Oldalak

2014. március 22.

Rege a négyes metróról

"Édes babám, úgy szeretnék metrónak születni,
40 évig édesanyám pocakjában lenni.
Majd felsírni, és utazgatni reggel, délben, este:
vinném a sok városlakót, sej, Budáról Pestre."

Részlet a Wattamen együttes Metrómulatós c. számából

REGE A NÉGYES METRÓRÓL

A dal szerint '72-ben megfogant egy negyedik budapesti földalatti vasút megépítésének a terve, de a köztudatba igazán csak a 2000-es évek tájékán robbant be a köztudatba: épül a négyes metró. De mikor tényleg budapesti szenzáció lett az új metró, akkor már a 2004-es naptárunkat kellett hétről hétre, hónapról hónapra hajtogatni. Ekkor indult el a fúrópajzs, innen számítjuk a Négyes Metró Épülését. Ez a NULLA. Előtte még csak tervezgetések voltak, feltárások, kincskeresés, vagy fogalmam sincs, mik. De ekkor tényleg startolt a munka.

"... főpolgármester leszögezte, ezzel a második metrószerződéssel, amit 1998 után ismét a pénzügyminiszterrel írt alá, "eldördült a startpisztoly" és 2008. december 31-ére, 1810 nap múlva elkészül az új metróvonal."

MTI, 2004. január 19.

Na, hát most 2014 márciusa van, ebből könnyen ki lehet következtetni, hogy a metró magyarosan késik. Immár elég régóta. Hat éve.

Minden évben hallottunk egy ígérgetést, hogy mikorra lesz kész e gyorsvasút, de 2-3 eset után már nem kellett / nem lehetett komolyan venni a híreszteléseket, újabbnál újabb dátumokat. A négyes metró fokozatosan átalakult: valós eseményből, projektből, munkálatokból egyszerű regévé, mondává, mesévé. Sokan már nem hittek abban, hogy valaha túljutnak a hármas számon a metrók osztályában. Igaz, hogy a négyes metró szinte visszafele haladt, annyira nem történt semmi, de fokozatosan jelentek meg a tervezetek az ötös metróról, ami a plakátok szerint Szentendrétől egészen Ráckevéig vezetne, s így természetesen megszűnnek a helyi érdekű vasutak (HÉV).

Régi képek még 2004 körül
Gondolom sokan láttak már elhagyatott Tescohenge-eket. Ezek azok az építmények, melyeket nagy bevásárlóközpontoknak szántak, de az építkezés minden esetben félbemaradt, csakis a szerkezet maradt fenn, azóta nem történt velük semmi. Ezeknek legvalószínűsíthetőbb oka az, hogy nincs pénz, csak arra, hogy magyar Stonehenge-szerű építményekkel emeljék a városok fényét, mint Kiskunfélegyházáét vagy Csongrádét. A 451-es főút vonalán rengeteg ilyen kísérteties, magában álló kőépítménnyel találkozhatunk. És ingyenes a belépés! Még! Ezért érdemes történésznek menni, hisz gondoljunk bele, hogy kb. 200 év múlva az emberek, a Homo Sapiens Sapiens Sapiens Sapiensek nem fogják érteni az itteni építmények keletkezésének okát, használatát. Gondolkozni fognak: csillagászati, vallási, kultikus építmény? Neeeem. Hát akkor már 2200-2300-as éveket írunk, vagy még ennél is többet, s akkor már azon gondolkoznak, hogy:

Értekezés a TESCOHENGE-ekről (2331)
írta Bobby G történész (2280-)
2008-as kép. Innen lehet majd átmenni a kettes metrótól
a négyes metróra - közvetlenül. Ma is így áll :-) nem sokáig.
"Ezek az építmények főként a régi Magyarország területén elterjedtek. Több ok is lehet, hogy miért is állnak ezek a buildingek. Ájdonnó - sokan mondják. Ezek az okok nagyon megoszlanak, izé, szóval, érted, ezekre több ok van: vagy valami túlságosan modern 4G-hálózati kapcsolóközpont, vagy valami nagyon lehangoló, semmitmondó 56-os emlékmű volt. Hasonló leleteket találtak Budapesten, a régi Felvonulási téren. De igazából nem t'om..."

Na, jó azért remélem, hogy nem fog eddig süllyedni a szakmai nyelvezet, a szóhasználat, és a magyar nyelv sem tűnik el :-) Ezért ne mondjunk olyat, hogy ever, ha létezik a valaha magyar megfelelője. :-)

Kicsit más, mint az eddigi budapesti megállók.
Ez máshogy szép. Mármint a Kisföldalattihoz hasonlítva,
nem egy lerobbant Forgách utcai hármas metróéhoz.
De térjünk vissza a négyes metróra, ha már az építészek is visszatértek. Szóval úgy tűnt, hogy a magyaroknak két nagy regéje lesz, a Rege a csodaszarvasról és a Rege a négyes metróról. Száz év múlva benne lesz a történelemkönyvekben, forrásokban, hogy miképp készült / haladt / nem haladt ez a rituális (néhol ritikus) vonat. Akkor milyen híre lesz, azt nem tudni, de ma nagyon megoszlik a közvélemény a Négyes Metró Atyjáról, Budapest 1990 és 2010 közötti polgármesteréről. Mindenki tudja, kiről is van szó, hisz rengeteg könyvet írt, rengeteg metrós beszédet mondott el, s 2004-től kezdődően ciklusának végéig (2010-ig) rengetegszer láthattuk zöld, négyes metrós munkás sapkában, ahogy a föld alatt mászkál, mint
Egy jó régi nyomvonal-térkép

szeretett budapesti vezér, s árasztja az igét a nép felé. Kicsit ezek a járkálások a föld alatt, ahogy hátra tett kézzel mászkál fel-alá, továbbá a metróépítők csoportja kíséri, tartja vele a lépést, s mindenről magyaráznak, a észak-koreai videókra emlékeztettek. Új lakóparkok meg hasonlók... :-)

De a magyarok bíztak főpolgármesterükben, hisz újraválasztották többször is, de a metró nem lett kész, nem...

Aztán évekig semmi hír nem érkezett az új metró felől. Aztán jött egy kormányváltás, és igaz, hogy az is négy évbe telt, míg elérkeztünk a mai napig, de fokozatosan felgyorsultak a folyamatok. Persze mindig jöttek a hírek, hogy az Alstom így, az Alstom úgy... nem jön metrószerelvény... túl drága... nincs használatbavétel... nincs pénz... nincs se ez, se az... de valahogy mégis újra fellángolt az emberben a hit, hogy lesz metrónk. A hit persze mindenkinek más, de legalább egy reményfonál volt, hogy Budapest Jobban Teljesít, vagy nem tudom, mi.
Ja, ötös metró.
Menetidő: fél nap + késések

Ha megnézünk a YOUTUBE-on, nem találunk olyan videót a főpolgármesterről, amelyikben nem arról beszél, hogy baj van, baj van, de még mekkora baj van... Aztán jött a következő főpolgármester, jött a BKK és minden megindult, ahogy ezt már írtam. És ma már ott tartunk, hogy próbaüzemek, füstpróba, megállók készen, indulásra készen :-)

A négyes metró megállói (2004)

  • Kelenföldi pályaudvar
  • Tétényi út
  • Bocskai út
  • Móricz Zsigmond körtér
  • Szent Gellért tér
  • Fővám tér
  • Kálvin tér
  • Rákóczi tér
  • Népszínház utca
  • Keleti pályaudvar
  • Dózsa György út
  • Hungária körút
  • Róna utca
  • Bosnyák tér
Valóra vált csoda!
Így indultak hosszabbnál is hosszabb útjukra a négyes számú metróvonal megállói. Ránézésre is hibás, hisz a Dózsa György út elnevezésű megállóból már van egy, nem kell kettő, főleg, hogy teljesen máshol helyezkednek el, eléggé távol egymástól. Hol szállsz le? A Dózsa Györgynél. Melyiknél? 2008-as humorlap vezérpoénja lett volna, ha meglett volna a metró.

Annyi változás van, hogy a feltüntett 14 megállóból 4-hez hozzá se kezdtek, így nem probléma a Dózsa György-kérdés sem, sem a Hungária-Róna-Bosnyák hármas. Sőt, nemcsak, hogy elhalasztották ezeknek a megállóknak az építését, hanem hozzápakolták még kettőt a metróvonal nyugati végéhez, egy Gazdagrétet és egy Madárhegyet. Ha még az a 10 sincs kész, akkor minek?

Mindegy.

Már 6 éve is sokan szerettek a négyes metrót :-)
Aztán fokozatosan útjára indult az Utcanév-változások Kora, így Moszkvából Széll Kálmán lett, Stadionok megállóból Puskás Ferenc Stadion, a rakpartokat egy átlagos ember számára ismeretlen emberekről nevezték el, s a négyes metró megállóit is érintette a nagy változás, méghozzá négyet (mint a négyes metró), pontosabban csak hármat.

Ezek alapján, a megállók:

2004-ben azt mondták, így fog kinézni a négyes metró
szerelvénye, hát kicsit totálisan máshogy néz ki :-)
Bár nincs is felszíni megállóhely...
  • Kelenföld vasútállomás - itt csak lefokozták a pályaudvari rangot, s csak vasútállomás lett
  • Bikás park - itt a Tétényi út Kelenföld, városközpont lett, majd túl hosszúnak tűnt... ááá, legyen inkább Bikás park, úgyis ott van az a nagy zöld placc.
  • Újbuda-központ - Bocskai út - Fehérvári út is volt már, de ez sokkal jobb, persze :-) Egy közbenső megállónak nem adnék ilyen nevet, bár nem én építem, szóval édes mindegy a véleményem. Jobb, mintha az lett volna a megálló neve, hogy ALLEE
  • Móricz Zsigmond körtér
  • Szent Gellért tér
  • Fővám tér
  • Kálvin tér
  • Rákóczi tér
  • II. János Pál pápa tér - ??? jó, nagy ember volt a pápa, de rövidebb név nem akadt? Mire bemondja a hangszóró a metrón, már bezárta az ajtókat. Ez nagyon furcsa.
  • Keleti pályaudvar - először szerintem Baross tér volt, de jó, hogy nem alakították át.


Persze így, hogy a négyes metró mindjárt kész, Zalán-nap után eggyel, március 31-én, szétvariálták Budapest középtájon fekvő kerületeinek közlekedését. Erről volt társadalmi tájékoztató, meg hasonló kérdőívek, de nem tudom, hogy az efféle Marika néni-féle döntések mennyiben befolyásolták a BKK-t.

Hogy milyen lesz, ide kattints: METRÓ

Az állomások szépek és meg furcsák is, hisz a vasbetonszerkezetek egyben varázslatosak, mesebeliek, de ijesztőek is. Nagyon bezártnak érzi majd magát az ember, miközben olyan tágas, hogy az csak na! Mindegyik megálló más, vannak képzőművészeti darabok is, az átjárók is szépek, átlátható az egész megálló, az utastájékoztatás, már csak el kell foglalnia az embereknek.

AKKOR:


MA:

Rengeteg képet találni a BKK facebook oldalán, meg más helyeken is, de hamarosan élőben is megcsodálhatjuk Magyarország 40 éves teremtményét. :-)

Kérem vigyázzanak, az ajtók "nyitódnak"! :-)


A metróról készült mulatós dal:

2014. március 16.

Examinációk

Vannak iskolák.
Ez tény.
És való.
De vannak olyan iskolák, ahogy az enyém is, ahol mindegyik tanév lezárása gyanánt a diákok (mint én is) valamilyen tantárgyból / tantárgyakból vizsgát tesznek le május végén, vagy június elején. Ezt megtehetik írásban, szóban, vagy ami a full-extrás megoldásnak felel meg - mindkét módon. Na, meg van még a jó öreg, nem mindig kedvelt kompetenciamérés...


Kifejezőbb, tudományosabb kifejezést találni sem találhattam volna, mint az examináció, mely a magyar szókincs egyik leggyönyörűbb ékköveként csillog az értelmező szótárak ringyes-rongyos lapjain hol pislákolva, hol borúsan kacsintva a nyájas olvasó szemeinek fénylő tükrébe. Mint valami nyálas francia romantikus költő.

De tényleg kifejezi ez a megfogalmazás azt, amire rá akarok mutatni. Egy vizsga lehet jó is, meg nem is. Lehet, hogy könnyen fel tudunk rá készülni, de az is lehet, hogy szenvedésekkel jutunk csak el a megoldásig. Sőt az se biztos, hogy eljutunk ide, hogy sikeres lesz a vizsga. Persze fő az optimizmus! De azért ott van a gonosz ikertestvére, a reális gondolkodás :-(

Mindenek előtt válaszoljuk meg a kérdést, miszerint
Hogy készüljünk fel egy vizsgára?

Rengeteg könyv, sőt ennél is több internetes oldal foglalkozik ezzel a problémával. Ha valaki ezért fizet is, akkor egészségére váljék. Az egyik amerikai író könyve, mi szerint Hogyan vizsgázz sikeresen? lehet, hogy valakinek megér 2500 aranytallért, de például - ha keresgélünk, szörfözünk az interneten, rájöhetünk, hogy - fenn van az egyik dokumentum feltöltős oldalon is. Igen, van olyan, hogy fizetned kell érte, hogy elolvashasd, miután bejelentkeztél (akár facebook segítségével, akár mással), de ha valaki kicsit kreatív, és tud olvasni, tud angolul olvasni, és azt fel is fogja, többé-kevésbé, akkor észreveheti, hogy a Scribd-en (ugyanis ez a neve) az is elfogadott, ha csak egyszerűen te is feltöltesz valamit. Én már körülbelül három alkalommal töltöttem fel no-name, néha talán 5 betűt tartalmazó Word dokumentumot, cserébe meg kaptam valami könyvfélét, vagy a Karib-tenger Kalózainak muzsikájának kottáját - nem mintha értenék hozzá... :-)

Szóval most is érdemes feltölteni valami semmitmondó semmit, hogy kapj érte valamit :-)
Itt a honlap linkje: ITT - persze ez már magának a jelzett vizsgás könyvnek a linkje.

De én is írhatok róla egy nagyon rövid könyvet.

A vizsgák 12 pontja:


1. Pánik nyoma meg se jelenjék!

2. Lingvisztika [nyelv] vizsgája előtt nézzék filmet, olvassék nyelvén!

3. Históriáknál tegyen ugyanígy, járjon utána másnak is!

4. Vizsgán ehess, ihass, de ne csörömpölj, nevetésre ne add fejed!

5. Hallgatásnál néma légy, mint a néma légy!

6. Utolsó pillanatok vizsgával ne teljenek.

7. Pihenje ki magát, míg lehet.

8. Ne kapkodjon, olvasson el mindent.

9. Ellenőrizze magát!

10. A jót lehetőleg ne húzza ki, s írja át rosszra.

11. Ha kell, oldja el fűzőjét, adja át magát az eresztésnek [menj vécére].

12. Unió a mellettünk ülővel :-)


Ennyi.

Hát valószínű, hogy a fent belinkelt könyv kicsit többet ír erről az egészről, hogy hogyan mosakodj meg előtte, mikor fújj orrot, mikor nem. Ha már itt tartunk, nyelvi vizsgánál, hallott szöveg értésénél ne egyél, ne igyál, ne fújj orrot, ha van rá esély, mert érthetetlen lesz a szöveg! Yes, Marie went to "tsüctsü" and after this, she "füüüüfüfüüüüüűűűűűűűfffű" THIS IS THE END OF THE LISTENING COMPONENT. És egy ilyen után mindenki utálni fog! :-)

Nekem eddig volt három angol, egy francia, két matek (három igazából), két magyar, egy kémia, egy földrajz, egy biológia, egy fizika, egy töri és egy rajz vizsgám. Egyiket jobban imádtam, mint a másikat. Van, ahol az iskolai év végi vizsga egy külön, harmadik félévként (?) számít bele a bizonyítványba. Nálunk például. Persze már az is jó, ha épp ponthatáron vagy, mint én anno a rajzon, vagy a földrajzon. Haha, mindkettő rajz :-) Bocsánat.

Érettségi

Ha már valaki érettségizett, akkor örüljön neki. Én örülök is. Egy közép- és egy emelt szintű angol büszke tulajdonosa vagyok, legalábbis az egyiké büszkébb. Nem nehéz, csak rohadtul nem könnyű. Egyszer majdnem érettségiztem földrajzból is, mikor felütötte az osztályban a fejét az I. Nagy Érettségi Kavalkád, de mikor rájöttem, hogy nincs szükségem egy földrajz érettségire, egy héttel a jelentkezési határidő előtt lemondtam.

Nagyon kell koncentrálni, figyelni kell az időre, a feladatokra, szóbelinél pedig a tanárra.

Az én emelt szintű angol szóbelim 2/3-os eredménnyel zárult, ennyit elmondhatok. Ha én lettem volna a vizsgáztató tanár, ennyit sem értem volna el (jaj, ez a hülye itt sajnáltatja magát, bocsi), ugyanis valami neveléssel kapcsolatos szót kissé, orbitálisan félreértettem, és beazonosítottam az agresszióval, a gyerekveréssel. A vizsga végéig nem is tudtam, hogy amiről a vizsgáztató és amiről szerény személyem, a vizsgázó beszél, két teljesen eltérő dolog. Vizsga után a szótárban megnéztem. És basszus! Szerencsére azért a 2. és 3. feladat viszonylag jól sikerült, így azért összejött a 20 pont. Jobb, mint ha nulla lett volna az egész, és utána még meg is ver a három vizsgáztató tanár a Blahán, délben. Jó, ez biztos, hogy jobb a felvázolt esetnél, ami szerintem nem mindennapi, hogy angoltanárok vernek a város szívében gyerekeket. De nem szóltam semmit, nem árulom el a Tanárok Ligáját. Most bezzeg felfigyeltek rám, mindjárt betörik az ablakom, és akkor. BUMM! - kapcsolat megszakadt. stop. -

A középszintű angol előtt más volt a helyzet. Aznap annyira rohadt meleg volt, hogy a fehér ing átlátszó volt, s látszódott az egész testem. Még jó, hogy kb. 2 órát kellett várnom és levegőzhettem. Ja, amúgy meg két nappal a vizsga előtt tudtam meg, hogy nem pénteken kell menni, hanem csütörtökön, ami nagy meglepetés volt. De túléltem. És az 100 százalékos lett. Csak azután jött, rá egy évre, az emelt érettségi. Na, az már nem volt olyan tutto perfetto! De ezt írtam le feljebb, hisz fő a logikus szövegfelépítés!

Kompetenciamérés

A kompetenciamérésre készülő diákoknak két típusa van:

  1. akik készülnek
  2. akik nem készülnek
Vannak olyan osztályok, matekcsoportok, akiknek annyi idejük van a heti 3-4 matekórán, hogy egy egész hónapon át csak erre készülnek, stresszelnek rajta, másra se gondolnak, majd a végén ünneplőben felvirágozva betérnek a vizsgahelyiségbe, s végre kiélhetik tudásukat.

Személy szerint én nem ilyen diák vagyok, nem én vagyok az ideális nebuló. A kompetenciamérést négyszer is átéltem, 4.-ben, 6.-ban, 8.-ban és tavaly (10.-ben). Talán 6. osztályosként még készültünk is rá az órákon, de utána már csak esetleg kaptunk egy honlapcímet, s mindenki úgy készült fel rá, ahogy akart.

Igazából a szövegértésnél csak fel kell fogni a szöveget, s válaszolni a kérdésekre a megadott terjedelemben, úgy, hogy a válasz ne legyen hosszabb a pontozott vonalnál, továbbá az összes kitöltőlap helyett itt nem X-jelet kell tenni a karikába, hanem be kell satírozni.

Persze itt is sokat lehet hibázni, de legalább van elég idő a gondolkozásra!

Más tészta a matematika, ahol csak logikusan kell gondolkozni, de viszont majdnem, hogy esélytelen az, hogy beleférjünk a megadott 45-45 percbe.

Ha letelik a 45 perc, akkor jön az Állj! tábla a feladatlapon, s ekkor már nem szabad visszalapozni, s bármit beírni a korábban megoldott feladatokhoz. Persze biztos vannak olyanok, akik ezt megszegték, s visszalapoztak, hogy kitöltsenek egy kimaradt feladatot. Én is beleestem már ebbe a súlyos bűnbe. :-) :-(

Sőt igazából idén először tudtam megnézni az eredményeimet. Hisz most először találtam meg az egy évvel korábbi azonosító kódomat, ami az egyetlen lehetséges módja annak, hogy megnézzük, okosabbak vagyunk-e, mint egy hatodikos (énünk).

A nagy eredményskálában rengeteg diagramot találunk, melyek egy részét nem olyan könnyű megérteni, mint például az alábbi fogalmam sincs, hogy mit ábrázoló valamit (?):


... vagy ezt:


Furcsa, de a matekon többet értem el, mint a szövegértésen, miközben humán vagyok, mint egy humán diák. Nagy logikám van, legalábbis a statisztika szerint. :-)
Ha a koordinátageometria témazáróm is így sikerült volna :-(

A tizedikes Zalán 83%-ot ért el matekból, míg a hatodikus én csak 61%-kal lépett fel. Zalán jobban teljesít :-)

Sok sikert mindenkinek, aki vizsgázik, nyelvvizsgázik, államvizsgázik, zh-t ír, érettségizik, kompetenciamérést ír... hisz fő a logikus sorrend, ahogy ez ebből a jókívánságból nem vehető le :-)

2014. március 1.

Jó éjszakát, gyerekek! :-)

DÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓRA!!!!!!!
Manapság furcsábbnál furcsább, animáltabbnál animáltabb, ijesztőbbnél ijesztőbb mesékkel találkozhatunk a televízióban. Ha gyermekünkkel, kistestvérünkkel, unokatesónkkal leülünk a készülék elé, és végignézünk velük egy mesét, azonnal a magunkhoz kapunk, s felordítunk, hogy "Úristen, mit néz a gyerek?", de van a másik eset is, amikor épp, hogy a viszonyítási alapokhoz nyúlunk vissza, emlékezetünkből elő keressük a mi fiatalkorunk meséit, és rájövünk arra, hogy a mostaniak katasztrofálisok, és akkor már azt kiáltjuk, hogy "Mi ez a szenny?".

Vannak dolgok, amelyek sokkal jobbak ebben az időben, a 2010-es évek környékén, mint korábban. Ilyen például a LEGO. Korábban már volt róla szó, hogy most mennyire aprólékos, szuper, szenzációs, full-extrás, széleskörű... míg a mi időnkben csak egy LEGO-fapapucsot rakhattunk össze, ami lehet, hogy nem is volt jó ránk, s kidobtunk érte ennyi meg annyi ezer forintot. Persze a hollandok biztos örülnek. "LEGO fapapucs? Hát ez hogy nem jutott eszükbe a dánoknak? Ránk nem is gondoltak?!" és egyből kitörne egy háború hollandok és dánok között, az I. LEGO-háború.

Ennyit e csodás építőjátékról. A mesék, rajzfilmek viszont tényleg úgy katasztrofálisak, ahogy vannak. Főképp a hétvégénként sugárzott reggeli gyerekműsorokban döbbenhetünk rá arra, hogy hova halad a világ. És próbálnánk rajta segíteni, de nem lehet.

1. A TÉVÉBEN

Hát ez a mese nagyon kemény... :-)
A legjobb mese, a Dóra, a felfedező, amiről szintén volt már szó (link itt). Mindenki ismeri, mikor kérdezi mi tetszett a legjobban, majd ezt követően ad egy kis gondolkodási időt, a néző nem válaszol semmit, majd Dóra, a felfedező válaszol a fel nem tett hozzászólásra, igen, az nekem is nagyon tetszett. Nem mondom, hogy nem tépem ki az összes hajamat, mikor egy Dóra, a felfedező-epizódot vagyok köteles végignézni valami fura ok folytán, de azt kell mondanom, hogy ez a mese nem is annyira szörnyen katasztrofális. S a legjobb benne - mert ilyen is van - az az, hogy nincs túl-animálva.

Mindenki emlékszik a legnagyobb példaképre, a gyermekek elhízásáért hibáztatott, Lasagne-cégek reklámját nagyban, propagandisztikusan erősítő kövér macskára, Garfield-ra. Hát nem a világ egyik legjobb macskája? Én legalábbis imádtam, imádom - imádnám. Régen, meg most is igazából, de van Garfield újság, amiben nagyon sok képregény van. Elő volt nekünk fizetve, imádtam, mindig egyből elolvastam, majd újra meg újra, s jókat "hahotáztam" rajta. Lehet, hogy csak három képből állt egy történet, de akkor is egyszerűen zseniális volt már akkor is Jim Davis, az alkotó. És most cáfolom meg az akkor is jelzőt, ugyanis kb. 1 éve levettem egy ilyen újságot az egyik nagy bevásárlóközpont újságos részlegének polcáról, megnéztem az árát, elszörnyedtem... de nem is ez az il problemo, hanem az, hogy beleolvastam, megnézegettem 3-4 képregénysort és - semmi. Már nem vicces. Nem volt meg a Garfield-hatás. Aztán a vastag, kisebb kiadást is magamhoz vettem, na, abban még volt még valami, de az is kicsit erőltetett. Bár a Garfield-poénok egy része sajnos az. Lehet, hogy akkor is az volt, csak nem vettem észre, s most kell rádöbbennem... hogy akkor se volt vicces. NEM! HAZUGSÁG!

Ja, ha jó Garfield-poénokat akarunk találni, akkor nem kell egyből az internetet bújni, más módon is megkaparinthatjuk a humor efféle forrását. Metropol újságot kell csak elvenni. És komolyan viccesebb, mint a többi, amit most árusítanak pénzért. Én amúgy nem szoktam elolvasni, mert a képregény előtt van a Sport rovat, és ott mindig be is csukom az újságot, s eldobom, továbbadom, megtartom - majd papírgyűjtés, vagy ablaktakarítás.

És még mindig a Garfield-témánál maradok. Régen is volt mese a tévében, most is van, de... egy kis különbséget véltem felfedezni.

Egy kép a régi meséből:

És az újból:

Garfield. Halott.
És nem is vicces az új túl-animált sorozat. :-(

Az új Garfield-ban is, mint megannyi túl-animált mesében, érdemes megfigyelni az emberek mozgását. Egyfolytában mozgatják a fejüket, nem állnak meg egy helyben, folytonossággal köröznek a kicsi, animációs kobakjukkal. Továbbá a kezükkel is egyfolytában magyaráznak. Beszél a főhős, közben úgy mozog, mint a Family Guy-ból megismert integető hajbókoló lufiember, aminek a képét épp egy korábbi, első tíz bejegyzésből származó képpel illusztrálok:

Erre a mozgásra jó példa egy egyiptomi mese, már nem tudom, mi volt, mert azt is kb. egy éve láttam, de valami szörnyűség volt. Már azt hittem, sírok, olyan pocsék volt.

De itt van például Babar is...


Hát a rajzfilmipar halott!

2. MORBID MESÉK

A régi népmesék (nem mintha lenne új, modern, extravagáns népmese) közül is van egy csomó morbid, mint a Piroska és a farkas, ahol a farkas megeszi a nagymamát, majd miután leleplezték, nem túl steril módon összvarják a szétvágott farkast, s útjára engedik...

De vannak olyan népmesék, mint pl. a németek, amik ennél is durvábbak. Ezek főképp tanítómesék, arra akarják megtanítani a gyereket, hogy ezt meg azt ne csinálják, de azért mégis eléggé morbidok. Ezt a Family Guy egyszer bemutatta egyik epizódjában. Csak, hogy ez nem vicc, tényleg vannak efféle mesék.

Volt egyszer egy kisfiú, aki szopta a [hüvelyk]ujját. Egyszer az anyja rászólt, hogy hagyja abba, de ő nem tett így [, folytatta]. Erre az anya levágta a [hüvelyk]ujjait. Azóta nem szopja őket. Guten Nacht!



3. AZ OROSZOK ALKOTTAK: DIÓTÖRŐ 3D

Hát az oroszok furcsák, nem zavartatják magukat, oda csinálnak ablakot, ahol kemény fal van, lehet, hogy az ajtó egy méterrel feljebb van, esetleg a lovat a kocsiban szállítják, vagy részegen bukdácsolnak a zebrán, de akkor is ők az egyetlenek, akik olyan gyermekfilmet tudtak alkotni, mint a Diótörő 3D. Hát azért valamennyire ismeri az ember a kislány és a játék történetét. De egy olyan merőben más feldolgozás, mint az orosz, még nem készült.


Tavaly karácsonykor, december 24-én láttam (okosoknak, jó, tudom, az csak Szenteste) először. És remélem utoljára. Az M1-en adták, és drága unokatestvéreim is nézték, nem futottam el a vécére, hogy ott sírjak, hogy már megint mi folyik itt. Ezért megnéztem.

Olyan full-extrás film, hogy a Majmok bolygója is benne van. 2 IN 1
A film egész hangulata, öltözete a náci Németország hasonmása. Annyira kiakadtam! A patkánykirály, vagy ki, nagyon ijesztő, főleg egy bizonyos képkockában derül ki igazi énje, gonoszsága. De alapjáraton nagyon csúnya. Mintha ő lenne a híres német diktátor. Katasztrófa.

???????
Tipikus gyerekmese???
De nem csak ezek a hasonlóságoktól irtózik az ember, hanem az olyan rossz filmes elemektől, mikor látja a főhős, hogy egyik barátját, asszem itt testvérét, ellopják, és ő végignézi. Jaaaaaaaaaaaj, ne. De csak áll egy helyben és nem tesz semmit, csak akkor, mikor már a néző nem is emlékszik, hogy mi is történt egy-két perce. Bár a fiú, akit elraboltak, szintén nem tett semmit, sőt barátkozott is az ellenséggel.

Többségében nem is a filmre figyeltem. De szörnyű! Ne is nézzétek meg.

Hogy ennek mi köze a filmhez...

4. SAJÁT MESÉM

Na, mennyi szörnyű mese van manapság...

Egyszer én is kitaláltam egy nagyon szuper mesét, hogy ezzel a fáradt ember végre nyugovóra térhessen, lecsukhassa szempilláit, s végre aludjon. Ez nem más, mint a nagyon kreatív, tanulságos...

A cica és a csont

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kiscica. Ez a kiscica egyszer gondolt egyet, s elindult otthonából. Ment-ment, mendegélt, míg egyszer csak talált egy csontot. Nézegette, nem tudta, mit is tegyen vele, majd fogta és lenyelte. A kiscica ment tovább, ment, mendegélt-mendegélt, mikor egy újabb csontra nem akadt. Ezt is nézte, de már nem sokáig, fogta és bekapta ezt is. Tovább baktatott a kiscica, egy újabb csont került szemei elé, ezt is fogta és egy falatra bekapta. Tovább sétált a kiscica, talált... vajon, mit gyerekek? Egy csontot. Már nem is gondolkozott, csak fogta és bekapta. a kiscica egy tóhoz ért, belement, majd a sok csonttal a hasában a cica lemerült a vízbe. Vége. Mi a tanulság gyerekek? Ne legyünk telhetetlenek, mert nem vezet semmi jóra.

Hát ennek a mesének is sok értelme van :-) de legalább jó esti mese, és elalszik tőle a gyerek, mert annyira monoton az egész :-)

5. YOUTUBE-MESE

Ezt szerintem sokan ismerik, kicsit morbid, gusztustalan, de vicces :-)


Na, jó éjszakát, gyerekek!