Oldalak

2012. november 12.

Gondolatok erről-arról: Filmek, sorozatok, könyvek



 "Aipeso cortigo maximato..." - mondta egy ókori római filozófus, aki bánatában leitta magát, s a filozófia bölcsőjébe került filozofikus énje. Nem tudni mit jelent, sőt kb. semmit, de mivel latinul van, ezért biztos valami bölcs dolgot. Most jelentse azt, hogy gondolatokat osztunk meg erről-arról. Még ha nem is azt jelenti, kedves latintanárok... Középen a logóban a legnagyobb, s egyetlen Autobot gondolkodó, Optimus fővezér, akinek tiszteletére először a filmekről, sorozatokról, könyvekről tartunk hosszas töprengést, indoklást. Szerintem, van benne valami.

MINDENEK ELŐTT NEM MEGSÉRTŐDNI KELL, MERT NEM AZ A CÉLOM, HANEM, HOGY ESETLEGESEN SEGÍTHESSEK EMBEREKEN. HA EZ NEM ELÉG JÓ INDOK, AKKOR: DEMOKRÁCIA VAN, SZABAD VÉLEMÉNYEK. Német Zalán

TED. Filmajánló. Hamarosan.
Filmek, sorozatok, könyvek. Három formája a kikapcsolódásnak, mindegyiknek van előnye, s hátránya magunkra, s környezetünkre, de mik azok? A filmek, mik is a filmek? A filmek a 20. században debütáló mozgókép sorozatok, melyek fekete-fehérből színesre, angolról magyarra, régiről, egyszerűről modernre váltottak. Ma már a filmeket többen letöltik vagy megveszik, s azután megnézik. Véleményüket baráti társaságban, vagy interneten, fórumokban nyilvánítják ki. Elmondhatjuk, hogy az a film jó volt, vagy nem annyira jó, netán rossz. De véleményeinket úgy kellene megosztani az emberekkel, hogy figyelembe vesszük a hallgatók álláspontját, miszerint ők miképpen vélekednek a filmről, tetszett-e vagy nem. Ha ellentétes vélemény születik köztünk, akkor nem folytatni kell a vitát, hanem el kell fogadni a véleményét, s tovább nem kell hangoztatni. A barátnak lehet ajánlani filmet, ha tetszett - de azért túlfényezni se kell -, s ő majd eldönti az elmondottak alapján, hogy ez vajon kedvére való-e, vagy nem. Ha a hallottak alapján eldöntötte, hogy ő erre nem kíváncsi, törődjünk bele, fogadjuk el. Fogadjuk el társunk véleményét, s gondoljunk bele abba, hogy most érdemes egy ilyenen vitatkozni? Egy filmen? Totálisan nem. Az csak egy film, mindenkinek más az ízlése, nincs közös, s ezt fogadjuk el; egy 12 évesnek és egy 30 évesnek, de egy 11 és egy 15 évesnek sem biztos, hogy ugyanaz a film tetszik. Ha nem  megy a beletörődés, ez van. Biztos, hogy van olyan film, amit ha ránk traktálnak, mi sem akarjuk meg nézni. Nem kell miért?-ezni (semminél nem kell egyfolytában: Miért? Miért? Miért miért?, mert nem csak a kérdezett, de mi is megőrülnénk), ez a véleménye és punktum. A filmeket több fórumon pontozzák, meg fikázzák, de megint: most dőljünk be annak, amit a Pista bácsi mondott, nekünk, mint 14 éveseknek, például. Ilyen a legnagyobb filmadatbázis, ahol véleményem szerint idősebb férfiak pontoznak, akiknek ez a kedd délutáni programja, s csak azok az öreg, néha gagyi, cselekményhiányos filmek vannak a csúcson, ami 10-ből 6 embernek nem tetszik. Nem kell az ilyenekre hallgatni. Most én mondjam meg egy pl. arab gyereknek Dubai-ból, hogy az XY most jó film-e, majd eldönti Ahmed (mert így hívnák a kisfiút, ha lenne. Legyen! Üdvözöllek, Ahmed.). A filmek nagyja egyszer nézhető, másodszorra már nem olyan izgalmas, sok nem is köt le, s utána elment rá 130 perc, de lehet kevesebb és több is. Nem a filmnézés a legjobb szórakozás, mert antiszociális, s egymás ellen lehet fordulni, s ha valaki csak erről tud beszélni, az a világon a legidegesítőbb.

Ez csak egy baráti, szerkesztői vélemény. :-D, amúgy szeretek mindenkit.

A filmek utáni lelki bla-bla után jöhetnek a rövidebb sorozatokat és könyvek, melyek nem teremtenek akkora feszültséget, mint a filmek. Először is a sorozatok. Általában 20 és 50 perc közötti többrészes, évadokból (legalább 2 - ha befuccsol) álló filmsorozat. A sorozatoknál nem keletkezhet nagyobb konfliktus, egyet nem értés, ugyanis sorozatból több van (mint részek, epizódok), így nagyobb a választék. Sok a hasonló, s itt nem lehet megbeszélni, hogy ez most rossz volt, mert lehet, hogy az a rész pocsék volt, de a következő már szuper űber király, de zsír lesz. Ezért a sorozatokról nem beszélnék többet, csak még azt, hogy a sorozatokban is van egy kis probléma. A totális antiszocializálódás, ugyanis, ha valaki megszeret egy sorozatot, jöhet a maraton, s egybe megnéz 1-5 évadot, s akkor semmi mással nem foglalkozik.

Az olvasás talán a világ egyik legjobb tevékenysége, elfoglaltsága. S mindenki így van ezzel, még ha nem is tudja, mert a mai rohanó világunkban mindenki "globalizálódik", s már nincs ideje, hogy leüljön, s elkezdjen egy könyvet. A filmeknél és a sorozatoknál fel lehet állni, most iszok egyet, most egy szendvics, na még egy kis pisi szünet ennél az unalmas résznél - már ha valaki így tesz, de a könyveknél egyfolytában azzal kell foglalkozni, így az olvasás egyirányú, míg az előzőek lehetnek kétirányúak. Le kell ülni, feküdni, fejen állni, s csak azzal kell foglalkozni, mert ha mással is törődünk, akkor az első 10 oldal huss, elszáll, meg sem maradt a fejünkben. Olvasni jó, mert abból nem lehet konfliktus, mert könyv annyi van, mint a szemét, de értéke sokkal nagyobb. Egy könyv akkor a legjobb, ha el is olvassuk, hisz ez a lényeg. Kivéve képeskönyv, album (csak képekkel) stb.

Ez a három szórakoztatási tevékenység a három legnépszerűbb, s legjobb kikapcsolódás, melyekből valaki mindig konfliktust tud teremteni, főleg a filmekből. Mindenkinek van egyénisége, saját ízlése, becsüljük meg ezt, s fogadjuk el a másik érdeklődése körét, s ne csak ugyanarról beszéljünk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése