Oldalak

2013. április 29.

Holland csere


Holland csere


   A Föld nagy. Sokan vagyunk. S milyen keveset tudunk a más országok szokásairól, embereiről, vezetőiről és néha létezésükről se tudunk sokat, hacsak nem az USA, Kína, Japán vagy Németország. De az államformákról is kevés információt sajátítunk el, ami abban nyilvánul meg, hogy ha azt mondjuk, hogy: "a királynő", akkor II. Erzsébet brit uralkodóra gondol a legtöbb ember, s hamarosan megint hasonló lesz a helyzet, hacsak a dánoktól nem tekintünk el, ugyanis egy másik monarchia, egy szintén alkotmányos monarchia uralkodója, sőt királynője április utolsó napján lemond a trónról fia javáról. Beatrix holland királynőről van szó, aki holnap fia, Vilmos Sándor herceg (már nem sokáig viseli ezt a rangot! :-D) javára lemond a holland királyi trónról.

Beatrix holland királynő (uralkodása: 1980. 04. 30. - 2013. 04. 30.)

   Személy szerint én nem mondanék le, de azért én kicsit egós is vagyok, de ez mindegy most... Ismerjük meg a holland királynőt:


   "Beatrix holland hercegnő 1948. szeptember 6-án lett a holland trón várományosa, mikor nagyanyja lemondott a koronáról édesanyja javára. Édesanyjához hasonlóan ő is úgy lépett hatalomra, hogy elődje lemondott a trónról. Beiktatására 1980. április 30-án került sor. Családjával ekkor átköltözött a hágai Huis ten Bosch-kastélyba, ezáltal téve Hágát ismét királyi várossá. Születésnapja – melyet édesanyja emlékére április 30-án ünnepel – nemzeti ünnep az országban.
A mindenkori holland uralkodónak a politikába kevés beleszólása van, személye jelképes. Beatrix királynő ennek ellenére hetente találkozik a miniszterelnökkel és rendszeresen értekezik a miniszterekkel és államtitkárokkal. Minden év szeptemberének harmadik keddjén az ő tiszte megnyitni az országgyűlést parlamenti beszédével, melyben vázolja a kormány terveit az elkövetkező évre. A királynő külpolitikai szerepköre nagyobb, rendszeresen részt vesz hivatalos állami látogatásokon és fogadásokon; 1996-ban az uralkodó látogatást tett Magyarországon is.
2009. április 30-án egy őrült merényletet követett el a királyi család ellen: autójával belehajtott a családot köszöntő tömegbe. A merénylet nyolc halálos áldozatot követelt; ám a királyi család egyetlen tagja sem sérült meg."
   "2013. január 28-án a királynő országszerte közvetített rádiós és televíziós adásban jelentette be, hogy ez év április 30-án lemond a trónról elsőszülött fia javára. A királynő beszédjében így fogalmazott: „Nem azért mondok le, mert kötelességeim már túl nagy terhet rónak rám, hanem mert meggyőződésem, hogy ideje átadni az új generációnak az országunkért való felelősséget.” A királynő országa történelmének legidősebb uralkodója. Lemondása után a királynő holland hercegnői címet kap majd."


Le MAZ: Vándor a ködtenger felett


   Egy új rovatféleség (de jó vagy jaj, ne ez a gyerek már megin' kezdi, oszt úgyse folytatja egy idő után), melyben festményt, könyvet, zenét, egyéb dalt vagy valami teljesen más kultúrdolgot mutatunk be, ami nem film. Az első Le MAZ - a kultúra csarnoka rovat elemeként egy nagyon, de tényleg nagyon kedvenc festményemet mutatom be, ugyanis hiszitek vagy sem (aki nem hiszi, járjon utána!), bírom a festményeket is, közülük sokat mindenki ismer, s gondolhatnátok, hogy jó, hát ez a kép, már bocs, de mindenkinek tetszik, ez gagyi... szóval ezért egy szerintem legalábbis kevésbé ismert, de annál szebb német festő alkotását mutatom meg. Ez a...

Caspar David Friedrich: Vándor a ködtenger felett és egyéb festmények


Önarckép
   Először is a festőről néhány mondat, mielőtt megpillantanátok a festményt. Bár a türelmetlenek már megnézték, s már magukban véleményezték.

Az alkotó élete
A 18. század második felében született a korai romantika egyik alapítója és legjelentősebb festője. Műveinek tárgya gyakran a természet volt. Egy akkor még Svédországhoz tartozó kisvárosban látta meg a napvilágot, de egész életében megőrizte svédségét. 16 évesen kezdett rajzot tanulni, Koppenhágában (Dánia fővárosa) is tanult. Baráti körében is sok festő volt. Elvett egy fiatalabb nőt, akitől gyerekei születtek. Az egyiket az akkor uralkodó svéd király után Gustaf Adolfnak nevezte el. Szélütés érte, majd meghalt a 19. század közepéhez közel, de még az elején.


Alkotásának lényege:
Friedrich művészi világára nagy hatást gyakoroltak politikai nézetei. A német hazafiság akkoriban nagy fellendülésen ment keresztül, a napóleoni háborúk nyomán a német egység gondolata egyre erősebb gyökeret vert a társadalomban. Festményeinek alakjai pl. nemzeti viseletet hordanak, ami akkoriban a francia elnyomással szembeni ellenállás jelképe volt. Friedrich festményei tengert, hegyeket, fákat, napot és a holdat ábrázolnak. Az előtérben gyakran látható egy vagy két, háttal álló staffzsalak (mellékalak). Olyan érzésünk támad, mintha belépnénk a festménybe, hiszen mi, nézők éppúgy a táj szemlélői vagyunk, mint ők.Festményei többnyire a valóságos látványból kiinduló, de mégis misztikusnak látszódó tájakat ábrázol.


   És itt már láthatjuk is a Vándort, a ködtenger felett. A festményt a 10. osztályos irodalomtankönyvemben találtam meg 2012-ben a romantika (mint stílusirányzat, nem romantika, mint szenvedély meg szerelem meg stb...) tanulásakor. Ez a kép szerintem sejtelmes, elfeledteti az emberrel a mindennapi problémáit, azt sugallja, hogy mi minden vár még ránk, vár minket a titokzatos világ, hogy mindannyian vándorok vagyunk. A kép hőse, alakja magányosan , merengve néz szembe a lehetőségekkel. Továbbá a határtalanságot, a lehetőségek lehetőségeit tárja elénk ez a festmény, ami szerintem mást is megnyugtat valamilyen szinten.

   A festőnek további szép festményei is vannak, mint a Greifswaldi kikötőA magányos fa, vagy Az élet lépcsőfokai. Ezek is gyönyörűek, sejtelmesek, elgondolkodtatók, s szintén tetszenek, de olyan szépek és titokzatosak nincsenek mint ez.

A magányos fa

Greifswaldi kikötő
Az élet lépcsőfokai
   Remélem tetszettek Caspar David Friedrich alkotásai, s sajnos-nem sajnos most ugyanaz a kisebb hiányosság követi a blogot, ugyanis készülnöm kell az angol érettségire, de május 10-én már biztos lesz új poszt, hacsak nem előtte... Kívánjatok sok sikert, s "álmélkodjatok" a festményeken!

2013. április 13.

Videó: Szomszédnéni Produkciós Iroda

  Már rég volt ilyen videós bejegyzés, s most már körülbelül 4-szer láttam ezt a videót, de nagyon is érdemes megnézni. Most hogy már asszem a 11. évadnál tart a Showder Klub, emellett jött még a Comedy Central bemutatja, amiben szintén stand-up-osok szerepelnek, mindenféle ember, régi hírességek, újak stb. De például nagy kedvencem a Szomszédnéni Produkciós Iroda, s tőlük ez az egyik legjobb videó, amiben a legjobb jelenetek vannak.


   Kedvencek belőle:

  • leépített színház
  • hagyományörző bolt
  • szóvicces
  • de van benne más jó is... :-)

Garfield: Óceánmánia





ÓCEÁN MÁNIA

avagy Garfield újra "matricáskodik"


   Adj' isten! Hát a Dzsungelmánia és a Szafarimánia (erről már írtam: kattintsd IDE, ha látni akarod) után mindenki kedvenc lustasága, a macskák macskája, a lasagne-imádók lasagna-imádója visszatért. Újra itt van Garfield, aki igazából nem ment bele harmadszor sem a SPAR matrica kollekcióiba, hisz csak kitalált, de készítői igen, s immár itt van a harmadik világfelfedezős album, ami most az Óceánok és Tengerek mélységeit mutatja be az érdeklődő embereknek: ITT van az Óceánmánia...

   Hát akarva-akaratlanul az embereknek vásárolni kell, mert étel nélkül meghalnánk. Ez tény! De nem ez a lényeg, bocsi. A SPAR ugyanúgy minden 2000 forint fölötti vásárlás után 1 db 5 matricát tartalmazó csomagot ad (zöld csomag), vagy veszel 99 forintért külön (kék csomag). Továbbá 499 forintért vehetsz még albumot is, amibe beragaszthatod ezeket. Az album nem csak gyerekeknek nyújt érdekes információkat, szóval aki megveszi, szerintem nem bánja meg. Én nem vettem meg... Aztán jöhet a cserélgetés, a kiakadás, hogy: "DE ANYA, MIÉRT EZT VETTED, EBBŐL MIND MEGVAN." Ebből megszülethet egy szuper családi vita is, akár. Az ügyesebb gyerekek meg profi üzleteket kötnek barátaikkal, azaz cserélnek.

   A másik módja a cserélgetésnek, a pontos, nem meglevő matrciák megszerzésének az az, hogyha felmegyünk az aukciós portálokra (Vatera, Expressz, Grando, Jófogás stb.) és ott megnézzük, hogy: ő olcsóbban adja, nála több jó van, ez közel van stb. és máris betelt az albumunk, s büszkélkedhetünk, hogy mennyire királyak vagyunk... Nekem gyermekkori albumaim közül egyik sem telt be, így én nem volt überkirály soha...

   Na, de most ne a matricákkal töltsük el az időt, hanem a hozzájáruló "tartozékokkal", a játékokkal. Ugye a Szafarimániánál is voltak a DOLJ BALRA, meg a nem annyira magyaros szavak, a játék, amin nem nyerhetsz. Itt is van, de ennél a szériánál nem töltöttek annyi időt, hogy jó játékokat találjanak ki a gyermekek számára. De azért mégis kétfélét alkottak.

Ez az ANDROIDOS, de ezt az aranyhalat pl. pont nem láttam.
   1. Az Android-os játék: ezt a féle játékot androidos telefonra kell letölteni, s igazából annyi az egész, hogy belépsz a JÁTÉK-ba, s belenézel, mint egy kamerába, s mindenhol óceánba, s néha megjelenik valami bálna, s néhol másféle vízi állat is (nekem még csak a bálna jelent meg). Ami jó benne, az a felülre nézés,
mikor bevilágít a fény, az jól néz ki de tényleg. Ahogy forgattam, kisebb sérülés keletkezett a telefonomon, szóval megutáltam ezt a játékot. De van egy másik kibabrálás is: egy idő után elfogy az oxigén, s akkor fel kell tölteni egy bizonyos ikonnal, ami felé kell tartanod a kameráját a telefonnak, csak hogy hol van ez a cucc, azt két héttel később tudtam meg. Az ikon, ami felé kell fordítani a telefont, az az Óceánmániás gyűjtőalbumban van, s mivel nincs albumom, nem tudom újratölteni az oxigént, azaz csak a bálnát tudom megnézni. De nem töltöm le többször, mert megsértette ugye a telefonom...

   2. a számítógépes játék: ezt a játékot, ahogy az itt megadott címből is játszik, a számítógépeden, az interneten találod meg (honlap címe: https://www.oceanmania.spar.hu/garfield-j%C3%A1t%C3%A9k). Hát ez sem olyan hú, de szuper, mint ami a Szafarinál volt, itt az óceánban búvárkodsz, 5 élettel, melyeket a csókolózós polipok tudják elvenni, pontokat ilyen buborékban levő kagylók megérintésével szerezhetsz. Irányítás: ha az egérrel kattintgatsz, akkor feljebb megy Garfield a vízben. Nem egy nagy szám ez sem...

A számítógépes játék.

   Akinek tetszik, akkor örülök neki...

   Itt töltheted le elvileg Android-ra a programot, bár azt telefonon kéne, de mindegy :-)


A miniszterelnökasszony


Margaret Thatcher

(1925-2013)


   Csak azért nem a szokásos Vaslady címmel írom a bejegyzést, mert mindegyik "ily módon veszi kezdetét". Akik pedig nem tudnák esetleg (ne keseredjenek el ezen), hogy ki is a Vaslady, az eddigi egyetlen brit miniszterelnökasszony...

    "Margaret Thatcher brit konzervatív politikus, 1979 és 1990 között az Egyesült Királyság miniszterelnöke volt, az egyetlen nő, aki ezt a posztot betöltötte. Vegyészként indult neki a nagybetűs életnek, de 1959-ben választott országgyűlési képviselő lett.
   Miután belépett a Downing Street 10-be, Thatcher bevezetett egy sor politikai és gazdasági kezdeményezést, ezekkel akarta visszaszorítani a recessziót. Politikai filozófiájában és gazdaságpolitikájában kiemelt szerep jutott a deregulációnak (különösen a pénzügyi szektorban), a rugalmas munkaerőpiacnak, az állami tulajdonú vállalatok privatizációjának, és a szakszervezetek hatalmának és befolyásának csökkentésének. Hivatalának első évében meglévő népszerűsége később a recesszió közepette és a magas munkanélküliség miatt csökkent, de az 1982-es Falkland-szigeteki háború és a gazdasági fellendülés hatására ismét nőtt, olyannyira, hogy 1983-ban újraválasztották. 1984-ben járt Magyarországon is. 1987-ben Thatchert harmadszor is újraválasztották, ám az általa ekkor bevezetett Community Charge (közismertebb nevén "poll tax") adózási rendszer széles körben népszerűtlen volt, és az Európai Unióra vonatkozó nézetetit sem mindenki osztotta a kormányban. 1990. november 28-án, miután Michael Heseltine kihívta a pártelnöki székért, Thatcher mind miniszterelnöki mind pedig pártelnöki tisztjétől lemondott. Thatcher főnemes, mint Thatcher Kesteven, Lincolnshire megye bárónője, s mint ilyen tagja a Lordok Házának.
   Egy szovjet újságíró adta a „Vaslady” becenevet, a rendíthetetlen politikai vezetésért, melyet büszkén vett tudomásul. Hevesen ellenezte Nagy-Britannia EU-tagságát."
forrás: Wikipédia 



   A később visszahúzódó életet élő politikusról 2011-ben film is készült Vaslady címmel, melyben Meryl Streep játszotta el őt. Streep Oscar-t kapott alakításáért, s meg is érdemelte, de az igazi Vaslady nem reagált semmire, csak otthon ült.

   Véleményem szerint Thatcher egy erős nő volt, egy erős politikus, aki szembe szállt azokkal, akik nem fogadták el őt, és például a Konzervatív eszméket, visszaszólt a Munkáspártiaknak (NEM, NEM, NEM, NEM...)...

   Emlékére érdemes megnézni a Vaslady c. filmet, nyugodjék békében...


A VASLADY c. film plakátja

Töltsd le, ha jót akarsz: Where's My Water?



   Ez az új rovata a M.A.Z.-nak. Tudom, eléggé fenyegetően hangzik, legalábbis a vége, de végül is én csak arra gondoltam, hogy töltsd le az alábbi applukációkat, ha valamiféle jó programot szeretnél játszani az Android-os készülékeden. De gondolom, mindenki látja, hogy ez a cím egy eléggé hosszú lenne, ezért lett a rövidített változat. De hogy miről is szól? Benne van a hosszú címben... De lássunk neki, az első applikáció nem más, mint a...


WHERE’S MY WATER


   Besorolás: játék / gondolkodósabb, viccesebb kategória
   Ár: ingyenes, de biztos van szuper-extra izé-bigyó, ami már fizetős!
   Elő- és utóélet: Where's my Perry? (írás, lsd. lejjebb)
   Lényeg:
Ilyen pl. egy pálya.
   Ez a játék egy kis, cuki, szerelmes, és türelmes krokodilról szól, aki a csatornában él, s egyszerűen csak jaj, mikor megnyitja a zuhanyt, nem jön soha a víz. Ő Swampy. A víz meg azért nem jön mert el vannak törve a vízvezetékek, ehhez valamilyen szinten (nem tudom még nagyon hogy, de) kapcsolódik Cranky, a gonosz krokodil... A játékosnak (neked) az a feladatod, hogy a vizet elvezesd hozzá a földön, növényeken keresztül, de vigyáznod kell, hogy csak is víz érkezzen el hozzá, ne pedig lila mérgező cucc, vagy zöld maró folyadék (tuti, hogy nem ez az igazi szakkifejezés...), s közben összeszedd a 3 kacsát. A kacsákat akkor tudod összeszedni, ha víz éri őket is, csak persze Swampy-nek is jusson már valami víz. Ha több vizet kap a kis krokodil, akkor bónusz víz pontot kapsz, meg ha gyorsan csinálod, akkor
meg szeretne fürdeni, de
időbónuszt, de általában egy idő után már nem az időbónuszra törekedsz. A kacsák összeszedése azért fontos, mert ha nem csinálod meg, akkor nem tudsz továbblépni a következő "fejezet" pályáira.

   Vélemény:
   Nagyon letudja kötni az embert (na, nem úgy...), és még a hozzájáruló zene is elfogadható, vicces, aranyos, és ténylegesen gondolkodni kell hozzá, mert nem mindegy hova is vezeted el a vizet.
   Egyéb: van egy másik verziója, a Where's My Perry, ami Kacsacsőrű Carry-ről szól, a Phineas és Pherb-ből, de elvileg abban az ingyenes változat az szintén DEMO!
   Hely: Van interneten is, de az csak DEMO, le kell tölteni Android-os telefonra, vagy App Store-ban kell megvenni, de azt nem tudom, miképp kell, nincs iPhone-om... :-) Jó játékot!



* ahány zöld android, annyi pont.

2013. április 6.

Olaszkodások IV.


Olaszkodások IV.:

Az olasz vidék  - 1. rész
(Toszkánáról általában. San Gimignano)


   Bongiorno harmadszor is (vajon miért harmadszor, ha ez már a negyedik "olaszkodás"?, nézz utána). Na, de most nem ez a lényeg, hanem, hogy bemutassam röviden, de pontosan az olasz, főleg Toszkánai vidéket, és városait (legalábbis ahol voltam, de lesz olyan is, ahol csak leszek)...

   Toszkána Olaszország legszebb tartománya, ugyanis tényleg gyönyörű, és még a kocsit vezető személy sem koszos autópályát, pusztát lát, ahol nincs semmi. Mert ez Toszkána! Ha Toszkána, akkor össze-vissza
épített általában sárga házak, egyszerű tetővel, dimbes-dombos tájak, füge-, olajfák, szőlőtőkék, folyók, s sajnos mindenhol félkész autópályák, ahol minden tiszta sár, s semmi sincs befejezve. Az autópályadarabok sem ronthatják el viszont azt a látványt, amit kint láthatunk... Talán meg az, hogy ugye Olaszország hegyvonulata, az Appenninek mindenhova befurakodik, így az autópályázás 40 százaléka alagút alatt történik, nem is annyira messze egymástól. De a táj szép! :-) Nem ez a legjobb kép oldalt, de ezt én csináltam, s így simán láthatjátok, hogy buszból is milyen éles és jó képet lehet csinálni... Ha szeretnénk egy gyönyörű képet Olaszországról, akkor a szuveníresek tele vannak Toszkánás tájképekkel (naptárak, képeslapok stb.), persze csak Toszkána városaiban kapható, nem Rómában...

   Na, de ha Toszkána, akkor városok. Az itteni városok többsége, majdnem úgy, mint a többi itáliai cittá, dombokra, hegyekre épülnek, így általában azok a legszebbek. Na, de melyikbe érdemes ellátogatni? Itt van példának gyanánt a középkori Manhattan-nek is nevezett San Gimignano, ami magas lakótornyairól kapta a Manhattan-es becenevet. Itt már nem laknak, itt régen (középkor) laktak a gazdagok... A város a domb közepén kezdődik, a Coop Bevásárlóközpontnál, s innen indul egy meredek út felfele, ahol a fák közül egyszercsak kitűnik a város kapuja, ahol egyetlen utcán végig kell csak menni, s már megvannak a boltok (főleg szuvenír, de mindig vannak pólók, kerámiák, szőnyegek stb. is). Ha ajánlhatok egy útvonalat a város bejárására, akkor azt jobboldalt találjátok, míg a városról készített képemet a bekezdés alatt...
Több torony van nyilván, főleg hogy ez a kép a legmagasabb tetejéről készült. Csak ebbe lehet felmenni - meredek lépcsők vannak, szóval tériszonyosok vigyázzatok; valamint nagyon fúj fent a szél...
Továbbá:

  • érdemes felmenni a toronyba
  • fagyit venni (ha melegebb idő van)
  • bemenni a Coop-ba, mert viszonylag jó árak vannak (a rózsaszín kupakos víz nem feltétlenül jelenti, hogy szénsavmentes!!!)
  • itt szuvenírkedni, mert olcsók az árak általában
  • van egy bolt, félúton a kapu és a torony között, ahol 20 cent, asszem egy képeslap, de lehet, hogy 10.
  • baglyos kis cuccot venni, mert az a város jelképe (1,90 € asszem)
  • érdemes a fent javasolt útvonalat fordítva is megcsinálni, hogy visszataláljunk a kiindulóhelyünkre... :-)


És ennyi volt a móka erre a bekezdésre, a következő Olaszkodások tartalmából:
Olaszkodások V.