Oldalak

2013. május 14.

Eurovízió 2013-ról, röviden


   Ma, este 8-kor, ha jól emlékszem elkezdődik a 2013-as Eurovíziós Dalfesztivál, kedvenc műsorom 1. elődöntője. A házigazda a már említett és tényleges Svédország, pontosabban a svéd Malmö városa. De most ahelyett, hogy arra koncentrálnánk, kicsit emlékezzünk vissza a tavalyi évre, amikor egy héttel később volt az 57. dalverseny. A tavalyit egy nem olyan régóta versenyző ország szervezte, mivel Düsseldorfban, Németországban Ell & Nikki megnyerte az 56. dalfesztivált, így tavaly az azeri fővárosban, Bakuban tartották a méltán híres európai énekversenyt.

   Színvonalas volt, a dalok is jók voltak viszonylag, valamint a style is, csak az a bizonyos újítás nem tetszett, miszerint a dalok meghallgatása után lehetne csak szavazni, s így persze, hogy kevesebb szavazat érkezik. Ez sajnos megmarad idén is.

   Na, de most inkább muzsikáljunk, ugyanis voltak jó dalok, mint már említettem. Ilyen volt például a győztes svéd dal, a visszahúzódó Loreen Euphoriája, az orosz nagyik, a macedónok, a németek, az azeriek, s még sokan mások, de mindenkit azért nem akarok megemlíteni.




   

Ja és a Compact Disco, magyarok:



   Továbbá: a többi ország, de tavaly is voltak nagyon gáz dalok, sajnos, idén is vannak. 

   Mindegy, most a lényeg, hogy szurkoljunk ByeAlex-nek, hátha megnyeri, bár elterjedt hír - bár igaz is -, hogy nem szavaznak a magyarokra a politikánk miatt, szóval köszi Mr. Magyar Politika, de most ne ezzel foglalkozzunk, inkább csak élvezzük a dalokat, ha akarjuk! Vagy nézzetek mást, de bűn kihagyni...

BYEALEX CSAK CSÜTÖRTÖKÖN LÉP FEL, MA NEM!

2013. május 13.

Hej, Sverige!


   Hej Sverige, azaz Szervusz Svédország! Ugyanis a holnapi napon, 2013. május 14-én kezdetét veszi az 58. Eurovíziós Dalfesztivál, eredeti nevén a Eurovision Song Contest 2013. És azért Svédország a lényeg, mert tavaly Azerbajdzsánban Loreen megnyerte a dalversenyt Euphoria című dalával. Hát nagyon sikeres dal volt, s még most is nagyon a csúcsokat döntögeti. Na, szóval a fölényes nyereségnek köszönhetően idén Malmö városában rendezik az európai dalversenyt, amelynek nem csak európai tagjai vannak, mint például Azerbajdzsán, Törökország, Izrael stb.

   Na, de milyen lesz ez az idei? Svédország már tapasztalt, ugyanis már rendezett dalfesztivált a 21. században. Általában jók a fellépőik is, ha jól emlékszem, most is. Most csak néhány dalt tárgyalok ki, bővebb, már elődöntő-utáni poszt remélhetőleg holnap lesz.

   ByeAlex. A magyar fellépő hivatalos művészneve. Ő nyerte meg a majd egy hónapig tartó magyarországi előválogatót, beválogatót, döntőt, s az 5 tagú zsűri végül úgy döntött, hogy ők úgy szeretnék, ha Márta Alex képviselné Magyarországot Kedvesem című dalával. Már aznap nagy port kavart a Kedvesem, aztán ócsárolások tengernyi rengetege zúdult Alex nyakába, s újságok lapjaiban áradt a "szenny". Már kissé alábbhagyott az"Ez a Bijalex fogja kípviselni az ószágot? Nehugy mán'!" na jó, ez nagyon vidéki volt, de a lényeget értitek. Szerintem elviselhető, sőt jó a dal, de elsöprő győzelemre ne számítson senki, de nem akarom az ördögöt a falra festeni, de amit tudunk, azt tudunk. Nem a leghatásosabb muzsika, nem ide való. Ez az én véleményem. Jobboldalt találhatjátok ByeAlex képét (ha rákattintasz, nagyobb lesz! Azta!!!), alább pedig dalának Youtube-videóképét. Ha én lettem volna a Mr. Zsűri, én Vastag Tomit vitettem volna ki Malmőbe...



   A többi versenyző. Megnéztem, kik lesznek a versenyzők, de ezeket nézve lehet, hogy van esélye Alexnek, s nem lesz hamar közszólás a "Bye Alex!". Vannak operás pasik, rossz-angolos külföldiek, régi énekesek (Bonnie Tyler - Egyesült Királyság), német popcsapatok (Cascada - Németország). Utóbbi kettőről: Bonnie Tyler már nem éppen mai fiatalsági szimbólum, s érdekes a hangja is már..., a Cascada előtt pedig már voltak jobb német versenyzők, pl. Lena, aki meg is nyerte nem is oly rég. Na, most csak ennyit írok, itt van az összes versenyző dala röviden, kb. 10 percben, kattints a képre!



MÁJUS 14.első elődöntő

MÁJUS 16.második elődöntő

MÁJUS 18.döntő

2013. május 9.

Done!

   Tavaly májusban, 2012. május 10-én már megtapasztalhattam, s meg is tapasztaltam, milyen az érettségi. Pontosabban, s ugyanúgy, mint idén, milyen az angol érettségi... A tavalyi középszintű angolom nagyon jó lett szerintem, s a hibátlan Reading-gel és Speaking-gel csak tovább növeltem a pontokat, így, nem menőzni akarok, de nagyon jó pontszámot értem el.

   Aztán jött az emelt. Ami pontosan ma 8 órától egészen 12-ig tartott, legalábbis nekem. Hát ez már nem volt olyan könnyű, bár ugye tudtam, hisz ott van ez a bizonyos emelt szócska, valamint gyakoroltam az előző évek feladatsoraiból is, s tudtam, hogy vannak elég komoly feladatok, amiket simán el lehet rontani, s azt is tudtam, hogy ha egy szót nem ismerek fel, akkor jön csak a gubanc, s a tétova, hogy most akkor A vagy B vagy C a helyes válasz.

   Még nem nagyon rakták fel sem a hivatalosat, sem a nem hivatalosat, sőt a hivatalos megtekintés is június elejére tolódik, de azért az ember érzi, hogy miképp sikerült, például, hogy a Listening-hez írt-e valamit, vagy mégsem... :-)

   Persze voltak nehéz és új szavak a Reading-ban, azaz az Olvasott szöveg értésében, de azért szerintem és másik szerint is könnyű volt, s meg lehetett oldani. S a rettegett, rövidnek gondolt 70 perc is valamilyen szinten elég volt, bár nem volt a teremben óra, így még be se lehetett osztani, hogy hé, most már csináld a másik feladatot, mert kifutsz az időből. A feladatok (4): bandaveszélyről, B&B szállóról (Bed & Breakfast = Ágy és reggeli), Repülős-hajós mentésről és Dinó-technikáról szóltak. A Bandáson kívül nagyon jó témájú feladatok voltak, főleg a dinós. A dínós arról szólt, hogy az állásinterjúk során az önéletrajz helyett és a szakmai tapasztalattól eltérően olyan kérdéseket tesznek fel, hogyMilyen dínó lennél, ha dínó lennél? A feladathoz kapcsolódó képet már ismertem, csak IKEA-s interjúként, lásd a poszt jobb oldalon, e szöveg mellett.


   A Use of English, vagy Nyelvhelyesség már annál nehezebb volt, ugyanis nehéz volt. AZTA!!! Nem mondod! A jobbféle feladatok voltak, a szóképzősben kevés ugrott be elsőre, s néhányat nem is ismertem, valahol meg nagyon is tippeltem, a mindig írj be valamit, hátha bejön, sose, de sose hagyj valamit üresen!-szabály alapján. Itt egy kávézó volt, egy ősleletes, a többi most így nem rémlik, bocs.

  A Listening, vagy Hallott szöveg értése nehéz volt: az első és harmadik feladat (lukban lakó férfi élete és valami teniszes) viszonylag könnyen egy-két hibával meg lehetett oldani, de a második... Állatok alvási szokásairól szólt, de MI? mindegyik sorba 2 szót is be kellett írni, és gyors volt, rohadt nehéz volt... 2 pont ebben a feladatban = öröm... :-)

  A Writing egyszerű volt. Könyvtár és fizetséges lelki szöveg.

  Ugye 60%-tól megvan a középfokú nyelvvizsga, szerintem az nekem is meglesz, a szóbelivel biztos, de lehet, hogy 70 százalék fölött van ez is, majd kiderül... :-)

2013. május 8.

Térkép a javából

   Földrajzi vagy történelmi térképek, országokról, megyékről, településszerkezetekről, kontinensekről, netán csatákról, kultúráról szóló térképek helyett egyre jobban átvették a szerepet a statisztikai térképek, mint a GDP-sek, a közvélemény-kutatás adatait mutató térképek... Ezzel még nincs is gond, bár a következővel sincs, főleg hazánkra nézve. Megjelent a World Map of the Penis Size Worldwide, azaz a Világ Péniszméret térképe, hogy szépen fogalmazzak. Mielőtt bárki esetlegesen leszólna, hogy Úristen, te ilyeneket nézegetsz? Nem, nem nézegetem, csak facebook-on kezdett el elterjedni a magyar oldalak körében, s most már gondoltam belenézek, mit is rejteget az a főcím, hogy Végre valamiben jók vagyunk..., és belenéztem s elém tárult ez a térkép, s mielőtt bárki bármi rosszat gondolna, hinne, nincs egy kép se, ami nem kulturális tartalmat mutatna. 9.-ek vagyunk, nekünk van... na jó, értitek. Csak úgy gondoltam, szóval azért osztottam meg veletek, hátha elönt titeket is büszkeség...

Kattints IDE és nézd meg a többi országot is!

2013. május 1.

M.A.Z. Filmajánló: Eleven testek



   Mielőtt bármit írnék az Eleven testek c. amerikai horrorvígjátékról, ami igazából vígjáték, csak horroros hatású - bár asszem pont ezt nevezik horrorvígjátéknak, ügyes vagy Zalán! -, elmondanám, hogy sose hittem volna, hogy egy ilyen filmért elmegyek a moziba, hogy Adj' isten, ezt szeretnénk megnézni... de megtettem. És féltem, hogy milyen lesz, de kellemes csalódást nyújtott ez a horrorvígjáték, ugyanis nemcsak romantikus, de tényleg rohadt vicces is tud lenni...

ELEVEN TESTEK
   A film amerikai, műfaja még mindig horrorvígjáték. Főszereplői Nicholas Hoult (Egy fiúról, Skins, Az óriásölő - ki mit ismer) és Teresa Palmer, valamint mellékszereplőként John Malkovich, akit nem fogunk valószínűleg annyira kedvelni a szerepe miatt, de ki tudja... Továbbá kb. 100 perces, még új film, szóval még egy ideig játsszák a moziban, feliratos, ez fontos - bár engemet mindig meglepetésként ér, ha egy film 3D-s, vagy feliratos, s akkor már muszáj beletörődni. Nem is volt baj, mert nem lehet belőle akkora szókincset elsajátítani...

Az arc, mikor megtudja, hogy ki fogják sminkelni... :-)
   A film arról szól, hogy valamilyen vírus végigsöpört természetesen az USA egyik városában, nem tudom melyik, s nem is akarok találgatni, mert ha mégsem az, akkor hülyének nézhettek. És egy falat építenek a nem fertőzött elevenek (élők; eredetiben: warms) és a zombik, Holtak (Corps???) közé. A zombik élik a maguk életüket, mászkálnak össze-vissza, esznek néha, de van egy zombi, R (később kapja a nevét), aki igazából a film elbeszélője, ő gondolkodik, néha a semmin, legjobb barátja M, akivel nagy hörgő-bámuló beszélgetéseket szoktak tartani. Mikor egyszer elmennek csapattal élelemért, épp akkor érkezik az elevenektől néhány diák, akik csak ellenszert akarnak gyűjteni a zombi-részről. Ejha, pont ott van köztük a főszereplő lány, a tábornok-ezredes-polgármester-elnök (nem tudom mi a rangja) lánya. Aztán, JAJ, jönnek a zombik s harcolnak, az emberek meghalnak Julie és barátnője kivételével. Perry-t, Julie exét pont R "kóstolgatja", így átveszi Perry összes emlékét, s szerelmes lesz Julie-ba, ezért megmenti. Elviszi őt otthonába, a reptérre, egy repülőgépre, s ott eteti, altatja, váratja. De a többi zombi, s a csontik (akik csontvázak, s gonoszak) észreveszik, s egy idő után menekülni kezdenek. Ahogy látják a zombik, hogy R és Julie között mocorog valami, ők is elkezdenek emlékezni, gondolkozni, érezni, "megemberesednek". A
menekülő pár egy kis kertvárosi részben telepedik le, de mikor kiderül, hogy R ölte meg Perry-t, Julie elfut, s visszatér apjához, az emberekhez, elevenekhez. R bedepizik, majd találkozik a barátaival (zombik), s kiderül, hogy a csontik támadnak: őket és Julie-t is megakarják ölni. Ezért szólni kell az eleveneknek. Szólnak, R átmegy hozzájuk, meglátogatja (csendben) Julie-t és barátnőjét, s elindulnak az apjához, a nagy zombi-elleneshez, hogy elmondják a történéseket, az emberesedést, de apuci nem engedik, támadást indít a zombik ellen, de a csontik is elindulnak az élőholtak fellelésére. Bimm-bumm, harc. Ember-zombi összefog, kivéve apuci!, majd egy R-Julie csók után, láss csodát, R újra ember lesz. És lelövi apuci. De mikor látja, hogy tényleg vérzik, megbékél, s lebontják a falat, megölik a csontikat, s zombik emberré lesznek, s mindenki boldogan él, amíg meg nem hal...

  Egy kis ízelítő:


Ezen a képen R már ember, mielőtt valaki szólna, hogy de gagyi a zombi sminkje...