Oldalak

2012. szeptember 24.

Kiitos, avagy köszönet Finnországnak


Új rovatot indítunk, amelyben köszönetet mondunk azoknak az országoknak, akik valaha is belenéztek blogomba. Nem csak a látogatást köszönjük meg, hanem más olyan dolgot, ami miatt azt a bizonyos országot szerethetjük. Ennek a rovatnak nincs kötött megjelenési rendszere, így most már biztos, hogy ez futni fog sokáig. Bocs, hogy sokszor abbahagytunk rovatokat. Korábbi rovatunkat, a hét emberét eltöröltük, mert úgy döntöttünk.

Első számunkban a skandináviai Finnországot mutatjuk be.

Az ország neve saját nyelvén: Suomi
Főváros: Helsinki
Elhelyezkedés: Észak-Európa: Skandinávia
Államforma: köztársaság
Népesség: 5,5 millió körül
Terület: 338.145 négyzetkilométer
Beszélt nyelv: finn




Nokia. A világ legismertebb és leghasználtabb mobiltelefonvállalata a finn Espoo városában született meg 147 éve. A távközléssel foglalkozó vállalat atyja a finn Frederik Idestam, aki kezdetben nem mobiltelefonon hívta fel legjobb barátjait, hanem a villamosenergiát kezdte el alkalmazni. Később már gumit is gyártottak a kaucsukfa terméséből, 1912-ben, pontosan száz éve elkezdték átvenni a telefonok, telegráfok gyártását, de az igazi multi korszak csak 10 évvel később, 1922-ben kezdődött el. Ettől függetlenül papíriparral, gumicsizmagyártással is foglalkoztak, de kondenzátorokat, robotokat, lábbeliket, katonai kommunikációs eszközöket is gyártottak. 1988-ban lepattant a gumicsizma, s kivált a Nokiából, s Nokia Gumik néven tovább működött. Az első gyártott eszközük egy pulzus analizátor volt. 1964-66-ig kifejlesztették az autórádió-telefont. 1980-ban született meg az első hordozható mobiltelefon. A Nokiát manapság vannak akik nem szeretik, s inkább vesznek Samsung-ot vagy iPhone-t vagy mást, de azért köszönet illeti ezt a nagyon is fontos finn társaságot, ami végül is kifejlesztette azt a telefont, amivel túl lehet élni a világ végét, ha tudjátok mire gondolok.


Angry Birds. Egy játék, vagy A JÁTÉK, ami megannyi gyermeknek, tinédzsernek, még tinédzserebbnek, felnőttnek, idősebb felnőttnek... á... szóval minden korosztálynak sok örömet okozott. Ez a játék, a Dühös Madarak a finnek védjegyévé vált, bár sokan nem tudják, hogy a piros, sárga, kék, zöld, nagy piros, rózsaszín, narancssárga, fekete, fehér stb. színű madár és a zöld malacok hazája Finnország. 2009-ben jött e szuper korszakalkotó játék ötlete, s azóta töretlen sikerrel, jelenleg négy féle világgal (sima, Space, Seasons, Rio) hódít, s lehet, hogy hamarosan jön az 5. (szept. 27.). Amúgy mikor volt a nagy jaj!, a H1N1, a sertésinfluenza, a Rovio (az alkotócsoport) eldöntötte, hogy malacok lesznek a tojásokat féltő madarak ellenségei. Ha már megcsináltad azt a körülbelül 400-500 szintet, ne csüggedj, mert hamarosan érkezik egy tv-sorozat, melynek részei 3 percet vesznek igénybe. Hogy valahogy eszünkbe jusson az a szuper zene, melynek zeneszerzője Ari Pulkkinen, hallgassuk meg az eredetit...


Ha még ez sem elég, akkor menj el a finn Särkänniemi városába, ahol betérhetsz az Angry Birds Land-be!!! (videólink a kép alján!)


ANGRY BIRDS LAND
Pluszban egy nagyon jó kép a legjobb madarakról...


Hát röviden, tömören most csak ennyit köszönök, köszönhetünk Finnországnak, de lehet, hogy még lesz folytatás, csak hát a többi országot se szabad hanyagolni... :-D


Kiitos!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése