Oldalak

2012. szeptember 29.

Tock, avagy köszönet Svédországnak


   Személy szerint Svédország a 4. kedvenc külföldi országom, ezért különösen szeretem, indok nélkül, így ez könnyű lesz. Szívem szerint svédül is megtanulnék, de megelőznék még más nyelvek is. Az egyetlen zavaró tényező talán az a bizonyos hideg éghajlat, amit nem biztos, hogy el tudnék viselni. Svédországnak és megannyi skandináviai országnak egy problémája van, a magas szintű korrupció, de ettől eltekintve:  "Jag älskar Sverige."

  Az ország neve saját nyelvén: Sverige
Főváros: Stockholm
Elhelyezkedés: Skandinávia, Észak-Európa, Európa, Föld, Naprendszer
Államforma: alkotmányos monarchia
Népesség: 9 millió körül 
Terület: 449.964 négyzetkilométer
Beszélt nyelv: svéd






1. Svédországot talán legtöbben az egyik legismertebb bútorvállalatról, az IKEA-ról ismerhetik. Az IKEA 1926-ban született meg. Neve nem nagy kreativitást igénylő rövidítés. Az I és a K az alapító Ingvar Kamprad monogramját jelöli, míg az E és az A az alapító lakóhelyét: Emtaryd, Aggunaryd-ot jelzi. Az egyszerű bútorok összeállítására szakosodott vállalat már több mint 40 országban megtalálható. Nálunk a budapesti Örs vezér terén, valamint Budaörsön, az M7-es autópálya mellett, a Decathlon és az Auchan között. Rövid ennyi, s mindenkit ösztönzök arra, hogy itt vásároljon, mert nem csak bútorokat lehet vásárolni, vagy nézni, de éttermében is lehet enni, s ami a legjobb, az IKEA-s hot dog és kóla, esetleg még a fagyi, ami olcsó és ugyanannyira finom is. Ami még fontos!, hogy az innivaló mindig újratölthető! IKEA!!!

2. Egy banda. Egy popegyüttes. Két férfi. Két nő. Az ABBA. Egy együttes, akit mindenki ismer, legalább a dalairól. A rövidítés a négy tag keresztnevének első betűjét összeolvasva született meg 1972-ben, de hírnévre csak két évvel később, az akkori Eurovíziós Dalfesztiválon tettek szert Waterloo c. számukkal. Ezen kívül megannyi daluk ismertté vált: Mamma Mia ; Voulez-vous ; Money, money, money ; The Winner Takes It All ; Super Trooper ; Gimme, gimme, gimme ...

3. A svédek még valakire büszkék lehetnek. Egy olyan kissé visszahúzódó nőre, aki szintén az Eurovíziós Dalfesztiválon (2012) szerzett hírnevet, mégpedig azzal, hogy magas pontszámmal meg is nyerte a versenyt az azerbajdzsáni Bakiban. Ő Loreen. Elért pontja a döntőben merőben magas 372 volt. Neki köszönhetően az általam és még sok ember által kedvelt 2013-as Eurovíziós Dalfesztivált a svéd Malmö városában tarthatják.

4. Svéd társaság a Hennes & Mauritz AB, azaz a H&M ruházati részvénytársaság is. Én szeretem, mert jók a vásárolható termékek, csak drágák, ez az egyik, a másik pedig az, hogy a férfirészleg nagyon is kevés részét képezi egy H&M üzletnek. Van ahol nincs is. Ez kicsit elszomorító, de azért akkor is jó ez a bolt. 2011-ben a második legjobb ruházati vállalat volt. A vállalat 1947-ben jött létre Erling Persson vezetésével, Hennes néven. Kezdetben csak női ruhákat forgalmaztak. 1968-ban Persson megszerzett egy Mauritz Widforrs nevű vadászati ruházatot értékesítő vállalatot, mely teljesen beleolvadt a régi vállalatába és így lett a cég neve Hennes & Mauritz, azaz H&M.

Röviden ennyi, de még biztos lehetne több sort írni, de most csak ennyi jutott eszembe, amit meg lehet köszönni a svédeknek. De hallgassunk meg svéd dalokat, melyek a fent látható zenészek által készült sikerművek.




TOCK


2012. szeptember 26.

A legjobb videók


Megvolt a 2000. látogatási alkalom. Szerintem ez jó! Sőt biztos az. Ünneplés gyanánt most bemutatom a kedvenc videóimat, előtte kisebb leírással, alatta képpel, s alattuk van a YouTube link. Ünnepelj velem!

1. Schimán: A székely meg a fia
Egy videó, amit magyarok készítettek, s sikeres is lett. Sok fájdalmas szóviccel, gyors, értelmetlen, de akkor is lenyűgöző jelenetekkel rendelkezik a Székely meg a fia, akik kezdetben fát vágnak, majd egy hegy, dementor, minden. Paint-tel lett rajzolva, de így a legjobb! FIGYELEM! csúnya szavak jelennek meg, s néha sértő megjegyzések! Kedvenc részem: Szilvásbuktát, mert azt szeretem. ; Ketten jönnek le a hegyről: az egyik futVA, a másik medVE. :))))))))


LINK: itt.
2. Soha ne mondj nemet egy pandának! (Never Say No To Panda!)
Egy videó, pontosabban egy reklám, még pontosabban egy sajtreklám, melynek szereplője egy Panda, aki aranyos szemével nézi a sajtot nem vásárlóakat, evőket stb., majd utána szétver mindent. Szeretem ezt a videót, még pedig azért, mert jó.

LINK: itt.
3. Titanic Super 3D
A 90-es években jött, és süllyed a Titanic, a filmben, a film maga nem, sikeresnek bizonyult. Idén újból megcsinálták. Nem kezdték előről: "Na, építsünk, tervezzünk, jaj a DiCaprio most nem vállalja el..." stb. Nem, csak háromdimenziós formulába dimenzionálták. És akkor berakták szuper 3D-be, de ez már csak poén. Áthülyéskedve, új akciókkal, rendezőkkel (J. J. Abrams, Michael Bay, George Lucas) itt a...

LINK: itt.
4. Kegyetlen láncszem
Az RTL 2 megjelenésével újra feltűnik Máté Kriszta, aki a Forró nyomon c. műsort fogja vezetni. De korábban vezette a Leggyengébb láncszem c. kvízműsort, ahol az volt a kiszabott feladat, hogy legyen kegyetlen. Összejött. Ezt Gálvölgyi János ki is parodizálta, méghozzá nagyon tökéletesen. Mivel a sorszámok nem jeleznek semmilyen tetszési sorrendet, ezért mondom: IMÁDOM!!!

LINK: itt.
5. Magyarország, én így szeretlek!
Korábban volt egy sörreklám, amiben elmondták, hogy mi mindent szeretnek Magyarországon (villamos, nők, vízilabda, mákos guba stb.). Ezt megint megcsinálta Gálvölgyi János, ezt is pompásan. Kedvenc részem a  villamosos.

LINK: itt.
6. MinDig TV
Reklámok. Vannak. A MinDig TV régi-új reklámja 2011 óta egy Rudolf Péteres sok ostoba adót reklámozó reklám, amire nincs is szükség. De ha mégis léteznének, azért jót nevetnénk...

LINK: itt.

7. AsztroShow
Bagi Iván és Nacsa Olivér is sokat parodizált már, és parodizál is, és fog is, reméljük, s nemrég a Szálka c. műsorukban elkészítették az AsztroShow paródiáját, ami ténylegesen azt mutatja be, hogy ténylegesen miről is szól egy ilyen betelefonálós jövendőmondó műsor. Nagyon is ajánlom mindenkinek, ki hisz benne, ki nem.

LINK: itt.

8. Pocak!
Az Activia reklámok közül sok Szulák Andreával foglalkozott, de most jött a terhes kanáris néni, aki nem ér rá, s a hasa egy báb. Valami eszméletlen! Készítettek egy újítást, ami nem lett olyan jó mint az oridzsinál! :-D

LINK: itt.
9. The BEST
Nem mondok róla semmit, egyszerűen tökéletes, aminél csak el kell indítani!


10, The 2. BEST
Charlie, csak nézd meg ezt is!

LINKEK: itt. itt. itt. - a három link más-más
11. Ding Ding Dong
Sokan gondolnának Csonka András hasonló című dalára, amiről nem mondok semmit..., de ez nem az, ezt a németes nevű Günther énekli. Hallgasd meg! Ajánlanám azt, amiben két fiú énekli, de az eredeti klip is szemeitek elé tárulhat.

LINK: itt.


Van több is, amit szeretek, de most ennyire volt idő... :-D

2012. szeptember 24.

감사합니다, avagy köszönet Dél-Koreának


  Ha valaki meglepődve, hogy... a kutyafáját, ezt nem tudom kimondani, akkor annak segítségül leírom a fonetikus változatát. A szó köszönöm-öt jelent koreaiul, melynek kiejtése: gánzábnidá. Körülbelül. És most nézzük, hogy mit köszönhetünk a Koreai Köztársasának. De előtte országismereti adatok, rövid, nyugi...


  Az ország neve saját nyelvén: 대한민국 (deánminguk)
Főváros: Szöul
Elhelyezkedés: Koreai-félsziget, Ázsia
Államforma: köztársaság
Népesség: 49 millió körül
Terület: 98.480 négyzetkilométer
Beszélt nyelv: koreai




Egy dél-koreai énekes, rapper, aki 2001 óta aktív, de mégis idén készített egy olyan dalt, ami fülbemászó jellegével megőrjítheti az embert, más fontos dolgot el is felejtesz. Ismered a Gangnam Style című dalt PSY-től, s az őalkotta táncot, ami szintén ezt a nevet viseli. Ha nem itt, itt az ideje, ugyanis 263 milliós nézettség után első helyen áll a YouTube 100-as listáján, valamint Guiness-rekordot is kapott, mint a valaha legkedveltebb YouTube videó.


Mielőtt valaki azt hinné, nem animációs klip, annál is jobb, lenyűgözhetetlen. Egy tánc, ami, csak szeressétek, vagy ne, de azért elég sok rajongója van már...

Ha a táncot szeretnéd elsajítátani, nézd meg ezt a videót, vagy sok másfélét.


A dél-koreaiaknak szüksége van egy kis szórakozásra, ha éppen nem egyetlen szárazföldi szomszédjukkal, az ellenséges, elzárt Észak-Korea fenyegetéseivel kell foglalkozni. A két hasonló nevű, közös eredetű ország totális összehasonlíthatatlanságát ez a kép nagyon bemutatja!



감사합니다

Kiitos, avagy köszönet Finnországnak


Új rovatot indítunk, amelyben köszönetet mondunk azoknak az országoknak, akik valaha is belenéztek blogomba. Nem csak a látogatást köszönjük meg, hanem más olyan dolgot, ami miatt azt a bizonyos országot szerethetjük. Ennek a rovatnak nincs kötött megjelenési rendszere, így most már biztos, hogy ez futni fog sokáig. Bocs, hogy sokszor abbahagytunk rovatokat. Korábbi rovatunkat, a hét emberét eltöröltük, mert úgy döntöttünk.

Első számunkban a skandináviai Finnországot mutatjuk be.

Az ország neve saját nyelvén: Suomi
Főváros: Helsinki
Elhelyezkedés: Észak-Európa: Skandinávia
Államforma: köztársaság
Népesség: 5,5 millió körül
Terület: 338.145 négyzetkilométer
Beszélt nyelv: finn




Nokia. A világ legismertebb és leghasználtabb mobiltelefonvállalata a finn Espoo városában született meg 147 éve. A távközléssel foglalkozó vállalat atyja a finn Frederik Idestam, aki kezdetben nem mobiltelefonon hívta fel legjobb barátjait, hanem a villamosenergiát kezdte el alkalmazni. Később már gumit is gyártottak a kaucsukfa terméséből, 1912-ben, pontosan száz éve elkezdték átvenni a telefonok, telegráfok gyártását, de az igazi multi korszak csak 10 évvel később, 1922-ben kezdődött el. Ettől függetlenül papíriparral, gumicsizmagyártással is foglalkoztak, de kondenzátorokat, robotokat, lábbeliket, katonai kommunikációs eszközöket is gyártottak. 1988-ban lepattant a gumicsizma, s kivált a Nokiából, s Nokia Gumik néven tovább működött. Az első gyártott eszközük egy pulzus analizátor volt. 1964-66-ig kifejlesztették az autórádió-telefont. 1980-ban született meg az első hordozható mobiltelefon. A Nokiát manapság vannak akik nem szeretik, s inkább vesznek Samsung-ot vagy iPhone-t vagy mást, de azért köszönet illeti ezt a nagyon is fontos finn társaságot, ami végül is kifejlesztette azt a telefont, amivel túl lehet élni a világ végét, ha tudjátok mire gondolok.


Angry Birds. Egy játék, vagy A JÁTÉK, ami megannyi gyermeknek, tinédzsernek, még tinédzserebbnek, felnőttnek, idősebb felnőttnek... á... szóval minden korosztálynak sok örömet okozott. Ez a játék, a Dühös Madarak a finnek védjegyévé vált, bár sokan nem tudják, hogy a piros, sárga, kék, zöld, nagy piros, rózsaszín, narancssárga, fekete, fehér stb. színű madár és a zöld malacok hazája Finnország. 2009-ben jött e szuper korszakalkotó játék ötlete, s azóta töretlen sikerrel, jelenleg négy féle világgal (sima, Space, Seasons, Rio) hódít, s lehet, hogy hamarosan jön az 5. (szept. 27.). Amúgy mikor volt a nagy jaj!, a H1N1, a sertésinfluenza, a Rovio (az alkotócsoport) eldöntötte, hogy malacok lesznek a tojásokat féltő madarak ellenségei. Ha már megcsináltad azt a körülbelül 400-500 szintet, ne csüggedj, mert hamarosan érkezik egy tv-sorozat, melynek részei 3 percet vesznek igénybe. Hogy valahogy eszünkbe jusson az a szuper zene, melynek zeneszerzője Ari Pulkkinen, hallgassuk meg az eredetit...


Ha még ez sem elég, akkor menj el a finn Särkänniemi városába, ahol betérhetsz az Angry Birds Land-be!!! (videólink a kép alján!)


ANGRY BIRDS LAND
Pluszban egy nagyon jó kép a legjobb madarakról...


Hát röviden, tömören most csak ennyit köszönök, köszönhetünk Finnországnak, de lehet, hogy még lesz folytatás, csak hát a többi országot se szabad hanyagolni... :-D


Kiitos!

2012. szeptember 16.

M.A.Z. Filmajánló: Star Trek


Soha semmilyen, de tényleg semmilyen körülmények között nem gondoltam volna, hogy valaha is megnézek egy Star Trek-es filmet. A régi sorozatról van tudomásom, de kedvelés nem származik belőle, hogy szépen fejezzem ki magam. Viszont a 2009-ben készült film, ami az előzményeket mutatja be, nagyon is tetszetős, ahhoz képest, hogy a későn készített előzmény-filmek többsége gyatra sorsra jut (szerintem legalábbis) - bár most egy se jut eszembe, de mindegy... eszembe jut, de az pont jó lett... de biztos van olyan, ami nem...



Adatok a filmről:
- rendező: J. J. Abrams
- főszereplők: Crhis Pine, Zachary Quinto, Eric Bana...
- 2009-es amerikai sci-fi, akciófilm


A sztori:
  Az ifjú legénység első útjára készül a valaha készült legfejlettebb csillaghajó, a U.S.S. Enterprise fedélzetén. Ezen az úton, mely csupa akció, humor, kozmikus veszély, az újonc kadétoknak meg kell állítaniuk egy gonosz lényt, akinek bosszúmissziója az emberiség létét fenyegeti. A galaxis sorsa két rivális kezében van. Egyikük, James Kirk, a bajkeverő, kalandkereső iowai farmerlegény. A másik, Spock egy logikán alapuló társadalomban nevelkedett, amely elvet mindenféle érzelmet. Amint a heves ösztön összecsap a hideg ésszel, valószínűtlen, de erős szövetségük az egyetlen, amely átvezetheti legénységüket az elképzelhetetlen veszélyeken, hogy eljussanak oda, ahová ember még nem merészkedett!



Hozzáfűznivaló:
  Mint mondtam, soha nem gondoltam volna, hogy belenézek ebbe a filmkreálmányba, de mégis megtettem, igaz, hogy az elejét nem láttam (kb. 30 perc), de így is jó és élvezhető volt. Fiatal karakterek, vicces hozzászólások, izgalmas jelenetek meg minden más egyéb, ami egy jó filmhez kell. Nem hittem volna, hogy egy olyan filmet nézek meg, amiben hosszú fülű, egyenesre vágott hajú emberek parancsolgatnak, néhol. De jó film volt, jó színészekkel, s innen indul ki a többi rész, a folytatás, William Shatner-rel meg minden, de ahhoz már nem ragaszkodom, hogy megnézzem. De ez jó volt.


Felső sorban a régi (jövő) alakjai.
Alul pedig a 2009-es film színészei, nem a filmes maszkban, öltözetben.

2012. szeptember 4.

M.A.Z. Filmajánló: Keleti nyugalom - Marigold Hotel


   Sokféle film van. Ha például kettő darab film lenne, akkor nem lenne sok film, azaz nem lenne nagy választék, s a család három gyereke könnyebben megtudna egyezni, hogy a kettő film közül melyiket nézzék. Hisz az egyik filmre a harmadik gyerek fog szavazni, vagy tartózkodik, ami egy csúnya megoldás. Vagy ha kettő film van, az meg azért baj, mert csak kettő film van!!! És kettő film, az nem sok film, hisz "ami sok, az sok", és 2 = 2, a világ ilyen formában megváltoztathatatlan. Örüljünk, hogy nem kettő film van, két hasonló típusú film. Hisz az úgy még rosszabb. Ezért jó, hogy van több stílus, több, mint például - hasra ütés szerűen - kettő. Így a 16 éves lánynak nem kell megszenvednie egy szörnyű western filmet, de egy fiúnak sem kell olyan csajos filmet nézni, amin 2 perc alatt kiakad. Egy nagyon jó stílusú film, a Keleti nyugalom - Marigold Hotel most bemutatásra kerül, általam. Még, ha az elején azt hinnéd, hogy két percig bírnád, csak összejöhet az a 2 óra, amíg a film tart. Nem kötelezném, de ajánlom, hisz ez egy filmajánló, hisz azért van... a filmajánló.



Fontos megjegyezni!
   - 124 perc
   - angol, amerikai, egyesült arab emírségi dráma
   - jó színészek, angol színészek, akiket névről nem biztos, de korábbi  szerepről biztos felismertek.
   - tavalyi film, vagy idei, inkább 2012
   - továbbá: tartalmaz humoros elemeket is

Bekontrollcévézve a története:
   Nem vágytak kalandra és nem akartak új életet kezdeni: egy csapat angol nyugdíjas egy különösen tarka brosúra csalogatásának engedve mégis úgy dönt, hogy idős éveit egy indiai szállodában tölti. Ám, amikor végre megérkeznek az áhított, és meggyőzően olcsó új lakóhelyükre, egészen mást találnak, mint amit a hirdetés ígért. Kénytelenek alkalmazkodni az új helyzethez: a sok szokatlan színhez, illathoz, stílushoz, emberhez és állathoz. Van köztük, aki idegenkedik, van, aki lelkesen kíváncsiskodik - de lassanként mind megértik, hogy valami különleges, nagy ajándék vár rájuk az országban, ahol semmi sem úgy működik, ahogy várnánk.



Pluszban:
   Van ebben humor, új élet, romantika, anti-romantika, csipkelődés, cseppnyi fajellenesség, ami a végére megszűnik, megszánás, újabb szerelem, szomorúság, válás, együttérzés valamint India kultúrájának rövid bemutatása. De népszerű, már idősebb angol színészekkel felpezsdítve egy nagyon jó film lett belőle. Vannak apró, de tényleg apró hasonlóságok ez a film és a Gettómilliomos (ami szintén nagyon jó film) között, mint például az egyik szereplő, de egy olyan film, amit minden korosztálynak ajánlok, 15 év fölött. :-D

Statisztikák, meg ilyen bla-bla-bla:


2012. szeptember 2.

Csöng!


A holnapi nappal elkezdődik az iskola.
Van aki azt mondja, de jó!!!
Miért?
"Mert tanulni jó..."
vagy
"Mert ott vannak a haverok..."
de a legtöbb a
"NE MÁR"

Nincs mit tenni, na jó van, de most maradjunk ennél a pozitív/negatív lehetőségnél.
Eddig nyaralhattál, süthetted a hasad.
Vagy kockás lett, vagy éppen gömb alakú, ami nem olyan kedvező.
Ez van!

Mi is történt 2012 nyarán, valamint abban a bizonyos utolsó két (már) szeptemberi napon?

II. Erzsébet megünnepelte 60. évét a trónon...
Vége lett az előző tanévnek :-D...
Volt egy újabb spanyol-győztes foci EB...
Volt egy sikeres Olimpiánk, később Paralimpiánk...
Magunkra haragítottuk az örményeket...
s egyéni módon nyaraltunk, utaztunk, bejártuk a világot, diákmunkát vállaltunk stb.

Fogadjuk el, törődjünk bele, s azt se felejtsük el, hogy szeptembertől újra



Csöng!