Oldalak

2014. február 22.

Szülinap 2.0 - avagy kétéves a M.A.Z.

A Minden Ami Zalán blogoldal első bejegyzése.
Az eredeti - sosem használt - pergamenen
(forrás: British Museum)
Elérkezett újra az a nap, amikor ünnepel a M.A.Z. Nem, nem kell megijedni, s rohanni a nagy bevásárlóközpontokba, nem karácsony van, nem is húsvét - ami néhol akkora ünnep, hogy saját tételt írnak róla egy idegen nyelvi vizsgán -, hanem szülinap. Nem az enyém, addig ugyanis még bőven van idő, hanem a Minden Ami Zalán Nemzeti Blogoldalé. A M.A.Z.-é. Méghozzá a második szülinapja.

A mai napon a bloghoz kapcsolódó kérdésekre válaszolok, melyeket úgy érzem, válaszra kell méltatnom, mert vagy fontosak, vagy hasznosak. De mielőtt ezeket közzétenném a válaszokkal egyetemben, tisztáznék egy-két információt a M.A.Z. eddigi két évéről.

Eddig (ezen kívül):
731 nap

183 bejegyzés

kb. 6500 megtekintés

kb. 77300 szó


Legrövidebb posztunk (posztom) 7 szóból áll, mely így hangzik:

"Csak nézd meg, besz... (nagyon fog tetszeni!)"

A leggyakrabban használt szavak:
Eredetileg úgy volt, hogy így fog kinézni a
Minden Ami Zalán logója
(forrás: Ermitázs, Szentpétervár)

  • szóval
  • link: itt
  • lsd.
  • a
  • és
  • ...
  • :-)
  • nem
  • ,
    és még sorolhatnám

És most következzék néhány apró-cseprő gondolat a M.A.Z.-ról:

"A legtöbb bejegyzés eddig filmajánló, melyekre nem vagyok büszke, ugyanis sokuk története csak ki lett másolva, ami igazából annyira nem is zavart, inkább az, hogy nem akartam, hogy Minden Ami Film legyen a Minden Ami Zalánból, ugyanis ez nem egy filmes blog, abból ugyanis van elég. A M.A.Z. egy olyan oldal, ami rendkívül széleskörűen akarja bemutatni a világot, amiben élünk, amiben élek. Erről anno egy kis plakát is beszámolt, mely az oldal jobb oldalán sokáig látható volt. Most újra kirakom ide. Röviden összefoglalja, mi is a M.A.Z.



Mazochistának lenni ne tudja meg senki, milyen, én se, senki se akarja, de "mazistának" esetleg mazinistának, azaz M.A.Z.-kedvelőnek lenni jó. Gondolom én. Sőt nem gondolom, nem is akarom, hisz ilyen demokrácia cucc van, hanem szeretném. Szeretném, ha minél több gyermek, diák, felnőtt, nyugdíjas, családtag, barát nézné a blogot. Nem (csak) azért, hogy a statisztikák jobbak legyenek, s súrolják az eget, hanem azért, hogy minél több ember otthonába eljusson, s ha épp ez a poszt célja, akkor mosolyt varázsoljon az arcára, vagy megéheztessem, hogy utána jó helyen egyék-igyék, vagy, hogy egy programmal biztosítsam számára a minőségi szórakozás lehetőségét.

Nem akarok állandó látogatókat szerezni, inkább meg akarom őket nyerni, hogy ne csak azért nézzék a Minden Ami Zalán Nemzetközi Blogoldalt, mert előtte reggel mondtam neki, hogy ma nézd meg, mert írok egy filmről (ami nem is lesz amúgy), hanem azt szeretném, ha az ember, ha nem is olyan rendszerességgel, mint a facebookot, de többször, szívvel-lélekkel, lelkesedéssel, örömmel látogatná a M.A.Z.-t..."

Na, ennyi csöpögős köszöntésféle elég volt szerintem :-)

És mielőtt azokra a bizonyos bloggal kapcsolatos, olvasók által feltett kérdésekre és azokra vonatkozó válaszaikra terelnénk a figyelmet, nézzünk meg még valamit.

Most írom, mert lehet, hogy valakit untatnak a válaszok, és nem görget le a bejegyzés aljáig. Szóval a lényeg az, hogy most, a M.A.Z. fennállásának 2. évfordulóján egy kis kvíz tárul az olvasó elé. Ez nem Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének szereplőinek összehasonlítása és emberi tulajdonságainak egybevetése a való világgal lesz, isten őrizz!, hanem a bloggal kapcsolatos. Néhány kérdésre nagyon egyszerű lesz válaszolni, a többi még könnyebb lesz (legalábbis nekem). De miért érdemes kitölteni ezt a tesztet? Ha megteszed és elküldöd a zalunia@freemail.hu drótposta címre (mai fiataloknak, e-mail, vagy mi...) a válaszokat, akkor értékes nyereményeket, egy angliai utat, egy hajóutat Görögországba, valamint 10 Samsung Tabletet is kisorsolhatnék, de mivel ez túl snassz, unalmas, gagyi nyereményajánlat, ezért csak azt ajánlom fel, hogy az olvasó / beküldő által kért / írt téma szerepelni fog a blog posztjai között. Azaz, ha te a (vigyázok, nehogy valami jó ötletet adjak) valamelyik filmet választod, lehetőleg valami nagy szart, már bocsánat a szóért, akkor arról lesz szó - persze ha betartom :-) A kép csak illusztráció, mármint az ígéret csak ígéret marad, ha olyat kérsz, amit úgyse fogok teljesíteni - ilyenek a filmes kérések :-( Hogy mit szeretnél, miről szóljon a jövő bejegyzése, azt is tüntesd fel a levélben. Postán is feladhatod, csak a gonosz postás bácsi el fogja lopni, és sose jut el hozzám... Magyarország, szeretlek :-)

Na, de mik is a kérdések?
1. Hány bejegyzés lett eddig közzétéve (2014. 02. 22-ig)?
2. Írj egy olyan bejegyzést, amiből ej-haj-rece-ruca szidalmazok egy filmet! Linket is ha lehet, mert így a látogatások számát növelhetjük :-)
3. A blogon már volt könyvajánló. Igaz-é vagy tán hamis-e?
4. Írtam már ejnye-bejnye szöveget kötelező olvasmányról?
5. Eddig hányan nézték a blogot? Keress-kutass!
6. a legkönnyebb - Mi a véleményed a Minden Ami Zalán c. blogról? (ne azt írd egyszerűen, hogy jó. Bár ezek után mindenki azt fogja kb. írni, hogy vagy tetszik, s nem alkalmaz kerek egész mondatokat. Bár e sor elolvasása következtében már hosszas regéket ír az ember, s ennek hatására közepes mértékűre fokozódik a szöveg. De így már nem tudja, mit írjon az ember. Írj annyit, amennyit akarsz.)

Beküldési határidő: ÉÉ/HH/NN ÓÓ:PP

Na, és a kérdések!
Tisztázzuk, mi is volt ez. Noszogattam az olvasókat, akiket még ismerek is, esetleg még barátkozom is velük :-), hogy írjanak kérdéseket, hogy valami full extrás dolog is legyen ebben a bejegyzésben, hisz ünnep van!!! Kezdetben a kérdések száma negatívból lassan váltott pozitívba, nulla volt. Majd a noszogatás 2.0 hatására, lássatok csodát, dicsértessék meg minden, jöttek a kérdések. Egyszerűtől egészen a gyönyörűségesig.
Mondanám, hogy 1340 kérdés érkezett, s mindet nem tudom közzé tenni, de sajnos nem így van :-( de még lehet(ne) ezen változtatni.

A kérdések.

Kaptam olyan kérdést is, amivel nem tudtam sokat kezdeni, mert Humor Herold és Móka Miklós írta, vagy hogy említsem őket (őt). Nem fogok rá válaszolni, mert közük nincs se a bloghoz, se hozzám, de az e-mail írójának üzenem, hogy amúgy nagyon tetszett, röhögtem rajtuk - sokáig :-)

Vannak olyan kérdések is, mikor komplett néven írnak, hozzáteszem, nem ismerem őket. Aztán rájöttem, már ahogy a kérdés témájára keveredett a szemem, hogy ez nem olyan személyes kérdés, inkább ilyen FW:FW:-s e-mail körkérdés, amit egyszer valaki elküld valakinek, majd mindenki megkapja a világon, legalábbis Magyarországon. Így a Problémád van a hajhullással? kérdést sem fogom válaszra méltatni :-) Sajnálom, De amúgy nem, nincs bajom a hajhullásommal, annyira, hogy nem is hullik.

És akkor a tényleges kérdések:

A jövőben milyen újfajta cikksorozatokra számíthatunk mi, olvasók?
Ha valaki nagyon régóta olvassa a Minden Ami Zalánt, akkor rájöhetett arra, hogy ha megígérem pl. azt, miszerint "most az állatokról fogok írni, többrészes lesz.", akkor úgyse tartom be. Még 2012-ben, április-május környékén ígértem meg, hogy lesznek heti rendszerességgel bizonyos napi sorozatok, mint Filmek, Vesézgetések (ez volt a neve is), de nem tartottam be. A filmekből végül rengetek született, ennek utóda a M.A.Z. Filmajánló, aminek már kampec, konyec, finito... A többi megígért cikksorozatból - ahogy a kedves olvasó fogalmaz - vagy egy rész készült (az meg ugye nem sorozat), vagy még annyi se. Szóval nem merek ígérgetni. Voltak persze olyan dolgok, mint a jogosítvány, vagy az Út Németországba, ami több részből áll, melyeket tervezek befejezni, esetleg folytatni. Szóval a sok unalmas rizsa után jöjjön a lényeg. Feltehetően még két része lesz az Út a jogosítvány felé sorozatnak, az Út Németországba utolsó, III. részére még 1-2 héten belül sor kerül, sőt ehhez még egy mellékszám, mellékposzt is fog kapcsolódni, amit biztosra ígérhetek. Emellett tervezek valami budapesti sorozatot is, de még nem teljesen tiszta... de lesz, garantálom.
A Minden Ami Zalán Nemzeti Blogoldal (akkor még csak
Minden Ami Zalán) első képe.


Nem gondolkodtál azon, hogy például töris dolgokat kirakjál? (remélem jól emlékszem a kérdésre, de a lényeg ez volt)
Sokat gondolkodtam azon, hogy a M.A.Z.-nak legyen sajátos témája, ami igazából mégsem sajátos, mert történelemmel kapcsolatban nem hiszem, hogy tudnék valami újat mutatni a kedves olvasónak, hisz a Wikipédia már mindent tud, és ott a jó öreg Google is. Ezek után úgy érzem, hogy nem lenne fair, egy Ctrl C- és Ctrl V-alkalmazás lenne az egész. De ha valakinek van konkrét ötlete, akkor szóljon szívesen várom.
Sőt, ha már a történelem, külön téma, akkor még a Budapest és a francia is eszembe jutott. Gondoltam már arra, hogy francia érdekességeket, szöveget, nyelvtanokat raknék ki, persze ezeket mind egy külön blogra, így az reklámozhatná a M.A.Z.-t és fordítva, testvérblogok lennének. Ez még nem biztos, hogy ez elindulhasson, kell az olvasótömeg támogatása. Kb. 2-3 olvasó tanul franciát, és ők is írtak kérdést, amiért hálás vagyok :-) De maradjunk az alaptémánál.

A blog fog-e valami új irányt (is) venni?
Ha úgy értelmezem, ahogy értelmezni akarom, akkor az előbbiekben már megválaszoltam ezt a kérdést is. Szeretnék valami egyedit, valami újat megmutatni, de nem egészen tudom, hogy mit. Törzsgyökeres budapesti, azon belül óbudai legény vónék, szóval ezzel is lehetne kezdeni valamit, meg a franciával is.
Szülinapunk alkalmából is köszönet nem-támogatóinknak!
Korábban a M.A.Z. csak M.A.Z. volt, azután újratöltve névvel futott, most meg a Minden Ami Zalán, avagy a M.A.Z. jobban teljesít virít fenn a blog fejlécén, vagy mijén. Ez utal arra, hogy több bejegyzés lesz, jók is lesznek - törekedni próbálok erre -, nem lesz filmajánló, az a blog meghalt, s újjászületett vala ez. :-)

Miért nem reklámozol a blogon?
Már le lett rendezve ennek a kérdésnek az első változata, miszerint a kérdezőt miért nem reklámozom az oldalon. Ha alaposabban, 17 órán át figyeli, olvassa, kutatja ezt az ünnepi bejegyzést, akkor egyes helyeken megtalálhatja a nevének összes betűjét. :-)
Másodrészt úgy is lehet értelmezni, hogy miért nem írok konkrét helyeket, vagy neveket? Van ez a személyiségi jog dolog, vagy mi. És nem csak ezért, hanem azért is, mert senkit nem akarok porig alázni, senkiről nem mondanék rosszat, se jót. Meg aki tudja, kiről van szó, az úgy is örül.
Harmadrészt úgy olvasom ezt a kérdést: honlapokat, helyeket és hasonlókat reklámozol-e? Természetesen, mást se csinálok, leírom, hogy McDonald's vagy Youtube, nem félek az ördögtől!, vagy nem tudom, kitől, az NMHH-tól. Ha valami termékről van szó, egyfolytában reklámozom, tukmálom rá az olvasókra, de sajnos még semmiféle juttatást nem kaptam senkitől :-(

Miért indítottad? / Miért regisztráltál, és kezdtél blogolni?
Hogy Magyarország jobban teljesítsen, vagy így csökkentsem a rezsit, esetleg ennek köszönhető, hogy nem tartozunk az IMF-nek, nem, nem ezek azok. És kezdetben nem is az volt a célom, hogy szórakoztassam az embereket, hogy széles körben olvassák, hanem... hú. Szóval úgy volt, hogy egy osztálytársamnak volt egy blogja, és megtetszett, hogy van. Úgy éreztem, nagy buli az egész, mi van, ha sikeres lesz... Próba szerencse. Valamennyire bejött. Igazából talán irigy voltam anno, hogy másnak van, nekem nincs. Jó hát kicsi voltam még akkor! De utána 2-3 héttel már egyáltalán nem ez hajtott, hanem az, hogy megoszthassak dolgokat a magyarokkal, sőt a világgal, hisz kezdetben főképp oroszok és amerikaiak olvasták. Néha-néha magyarok is. Ennek a 60 százaléka kb. én lehettem :-)

Írnál-e nagy blogoknak vagy híroldalaknak?
Jó kérdés. Nagy blogoknak semmiképp. A M.A.Z. volt, van, lesz. Egyedül, magától működik, nem épül be egy nagyvállalatba, nagy blogba. Mert akkor elveszti Minden Ami Zalánságát. Híroldalnak, nagyobb oldalnak, valami komolynak viszont annál inkább. Persze most nem azt mondom, hogy holnapra várom a Népszabadság Online levelét: "Felvettük", elég egy Index is. :-) De ha 45 órát gondolkozok rajta, akkor mindkettőre, még az utóbbira is (hisz ezt jelenti a mindkettőre) nemet mondanék. Nem, nem írnék nagyobb blogoknak vagy híroldalaknak.

Miért nincsenek saját, fiktív történetek?
Qutima. Akiből nem lett semmi.
Eszembe volt már a matekóra hősének, Qutimának, a képzeletbeli Notre-Dame-i banyának a története, de végül nem lett belőle semmi. Már arra is gondoltam, hogy kis novellácskákat tegyek fel, de nem tudtam, érdekelné a nyájas olvasót. Ha érdekli, ötletet ad, lesz. :-)

Lesznek valaha saját versek?
Körülbelül egy hete jutott eszembe, hogy híres írók-költők modorában, népies szellemben írni kellene kis novellákat, regényrészleteket, verseket, de még ehhez is kell az olvasói megerősítés.

Lesznek szavazások a blogon?
Ezen is sok vita volt köztem és köztem, de valószínűleg lesz, és az még valószínűbb (hogy ha lesz), akkor az előző két kérdéshez fog kapcsolódni. Amúgy eddig azért nem volt se szavazás, se történetírás, mert 2 év alatt talán 5 hozzászólás érkezett a bloghoz, ebből nem azt szűrtem le, hogy ej-hej, de jó, így-úgy nézik, vagy nem. De valószínűleg lesz. A közeljövőben.

Van olyan téma, amiről nem tudnál írni?
Egyszer mégis írtam fizikáról
- magamra se ismerek :-)
Olyan dolgokról biztos nem fogok, amihez nem értek. Mert Minden Ami Zalán nem egyenlő Minden Ami Mindennel. Akármilyen elképesztő, megrendítő is ez az állítás! Nagyon érdekes lenne kísérletekről írni, de mivel nem értek fizikához, kémiához (bár szerettem, de nem értettem), nem lesz például ehhez hasonló. Továbbá olyan történeteket, eseményeket sem tennék közzé, ami a baráti-családi társaságot érinti, mert személyi jog-dolog, valamint nem akarok senkit nem akarok megbántani. Volt egy bejegyzés, amivel az volt a célom, de célt is értem vele :-) Pozitív irányban.

Miért nem csinálsz videóbejegyzést?
Jobban szeretek írni, és úgy érzem, abban jobb vagyok, na meg nem akarom magam felfedni, bár az mazinista, aki ismer, szóval sejtik ki is vagyok. A keresztnevemet meg szerintem a címből mindenki sikeresen eltalálta (nem a Minden az!).

Ennyi kérdés érkezett, ezekre tudtam csak válaszolni. A fel nem tett kérdésekre az alábbi válaszokat tudnám adni:
Nem tudja elolvasni, nézze meg
ugyanezt a képet legfelül.
Sok ugyanolyan kép kis helyen
is elfér.
Készült Magyarország
kormánya megbízásából.

  • Igen.
  • Nem.
  • Talán.
  • Nem hiszem.
  • Lehet, hogy a közeljövőben előfordulhat.
  • Soha, semmiképp.
Persze így, hogy nem tudom, mik ezek a kérdések, nem lehet párosítani a válaszokkal :-(

Ja, ne felejtsétek el a tesztet, ott a közepe táján! :-)

Ha van még kérdés, talán még arra is válaszolok, legközelebb...

És mielőtt vége lenne a 184. bejegyzésnek, közzétennék egy félreértést. Kérdés helyett véleményt olvashatunk az alábbi tekercsen. A zárójeles részeket én írtam bele, hogy nyelvtanilag helyes legyen :-)


"Bevallom, eleinte nem olvastam, sőt... nem is tudtam, hogy létezik. Az egyik internetes lapon pillantottam meg saját oldalát, majd betekintettem ebbe a világba. Eleinte nem az enyém, később sem volt az... de valahogy, valami mindig ide vonzott. A jól megszerkesztett fejléc, háttér... az oldal szerkezete. A tartalom.
Aztán.. valamilyen sürgős okból kifolyólag Hawaiira kellett mennem... elkezdtünk többet, ... sokkal többet beszélgetni. Jobban megismertelek, ezzel együtt a blogodat is. Tetszik, nagyon jó! Folytasd, de ha kérhetem tégy fel saját verseket, novellákat, bármi[t, ami] egy kicsit is fiktív :-) !
Boldogságos születésnapot!
Minden Ami Zalán!"

- Boldog szülinapunkat! -

2 megjegyzés: