Oldalak

2012. augusztus 2.

Dóra, a felfedező

Minden embernek vannak kiskorú lánycsaládtagjai, ezért egy fáradt reggelen bekapcsoljuk a tévét, ahol a már friss, felkelt kislány mesét szeretne nézni. Kapcsolgatjuk, kapcsolgatjuk, míg egy olyan csatornára érünk, ahol egy nagyon jó kis, spanyol sorozatot nem találunk, ami nem más, mint a


Magyarul: Dóra, a felfedező.
Ez a sorozat hosszas szüneteiről, oda nem illő angol szavakról és a tudás fejlesztéséről (ami tényleg fontos a kicsiknek!) ismert. A sorozat 2000-ben indult el Spanyolországból, s azóta már 6 évadot megélt, s hamarost jön a hetedik. Oje-e!

A legfontosabb szereplő: Dóra [Dora Marquez], aki a legmelegebben is a hátán hordja hátizsákját, órája, örök rózsaszín pólója van. Dóra legjobb barátja egy majom, akit egy csizmáról neveztek el Csizinek [Boots]. Csizi és Dóra meghódítják az egész világot (ami egy kis táj csak). Hidakon, dombokon, szakadékon, hidakon, folyókon át, hidakon, hegyeken és hidakon mennek át. Nem vagyok oktondi, észrevettem, hogy többször említettem a hidakat, ugyanis a legtöbb rész tele van hidakkal.

Fontos szereplő még Swiper, aki egy tolvaj róka, aki mindig lopni akar Dóráéktól. Fontos szereplő még egy csigából, egy szöcskéből és egy békából álló trió, akik spanyol zenét játszanak, ha valami sikerül Dóráéknak. Van még benne egy gyík, Iza, aki szeret kertészkedni. Pedig gyík... és kertészkedik? Mindegy.

Dóra hátizsákja és térképe is fontos szereplő, akik egy csomószor beszélnek, s megmondják mi kell az adott misszióhoz, mint például egy hegy megmászásához, ami igazából kisebb, mint egy domb...

Na, de vágjunk bele Dórába [ne úgy!], kezdjük el, mi történik egy epizódban.

1. a cél meghirdetése, az útvonal megtervezése (példa): nagyon fontos, hisz [most egy rész van eszemben] Dórának egy  órája van vissza vinni eight könyvet a könyvtárba, ahol a könyvtáros egy polip. Én biztos megijednék, de Dóra nem fél tőle. Megtervezik, hogy a hegyen, a szakadékon és a hídon kell átmenni. El is indulnak Csizival, aki a melegben is csizmát visel, de olyan tempóban mennek, hogy a könyvtár addigra bezár.

2. kalandok és tervek: elindultak Dóráék, s a kalandokhoz kellett a térkép, a hátizsák, amit egy komputeres egér vezérel, ami kiválasztja a megfelelő eszközt. Mint mikor: a szakadékhoz érnek, s a híd őre, a kobold (aki szintén azért ijesztően néz ki) nem akarja átengedni őket, ezért odafon egy hálót. Jaj, mi legyen? - kérdezi Dóra, majd a hátizsákból kiválasztják, hogy az esernyővel, a zseblámpával, vagy az ollóval tudják-e szétvágni a kobold kapuját. OLLÓ. Igen, olló. Mondjátok egyszer, még egyszer, igen OLLÓ. Jaj a koboldnak, elsüllyed szégyenében. Megoldották. Jön a spanyol trió.

3. dalok: igen sokszor előfordulnak dalok, melynek a felét magyarul, másik felét rosszkiejtéses angollal énekelnek. Ilyen a COMING TO THE RESCUE vagy a TÉRKÉP DALA (link). Szuper rímelős, dallamos nóták.


4. hátráltató elemek: sok hátráltató elem van, ilyen páldául mikor jön a csúnya Swiper, akinek érkezése előtt még várnak, pedig már tudják, hogy ott van, de azért megkérdezik: LÁTJÁTOK SWIPER-T? A róka mindig ellop valamit, s eldugja, Dórának, a szegénynek meg meg kell keresnie. A másik hátráltató a felhő, aki  mindig feléjük száll, s elakarja őket áztatni, DE ugye ott a hátizsák, benne meg az esernyő. Megúszták! Most gondoljunk bele, ha Dóra nem találná meg a cuccát, meg meg is ázna. Hazamenne, s az anyja látná, megáztál? miért nem vittél kabátot? és hol a táskád? kislányom, most súlyos...

5. angol-magyar: már nem sztorikból áll a sorozat, hanem angol és magyar szavakból. Melyek olykor idegesítőek. A táska kiadja a kiválasztott esernyőt, s mit mond, na mit? DELICIOUS, azaz finom. Finom volt kivenni az esernyőt, ízletes lehetett. Mikor ebben az epizódban elérnek a könyvtárhoz, pont akkor zár be. De a mosolygó ajtó kinyílik, ha azt mondják: DOOR, OPEN! Ezt persze többször is el kell neki mondani. Makacs egy ajtó.

6. a cél teljesítése: mikor elérkezünk Dórával együtt az utolsó momentumhoz, mikor sikerült megtenni azt a több kilométeres távot, akkor jöhet az angol-magyar nyelvű győztesdal:


Ha ebből már imádod a Dóra, a felfedezőt, akkor ajánlom a 10 oldalas, 2499 forintos Mossunk fogat című kihajthatós könyvet. Megéri...
Dórának van egy unokatestvére, a nyolcéves Diego, aki állatokat ment, azt is érdemes megnézni: Go Diego Go címmel találhatunk rá.

7. egyben utolsó megmozzanásként említsük fel a nap értékelését. Dóra megkérdezi, hogy: NEKTEK MI TETSZETT A MAI NAPBAN? Ekkor hosszú szünet, míg a tévénézők (nem) válaszolnak. S erre mondja Dóra: IGEN, AZ NEKEM IS NAGYON TETSZETT. Mi, a semmi? Az tényleg jó volt...

1 megjegyzés: