Oldalak

2012. december 2.

Adventi naptárak, Mikulás és a közeledő karácsony

Karácsonyfa (távolról) a Rockefeller Center előtt, New York, USA

Adventi naptárak, Mikulás és a közeledő karácsony


  Elkezdődött december, az év utolsó hónapja. Ez egy olyan megállapítás, amit kb. mindenki tud, s érez. Az emberek a közelünkben már tanakodnak, megőrülnek attól, hogy mit vegyünk a rokonunknak, a barátunknak, egy osztálytársunknak, vagy bárki másnak, akinek adni szeretnénk. Ugye, jobb adni, mint kapni. Mondja a mondás. Kicsi korban ezt a gyerekek nem fogadják el annyira, s ők inkább szeretnek kapni. De egy idő után rájön az ember, hogy jó látni azt a bizonyos örömet mások arcán.

  A karácsony már november elején elkezdődik, amikor a nagyobb bevásárlóközpontokban a leakciózott termékek helyén megjelennek a szaloncukrok, csokimikulások, meg hasonló édességek. Az akciós termékek meg vagy elfogytak, vagy felemelték az árukat... Ilyenkor még az ember úgy van, hogy: Már??? De ahelyett, hogy ilyeneket mond, kezdjen el gondolkodni, hogy mit ad szeretteinek, mert szorít az idő, s minden az utolsó órára marad (december 24. 15.00-16.00), amikor is a boltok bezárnak. És ilyenkor már nem figyelünk árra, meg ilyenekre, visszük és kész... Előre el kell kicsit tervezni.

  A karácsony második, s egyben leghosszabb elő-eseménye az advent. Ez 1-jétől 24-ig tart. Ilyenkor a gyerekek kapnak adventi naptárat, tele csokival, játékkal, akár LEGO-val, vagy mással. A nagyobbak már whisky-set kapnak (láttam már ilyet), de mindenki ugyanúgy várja, hogy mindennap ehesse azt a csokit, úgy játékot kapjon, vagy utóbbi esetben vedelhessen :-D. Másrészt pedig meggyújtják azt a bizonyos négy gyertyát vasárnaponként...

  A következő esemény a Mikulás (december 6.), amikor a gyerekek az ablakukban találnak egy csokifigurát (remélhetőleg Mikulás-alakút), s mosollyal az arcukon elfogyasztják. Manapság ez a hagyomány már lankad, ugyanis sokan már ekkor ajándékot várnak. Pedig ott a csoki, a naracs, a szaloncukor... Az én fiatalkoromban még ez is menő volt. Az iskolai menzán is adnak ilyenkor csokimikulást, csak annak érdekes gagyi csoki íze van, de a szándék a fontos.

  Az a bizonyos egy óra, délután 3 és 4 között. Ez a karácsony egyik szintén fontos pillanata, ugyanis ekkor a plázák, üzletek tele vannak, mert a rohanó világ emberei már az utolsó pillanatra hagynak mindent, s ilyenkor vigyázni kell, nehogy elvesszünk...

  És jön a karácsony... majd... (erről majd később...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése