Oldalak

2012. augusztus 10.

A hét embere: Laár András



   Ebben az új rovatban, ami - ahogy ismerem magam és már ismerhettek - remélhetőleg folytonosan ki lesz posztolva olyan híres magyarokat, vagy külföldieket mutatunk be, akik megérdemlik, hogy egy pár sort, vagy esetleg nagyon sok sort ecseteljünk róla, hogy több ember megismerhesse őket. Ezeket az embereket aszerint választjuk ki, hogy melyik héten van a szülinapja. Azaz (ha valaki nem értené), ha valakinek május 35-én (ilyen nincs, ne keressétek a naptárban!) van a szülcsi napcsija, akkor arra a hétre ő lesz a hét embere. A posztot mindenféleképpen csak vasárnap napján rakjuk ki, még ha nem is akkor van a hivatalos évforduló.


Laár András


   Laár András egy olyan sokszínű személyiség, aki elkápráztathat minket zenéjével (KFT), felvidíthat minket Besenyő Pista bácsival (lsd. később), vagy megtapasztalhatjuk a költői egyéniségét. De ezeken kívül még más dolgokban is jeleskedik.

   Az említett személy 1981-ben lett a KFT zenekar énekese és gitárosa egyaránt. Manapság mindenki ismeri fülbemászó dalaikat, mint az Afrika vagy a Balatoni nyár, esetleg a Bál az Operában (de van még sok más is). Szerintem az Afrika című számot mindenki ismeri. Ha nem ismernéd (???), akkor itt a dal. Púpútevék, Kenya, Zimbabwe, Skandinávia, makákó, párduc, KÓKUSZDIÓ, fekete nők, szavannák...
A KFT zenekar tagjai. Az ígért dal (Afrika) linkje itt található.
   A másik szerep, amiről eszünkbe juthat Laár András, az nem más mint a L'art pour l'art társulati tagsága. A társulat 1986 óta létezik, s azóta is tartanak komikus esteket országszerte. Érdemes legalább egyet megnézni. Laár Andrásnak két nagyon is ismert szerepe van a társulat produkcióiban. Az egyik szerep a méltán híres Besenyő Pista bácsi, aki szereti a kolbászt, mindig igaza van, s Boborján (játsza: Dolák-Saly Róbert) mestere. Besenyő úr mindig meg mondja, mi nem noooooooormális, és mikor van igaza. Most is biztos igaza van, há' nem? de! (mi ez, járj utána!). Egy Besenyő Pista bácsis jelenetet is berakunk nektek.


   A másik megszokott szerep az a bizonyos Költő, aki mindig megmondja, mi a szitu. A Költő verseivel Laár András már több könyvet, szám szerint kettőt, ki is adott. A Költő versei lényegretörőek, figyelemreméltóak, és néha... hülyeségek. De akkor is jók. Hisz egy költő írta.


Laár András: Nyúlnyálvers

(Írta Laár András verse)


Ha a nyulak nyála nyúlik, 

nyúlós nyálú nyulak 
nyeldeklik nyamnyogva 
nyulamlós nyálukat.


Nyálnyúlványt nyel a nyúl, 

ám nyúlós nagyon a nyál. 
Egy köpés... és megszabadul 
nyálterhétől a nyúl, 
S repül a szélben a nyál.


Nyálpacsnit köp a nyúl, 

miközben bealkonyul... 
Így sötétbe hull a nyál... 
a nyúlós nyálú nyúl 
egy kicsit még vár...

vár, hogy jön-e még nyál, 
vagy száraznak bizonyul 

a nyálzacskója már.

   Ami még érdemes megemlíteni Laár Andrásról az, hogy zenészi és humorista pályája mellett buddhista is, s legutóbbi könyve, a Kiderülés - a derűs élet titka betekintést ad a... Vedd meg, olvasd el!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése