Oldalak

2014. augusztus 28.

Venni vagy nem venni?


Először, másodszor, harmadszor. Az Úré!
(nő olvasóknak feminista verzióban is közlöm ezt a részt:
Először, másodszor, harmadszor. A Hölgyé!)

a) Vatera
b) eBay
c) OLX
d) Jófogás
e) Amazon
f) Abolicionizmus
g) Teszvesz

Ebből a 7 szóból 6-ról ugyanaz jut az eszünkbe. Hogy melyik a kakukktojás, azt mindenki maga döntse el, de a könnyítés miatt a (nem hivatalos) megoldást is közöljük:

Kakukktojás: a, b, c, d, e, g

Régebben, a polgárosodás korában is voltak aukciók,
csak akkor még valószínűleg nem volt annyi megbízhatatlan
eladó, mint manapság... bár így átgondolva... lehet :-)
Na, ezek az aukciós portálok, ahol licitálhatunk egy termékre, várva vártan várhatjuk az utolsó órákat, perceket, másodperceket, vagy maradhatunk a magányos sportnál, a villámárnál vagy fix árnál, aminél nem kell totojáznunk, szenvednünk, hogy jön a Laci*, s mégis az övé lesz, nem pedig a mienk. De hát ilyen az online vásárlás, Na meg ez nem olyan mint egy bolt (egyes helyeken, ízes nyelvjárásban: bót), hogy tudjuk, hogy van, mienk lesz, be vagyunk biztosítva. Ez a digitális bolt az egész országot, sőt talán az egész világot behálózza, így nem kell csodálkozni, hogy nem pont a szomszéd utcában árulja Terike*, hanem épp egy másik kerületben hirdették meg, vagy egy másik városban, egy másik megyében, egy másik országban... Sőt egyes kínai hacukáknál, főképp kabátoknál a lelőhely nem más mint Kína, Japán, Kanada vagy a titokzatos internetes megnevezés: külföld. A hely, amit nem lehet behatárolni, hisz mindenkinek mást jelent ez a szó. Egy külföldinek is csak akkor jelent valamit, ha az ő nyelvén mondjuk, mert a magyar nem világnyelv, akármennyire is akarná valaki...

Na, de visszatérve az alaptémára! Vettetek már valamit online? Aukciós portálon? Belföldön? Külföldön? Hm? Ugye mennyi kérdés? Sok? Kevés? 9?

Hát mielőtt vennétek, szólnék egy pár szót bizonyos aukciós portálokról. Ha már ismeritek ezeket a jelenségeket, akkor meg csak megbizonyosodhattok arról, hogy jól gondoljátok, egyesek hülyék... és idegesítőek... vagy el se kellett volna kezdeniük, amit nem befeje...

A külföldi aukciós portálok
Hát igen, talán ezeket mindenki ismeri, főképp az eBay-t, hisz mindent meg lehet találni, s ez a portál áthidalja az országhatárokat, így egy kínai vagy egy brit településről is megtudjuk szerezni a kiválasztott, megvásárolandó portékát. Csak ugye itt nem áll fenn a lehetőség - legalábbis többségében - egy személyes átadásra. Ezért marad a posta, csak ugye ez macerásabb, hisz egy angliai terméknek sok országhatárt kell átlépnie, hogy eljusson kis magyar hajlékunkba, vagy milliárdos villánkba - emberfüggő :-)

De ez a csomagszállítás tényleg komplikált, hisz ha nem érkezik meg, vagy késve jutunk csak hozzá, akkor egyből kitör a pánik. Jogosan, amúgy. Hisz hány ország postáját kell szidalmaznod, hogy elkeverték, s kiknél lesz ez sikeres? Hisz bárki kivehette, ahogy a magyar ember általában gondolkodik a Magyar Postáról, ha baj van a csomaggal, levéllel. S hogy egy francia vagy német Poste vagy Post mit csinál, mit nem csinál? Ne alkossunk kliséket, sztereotípiákat.

Aztán vitatkozz az eBay-jel, vagy robbants ki egy postaháborút? Ááá, maradjunk Magyarhonba'.

Vatera
Talán a legmegbízhatóbb magyar aukciós portál, ahol vásárolhatunk fix áron is, de licitálhatunk is. Rengeteg eladó, rengeteg vásárló, rengeteg kategória és milliónyi termék. Kifogásolható lehet az, hogy fizetős, ha jól tudom, valamennyi százaléknyit át kell utalni a honlapnak minden vásárlás után. De nem üzleti szabályzatról szeretnék csevegni, hanem a Vatera két odlaláról.

Egyrészt tényleg megbízható eladókkal találkozhatunk, akikkel csak a vásárlás után vehetjük fel a kapcsolatot üzenetekben, majd telefonon is.

Másrészt, amiről többet lehet beszélni, a problémák. Mert vannak olyan eladók, akik nem születtek igazán eladónak, meg akik nagyon is eladónak születtek. Előfordul, hogy kevés, esetleg félreérthető adatot adnak meg egy termékről, esetleg nem tudják eldönteni, hogy hol vegyék / adja át a terméket.

A másik típusú nagyon-nagyon eladó a legidegesítőbb, aki ír 2 mondatot a termékről, ami nem győz meg a megvételről, de aztán jön 5-6 mondat az átvételről, melyben mint valami nagyfőnök, elmondja, hogy kell átvenni, hol kell, meddig, s minden mást.

"AMENNYIBEN 3 NAPON BELÜL NEM VESZED FEL VELEM A KAPCSOLATOT, ILLETVE 5 NAPON BELÜL NEM RENDEZED AZ ADÁSVÉTELT, ÚGY A TERMÉKET FELSZÓLÍTÁS NÉLKÜL ÚJRAHIRDETEM NEGATÍV ÉRTÉKELÉS LEADÁSA MELLETT. Fizetés teljesítéshez 1 emlékeztető emailt írok, egyszer telefonálok. Ha semmi nem történik, automatikusan negatívval értékelek."

Ezt egy olyan könyvnél olvastam, amin gondolkoztam, de ezzel a néhány mondattal nem tudok megbarátkozni, mert nagyon felidegesít. Persze rengeteg ilyen eladó van, Vaterakirály, vagy nem tudom, kiknek képzelik magukat...

Aztán a harmadik kedvenc a nagyon lelkes eladó, aki nagyon jónak képzeli a cuccait. Az ilyen eladó minden termékében ott vannak (ruházatban legalábbis) az alábbi szavak, sokszor mindegyik egymás mellett, váltakozó sorrendben, hogy ne keverjék össze a termékeket:

  • szuper
  • szexy (mert Y-nal kell írni)
  • csini
  • divatos
  • csajos
De ettől függetlenül a legmegbízhatóbb hely

OLX és JÓFOGÁS
Hát a legnagyobb kérdés az az, hogy az Apródból hogy is lett OLX. Mert hogy nem valami nagy magyar rövidítés, az biztos, hogy nem sok X-betűs magyar szóval találkozunk a mindennapokban, nem? DE. De erre is, meg a Jófogásra is a megbízhatatlanság a jellemző, ugyanis kb. semmi adatot nem adnak meg a termékről, száz éve feltett cuccokat is fennhagynak, s nem veszik le, miután eladták. És a hülye vásárló - mint én is egyszer - pedig érdeklődni próbál az áru felől, mert érdekelné, megvenné, de aztán vagy jön válasz, vagy nem, arról, hogy megvan-e még vagy már nem. Sajnos legtöbbször még válaszra se méltatják az embert, aki így csalódik a honlapban, eladóban.

De ennél rugalmasabbak az emberek a személyes átvételnél :-)

Ezek után mindenki döntse el, melyiket próbálja ki, hol vásárol, hol adja el már szükségtelenné vált áruit. Jó vásárlást, jó eladást! :-)


* A szövegben előfordulhatnak nevek, az egyezés csupán a véletlen műve. Előfordulhat, hogy a jelzett nevek, személyek léteznek, nem pedig kitaláltak, fantáziaszülemények, boszorkányságok, fortélyok, kotyvasztott... értitek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése