Oldalak

2013. november 24.

Agyzsibbasztás törpsőfokon

   "Éhes vagyok, együnk."
   "Jó, de előtte nézzük végig a filmet."
   "Jó."

   Ez a három sor, három megszólalás hangzott el, mielőtt megnéztem a Hupikék törpikék 2. című filmet. Igazából, nem tudom, miért "vettem meg" ezt a filmet, ugyanis a sikerfilm első része után már eleget ostoroztam magam, de én hülye mégis megkínoztam magam azzal, hogy a távirányítón rákattintottam a Hupikék törpikék 2. mappára, s elindult a film. A film megnézéséhez (ha valaki ehhez folyamodik valami idegbaj folytán) hozzájárul, hogy megnézzük előtte az 1. részt is, ha utána néznénk meg, akkor... nem, nem! ez után nem nézel meg semmit!

   A film első 5 perce már összezavarja a bolond nézőt, visszaemlékezés, álom, történet, sztori, régmúlt, szülinap, nem szülinap? Mi van? Mindegy, aztán máris Párizsban vagyunk, ahol Hókuszpók varázsmutatványaival kápráztatja el a Párizsi Opera nézőit. PÁRIZSI OPERA? Mikor mutatnak be egy operaházban bűvészmutatványokat? Hogy nem jönnek rá, hogy itt valami hibás? Azért a bűvészkedésnek is van egy határa! Mikor később az utcán meglátnak egy törpöt, mindenki sikít, jaj, jaj! de mikor Hókuszpók a kék varázspálcájával varázsol egy másik embert kacsává, vagy villámot szór, semmi reakció. Tök természetes, mindennapi soir parisien (párizsi éjszaka). Nem? Nem.


   A film közepette (az a rész, mikor még csak a bal agyfélteked súgja azt, hogy: "Menekülj!"), mikor a párizsi London Eye, óriáskerék elgurul, mindenki tök természetesnek veszi, röhögnek mosolyognak, semmi furcsálló kifejezés, mondat, tett. "Alló, rhendőrseg?" vagy ilyesmi. 18:00, teljesen elsötétül Párizs, megáll az élet, semmi autó az utcákon, se a hidakon, s persze a guruló óriáskerék csak megy át Szajnán ide, Szajnán oda, s semmi intézkedés. "Gürüljön sak a óiáskehék..." mondaná legalább egy pocsék-francia kiejtésű párizsi. De nem! Tudom, hogy mese, de akkor is: 1. élőszereplős, szóval lehetne valami valóság alapja, 2. ha az említett jaj, itt egy törp!-re felfigyelnek, akkor erre is fel kellene!

   Mikor az első emberi fotót mutatják a Neil Patrick Harris-ről, meg kis családjáról, valamint a vendégekről, akiknek a karaktere, mozgása, beszéde is körülbelül olyan, mint a Macska! Le a kalappal! vagy a Grincs című filmben levő lakosoké, akkor már indulni kellett volna a kapcsolóért. De nem tettem! Mikor bemutatják, hogy a tányért is kicserélték az egyik mittudomén mire allergiás gyerek miatt, már fáj a fejem! De mikor kiderül, hogy a kisfiút Hupinak hívják, az állam leszakadt: "Ekkorra szőrt!" (az ő betű itt mást helyettesít).



   Továbbra is benne van, ahogy a címben is az, hogy minden szó törpösítve van: Törpténelem, törpisztikus stb., eléggé idegesítő, mikor már nem fedezed fel a törpösített szóban az eredetit... Katasztrófa!

   Nem is értem, miért néztem végig, hisz annyira várható volt az ergya, kiszámítható befejezés, hogy az csak na! Igazából a sztori sem volt világos, hogy ki mit akar, mi Hókuszpók igazi terve...

   Mikor a film végén a kék cucc a párizsi csatornában szétárad, s feltör az utcákon, mint a gejzír, akkor sem áll meg egy autó sem, mikor épp 1 méterre előtte "kéklik" fel a cucc, nem, dehogy. Megy tovább. Bár este kilenckor az a 6 francia, aki autóba ül, lehet, hogy nagyon álmos volt, s nem vette észre... Természetes.

   De természetesen, mindenki örül mindenkinek a legvégén, és akkor újra feltűnik Hókuszpók. Akkor elhangzik a nagy félelem a főszereplők szájából: jaj, ne! semmi hangsúllyal, érzelemmentesen, monoton hangon, mint akik már előre tudják, hogy úgyis nyernek, hisz ez van a forgatókönyvben.

   Természetesen, mint nagyon modern film, ez is tele van mai muzsikákkal, amik full nem illenek a mese továbbviteléhez, szükségtelenek! És komolyan egy kicsit sem illik oda.

   Amire talán jó ez a film: jó dokumentumfilm a francia fővárosról, ugyanis míg Törpilla és rossz barátai egy gólyán repkednek, láthatjuk az Eiffel-tornyot, a Notre Dame-ot, a Diadalívet... de igazából nem ez a film lényege, szerintem. Bár nem tudom, mi a lényege...

   Ne
   Nézd
   Meg
   !

IN MEMORIAM
Hupikék törpikék
(élt: míg meg nem született az új 2 film - Ámen)


   Miután megnéztem a filmet, már beszélni, enni, inni se volt kedvem. Lefárasztott. Gagyi! Gagyi! Gagyi! Csak ez járt a fejemben, semmi értelmes gondolat, csak az, hogy minél hamarabb letörölhessem ezt a filmet!

   Remélem, nem nézitek meg! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése