Oldalak

2013. február 5.

M.A.Z. Filmajánló: Lincoln



Több cél vitt közelebb ahhoz, hogy megnézzem ezt a filmet:
- tudom, hogy a sminknek köszönhetően, de Daniel Day-Lewis-szal megvan az a bizonyos Lincoln-hatás
- de tényleg! :-)
- szeretem a történelmi filmeket
- az ilyen történelmi portékat
- az amerikai elnököket
- Lincoln-t
- a történetet
- és kíváncsi voltam Steven Spielberg-re...

A legtöbbnek volt értelme, a premiert követő napon meg is tettem a látogatást a filmszínházban, hogy a Lincoln c. filmet láthassam...



A film két és fél órán keresztül forog (150 perces), az amerikaiak készítették. A méltán híres Steven Spielberg rendezte, főszereplője: Daniel Day-Lewis, s mellette még sok Oscar-díjas színész. Amúgy Day-Lewis is az, asszem... Benne még: Tommy Lee Jones! És szokás szerint az USA-ban már novemberben leadták, nálunk pedig múlt csütörtök (január 31.) óta játsszák. Szóval úgymond ez is tavalyi film :-)

Rövid története:
1865-ben az amerikai történelem legvéresebb háborúja a végéhez közeledik. Az újraválasztott elnök, Abraham Lincoln (Daniel Day-Lewis) azonban nem hajlandó engedményekre: a megosztott kongresszust rá akarja kényszeríteni, hogy hozza meg addigi legfontosabb döntését: egészítse ki az Alkotmányt, és törölje el a rabszolgaságot.  Az ellenállás hatalmas: az elnök azonban ravasz ember, jó stratéga és zseniális szónok. Van, akit meggyőz, van, akit megfélemlít, van, akit megveszteget; lavíroz, csapdákat állít, és semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy elérje célját - és új fejezetet nyisson a világtörténelemben.

És a duma, duma:
Hát elképesztő egy film. Lehet, hogy ha én rendeztem volna, nem csak ezt a részt rakom bele, de ez így is bemutatja azt, amit eleve gondolok: Abraham Lincoln az Amerikai Egyesült Államok valaha volt legnagyobb elnöke. A film bizonyítja, miért is. Mint kiderül, nem is ismerte annyira a feketéket, mégis harcolt azért, hogy mindenki egyenlő legyen. És megcsinálta. Igaz, hogy voltak nem egészen tiszta, illegális módszerek, de megcsinálta a jó cél érdekében. Ezzel közelebb került az amerikai polgárháború végéhez, s egy örök időkig fennálló fekete-fehér-s mások közti egyenlőség teremtetett. Lehet, hogy közben voltak más harcok ez ügyben, de ha megnézzük: az USA 44. elnöke Barack Obama, az első fekete elnök. De most nem azt akarom ecsetelni, mekkora elnök A. Lincoln, hanem inkább azt, hogy Daniel Day-Lewis mekkora egy színész. Így eljátszani: a járást, a modort, a hangot, a beszédtempót, a viselkedést, a reakciókat csak egy profi tudja. A hasonlóságot (ami részben a sminkeseknek is köszönhető) nem elfelejtve! Még mindig előttem van a járása, a beszéde... Az utolsó kép róla, ahogy a túlméretezett elnök lemegy a Fehér Ház lépcsőjén utolsó útjára, a Ford Színházba, az valami olyan hatásosan van megcsinálva, hogy ezt másképp nem is lehetne elkészíteni jól. Továbbá a környezet sem animálva tűnik fel, minden profin van megcsinálva. A szereplők, a republikánusok, a demokraták, a "szavazat-kerítők", a család, a feketék, a harc, és minden más, hogy az Oscar-díjat meg kell nyernie, legalább Day-Lewis-nak. Egy nagyszerű alakításért. Talán az évtized, az évszázad alakítása, szerintem legalábbis. Persze a filmben vannak részek, amit az ember nem ért, ha nincs 100 százalékig tisztában minden politikai szakkifejezéssel, de így, főleg, hogy angolul, valami isteni egy film. Csak is, de csak is ajánlani tudom. Nézzétek meg!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése