Oldalak

2013. április 13.

A miniszterelnökasszony


Margaret Thatcher

(1925-2013)


   Csak azért nem a szokásos Vaslady címmel írom a bejegyzést, mert mindegyik "ily módon veszi kezdetét". Akik pedig nem tudnák esetleg (ne keseredjenek el ezen), hogy ki is a Vaslady, az eddigi egyetlen brit miniszterelnökasszony...

    "Margaret Thatcher brit konzervatív politikus, 1979 és 1990 között az Egyesült Királyság miniszterelnöke volt, az egyetlen nő, aki ezt a posztot betöltötte. Vegyészként indult neki a nagybetűs életnek, de 1959-ben választott országgyűlési képviselő lett.
   Miután belépett a Downing Street 10-be, Thatcher bevezetett egy sor politikai és gazdasági kezdeményezést, ezekkel akarta visszaszorítani a recessziót. Politikai filozófiájában és gazdaságpolitikájában kiemelt szerep jutott a deregulációnak (különösen a pénzügyi szektorban), a rugalmas munkaerőpiacnak, az állami tulajdonú vállalatok privatizációjának, és a szakszervezetek hatalmának és befolyásának csökkentésének. Hivatalának első évében meglévő népszerűsége később a recesszió közepette és a magas munkanélküliség miatt csökkent, de az 1982-es Falkland-szigeteki háború és a gazdasági fellendülés hatására ismét nőtt, olyannyira, hogy 1983-ban újraválasztották. 1984-ben járt Magyarországon is. 1987-ben Thatchert harmadszor is újraválasztották, ám az általa ekkor bevezetett Community Charge (közismertebb nevén "poll tax") adózási rendszer széles körben népszerűtlen volt, és az Európai Unióra vonatkozó nézetetit sem mindenki osztotta a kormányban. 1990. november 28-án, miután Michael Heseltine kihívta a pártelnöki székért, Thatcher mind miniszterelnöki mind pedig pártelnöki tisztjétől lemondott. Thatcher főnemes, mint Thatcher Kesteven, Lincolnshire megye bárónője, s mint ilyen tagja a Lordok Házának.
   Egy szovjet újságíró adta a „Vaslady” becenevet, a rendíthetetlen politikai vezetésért, melyet büszkén vett tudomásul. Hevesen ellenezte Nagy-Britannia EU-tagságát."
forrás: Wikipédia 



   A később visszahúzódó életet élő politikusról 2011-ben film is készült Vaslady címmel, melyben Meryl Streep játszotta el őt. Streep Oscar-t kapott alakításáért, s meg is érdemelte, de az igazi Vaslady nem reagált semmire, csak otthon ült.

   Véleményem szerint Thatcher egy erős nő volt, egy erős politikus, aki szembe szállt azokkal, akik nem fogadták el őt, és például a Konzervatív eszméket, visszaszólt a Munkáspártiaknak (NEM, NEM, NEM, NEM...)...

   Emlékére érdemes megnézni a Vaslady c. filmet, nyugodjék békében...


A VASLADY c. film plakátja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése