Oldalak

2014. augusztus 30.

Futurisztikusságok



Jövő.
Csupán egy szó, de mégis annyi minden jut róla eszünkbe, az élet minden területéről. Van még sok ilyen szó, mint például a körte. Erről is több dolog jut eszünkbe: a gyümölcs és a lámpa. De a jövő sokkal tágabb képzeletvilágot tár elénk. Hisz tényleg annyi mindenre, annyi apróságra kiterjed a jövőbeli értelem, mint akár a körte! Hisz hogy fognak termelni 100, 200, 500 év múlva? Lesz-e még körte? Vagy már csak online kell letölteni egy körtét? Az azért már durva. De hát ilyen a jövő. Elképzelhetetlen, megfoghatatlan. (Míg a körte megfogható. Haha. Még...)

Ha a jövőről beszél egy társaság, akkor az alábbi témák jutnak az eszébe:


  • hibrid kocsik
  • repülő kocsik
  • mindennapi személyforgalmat lebonyolító városi tömegközlekedési űrhajók
  • magas felhőőkarcolók
  • lenti nyomornegyedek
  • milliárdnyi embernél is több földlakó
  • éhezés, vízhiány (na jó, nem ez az első, ami eszébe jut egy 21. századi embernek...)
  • háború
  • Star Wars :-)
  • élet egy másik bolygón
  • űrlények
  • robotok
  • körte (igen ritka gondolkodásmódra valló elképzelés)
Persze egyik sem jutna eszünkbe, ha nem táplálták volna belénk ezeket a filmek, sorozatok, mesék, könyvek, képregények, mendemondák, képek, festmények...

Hisz már régen is megvoltak a jövőképek, a XX. század elején, de rá kellett döbbenünk, hogy azóta nem repülünk, nincsenek robotok, alig változott bármi is.

De melyek ezek a források, amik elképzeltetik velünk a misztikus, futurisztikus gondolatokat, elképzeléseket?
  • Star Wars
  • Star Trek
  • az a mese, ahol narancssárga haja van az apukának, s a házuk a levegőben áll, meg futógépük van a nagy semmiben, s ott rohangál a kutyával... nem jut eszembe a címe :-)
  • Galaktika-sorozat
  • Ez mi? Mert nem tudom :-)
  • és még sok más (na jó, csak nem jut eszembe több)
Ha persze jövőről beszélünk, ahol minden repül meg minden, akkor természetesen az Egyesült Államokra gondolunk, hisz már megtanulhattuk, hogy az összes tömegpusztítós film ott játszódik, s ha mindet egybe vennénk, akkor az USA népessége már meghaladná a 20 milliót, csakhogy mínuszban... És általában Chicago-ban és New York-ban van a központ, a pusztítás epicentruma. Na, ezt ugye két dolog idézi el (hogy Amerika pusztul, fejlődik, pusztul, fejlődik...): 1. legfejlettebb országok egyike 2. ott van Hollywood. Talán még becsatlakozik néha egy London-pusztítós, Big Ben-robbantós jelenet, de más országot nem emészt fel egy vihar, űrlénycsapás... Maximum akkor, ha az oroszok válaszcsapásként rendeznek egy hasonló filmet.

Berlinben szuper vasút, repülő kocsik, felhőkarcolók. Oké.

Budapest. Hát ennél már nehezebb elképzelni. Meg ha 1000 év múlva össze is jönne, akkor is csak Budapest mondhatná el magáról, hogy felzárkózott pl. Németország 500 évvel ezelőtti szintjéhez. De a vidék, a többi nagyváros csak el-elvétve emelne egy 30 emeletes házat. És még a futurisztikus óriásnak számító pécsi magasházat is lebontják. Oda a jövő...

Hát kis országunkban a Google Képekben bemutatott jövő nagyon messzinek tűnik még. Hisz talán 3 "felhőkarcolónk", magas épületünk van - üvegből. Két üzleti torony az Árpád hídnál, a Europe és a Duna Tower, na meg a Nyugdíjfolyósító Intézet. Hát még kell egy-két-száz-ezer év... :-)

Ha nem az átlagosan elképzelt jövő jön, akkor a
végső pusztulás, háború az opció???
De mindenki olyannak képzelje el a jövőt, amilyennek akarja. Aztán kiderül, hogy valóra válik-e az álom, vagy rémálom... Hisz ahány ember, annyi vélemény, mindenki máshogy vélekedik erről a jövőről, sokuk nem szeretne a részese lenni, más meg már most hibernálná magát, hogy akkor élhesse életének szép éveit. Személy szerint nem szeretem ezt a jövőképet, mert annyira más, olyan távoli és olyan emberietlen, személytelen, semmilyen. Mindenhol üveg-felhőkarcolók magasodnak, repül mindenki a kocsijával - miközben a magyar ember még a sima úton se tud jól vezetni... És semmi nem marad meg a gyönyörű, saját múltból. Csak egy cikk a Wikipédián. Ilyen New York. Mi van ott? Egy szobor, egy utca, egy tér és már mindjárt végeztünk is vele. Úgy lehet ott látványosságokat nézni, hogy felfele nézel, végig, míg be nem görcsöl a nyakad. De például Washington D.C. Az az élő történelem. De mondom, mindenki azt vár, amit vár, s azt nem, amit nem. (de bölcs...)

De amiről már tudjuk, hogy nem következtek be, a jóslatok a 21. század elejére, már nevetségesnek tűnnek. És ezeken a képeken nemcsak olyan nagyvárosok vannak, mint Párizs, hanem van budapesti és pozsonyi (merthogy 1900-ban még a Monarchia része volt...) elképzelések is vannak, amelyek annyira nem jöttek be, hogy csak na! :-)

Képek: milyennek képzelték el a franciák a 2000-es évet?

Hát nem repülő postások hozzák a leveleket...
hanem még lusták is felbattyogni az 5.-re :-)
Még nem utazunk bálnán, de viszont van vízibusz
(Budapesten is. Jó drága.)
Ha már körte :-) akkor lássuk, hogy képzelték a földművelést,
az aratást. Gépekkel, zsinórokat húzogatva. Na, a lustaság
az megvan, mint a jövő találmánya :-)
Repülő villamos. Ha ilyen nincs is Párizsban, de legalább
van 5-6 villamosuk, míg Budapestnek kb. 20-30. :-)
Oktatás. Könyvek összegyúrásának segítségével.
Ma ezt Wikipédiának hívják.
Denevér-tűzoltók. Oks :-)
Csibekeltető-gép.
Automata koncert. Ma meg van ez is, csak
nem ilyen zenét játszanak már, hogy klasszikus...
De elég a franciákból...

Hogy képzelték el a jövőt a Monarchiában?

SZÉCHENYI UTÁN SZABADON
avagy a pozsonyi közlekedés ultra-szuper-hiper-modern fejlesztése minden téren.
Na, a dugók megvannak legalább :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése