Oldalak

2013. szeptember 15.

Ylvis - töprengős kérdések...

A skandináv népek közül már sok tehetséges zenészt és énekest megismerhetett a világ, mint a svéd ABBA, a szintén svéd DJ-t, Avicii-t, vagy a dán Eurovízió-nyertest, Emmelie de Forest-et. A finnekről nem sok zenei ismeretet tudok átnyújtani, de azért szeressük őket is, hisz az ő agyszüleményük az Angry Birds!

Állj, állj! És akkor hol maradtak a norvégok? Nem, nem a süllyesztőben. Bár én is csak most találtam rá egy norvég testvérpárra, akiknek van egy tévéműsora, ahol poénkodnak (kabaréműsor), s mellette  megmagyarázhatatlan, ám mégis "lényeges" kérdésekről írnak dalokat. Ők az Ylvis.

Az egyik daluk, a legújabb, a The Fox, azaz A róka. Ennek a számnak nagyon fontos témája van: Milyen hangot ad ki a róka? Hát nem mindennap felmerülő kérdés? Nem, de nem ez a lényeg. A számban az a legjobb, hogy a két testvér felhasználja a mai modern zene tipikus elemeit, a szavak többszöri elmondását, Mo-o-o-o-orse), valamint az érzelgős részt, ami jelen esetben a rókáról szól, valamint a beautiful szót is használják, méghozzá úgy, mintha egy nőre mondanák. Továbbá itt is felemelkednek, megjelenik a titokzatos személy, akiről szó van (aki itt a róka)... Röviden ennyit a dal modern elemeiről, most lássuk a különlegességeket, és a vicces részeket. Szerintem a legjobb az maga a téma, a róka-hang kérdése. Emellett még számos poénos jelenetet és szöveget fedezhetünk fel, ugyanis a dal igaz, hogy angolul van, de még felirat is van hozzá (az is angolul, de nem nehéz szöveg, legalábbis ennél). A második legjobb a róka-hang feltételezése, melyet fonetikusan is láthatunk leírva. Persze mindegyik más, és feltételezés :-) És ami még jobb ebben, hogy mutatja, hogy a nagypapa hogyan is olvasná fel unokájának a róka hangját egy mese közepette. :-)
nyújtását , magánhangzóinak többszörözését (
Az én kedvencem a Ring-ding-ding-ding-dingeringeding!, a Wa-pa-pa-pa-pa-pa-pow és a Joff-tchoff-tchoffo-tchoffo-tchoff! (ez főleg akkor, amikor a nagypapa meséli) és még talán a Woo-oo-oo-ooo! (ez is, mikor a papa meséli) :-)


A Someone Like Me nagyon romantikus, érzelgős, lágy dal... nak indul, mintha valami brit musical-ben lenne, olyan is a mozgás, meg minden, aztán jön a dubstep, mellyel bezavar, többször, néha már nagyon kemény mozdulatokkal, meg minden... Ezt követi a lány! aki szintúgy azt az embert keresi, aki neki való. És ott a közös vonás, hisz ő is dubstepes. Majd újra visszazökken... :-) Ezután, mikor a ház két oldalán közelednek egymás felé, az a kész musical, aztán megtalálják egymást és... repül minden, kiabál mindkettő, hogy mennyire szeretik egymást, hogy fogják egymást szeretni, milyen lesz együttlétük...Hát nem egy gyönyörű Love Story? :-)


Stonehenge a másik töprengős szám, melyben a sikeres, gazdag ember mindent megkapott, saját talkshow-ja van (ami igaz is!), de mégis van egy kérdés, amit nem tud kiverni a fejéből: Mi a Stonehenge lényege, értelme? Elkezdődik egy kis művészettörténet óra, mely igaz minden tekintetben - rajztanárok leadhatnák oktatófilmként. Miközben a felesége szórakoztatja, miközbe alszik, csak azon az egy kérdésen elmélkedik: Mi a Stonehenge értelme? Mi ez, egy hatalmas gránit szülinapi torta? Vagy egy börtön, amiből nagyon könnyá megszökni? Itt is megjelenik a modern zenei elem, a futás, a magából kikelős rész, a a kórus, az ismétlések sokasága... De itt az egyik legjobb mondat: Ki építette a Stonehenge-t? Két kőkori fickó, elmélkedve, akik közül az egyik mondta: Haver, építsünk egy henge-t vagy kettőt! :-) Mindent megad érte, a Civic-jét is, melyet kis reklám is övez...



A Work It című dal a szexről szól, melyet "nagyon rejtve" közölnek. És elég tudományos, ez is igazi pop-szám hasonmás... ebbe is van jacuzzi-reklám, s erotikus szókapcsolatokat...



Remélem adott egy kis kezdeményezést annak, hogy ti is elmélkedhessetek ezeken a fontos kérdéseken... :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése