Oldalak

2013. április 29.

Holland csere


Holland csere


   A Föld nagy. Sokan vagyunk. S milyen keveset tudunk a más országok szokásairól, embereiről, vezetőiről és néha létezésükről se tudunk sokat, hacsak nem az USA, Kína, Japán vagy Németország. De az államformákról is kevés információt sajátítunk el, ami abban nyilvánul meg, hogy ha azt mondjuk, hogy: "a királynő", akkor II. Erzsébet brit uralkodóra gondol a legtöbb ember, s hamarosan megint hasonló lesz a helyzet, hacsak a dánoktól nem tekintünk el, ugyanis egy másik monarchia, egy szintén alkotmányos monarchia uralkodója, sőt királynője április utolsó napján lemond a trónról fia javáról. Beatrix holland királynőről van szó, aki holnap fia, Vilmos Sándor herceg (már nem sokáig viseli ezt a rangot! :-D) javára lemond a holland királyi trónról.

Beatrix holland királynő (uralkodása: 1980. 04. 30. - 2013. 04. 30.)

   Személy szerint én nem mondanék le, de azért én kicsit egós is vagyok, de ez mindegy most... Ismerjük meg a holland királynőt:


   "Beatrix holland hercegnő 1948. szeptember 6-án lett a holland trón várományosa, mikor nagyanyja lemondott a koronáról édesanyja javára. Édesanyjához hasonlóan ő is úgy lépett hatalomra, hogy elődje lemondott a trónról. Beiktatására 1980. április 30-án került sor. Családjával ekkor átköltözött a hágai Huis ten Bosch-kastélyba, ezáltal téve Hágát ismét királyi várossá. Születésnapja – melyet édesanyja emlékére április 30-án ünnepel – nemzeti ünnep az országban.
A mindenkori holland uralkodónak a politikába kevés beleszólása van, személye jelképes. Beatrix királynő ennek ellenére hetente találkozik a miniszterelnökkel és rendszeresen értekezik a miniszterekkel és államtitkárokkal. Minden év szeptemberének harmadik keddjén az ő tiszte megnyitni az országgyűlést parlamenti beszédével, melyben vázolja a kormány terveit az elkövetkező évre. A királynő külpolitikai szerepköre nagyobb, rendszeresen részt vesz hivatalos állami látogatásokon és fogadásokon; 1996-ban az uralkodó látogatást tett Magyarországon is.
2009. április 30-án egy őrült merényletet követett el a királyi család ellen: autójával belehajtott a családot köszöntő tömegbe. A merénylet nyolc halálos áldozatot követelt; ám a királyi család egyetlen tagja sem sérült meg."
   "2013. január 28-án a királynő országszerte közvetített rádiós és televíziós adásban jelentette be, hogy ez év április 30-án lemond a trónról elsőszülött fia javára. A királynő beszédjében így fogalmazott: „Nem azért mondok le, mert kötelességeim már túl nagy terhet rónak rám, hanem mert meggyőződésem, hogy ideje átadni az új generációnak az országunkért való felelősséget.” A királynő országa történelmének legidősebb uralkodója. Lemondása után a királynő holland hercegnői címet kap majd."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése