek ilyet, de valószínű, hogy lesz még kaja-poszt, ahogy az előző is volt (link: itt).

Apropó előző, ha már a hotdogokról beszélünk, akkor most is garantálhatom, hogy most is meg fogtok éhezni - remélem legalább -, kivéve, ha valaki nem szereti a hamburgert, vagy a ketchup-ellenszenv hatására szalvétával meneszti a szendvicsből a nem kívánt tartalmakat (bocsi :-D ), de remélem nem sok ilyen ember van, és egy ilyen poszt után remélem most is rohantok enni! Ha már úgyis rohantok, reklámozzatok :-) hogy ők is rohanjanak. Ez ilyen összefogás köztem és az éttermek között, miközben semmiféle szerződést nem kötöttünk - cserekereskedelem, így is mondhatnánk...

De elég a szószátyárkodásból, térjünk a témára.
Átverés! Ha igazán magyaros ízeket akarsz,
akkor keress fel egy magyart, ne egy Mekit...

"Minden út a KRESZ-hez vezet." -ahogy a világ egy mondás sem említi. Így hát ez is a jogosítvány irányába vezető hosszú úthoz kapcsolható. Úgy voltunk (én és a padtársam - akiből így most sztárt csináltam), hogy ha sikerül a vizsga, akkor betérünk ebbe a bizonyos étterembe, melynek neve hamarosan fel fog csendülni. Úgy állapodtunk meg, hogy ha sikertelen vizsgát teszünk le, akkor is elmegyünk e messzi helyre, de nem hiszem, hogy megtettem volna, mert akkor inkább csak szomorkodva néztem volna, ahogy mások esznek. Vagy, ha már szomorkodós helyet keresünk, ahol tömhetjük magunkat, akkor nem kell luxushelyre menni, ott van a jó öreg McDonald's, ott igyuk le magunkat Coca Cola-val, sem rázva, sem keverve.

De mivel sikerült (link: itt), ezért úgy döntöttünk, hogy kipróbálunk egy másik hamburgerest, amiről jobban feltételezhető, hogy igazi hús, igazi szendvics, igazi paradicsom, és előző életében (mielőtt kidobták volna, és vegyi hulladékként tovább paksolták) nem uborka volt, vagy éppen marhahús... Na, jó nem kell ennyire túlozni, csak így jobban át lehet látni, hogy mi a különbség egy globális gyorsétterem (neveket nem említenék) és egy igazi kajálda között, ami nem a McDonald's. Erre jött, mint isteni sugallat, vagy micsoda, Marika néni kávézója

Van egy honlap, a Szeretlek Magyarország (nem összekeverendő az M1-en futó Magyarország, szeretlek c. műsorral), ahol képeket, világméretű híreket, magyar eseményeket, érdekességeket, vicceket, internetes tudnivalókat, állatokat, éttermeket és szokásokat mutatnak be. Kiemelném az éttermeket, ugyanis arról szól ez az egész. Két ilyet találtam, az egyik volt ez a kávézó, a másik meg egy másik, amelynek meglátogatására szintén sok esély mutatkozik a jövőben.
Ez egy viszonylag kisebb hamburger

De mi nem kávéztunk, nem megyünk el a Mester utcához csak azért, hogy mint kit burzsoá, felhörpintsük 900-ért egy Espresso-t, vagy nem tudom. Itt hamburgert is lehet kapni. Ha ezen valaki iszonyatos módon meglepődött, nézze meg a címet, a főképet, a témát meg minden hasonló erre emlékeztető jelet, s nyomban elillan a meglepettség szikrája. Huss!


Itt rengeteg hamburger közül lehet választani, ha jól számolom, 38 különböző variáció közül lehet válogatni a kedves vendégnek. Ez jó is, mert minden igénynek megfelel, de egyben szörnyű is, hisz a döntésképtelen ember nem tudja, hogy most majdnem 40 féle szendvicsből melyik válassza. Főképp, hogy sokuk ugyanolyannak tűnik. Többféle hús, többféle szendvics-méret, körítés, szósz teszi lehetővé ezt a hatalmas kínálatot. Van itt Piedone, Pa-Dö-Dö vagy Mátrix, de olyanokkal is találkozhatunk, mint az Istenek szigetével, a Pontjóval, esetleg a Legényfogóval. Ezeknek az ára és tartalma le van írva, kellő részletességgel, de ha nem kérsz bele hagymát, akkor szólhatsz: Nem kérek bele lilahagymát. Csak, hogy segítsek a szókincsben :-)

"Inni vagy enni. Ez itt a..." dehogy kérdés,
tedd mindkettőt!
Mégis a legérdekesebb, legmegragadóbb és legrejtélyesebb az úgynevezett Jelszavas Burger. Nem mond sokat, de tényleg. Ha még azt is hinnénk, hogy sejtjük, vessük el gondolatunkat, ássuk jó mélyre, majd még lejjebb. Ez a szendvics jelszóval működik, ahogy ez le is vagyon írva. Csak akkor kérhet ilyet az ember, ha tudja a jelszót. Ezt viszont, ahogy szintén le vala írva, nem mondja meg a főnök, senki ott az étteremben. Írva találjuk: kérdezz meg valakit, én még aznap interneten felmentem a gyakori kérdésekre, beírtam, hogy Mi a jelszó? És még aznap jött a válasz. Hogy mi is ez a rejtélyes szó, ezt csak a végén árulom el. Talán... :-)

De ha még meg is van ez a jelszó, akkor sem érezhetjük magunkat teljes békében, ugyanis még mindig nem tudjuk, mi van benne. Ugyanis ez nincs leírva. 3 vagy 4 féle hús - nem emlékszem -, saláta, paradicsom, reszelt sajt, lapkasajt, uborka asszem, kérés szerint chilis szósz meg lilahagyma. A hús ha jól tudom: marha, sertés és csirke (rántva és sütve is talán, így jön ki a négy, ha annyi van benne). Ennek az ára így 1500 forint helyett csak 1000. Drága, drága, mondja a zsugori ember. De nem! Mert ha belegondolunk egy gyorsétteremben is efölötti összeget költünk el egy nagyobb (ámde mégis kisebb - hisz a kép csak illusztráció) szendvicsért, és még az sem garantált, hogy jól lakik az ember. Itt viszont bőven jól lakik, és nagy pufiban kapod, 4-es méretűben, szóval nemhogy kevés lesz, hanem... mindjárt kiderül.

Nem csak hamburgert lehet enni, de azt érdemes
Megkaptuk, kés-villa, mert mással nem lehet. A felét megfogtam és megpróbáltam kézzel enni. Földi mennyország, ami az ember szájában zajlik (a reszelt sajtot leszámítva, mert az nem olyan jó, sőt rossz...), ahogy keverednek az ízek, meg minden. Persze nekem is úgy kellett kezdenem, hogy 4 egyenlő részre vágom, s I. negyed, II. negyed, III. negyed felbontásban fogyasztom el, de hát nem így tettem, a múlton meg felesleges rágódni. Inkább rágódjunk magán a szendvicsen, ami isteni volt, hullott belőle ez is, az is, de a lényeg, hogy rohadt finom volt. És nagyon bele lehet fáradni, a III. negyed elfogyasztása után keserű szempárom tekintett le az ellenfélre, az utolsó negyedre. Ki fog győzni, 3:0-ra vezetek, de ha ezt most nem eszem meg, akkor örök dicsőségem a porba hull, s tovább... Végül nem bírtam megenni, s becsomagoltattam. Elbuktam. Viszlát nép, te szeretett nép!

Ennyit magáról a jelszavas burgerről. Emellett ihatsz 200 forintért hideg és meleg teát, amit magadnak töltesz ki, továbbá 150 forintért limonádét. Mi az utóbbit választottuk, s nagyon is jól tettük, hisz jót ettünk, jót ittunk. És a végén csak 1150 forintot kellett fizetni.

A hazavánszorgás, tele hassal, valami rémes volt, de még jó, hogy jött a négyes-hatos villamos és hazabattyogtunk vele. Ha 100 méterrel többet kellett volna sétálni, kész, végem... Nagyon ízletes és nagyon laktató.

De hol is van ez? Kérdezi a... mindenki, aki uccu neki, be éhes lett biz' ám, hejhó, jer ide! Sajnos tőlem távol esik ez a hely, de mivel így is a világ végére mentem a KRESZ-vizsga miatt, ezért gondoltam úgy, hogyha már erre bandukolunk, akkor jó lenne benézni. Megtettük, megettük, elmentünk... :-)

És akkor az infók:
név: Marika néni kávézója (de ha hamburgert írsz a drága jó Google-be, az is jó)
cím: 1094 Budapest, Angyal u. 28.
eljutás: 4-6 villamos Mester utca megállója és gyaloglás (nézzétek meg Google Maps-en!)
nyitva: H-P 10:00-21:00
és a lényeg, milyen hamburgerek vannak: KATTINTS IDE ÉS EGYÉL!!!

Ja, ki van írva, hogyha nem ízlik, nem kell kifizetned, de ebben az esetben illik az első harapások után kinyilatkoztatni nem-tetszésünket, hisz miután megettük, senki nem fogja elhinni, hogy ja, amúgy nem ízlett..., legyünk taktikusak, ha ezzel a lehetőséggel akarunk élni :-)

Na, jó étvágyat!
Most újra éhes lettem. Ha valaki megy oda, hívjon el :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése