Oldalak

2012. szeptember 29.

Tock, avagy köszönet Svédországnak


   Személy szerint Svédország a 4. kedvenc külföldi országom, ezért különösen szeretem, indok nélkül, így ez könnyű lesz. Szívem szerint svédül is megtanulnék, de megelőznék még más nyelvek is. Az egyetlen zavaró tényező talán az a bizonyos hideg éghajlat, amit nem biztos, hogy el tudnék viselni. Svédországnak és megannyi skandináviai országnak egy problémája van, a magas szintű korrupció, de ettől eltekintve:  "Jag älskar Sverige."

  Az ország neve saját nyelvén: Sverige
Főváros: Stockholm
Elhelyezkedés: Skandinávia, Észak-Európa, Európa, Föld, Naprendszer
Államforma: alkotmányos monarchia
Népesség: 9 millió körül 
Terület: 449.964 négyzetkilométer
Beszélt nyelv: svéd






1. Svédországot talán legtöbben az egyik legismertebb bútorvállalatról, az IKEA-ról ismerhetik. Az IKEA 1926-ban született meg. Neve nem nagy kreativitást igénylő rövidítés. Az I és a K az alapító Ingvar Kamprad monogramját jelöli, míg az E és az A az alapító lakóhelyét: Emtaryd, Aggunaryd-ot jelzi. Az egyszerű bútorok összeállítására szakosodott vállalat már több mint 40 országban megtalálható. Nálunk a budapesti Örs vezér terén, valamint Budaörsön, az M7-es autópálya mellett, a Decathlon és az Auchan között. Rövid ennyi, s mindenkit ösztönzök arra, hogy itt vásároljon, mert nem csak bútorokat lehet vásárolni, vagy nézni, de éttermében is lehet enni, s ami a legjobb, az IKEA-s hot dog és kóla, esetleg még a fagyi, ami olcsó és ugyanannyira finom is. Ami még fontos!, hogy az innivaló mindig újratölthető! IKEA!!!

2. Egy banda. Egy popegyüttes. Két férfi. Két nő. Az ABBA. Egy együttes, akit mindenki ismer, legalább a dalairól. A rövidítés a négy tag keresztnevének első betűjét összeolvasva született meg 1972-ben, de hírnévre csak két évvel később, az akkori Eurovíziós Dalfesztiválon tettek szert Waterloo c. számukkal. Ezen kívül megannyi daluk ismertté vált: Mamma Mia ; Voulez-vous ; Money, money, money ; The Winner Takes It All ; Super Trooper ; Gimme, gimme, gimme ...

3. A svédek még valakire büszkék lehetnek. Egy olyan kissé visszahúzódó nőre, aki szintén az Eurovíziós Dalfesztiválon (2012) szerzett hírnevet, mégpedig azzal, hogy magas pontszámmal meg is nyerte a versenyt az azerbajdzsáni Bakiban. Ő Loreen. Elért pontja a döntőben merőben magas 372 volt. Neki köszönhetően az általam és még sok ember által kedvelt 2013-as Eurovíziós Dalfesztivált a svéd Malmö városában tarthatják.

4. Svéd társaság a Hennes & Mauritz AB, azaz a H&M ruházati részvénytársaság is. Én szeretem, mert jók a vásárolható termékek, csak drágák, ez az egyik, a másik pedig az, hogy a férfirészleg nagyon is kevés részét képezi egy H&M üzletnek. Van ahol nincs is. Ez kicsit elszomorító, de azért akkor is jó ez a bolt. 2011-ben a második legjobb ruházati vállalat volt. A vállalat 1947-ben jött létre Erling Persson vezetésével, Hennes néven. Kezdetben csak női ruhákat forgalmaztak. 1968-ban Persson megszerzett egy Mauritz Widforrs nevű vadászati ruházatot értékesítő vállalatot, mely teljesen beleolvadt a régi vállalatába és így lett a cég neve Hennes & Mauritz, azaz H&M.

Röviden ennyi, de még biztos lehetne több sort írni, de most csak ennyi jutott eszembe, amit meg lehet köszönni a svédeknek. De hallgassunk meg svéd dalokat, melyek a fent látható zenészek által készült sikerművek.




TOCK


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése