Oldalak

2014. augusztus 12.

Back 2 School


"Nyár van,
alig fürdőruhában.
Égetem magam..."

Egy ilyen kulturális mestermű igazán jó kezdés is lehetne egy hosszabb májusi vizsgáktól egészen az utolsó nyári hónap elejéig tartó M.A.Z. nyári szünetnek, de mivel azért nem ér fel egy Mozarthoz, inkább csak annyit üzenek, hogy Sziasztok! :-) és azzal minden ki van fejezve.

A M.A.Z. is olyan, mint egy iskola. Nem úgy, hogy heti 2 fizikaórád van, mindennap tesizel, s vért izzadsz egyes feladatoktól, s nem is á la carte a menzán enned. Hanem augusztus közepén indul, s a májusi érettségis időszakig tart, hacsak nem lesz előbb vége, netán később. De miért kezdődne már az utolsó nyári hónap közepén az iskola? Hát mert be kell vásárolni, kell füzet, toll, papír, könyv meg miegymás. Hisz mennyire pocsék, mikor augusztus 31-én rohangálsz a tornacipőért, a körzőért, a számológépért vagy egy ünneplőruháért (na jó, az már ultragáz, utolsó nap ezzel vacakolni).

Hát sok üzletben sokféle füzetet lehet például venni, gagyibbnál gagyibbat, lányosabbnál lányosabbat vagy netán-tán drágábbnál drágábbat. Hisz ha belegondolunk, Barbie-s, pónis, csillámcicás füzet mindig lesz. Például láttam egy olyan "példányt", melyen a háttérben megcsodálható az Il Colosseo, előtte meg egy autó italiano, Fiat 500. Hát mennyire király már??? Aztán észreveszed, a jobb megvilágításban, hogy full csillám az egész. De ki vesz csillámos füzetet? Hát nem csodálkoznék, ha még novemberben is ott heverne - a zárt osztályon. Aztán már van Angry Birds-ös, mindenhol, természetesen egy vagyonért. Meg kocsis, Ferraris, ej-de-szipi-szupi autós is van, de hát egy idősebb nebuló nem fogja azt megvenni. Jó, lehet rá mondani, hogy egy felsős vesz egy egyszerű, kék vonalas vagy egy piros négyzethálós Alföldi Nyomdásat, de az meg olyan snassz, sőt semmilyen, unalmas. Aztán bemész a líceumba, az osztálytársak még mutogatják egymásnak a füzeteiket, hogy pl. nekem csillogós Fiat-füzetem van, nekem meg béna matchbox, a harmadiknak pedig Pigna körtés. És szegény Lalika mit aszond'? Kík? Na, de kérem. Azért legalább pingáljuk ki, hogy ne legyen olyan - egyszerű. Persze, lehet mondani, hogy jaj, kit érdekel ez? ha nem érdekelné a fogyasztókat, akkor nem árulnák ezeket a színes, giccses, mintás extravagáns füzeteket. Hisz valakinek csillámkocsi is kell, s ő ettől boldog.

Azért azt könnyen megállapíthatjuk, hogy a legnevesebb tanszerkibocsátó az olasz PIGNA. Sokfélét kínálnak, sok pénzért. Ebből talán a legegyszerűbb az egyszínű, vastag füzet, de ott vannak a gyümölcsösök. Régen olyan PIGNA gyümölcsösök voltak, mint alma, eper, citrom, de ahogy változik a világ, talán már van licsis, gyömbéres, vagy kókuszdiós. Hát egy kókuszdiós füzet, ami az egész barna, nem olyan jó. De ha igen, kérnék róla képet :-) A másik PIGNA a városos sorozat, ami már királyabb. Tavaly óta már Budapest is repertoárra került, de előfordulnak hibák, mint az alábbi képen is:

Mint látható, ezen a magyar parlament van. csak, hogy a baloldali része ugyanaz, mint a
jobboldali, melyet oda photoshoppoltak. Vagy a Lánchíd tényleg át lett rakva a másik oldalra?


Na, de hagyjuk a vásárlást, irány az iskola. Már aki várja, de sokan nem. Akik igen, azokat strébereknek nevezik. De miért jogtalan ez az elnevezés?
VIGYÁZAT! ISKOLA
"Hé, láthatod, hogy ez veszélyes..."

  • lehet, hogy csak ott találkozhat élete szerelmével, ezért várja vissza a sulit
  • előre le akarja már foglalni a helyét a teremben, s már várja a bejelentkezést
  • otthagyta a kakaóját júniusban a szekrény tetején
  • a nyerő lottószelvényt eldugta a fűtőtest mögé, de otthagyta, s mindjárt lejár a 90 nap
  • csak a suli menzáján szeret kajálni (RITKA)
  • csak a suli mosdójában megy neki (a versolvasás biztos...)
  • találkozhat a barátaival
  • találkozhat a tanáraival (na, talán ő stréber, vagy csak anyukájának az ismerőse a fizikatanár???)
  • vagy már alig várja a suli-selfie-t, amit lenyom első osztályfőnöki órán...
Na, és egyik sem 100%-ban a stréberség jele.

De van két különleges eset is a sulivárásra avagy nem-várásra:

AZ ELSŐSÖK
  1. az elsősök köztudottan várják az iskolát, mert mindenki ezt kérdezi, s könnyebb rá igent mondani, mint ellenkezni a 40 évet tanárkodó nagyival, aki nem hallja a NEM szót (pozitív életmódra vall)
  2. az elsős tényleg várja az iskolát, mert tanulni szeretne
  3. az elsősnek azt mondták, hogy Várja az iskolát
  4. az elsős utál olvasni, írni, ő csak játszani akar - nem várja
A VÉGZŐSÖK
  1. utoljára láthatom Kicsi Johnny-t, mert aztán elmegy Dániába, az egyetemre... várom, hogy még láthassam
  2. végre vége
  3. ne!!! itt a vége, most akarjam vagy ne akarjam? Menni vagy nem menni? Ez itt a kérdés...
Na mindegy.

Egy évvel ezelőtt összegeztem, hogy nincs már biológiám, kémiám, földrajzom, informatikám, rajzom. Hát 5 évet kellett várnom arra, hogy kimondhassam:

NINCS FIZIKÁM

Hogy mióta vártam már ezt, hogy igaz legyen. Hogy miképp is viseltem a fizika iránt, azt év végén megtudjátok, mikor lesz a nagy be/leszámolás a tantárgyakkal. Ugyanis személy szerint én utoljára járok gimnáziumba, elkezdődik az utolsó év...

Mindenkinek sok szerencsét erre az évre - is :-)

De addig még nyaraljatok sokat, majdnem hogy 3 hetet :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése