Oldalak

2013. október 29.

Új Pszichológiai Terv: Kevesebb utastájékoztatás, kevesebb stressz

    "...végleges rendszer 2013 tavaszára készül el, 2013 második felére pedig több mint 2000 jármű szerelését kell a vállalkozó Synergonnak elvégezni. Először a 99-es, majd..."

Forrás: www.bkk.hu : Élesbe fordult a FUTÁR megvalósítása (részlet)

   Ezt írta a BKK (Budapesti Közlekedési Központ) 2013. január 3-án, csütörtökön. Mivel Magyarország természetesen jobban teljesít, sejthetjük, hogy akkor ez így van, s körülbelül novemberre kész is lesz. És így is történt, láss csodát! Mindennap BKK-val utazom, sok FUTÁR (Forgalom és UtasTÁjékoztató Rendszer) kijelzőt láttam, s mindig olyan szövegek voltak rajta, mint az alábbiak:

  1. !!
  2. **
  3. Ezen a kijelzőn hamarosan járatinformációkat olvashat.
  4. www.bkk.hu/futar
  5. Berendezés nem üzemel
   De volt olyan, amikor valós információt írtak ki, mint Az 1-es villamos felújítása szeptemberben kezdődik, de ami a kijelző tetején olvasható: Járat, Irány, Indulás (perc), még sose láttam semmit. Így ugyanúgy a menetrendet kellett nézni, akár a papírost a buszmegállóban, vagy az androidos alkalmazást, de magáról a FUTÁRtól semmit nem tudtam meg. A buszokon már működik, s láthatjuk, hogy a következő megálló mi lesz, meg hogy utána mi jön, és hova megy a busz, valamint mikor fog megállni (STOP), de az vele a gond, hogy néha kikapcsol. A 105-ös buszon rendszeresen így tesz, mikor a Gyöngyösi utca M felé "halad" ez a fontos járat, de ahogy a Dózsa György útról rákanyarodik a Lehel utcára, egyből kikapcsol, s már csak a hangot halljuk, hogy hova tart a busz.

   Augusztusban, szeptember elején, szeptember végén - ilyeneket mondtak az okos üzemeltetők, de valamiért (biztos a lakosság a hibás), nem jött össze. Magunkra vessünk! Az Örs vezér terén kettő is van egymás mellett, s annyira nem működik, hogy nem hogy az ember, de a galamb is magasról szarik rá... :-)

  Más helyeken a huligánok, ha éppenséggel ugye nem HÉV-kábeleket lopnak, akkor összematricázzák a kijelzőket, mint például a Szent Gellért téren. Sok helyen meg óriási Új Széchenyi Terv táblákon hirdetik, hogy ennyibe került - mégsem működik! Jó befektetés volt, de azért ha belegondolunk, a őskor óta fontolgatott négyes metró is hamarosan a mendemondák, históriás-mitologikus regék után valós, használható közlekedési eszközzé válik, szóval lehet, hogy a FUTÁR is hamarosan - talán - beindul :-) Bízz a fővárosodban!

   Budapest más, hegy-völgyes helyein is hasonló utas/turistatájékoztatásban lehet részünk, ugyanis, míg vidéken jelezve van, hogy melyik túraút hova visz, Budapesten csak minden második esetben rajzolnak egy alig látható színes jelzést valamelyik fára. Zöld út, majd mikor van három ebből kiágazó út, akkor már semmi jel nincs, dönts te, hátha bejön :-) Aztán mégsem. De a fára festett turistajelzéseken kívül fatáblák is vannak, melyek azt mutatják, hogy merről jöttél, erre mi van, arra mi van, s milyen messze vannak attól a ponttól. De mi van, ha nincs ezen a táblán semmi, mint az alább mellékelt János-hegyi ábrán (bár ki tudja, hogy János-hegy, ha úgysincs ráírva semmi?). Ez a FUTÁR BÉTA-VÁLTOZAT:

FUTÁR BÉTA-VÁLTOZAT
Sehonnan nem jöttél, balra semmi nincs, jobbra senki nem tudja, szóval semmi infó nincs róla. Ez a Semmi.
Ja, és semmi sehány méterre van semmitől, amekkora táv már semmiség, könnyen meg lehet tenni gyalog...

  Köszönjük Budapest, szerintem vegyük le az utcanévtáblákat, a buszok megállóinak ne legyen neve, ne legyen kiírva semmi. És akkor mindenki boldog, nem kell aggódni, hogy mikor nem nevezik át az utcánkat, vagy hogy honnan tudjam, hol kéne leszállni erről a ki tudja milyen buszról, ha úgyse tudom, melyik megállóját változtatták meg, mert úgysincs róla infó. Hát nem könnyebb?



2013. október 27.

Mentorok, versenyzők és egyéb állatfajták

   Körülbelül így lehet jellemezni az X-faktor 4. szériáját. Dráma, túl-dicsérés, pletykahajkurászó, nem az éneklésre koncentráló, szöveghiányos. Azt azért el kell ismerni, hogy a versenyzők képességétől és műsorvezetők új szerepétől (Hogy van anyukád? Rántott hús finom volt-e? Alföldi Robi felesége hogy állt kamera elé?). Csupa olyan műsorvezetői kérdés, ami nem egy tehetségkutatóba való, sőt nem is egy holmi ValóVilágba, vagy Stand-up Comedy-be. Sőt ezekkel, hogy miután elénekelte a versenyző a dalát, egyből személyes kérdésekről faggatják, nagyot kaszálnak a bulvárújságok... Egy tehetségkutatóban kit érdekel, hogy Tóth Marci anyukája milyen rántott húst tud sütni? De most nem?

   Reméltem, hogy ilyet sose kell írnom / mondanom, de az RTL Klub eltévékettősödött (TV2), ugyanúgy nem a lényegre koncentrálnak, hanem a háttérre, a drámára, a sírásra. Ez nem Barátok közt, nem kell magánélet! Ez nem show így!

   Alföldi művész úr mondta az egyik ilyen pletykáról: "Közöm?" - egyre jobban elénk tárul, hogy Alföldi Róbert, ex-Nemzeti Színház-igazgató és botrányrendező, a sátán küldötte (ahogy a bulvárban mondják az új István, a király ügyében) ért ehhez, tudja, mikor jó valami, s mikor nem. Ő a legkevésbé elfogult a mentoráltjaival - de azért ő is nagyon... Ha a mentor tudja, hogy Versenyző nem volt jó, mondja meg neki - max. megutálják egymást, és akkor párbaj esetén a saját mentora is rászavaz, hogy ő essen ki :-)

   Szikora Robinak igazából minden tetszik, az is, ami nem. Mindenből a fiatalság, a hóbortosság, a lazaság, a humor, a béke sugárzik. És az így jó... Mert ami jó, az jó. Olyan idegesítő, hogy az csak na. Ő való ide a legkevésbé.

   Geszti úr még mindig főnöknek érzi magát, mivelhogy ő neki ez már a "negyedik menet", s ő már tudja a mentorkodás összes fortélyát, ő mindent tud, mindent jobban hall, az ő versenyzői mindig jobbak, hisz ő már négy éve itt van. Érdekes, hogy immár 4 éve minden negyedik versenyzőnek azt mondja, hogy "Jó popsztár lehet belőle...", de még mindig nem volt ilyen, max. most a Szabi gyerek (Bozsek Márk). Akiről az is kiderült valamelyik bulvárlapban, hogy sokáig nem beszélt apjával... Kit érdekel? Attól még lehet jó, (Szikorásan: békés, laza) a hangja. A múlt elmúlt. Ahogy egyfolytában utalnak Krasznai Tünde múltjára. Nem akarják felemlegetni, a lányt erre emlékeztetni, de azért, láss csodát!, mindig előszedik ezt a témát... A SHOW KEDVÉÉRT? Vagy miért?

Az új szappanoperasztár-pár
   Tóth Gabi mindenkit szeret, de mindenkit szid, de azért szeret. És tud fejeket vágni. De ahogy a szombati élő show-k elején beáll a lépcsőn, meg a fal mögött, az valami eszméletlenül nem idevaló, ez nem divatbemutató, hanem pletykasho... mármint tehetségkutató.

   Tóth Marci búcsúztatása volt a legcsöpögősebb, nyálasabb, ami négy éve történt. Nézi magát a képernyőn, ide-oda néz, egyszer csak elindul, megöleli rántott hús-sütő édesanyját, majd szépen lassan visszamegy, és ezt veszi a kamera. S már mindjárt én sírok, de nem a meghatottságtól!!!!!!

BYTHEWAY - egy jó csapat :-)
   Batánovics Lili és Krasznai Tünde hangját nem mindig értem, főleg Tündéét, vagy lehet hogy csak minden második szót kell kimondani, s azt is kevés mássalhangzóval? Lehet, hogy ez a jó, én nem tudhatom...

   És végre - szerintem nem Sz. Róbertnek köszönhetően - van egy jó csapat, a BYTHEWAY, akik kreatívak és viccesek, nem úgy, mint mentorált társaik, a Fat Phoenix...

   Kíváncsian várom, mi lesz a mai döntés során, hogy folytathassam, amit elkezdtem :-)

   Jó X-faktor nézést!

2013. október 26.

A LEGO drága

   Eléggé kifejező cím lett, de azért, ha nem zavar titeket, mégis leírom, hogy ez mit jelent bővebben kifejtve. A LEGO-t a dánok találták fel, de ez nem történelmi áttekintés lesz, ugyanis szeretném, ha az olvasó továbbjutni, mint maga az első bekezdés. Ha netalántán valaki csak erre keresett rá, akkor 1. szomorkodom, amiért nem olvassa tovább, 2. itt a link, ha nagyon muszáj, amúgy érdemes megnyitni, ugyanis egyedi készítés: KATTINTS IDE! :-)



"A LEGO örök és megunhatatlan..."
Zalanatosz Maximusz, görög anti-filozófus

"A LEGO egy olyan játék, amiben a Város emberei [az ókori Róma polgárai] kedvüket lelik..."
Zalanius, ókori római consul

"LEGO lenni jó."
Sokadik Szallán, gót-frank-longobárd királyfi

"C'est, le LEGO était, est, sera le plus bon..."
[A lego a legjobb volt, a legjobb, s a legjobb lesz]
Zaláneon Bonaparte

   Ahogy ezek a nem túlzottan létező okos, bölcs, nagy emberek írtak, mondták, falba vésték, a LEGO tényleg mindenkinek örömet okozhat, az a rész, amikor összerakhat valamit, mikor játszhat vele, akárhány éves a fiú-lány, férfi-nő - ha valaki anti-feministának gondolna, akkor: lány-fiú, nő-férfi :-) -, papa, mama, gyerek, mindenki le tudja magát kötni, ugyanis nincs (akkora) veszekedés akár testvérek, akár barátok között a játékszabályokról, ha pl. valaki (más esetben senki) nem tudja a Monopoly szabályát, s nagymama, anyuka és a kis unoka is máshogy játssza.

   Miért elmélkedek erről? Mert Budapesten van két Monobrand Store, ahol minden csak a LEGO-ról szól, összerakhatsz saját figurát, olcsón!, valamint válogathatsz különböző színű kockákból, olyat is megtalálhatsz itt, amit nem kutathatsz fel mindenhol, vehetsz kulcstartót - néha olcsón, néha drágán -, bábut, párnát, törölközőt, lámpát, órát - természetesen LEGO-sat, nem IKEA vagy ilyesmi :-)

   Természetesen LEGO-t is lehet venni, de mint mindenhol, itt is drága, de legalább olyan építmények vannak a kirakatban, mint a Tower Bridge, a Big Ben, vagy egy sajátos alkotás, a Szent István-bazilika (Allee Bevásárlóközpontban), de láthatsz itt STAR WARS-os, HOBBIT-os, GYŰRŰK URÁS, Barbie-s és más típusú LEGO-kat. :-) Kinek, mi tetszik!

   A LEGO drága, mert:
   1. sok pénzbe kerül
   2. örök érték, s ahogy nő a szintén drága gyermekünk, fokozatosan el kell szakadni, hisz milyen már, ha 30-40 évesen nincs gyereke, és LEGO-zik. Kivéve, ha ez a foglalkozása... De mégis jó ránézni, s pocsék érzés rádöbbeni, hogy sokkal jobbak a kiadások, figurák kinézete, mint 10-20 éve, én is így vagyok. Az én Yodámnak alig látszik a szeme, s a fülét is simán le lehetne törni - de nem fogom, nyugi! -, most meg nagy szemek, nagyobb fül, divatosabb ( :-) ) öltözék, haj... SOKKAL KIDOLGOZOTTABB. Jó lenne még ilyen fiatalnak lenni :-)

   Vagy inkább nem kívánok ilyet, mert a sok amerikai film tanulsága, hogy rohadtul beválik, senki nem ismer fel, meg galiba, meg kezdheted előröl, meg meg kell törni az átkot meg...

túl sok amerikai filmet nézek, bocsi... :-)

2013. október 12.

Bizarr észrevételek

   A következő poszt egyik része (1.) esetlegesen undort idézhet elő azokból az emberekből, akik undorodnak attól az undort előidéző dologtól, ami miatt elundorodik az elundorodó személy.

   A következő poszt egyik része (1.) igazából nem biztos, hogy mindenkinek undorító, lehetséges, hogy csak egyszerűen fura, s röhög rajta, vagy esetleg csak meglepődik ezen a megtörtént eseményen.

   A következő poszt egyik része (1.) lehet, hogy semmit nem idéz elő egyesekből, s teljesen normálisnak, természetesnek tekinti a nagyra méltó olvasó. Itt meg épp, hogy ez a fura (!?)

   A következő poszt egyik része (2.) á, nem érdekel, olvassátok el...

A M.A.Z. bemutatja:
Bizarr észrevételek

   Figyelem! A következő történetek, mind a kettő igaz történet alapján terjedt számról számra, nem hazugság, ennyire azért nem jó a fantáziám. Na jó, de, sőt sokkal jobb a fantáziám, simán kitalálhattam volna. De nem! Ez tényleg megtörtént. Aki nem hiszi, járjon utána :-) De akkor is így volt...

1. A rózsaszín hajszál?

A 4-es és 6-os villamosok Budapest leghasználtabb tömegközlekedési eszközei, s sokféle emberrel találkozhatunk. Mondhatnánk, hogy ez a két villamos Budapest Európája, ahol sokféle külföldi, fura, vicces és más jellemmel rendelkező emberrel találkozhatunk. A külföldiek igazából nem is olyan viccesek, főleg ha pont nem beszélünk azon a nyelven. De most nem róluk lesz szó. Hanem a különcökről, akik egy bizonyos furcsa szokásukat megosztják a Combino villamosokon. Képzeljük el: feketés-vöröses tincsek, raszta haj, és egy hölgyemény. De mégis látható egy furcsa, nem odaillő rózsaszín hajszál. Ami nem is hajszál, s teste is van és szürke. Na, és ezek után képzeljük el a háziállatok csoportját: cica, kutya stb. És ha valakinek van egy patkánya? Mint házikedvenc, melyet a villamoson is magával hord? Na, ugye hogy meglepő, fura, érdekes meg bla-bla. Nem én vettem észre, s csak a legvégén láttam meg a kis rágcsálót, szürke testét, a farkát nem. De mivel rendes vagyok, gondolom a farka is ott volt, csak pont nem láttam, hisz tudjuk, mekkora tömeg van ezen a két villamoson. Tanulság: ha patkányt látunk a villamoson, lepődjünk meg nagyon. De ha a 4-es vagy 6-os villamoson, akkor rá se hederítsünk! :-)

2. Kés a lábtörlő alatt

Ez egy elég beszédes cím, szóval le sem írom, pá!
Mivel előfordulhat, hogy kicsik
is nézik ezt a blogot (amit nagyon
is jól tesznek), nem teszek közzé
képet olyan dologról, ami gyerek
kezébe nem való.
- bár előbb írtam le, mindegy...
Na, jó. Mégis. Épp megyek fel a lépcsőn 19 óra tájban, mikor már egy csendes ötemeletes házban már nem nagy a mászkálás, mikor az ajtónk előtti lábtörlő alatt egy késre bukkanok. A nyele látszott csak ki, az éles fém-rész nem. Még gyanúsabb volt. Mivel a mi lakásunk előtt találtam, s felismertem, hogy ez a mi késünk, felvettem. Azért reméltem, hogy nem jön senki, mert elég bizarr lett volna, még ennél is bizarrabb. Most képzeljük csak el: 1. megtalálod a kést, mit csinálsz? ha eldugod a zsebedbe, akkor mindenki tudja, hogy te valami rosszat tettél, miközben semmiről nem tehetsz. 2. megtalálod és alaposan megnézed. Szemléled, mielőtt kinyitod az ajtót. Arra jön a szomszéd, s ezt végignézi. Megijed. S ha ezek után gyanúsan ránézel, elfut kb., így vagy a leggyanúsabb. 3. Ha csak tartod a kezedben, s akkor jön a szomszéd, s hirtelen ránézel, akkor is rémületet keltesz. 4. fogd a kést és fuss! - nem szerencsés 5. fogd a kést, és menj be a lakásba. De ha ezt gyorsan teszed, s hátul tartod a kést, s a szomszéd végignéz, akkor csak gyanús vagy.

Az a jó, ha ismer a szomszéd, ha pl. meglát, s akkor megtudod magyarázni azt, ami ténylegesen történt: éppen anyukám levágta egy virág beteg részeit, s véletlen kint hagyta a kést. És milyen bizarr is lehetett volna. És most azt képzeljétek el, nekem milyen bizarr volt ez is, meg az első eset.