Oldalak

2013. november 30.

Menzaforradalom, avagy enni vagy nem enni

   Mindenek előtt tudni illik, hogy Magyarország jobban teljesít, ahogy ezt 5 méterenként látjuk, Budapestről kijövet az M5-ös autópályán pedig legalább hatszor elolvashatja a vidékre utazó jobban teljesítő magyar állampolgár, aki remélhetőleg családjával utazik, nem csak egy emberrel, akivel együtt él 20 éve, valamint gyerekeivel, hisz a parlament megmondta, hogy az nem család. Mintha úgy tudnák, hogy mi micsoda? Van erre könyvsorozat is, de abba szerint nincs még olyan szám, hogy Mi Micsoda! Jobban teljesítő országok Európában. Még... De most nem is erről fogok beszélni, hisz akkor egyáltalán nem alkalmazkodna a sztori magához a címhez.

   Ha valaki nagyon kutat, vagy pletykákat hall, akkor tudhatja, hogy hamarosan (2014. január 1.) bevezetik a menzareformot, amiben meghatározzák heti darabszámra, vagy 10 napra előre, hogy legalább és legfeljebb hány napon, és mit ehet a diák, továbbá azt, hogy milyen gyakran, de az is előfordul, hogy valamilyen kedvelt ételt betiltanak. Ez nem tetszik azoknak a diákoknak, akik már tudnak erről, ez a M.A.Z. által elnevezett...

MENZAFORRADALOM
avagy enni vagy nem enni

   Sok gyermek eszik a menzán. Van ahol meg van szabva, hogy mikor mehet, van ahol nem. Van ahol reggeli, ebéd, uzsonna is van, van ahol csak ebéd. Van ahol kapsz tálcát, van ahol nem. Van ahol szépen tálalják, van ahol eléd hajítják, úgy hogy a fele kimegy a tálból. Ahány iskola, annyi menza-szokás. Néha a jobb iskolákról hihetnénk azt, hogy akkor a kiszolgálás is iskolához méltó, de ebben néha-néha csalódnunk kell. De ez nem része a menzaforradalomnak. Eddig csak ezek lehettek problémák, de januártól már az is meg lesz szabva, hogy mit ehetsz, mit nem ehetsz, és ha ehetsz is valamit, mennyit.

   A tipikus menzakaják, mint az erőleves, a rántott hal, a rántott hús, a piskótaszelet csokiöntettel, vagy a szilvásgombóc, már a múlt lesz - hamarosan. Nem mindegyik, de például azoktól az ételektől, amit mindenki szeret (legalábbis a többség - 90%), el kell búcsúznunk. A két ikonikus menzakajától, köztük a rántott hústól, ami túl olajos, túl ilyen meg olyan, nem felel meg a menza rendeletnek. Pontosabban ettől nem kell elbúcsúznunk, csak kevésbé lesz finom, inkább egészséges! De a tényleg "igazi menzakajától" is örökre elbúcsúzhatunk, az iskolai étkeztetés királyától, a piskótaszelettől, amire vagy kevés vagy sok csokiöntet kerül... R.I.P.

Piskótaszelet csokiöntettel,
a menzák királya
(U 2013)

   Hogy melyik korosztály (bölcsödétől gimnáziumig), hány napon (10 napos időtartományban), hányszor ehet (minimumtól maximumig) és mit, a drága parlament meghatározta (ITT). Fehérjéből, szénhidrátból stb. mennyit ehetnek a gyerekek és hányszor? Ezt ők eldöntötték. Nagyon egészséges menzakajákra számíthatnak a jövő tanoncai, egyfolytában gyümölcsöt fogunk / fognak kapni, és ha belegondolunk a gyümölcsök állapotába (félig rohadt alma), akkor inkább úgy döntünk, hogy köszönöm, inkább nem eszem. Több lesz a zöldséges kaja is, és azért, ha az embereknek lenne egy kis esze, rájönne, hogy a diákok többsége nem annyira kedveli a tökfőzeléket, kelbimbós levest, paradicsomos káposztát és hasonlókat, s ott fogják hagyni, s ugyanúgy megy a kukába. Mert ugye ez volt a gond, hogy változásra van szükség, mert a kaja fele a kukában landol. És most mi lesz? Biztos van egy nevelő célzata, hogy majd akkor megszereti!, de ez nem így megy. Szerintem. Ha szereti, szereti. Ha nem, nem! Persze olyan egészséges kaják, mint a rántott párizsi, megmarad.

   Továbbá korlátozták a tejföl használatát is, mert hogy tejföl = rossz = bajok = betegség = nem jár iskolába a gyerek = munkanélküliség = csőd vagy most komolyan nem tudom, milyen gondolatmenet van a politikusok fejében, mert ha tényleg ez, akkor nem tudok mit mondani.

   Nem a kaják minőségén, hanem az itteni kiszolgálás minőségén kellene javítani, hogy ne csak odadobja azt a húst a tányérra, vagy ne úgy tegyen porcukrot a konyhás néni a szilvás gombócra, hogy a 4 gombóc a tányér oldalán van, ő pedig középre a semmibe, fél méterről rászórja! (megtörtént eset) Ne mellé rakja a kaját, hanem a tányérba, kevésbé durván lökje oda a diáknak az ebédjét, hogy Nesze, zabáljá'!, meg... mindegy, komolyan ráférne egy kis nevelés a konyhásokra is. Főképp a helyesírásra, ami persze nem az ő, hanem a szállító problémája, ugyanis a csoki, az nem csóki, a csoda meg nem csóda. és ivólé, nem ivolé, mert akkor - ha persze elolvassa a diák, hogy ma milyen kotyvalékot dobnak elé - azt tanulják meg, hogy, ja a csóki az hosszú ó, akkor csókóládé, nem értem a tanárnő miért húzta alá a tollbamondásomban, szóval kérem, egy kicsit profibban már.

   De persze ez nem jut el sehova, csak az, hogy tökfőzelék, brokkoli leves, meg hasonlók. A fontos dolgok.

Ezek után étvágyat!

2013. november 24.

Agyzsibbasztás törpsőfokon

   "Éhes vagyok, együnk."
   "Jó, de előtte nézzük végig a filmet."
   "Jó."

   Ez a három sor, három megszólalás hangzott el, mielőtt megnéztem a Hupikék törpikék 2. című filmet. Igazából, nem tudom, miért "vettem meg" ezt a filmet, ugyanis a sikerfilm első része után már eleget ostoroztam magam, de én hülye mégis megkínoztam magam azzal, hogy a távirányítón rákattintottam a Hupikék törpikék 2. mappára, s elindult a film. A film megnézéséhez (ha valaki ehhez folyamodik valami idegbaj folytán) hozzájárul, hogy megnézzük előtte az 1. részt is, ha utána néznénk meg, akkor... nem, nem! ez után nem nézel meg semmit!

   A film első 5 perce már összezavarja a bolond nézőt, visszaemlékezés, álom, történet, sztori, régmúlt, szülinap, nem szülinap? Mi van? Mindegy, aztán máris Párizsban vagyunk, ahol Hókuszpók varázsmutatványaival kápráztatja el a Párizsi Opera nézőit. PÁRIZSI OPERA? Mikor mutatnak be egy operaházban bűvészmutatványokat? Hogy nem jönnek rá, hogy itt valami hibás? Azért a bűvészkedésnek is van egy határa! Mikor később az utcán meglátnak egy törpöt, mindenki sikít, jaj, jaj! de mikor Hókuszpók a kék varázspálcájával varázsol egy másik embert kacsává, vagy villámot szór, semmi reakció. Tök természetes, mindennapi soir parisien (párizsi éjszaka). Nem? Nem.


   A film közepette (az a rész, mikor még csak a bal agyfélteked súgja azt, hogy: "Menekülj!"), mikor a párizsi London Eye, óriáskerék elgurul, mindenki tök természetesnek veszi, röhögnek mosolyognak, semmi furcsálló kifejezés, mondat, tett. "Alló, rhendőrseg?" vagy ilyesmi. 18:00, teljesen elsötétül Párizs, megáll az élet, semmi autó az utcákon, se a hidakon, s persze a guruló óriáskerék csak megy át Szajnán ide, Szajnán oda, s semmi intézkedés. "Gürüljön sak a óiáskehék..." mondaná legalább egy pocsék-francia kiejtésű párizsi. De nem! Tudom, hogy mese, de akkor is: 1. élőszereplős, szóval lehetne valami valóság alapja, 2. ha az említett jaj, itt egy törp!-re felfigyelnek, akkor erre is fel kellene!

   Mikor az első emberi fotót mutatják a Neil Patrick Harris-ről, meg kis családjáról, valamint a vendégekről, akiknek a karaktere, mozgása, beszéde is körülbelül olyan, mint a Macska! Le a kalappal! vagy a Grincs című filmben levő lakosoké, akkor már indulni kellett volna a kapcsolóért. De nem tettem! Mikor bemutatják, hogy a tányért is kicserélték az egyik mittudomén mire allergiás gyerek miatt, már fáj a fejem! De mikor kiderül, hogy a kisfiút Hupinak hívják, az állam leszakadt: "Ekkorra szőrt!" (az ő betű itt mást helyettesít).



   Továbbra is benne van, ahogy a címben is az, hogy minden szó törpösítve van: Törpténelem, törpisztikus stb., eléggé idegesítő, mikor már nem fedezed fel a törpösített szóban az eredetit... Katasztrófa!

   Nem is értem, miért néztem végig, hisz annyira várható volt az ergya, kiszámítható befejezés, hogy az csak na! Igazából a sztori sem volt világos, hogy ki mit akar, mi Hókuszpók igazi terve...

   Mikor a film végén a kék cucc a párizsi csatornában szétárad, s feltör az utcákon, mint a gejzír, akkor sem áll meg egy autó sem, mikor épp 1 méterre előtte "kéklik" fel a cucc, nem, dehogy. Megy tovább. Bár este kilenckor az a 6 francia, aki autóba ül, lehet, hogy nagyon álmos volt, s nem vette észre... Természetes.

   De természetesen, mindenki örül mindenkinek a legvégén, és akkor újra feltűnik Hókuszpók. Akkor elhangzik a nagy félelem a főszereplők szájából: jaj, ne! semmi hangsúllyal, érzelemmentesen, monoton hangon, mint akik már előre tudják, hogy úgyis nyernek, hisz ez van a forgatókönyvben.

   Természetesen, mint nagyon modern film, ez is tele van mai muzsikákkal, amik full nem illenek a mese továbbviteléhez, szükségtelenek! És komolyan egy kicsit sem illik oda.

   Amire talán jó ez a film: jó dokumentumfilm a francia fővárosról, ugyanis míg Törpilla és rossz barátai egy gólyán repkednek, láthatjuk az Eiffel-tornyot, a Notre Dame-ot, a Diadalívet... de igazából nem ez a film lényege, szerintem. Bár nem tudom, mi a lényege...

   Ne
   Nézd
   Meg
   !

IN MEMORIAM
Hupikék törpikék
(élt: míg meg nem született az új 2 film - Ámen)


   Miután megnéztem a filmet, már beszélni, enni, inni se volt kedvem. Lefárasztott. Gagyi! Gagyi! Gagyi! Csak ez járt a fejemben, semmi értelmes gondolat, csak az, hogy minél hamarabb letörölhessem ezt a filmet!

   Remélem, nem nézitek meg! :-)