Oldalak

2014. augusztus 31.

Kultúrfacebook



Volt már lerészegedés (na jó, nem ment el ilyen szintig az ivós-játék), még régebben pedig 3 fős kívánság-teljesítés. Az ivós játékot sokan túlbonyolították, s már nem is egy korsó sörrel öntöttek fel a garatra, hanem esetleg más itallal, vagy egyéb folyékony (néha szilárd) hozzávalókkal dúsították a malátakészítményt. Ez bizonyos embereknél méz, ketchup vagy olaj volt. És ezek összekeverve nem feltétlenül jóízűek, bár lehet, hogy menő (?), valaki szerint biztos :-)

De a mostani őrület az A.L.S. Ice Bucket Challange, amikor a kihívott személy egy vödör jeges vízzel önti le magát a jó cél érdekében, adományozás helyett az A.L.S. betegeknek. Ha valaki még nem hallott erről a betegségről, annak segítség gyanánt itt egy link. Persze ennek is a továbbvitel, a láncszerű folyamatosság már a lényege, nem pedig az adományozás. Sok magyar és külföldi srác is részt vett már ebben az akcióban, mint a kreatívan megvalósító Bill Gates vagy a másokra terelő (jogosan amúgy) Stephen Hawking, de a celebek is naponta rakják fel videóikat a youtube-ra :-) A magyar hírességek is raktak már fel videókat, de voltak olyanok is, akik jobban tették volna, ha nem, vagy legalább újra felveszik (ha az első nem sikerült jól), vagy helyette újra átgondolják, hogy jó ötlet volt-e. Nem akarok személyeskedni, de jelen esetben az egyik - ezzel a videóval - nagy port kavaró főpolgármester-jelöltre gondolok, aki bakit bakira halmozott, s így elég rossz színben tüntette fel magát még politikustársai között is.

Persze itt is, mint mindig, vannak nagy ellenzők, mint Magyarország kormánya vagy Barack Obama, aki kormányának is megtiltotta a videózást - az adományozást nem.

De most nem erről szeretnék diskurálni, nem ennek akarok nagy reklámot gyártani, hanem egy másik, magyar kezdeményezésű, kulturális "játéknak", akciónak, aminek nincs hivatalos neve, talán az, hogy 11 vers, melyben a meghívottnak meg kell osztania kedvenc versét.

Már hallottam róla korábban is, de nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget - pedig nem vagyok kultúraellenes :-)

Aztán elért ez a láz, meghívtak. 48 órám van, 10 újabb embert kell kihívnom (meghívnom) és csupán 1 verssel kell hozzájárulnom e kulturális akcióhoz. Hát ugye ugyanazt a 10 embert nem hívhatom ki, ezért ez hosszas folyamat volt, de a vers, amit kedvencemnek ítéltem meg, már 2-3 perc után előttem volt, s 1 percre rá már be is volt másolva a megosztás ablakába.

Nincsenek kemény szabályok, hogy milyet lehet, milyet nem, ezért az én művem is belefért a keretek közé. Öröm, hogy nincs kikötve, hogy magyar legyen, mert az sokáig tartott volna.

Végül kedvenc költőm, balladaszerzőm művét kürtöltem világgá. François Villon francia szerző eléggé hosszú című balladáját választottam. Amihez hozzá kell tenni, hogy nemcsak Villon remeke, hanem a Villon-kedvelő Faludy György egyik hobbija is volt: átírni, átdolgozni Villont. Így született meg e szókimondó, néha-néha nem rímelő (bár így is több van benne, mint Berzsenyi A közelítő tél című versében) levél-ballada.


François Villon (Faludy György átköltésében):
Levél, melyet François Villon mester, mikor
nem volt már egy büdös vasa, így írt
Jehan de Bourbon herceghez

"Tisztelt uram, fenség, vagy mi a fene, bevezetésül
fogadd üdvözletem. Bár nem vagyok ficsúr, kit a babája fésül,
sem gróf, aki a népet nyúzza, sem Monsignor, ki hintón jött az égből.
Nevem kurtán Villon. Szeretőm utcalány. (Úgy hívják: Mirjam.)
És én? Én eddig néhány verset írtam,
persze, csak úgy privát gyönyörűségből.
Máskülönben pedig boldog vagyok,
hogyha vasárnap nem látok papot.

Arról van szó tehát, hogy múltkor este - úgy értem
hajnal felé, mikor a kocsmából hazatértem -
egy pimasz gavallér belém kötött.
S mikor pisztolyt húzott, én is kivettem övemből
a tőrömet s tiszta önvédelemből
egyszerűen leszúrtam a dögöt.
S most azt harangozzák, hogy bűnbe estem,
s ezért itt rohadok e majomketrecben.

Egy ily bitang, mint én persze, csak szarik rája,
hol éri majd az angyal trombitája.
De szörnyűség, ha nincs egy vasa.
Úgy lóg a levegőben, mint az akasztott ember,
ha a zsaru ráköp, még csak szólni sem mer,
és nadrágjából kiáll a fara.
Szóval, uram, tőled függ a dolog,
ha Villon gyomra többet nem korog.

Világéletemben embert még meg nem vágtam
soha pénzért. A legtöbb, úgy találtam,
túl ordenári ehhez énnekem.
De te ezt a kitüntetést majd csak megbecsülöd...
Úgy ötven fontot gondoltam aranyban. Ha egészségesen kikerülök
a kóterből, vissza persze a dupláját fizetem.
És addig vedd, ha félsz, hogy kitolok veled,
zálogul az akasztófakötelet.

POST SCRIPTUM

Mint nem tesz egy ily szegény proletár,
ha a prófunttól segge szüretre jár?
Ilyenkor már bagó sem kell neki.
De most, mikor kalapját leveszi,
s a rohadt pénzért térdre állva
úgy mászik eléd, mint a majom:
hát azt hiszed, hogy nem sül ki a pofája,
te barom?"


Berakhattam volna egy snassz Petőfi-verset - ami nagyon jó, de túl egyértelmű, bár hazafias... De hát az volt a kikötés, hogy kedvencet... :-)

Szóval, kulturálódjunk!

Ne csak bökésre, veszekedésre használjuk e versbazárt :-)

2014. augusztus 30.

Futurisztikusságok



Jövő.
Csupán egy szó, de mégis annyi minden jut róla eszünkbe, az élet minden területéről. Van még sok ilyen szó, mint például a körte. Erről is több dolog jut eszünkbe: a gyümölcs és a lámpa. De a jövő sokkal tágabb képzeletvilágot tár elénk. Hisz tényleg annyi mindenre, annyi apróságra kiterjed a jövőbeli értelem, mint akár a körte! Hisz hogy fognak termelni 100, 200, 500 év múlva? Lesz-e még körte? Vagy már csak online kell letölteni egy körtét? Az azért már durva. De hát ilyen a jövő. Elképzelhetetlen, megfoghatatlan. (Míg a körte megfogható. Haha. Még...)

Ha a jövőről beszél egy társaság, akkor az alábbi témák jutnak az eszébe:


  • hibrid kocsik
  • repülő kocsik
  • mindennapi személyforgalmat lebonyolító városi tömegközlekedési űrhajók
  • magas felhőőkarcolók
  • lenti nyomornegyedek
  • milliárdnyi embernél is több földlakó
  • éhezés, vízhiány (na jó, nem ez az első, ami eszébe jut egy 21. századi embernek...)
  • háború
  • Star Wars :-)
  • élet egy másik bolygón
  • űrlények
  • robotok
  • körte (igen ritka gondolkodásmódra valló elképzelés)
Persze egyik sem jutna eszünkbe, ha nem táplálták volna belénk ezeket a filmek, sorozatok, mesék, könyvek, képregények, mendemondák, képek, festmények...

Hisz már régen is megvoltak a jövőképek, a XX. század elején, de rá kellett döbbenünk, hogy azóta nem repülünk, nincsenek robotok, alig változott bármi is.

De melyek ezek a források, amik elképzeltetik velünk a misztikus, futurisztikus gondolatokat, elképzeléseket?
  • Star Wars
  • Star Trek
  • az a mese, ahol narancssárga haja van az apukának, s a házuk a levegőben áll, meg futógépük van a nagy semmiben, s ott rohangál a kutyával... nem jut eszembe a címe :-)
  • Galaktika-sorozat
  • Ez mi? Mert nem tudom :-)
  • és még sok más (na jó, csak nem jut eszembe több)
Ha persze jövőről beszélünk, ahol minden repül meg minden, akkor természetesen az Egyesült Államokra gondolunk, hisz már megtanulhattuk, hogy az összes tömegpusztítós film ott játszódik, s ha mindet egybe vennénk, akkor az USA népessége már meghaladná a 20 milliót, csakhogy mínuszban... És általában Chicago-ban és New York-ban van a központ, a pusztítás epicentruma. Na, ezt ugye két dolog idézi el (hogy Amerika pusztul, fejlődik, pusztul, fejlődik...): 1. legfejlettebb országok egyike 2. ott van Hollywood. Talán még becsatlakozik néha egy London-pusztítós, Big Ben-robbantós jelenet, de más országot nem emészt fel egy vihar, űrlénycsapás... Maximum akkor, ha az oroszok válaszcsapásként rendeznek egy hasonló filmet.

Berlinben szuper vasút, repülő kocsik, felhőkarcolók. Oké.

Budapest. Hát ennél már nehezebb elképzelni. Meg ha 1000 év múlva össze is jönne, akkor is csak Budapest mondhatná el magáról, hogy felzárkózott pl. Németország 500 évvel ezelőtti szintjéhez. De a vidék, a többi nagyváros csak el-elvétve emelne egy 30 emeletes házat. És még a futurisztikus óriásnak számító pécsi magasházat is lebontják. Oda a jövő...

Hát kis országunkban a Google Képekben bemutatott jövő nagyon messzinek tűnik még. Hisz talán 3 "felhőkarcolónk", magas épületünk van - üvegből. Két üzleti torony az Árpád hídnál, a Europe és a Duna Tower, na meg a Nyugdíjfolyósító Intézet. Hát még kell egy-két-száz-ezer év... :-)

Ha nem az átlagosan elképzelt jövő jön, akkor a
végső pusztulás, háború az opció???
De mindenki olyannak képzelje el a jövőt, amilyennek akarja. Aztán kiderül, hogy valóra válik-e az álom, vagy rémálom... Hisz ahány ember, annyi vélemény, mindenki máshogy vélekedik erről a jövőről, sokuk nem szeretne a részese lenni, más meg már most hibernálná magát, hogy akkor élhesse életének szép éveit. Személy szerint nem szeretem ezt a jövőképet, mert annyira más, olyan távoli és olyan emberietlen, személytelen, semmilyen. Mindenhol üveg-felhőkarcolók magasodnak, repül mindenki a kocsijával - miközben a magyar ember még a sima úton se tud jól vezetni... És semmi nem marad meg a gyönyörű, saját múltból. Csak egy cikk a Wikipédián. Ilyen New York. Mi van ott? Egy szobor, egy utca, egy tér és már mindjárt végeztünk is vele. Úgy lehet ott látványosságokat nézni, hogy felfele nézel, végig, míg be nem görcsöl a nyakad. De például Washington D.C. Az az élő történelem. De mondom, mindenki azt vár, amit vár, s azt nem, amit nem. (de bölcs...)

De amiről már tudjuk, hogy nem következtek be, a jóslatok a 21. század elejére, már nevetségesnek tűnnek. És ezeken a képeken nemcsak olyan nagyvárosok vannak, mint Párizs, hanem van budapesti és pozsonyi (merthogy 1900-ban még a Monarchia része volt...) elképzelések is vannak, amelyek annyira nem jöttek be, hogy csak na! :-)

Képek: milyennek képzelték el a franciák a 2000-es évet?

Hát nem repülő postások hozzák a leveleket...
hanem még lusták is felbattyogni az 5.-re :-)
Még nem utazunk bálnán, de viszont van vízibusz
(Budapesten is. Jó drága.)
Ha már körte :-) akkor lássuk, hogy képzelték a földművelést,
az aratást. Gépekkel, zsinórokat húzogatva. Na, a lustaság
az megvan, mint a jövő találmánya :-)
Repülő villamos. Ha ilyen nincs is Párizsban, de legalább
van 5-6 villamosuk, míg Budapestnek kb. 20-30. :-)
Oktatás. Könyvek összegyúrásának segítségével.
Ma ezt Wikipédiának hívják.
Denevér-tűzoltók. Oks :-)
Csibekeltető-gép.
Automata koncert. Ma meg van ez is, csak
nem ilyen zenét játszanak már, hogy klasszikus...
De elég a franciákból...

Hogy képzelték el a jövőt a Monarchiában?

SZÉCHENYI UTÁN SZABADON
avagy a pozsonyi közlekedés ultra-szuper-hiper-modern fejlesztése minden téren.
Na, a dugók megvannak legalább :-)

2014. augusztus 28.

Venni vagy nem venni?


Először, másodszor, harmadszor. Az Úré!
(nő olvasóknak feminista verzióban is közlöm ezt a részt:
Először, másodszor, harmadszor. A Hölgyé!)

a) Vatera
b) eBay
c) OLX
d) Jófogás
e) Amazon
f) Abolicionizmus
g) Teszvesz

Ebből a 7 szóból 6-ról ugyanaz jut az eszünkbe. Hogy melyik a kakukktojás, azt mindenki maga döntse el, de a könnyítés miatt a (nem hivatalos) megoldást is közöljük:

Kakukktojás: a, b, c, d, e, g

Régebben, a polgárosodás korában is voltak aukciók,
csak akkor még valószínűleg nem volt annyi megbízhatatlan
eladó, mint manapság... bár így átgondolva... lehet :-)
Na, ezek az aukciós portálok, ahol licitálhatunk egy termékre, várva vártan várhatjuk az utolsó órákat, perceket, másodperceket, vagy maradhatunk a magányos sportnál, a villámárnál vagy fix árnál, aminél nem kell totojáznunk, szenvednünk, hogy jön a Laci*, s mégis az övé lesz, nem pedig a mienk. De hát ilyen az online vásárlás, Na meg ez nem olyan mint egy bolt (egyes helyeken, ízes nyelvjárásban: bót), hogy tudjuk, hogy van, mienk lesz, be vagyunk biztosítva. Ez a digitális bolt az egész országot, sőt talán az egész világot behálózza, így nem kell csodálkozni, hogy nem pont a szomszéd utcában árulja Terike*, hanem épp egy másik kerületben hirdették meg, vagy egy másik városban, egy másik megyében, egy másik országban... Sőt egyes kínai hacukáknál, főképp kabátoknál a lelőhely nem más mint Kína, Japán, Kanada vagy a titokzatos internetes megnevezés: külföld. A hely, amit nem lehet behatárolni, hisz mindenkinek mást jelent ez a szó. Egy külföldinek is csak akkor jelent valamit, ha az ő nyelvén mondjuk, mert a magyar nem világnyelv, akármennyire is akarná valaki...

Na, de visszatérve az alaptémára! Vettetek már valamit online? Aukciós portálon? Belföldön? Külföldön? Hm? Ugye mennyi kérdés? Sok? Kevés? 9?

Hát mielőtt vennétek, szólnék egy pár szót bizonyos aukciós portálokról. Ha már ismeritek ezeket a jelenségeket, akkor meg csak megbizonyosodhattok arról, hogy jól gondoljátok, egyesek hülyék... és idegesítőek... vagy el se kellett volna kezdeniük, amit nem befeje...

A külföldi aukciós portálok
Hát igen, talán ezeket mindenki ismeri, főképp az eBay-t, hisz mindent meg lehet találni, s ez a portál áthidalja az országhatárokat, így egy kínai vagy egy brit településről is megtudjuk szerezni a kiválasztott, megvásárolandó portékát. Csak ugye itt nem áll fenn a lehetőség - legalábbis többségében - egy személyes átadásra. Ezért marad a posta, csak ugye ez macerásabb, hisz egy angliai terméknek sok országhatárt kell átlépnie, hogy eljusson kis magyar hajlékunkba, vagy milliárdos villánkba - emberfüggő :-)

De ez a csomagszállítás tényleg komplikált, hisz ha nem érkezik meg, vagy késve jutunk csak hozzá, akkor egyből kitör a pánik. Jogosan, amúgy. Hisz hány ország postáját kell szidalmaznod, hogy elkeverték, s kiknél lesz ez sikeres? Hisz bárki kivehette, ahogy a magyar ember általában gondolkodik a Magyar Postáról, ha baj van a csomaggal, levéllel. S hogy egy francia vagy német Poste vagy Post mit csinál, mit nem csinál? Ne alkossunk kliséket, sztereotípiákat.

Aztán vitatkozz az eBay-jel, vagy robbants ki egy postaháborút? Ááá, maradjunk Magyarhonba'.

Vatera
Talán a legmegbízhatóbb magyar aukciós portál, ahol vásárolhatunk fix áron is, de licitálhatunk is. Rengeteg eladó, rengeteg vásárló, rengeteg kategória és milliónyi termék. Kifogásolható lehet az, hogy fizetős, ha jól tudom, valamennyi százaléknyit át kell utalni a honlapnak minden vásárlás után. De nem üzleti szabályzatról szeretnék csevegni, hanem a Vatera két odlaláról.

Egyrészt tényleg megbízható eladókkal találkozhatunk, akikkel csak a vásárlás után vehetjük fel a kapcsolatot üzenetekben, majd telefonon is.

Másrészt, amiről többet lehet beszélni, a problémák. Mert vannak olyan eladók, akik nem születtek igazán eladónak, meg akik nagyon is eladónak születtek. Előfordul, hogy kevés, esetleg félreérthető adatot adnak meg egy termékről, esetleg nem tudják eldönteni, hogy hol vegyék / adja át a terméket.

A másik típusú nagyon-nagyon eladó a legidegesítőbb, aki ír 2 mondatot a termékről, ami nem győz meg a megvételről, de aztán jön 5-6 mondat az átvételről, melyben mint valami nagyfőnök, elmondja, hogy kell átvenni, hol kell, meddig, s minden mást.

"AMENNYIBEN 3 NAPON BELÜL NEM VESZED FEL VELEM A KAPCSOLATOT, ILLETVE 5 NAPON BELÜL NEM RENDEZED AZ ADÁSVÉTELT, ÚGY A TERMÉKET FELSZÓLÍTÁS NÉLKÜL ÚJRAHIRDETEM NEGATÍV ÉRTÉKELÉS LEADÁSA MELLETT. Fizetés teljesítéshez 1 emlékeztető emailt írok, egyszer telefonálok. Ha semmi nem történik, automatikusan negatívval értékelek."

Ezt egy olyan könyvnél olvastam, amin gondolkoztam, de ezzel a néhány mondattal nem tudok megbarátkozni, mert nagyon felidegesít. Persze rengeteg ilyen eladó van, Vaterakirály, vagy nem tudom, kiknek képzelik magukat...

Aztán a harmadik kedvenc a nagyon lelkes eladó, aki nagyon jónak képzeli a cuccait. Az ilyen eladó minden termékében ott vannak (ruházatban legalábbis) az alábbi szavak, sokszor mindegyik egymás mellett, váltakozó sorrendben, hogy ne keverjék össze a termékeket:

  • szuper
  • szexy (mert Y-nal kell írni)
  • csini
  • divatos
  • csajos
De ettől függetlenül a legmegbízhatóbb hely

OLX és JÓFOGÁS
Hát a legnagyobb kérdés az az, hogy az Apródból hogy is lett OLX. Mert hogy nem valami nagy magyar rövidítés, az biztos, hogy nem sok X-betűs magyar szóval találkozunk a mindennapokban, nem? DE. De erre is, meg a Jófogásra is a megbízhatatlanság a jellemző, ugyanis kb. semmi adatot nem adnak meg a termékről, száz éve feltett cuccokat is fennhagynak, s nem veszik le, miután eladták. És a hülye vásárló - mint én is egyszer - pedig érdeklődni próbál az áru felől, mert érdekelné, megvenné, de aztán vagy jön válasz, vagy nem, arról, hogy megvan-e még vagy már nem. Sajnos legtöbbször még válaszra se méltatják az embert, aki így csalódik a honlapban, eladóban.

De ennél rugalmasabbak az emberek a személyes átvételnél :-)

Ezek után mindenki döntse el, melyiket próbálja ki, hol vásárol, hol adja el már szükségtelenné vált áruit. Jó vásárlást, jó eladást! :-)


* A szövegben előfordulhatnak nevek, az egyezés csupán a véletlen műve. Előfordulhat, hogy a jelzett nevek, személyek léteznek, nem pedig kitaláltak, fantáziaszülemények, boszorkányságok, fortélyok, kotyvasztott... értitek.

2014. augusztus 12.

Karácsony nyáron?!

Se 1, se 24 napot nem kell várni,
hogy karácsonyi cuccokat vásárolhass
"Ezt kérem, meg azt kérem..." biztos fel-felhangzanak ezek a mondatok a kisebb gyerekeknél, néha sokkal idősebb már-már nem gyerekeknél is. Mint láthatja az ártatlan olvasó, a tanítási célzat már most is fel van tüntetve, hisz megjelent a kérem szó, nem csak az akarom, vagy a kell. Hát nem csodás anyanyelvünk szépsége. Na, gyerekek, ezért ne legyetek bunkók. Készült Állam Bácsi megbízásából.

De térjünk vissza a lényegre, a tényekre. A válasz az lehet, hogy NEM, mert nemrég volt a szülinapja, miért nem akkor kérted, pedig mi megvettük neked a kismotort, de hozzá se nyúltál drága egyetlen Lajoskám, miért? hm? most meg már a kismotor nagymotor-változata kellene? Hát meg a fenéket! Ezek a gyerekek... Vagy a másik válasz: majd karácsonyra. De az messze van még, anya.

És a ti fátokon mi lesz?
Banán meg padlizsán :-)
Ajándékot ilyen korán nem hoz a Télapó / Mikulás / Miklós bátya / Jézuska vagy, aki hozza - kacsintás, szülők, ;-) ), de a karácsonyi hangulatot még nyáron is el lehet hozni.

Jaj, de hogy? Hát ez...

Lehetetlen?


Igen.

Nem, a küldetés lehetetlen, de ez nem.

Mint mindennapi párbeszédeink egyike :-) De igaza volt az egyiknek, míg a másik hitetlen volt. Ugyanis egész évben, egész héten nyitva van egy bolt, ha esetleg betérnénk karácsonyi dolgokat vásárolni.

A bolt egyben múzeum is, ez a Karácsonymúzeum, ami Szentendrén van, a Fő utcán. A belépés ingyenes, de a múzeum-rész eléggé lényegtelen magához a bolthoz képest. Sajnos nincs nagyon reklámozva, ezért sajátos szövegeket kellene kitalálni:

Egy pók mászik a fán! MI?
Csak szívatlak...
MELEGE VAN? DRÁGA A SÖR? VEGYEN NÁLUNK KARÁCSONYFADÍSZT JUTÁNYOS ÁRON!

Na, jó. Előfordulhat, hogy nem ez a legjobb marketingfogásom, s nem sok embert csalogatna el az üzletbe, sőt csak hülyének néznék őket, ezért vegyük ezt az egészet semmisnek. De igaz, mert tényleg van egy ilyen bolt, nemcsak a képzelet szüleménye. Egy hely ahol nyáron is vehetünk hógömböt, diótörőket, díszeket, arany-ezüst-üveggiccseket, szarvasokat, kis zenelejátszót, meg minden ami a karácsonyt olyan giccse... boldoggá teszi :-)



Jaj, egy disznó van a fámon.
Üsd le a teniszütővel.
Építsünk várost! Eléggé sokba kerülne...
20 deka pirosat, legyen szíves.
23, maradhat?
Háááát....
 Ha meg valaki még sincs oda annyira a nyári karácsonyi bevásárlásért, akkor csak várja ki a novembert, majd a decembert, majd a januárt, februárt, s éljen sokáig. VAGY vegyen Ön is fekete díszt. Színes borúlátás a mindennapokban :-)





Back 2 School


"Nyár van,
alig fürdőruhában.
Égetem magam..."

Egy ilyen kulturális mestermű igazán jó kezdés is lehetne egy hosszabb májusi vizsgáktól egészen az utolsó nyári hónap elejéig tartó M.A.Z. nyári szünetnek, de mivel azért nem ér fel egy Mozarthoz, inkább csak annyit üzenek, hogy Sziasztok! :-) és azzal minden ki van fejezve.

A M.A.Z. is olyan, mint egy iskola. Nem úgy, hogy heti 2 fizikaórád van, mindennap tesizel, s vért izzadsz egyes feladatoktól, s nem is á la carte a menzán enned. Hanem augusztus közepén indul, s a májusi érettségis időszakig tart, hacsak nem lesz előbb vége, netán később. De miért kezdődne már az utolsó nyári hónap közepén az iskola? Hát mert be kell vásárolni, kell füzet, toll, papír, könyv meg miegymás. Hisz mennyire pocsék, mikor augusztus 31-én rohangálsz a tornacipőért, a körzőért, a számológépért vagy egy ünneplőruháért (na jó, az már ultragáz, utolsó nap ezzel vacakolni).

Hát sok üzletben sokféle füzetet lehet például venni, gagyibbnál gagyibbat, lányosabbnál lányosabbat vagy netán-tán drágábbnál drágábbat. Hisz ha belegondolunk, Barbie-s, pónis, csillámcicás füzet mindig lesz. Például láttam egy olyan "példányt", melyen a háttérben megcsodálható az Il Colosseo, előtte meg egy autó italiano, Fiat 500. Hát mennyire király már??? Aztán észreveszed, a jobb megvilágításban, hogy full csillám az egész. De ki vesz csillámos füzetet? Hát nem csodálkoznék, ha még novemberben is ott heverne - a zárt osztályon. Aztán már van Angry Birds-ös, mindenhol, természetesen egy vagyonért. Meg kocsis, Ferraris, ej-de-szipi-szupi autós is van, de hát egy idősebb nebuló nem fogja azt megvenni. Jó, lehet rá mondani, hogy egy felsős vesz egy egyszerű, kék vonalas vagy egy piros négyzethálós Alföldi Nyomdásat, de az meg olyan snassz, sőt semmilyen, unalmas. Aztán bemész a líceumba, az osztálytársak még mutogatják egymásnak a füzeteiket, hogy pl. nekem csillogós Fiat-füzetem van, nekem meg béna matchbox, a harmadiknak pedig Pigna körtés. És szegény Lalika mit aszond'? Kík? Na, de kérem. Azért legalább pingáljuk ki, hogy ne legyen olyan - egyszerű. Persze, lehet mondani, hogy jaj, kit érdekel ez? ha nem érdekelné a fogyasztókat, akkor nem árulnák ezeket a színes, giccses, mintás extravagáns füzeteket. Hisz valakinek csillámkocsi is kell, s ő ettől boldog.

Azért azt könnyen megállapíthatjuk, hogy a legnevesebb tanszerkibocsátó az olasz PIGNA. Sokfélét kínálnak, sok pénzért. Ebből talán a legegyszerűbb az egyszínű, vastag füzet, de ott vannak a gyümölcsösök. Régen olyan PIGNA gyümölcsösök voltak, mint alma, eper, citrom, de ahogy változik a világ, talán már van licsis, gyömbéres, vagy kókuszdiós. Hát egy kókuszdiós füzet, ami az egész barna, nem olyan jó. De ha igen, kérnék róla képet :-) A másik PIGNA a városos sorozat, ami már királyabb. Tavaly óta már Budapest is repertoárra került, de előfordulnak hibák, mint az alábbi képen is:

Mint látható, ezen a magyar parlament van. csak, hogy a baloldali része ugyanaz, mint a
jobboldali, melyet oda photoshoppoltak. Vagy a Lánchíd tényleg át lett rakva a másik oldalra?


Na, de hagyjuk a vásárlást, irány az iskola. Már aki várja, de sokan nem. Akik igen, azokat strébereknek nevezik. De miért jogtalan ez az elnevezés?
VIGYÁZAT! ISKOLA
"Hé, láthatod, hogy ez veszélyes..."

  • lehet, hogy csak ott találkozhat élete szerelmével, ezért várja vissza a sulit
  • előre le akarja már foglalni a helyét a teremben, s már várja a bejelentkezést
  • otthagyta a kakaóját júniusban a szekrény tetején
  • a nyerő lottószelvényt eldugta a fűtőtest mögé, de otthagyta, s mindjárt lejár a 90 nap
  • csak a suli menzáján szeret kajálni (RITKA)
  • csak a suli mosdójában megy neki (a versolvasás biztos...)
  • találkozhat a barátaival
  • találkozhat a tanáraival (na, talán ő stréber, vagy csak anyukájának az ismerőse a fizikatanár???)
  • vagy már alig várja a suli-selfie-t, amit lenyom első osztályfőnöki órán...
Na, és egyik sem 100%-ban a stréberség jele.

De van két különleges eset is a sulivárásra avagy nem-várásra:

AZ ELSŐSÖK
  1. az elsősök köztudottan várják az iskolát, mert mindenki ezt kérdezi, s könnyebb rá igent mondani, mint ellenkezni a 40 évet tanárkodó nagyival, aki nem hallja a NEM szót (pozitív életmódra vall)
  2. az elsős tényleg várja az iskolát, mert tanulni szeretne
  3. az elsősnek azt mondták, hogy Várja az iskolát
  4. az elsős utál olvasni, írni, ő csak játszani akar - nem várja
A VÉGZŐSÖK
  1. utoljára láthatom Kicsi Johnny-t, mert aztán elmegy Dániába, az egyetemre... várom, hogy még láthassam
  2. végre vége
  3. ne!!! itt a vége, most akarjam vagy ne akarjam? Menni vagy nem menni? Ez itt a kérdés...
Na mindegy.

Egy évvel ezelőtt összegeztem, hogy nincs már biológiám, kémiám, földrajzom, informatikám, rajzom. Hát 5 évet kellett várnom arra, hogy kimondhassam:

NINCS FIZIKÁM

Hogy mióta vártam már ezt, hogy igaz legyen. Hogy miképp is viseltem a fizika iránt, azt év végén megtudjátok, mikor lesz a nagy be/leszámolás a tantárgyakkal. Ugyanis személy szerint én utoljára járok gimnáziumba, elkezdődik az utolsó év...

Mindenkinek sok szerencsét erre az évre - is :-)

De addig még nyaraljatok sokat, majdnem hogy 3 hetet :-)

2014. április 28.

Budapesti Túra: Vasúttörténeti Park



Itt élünk ebbe a hatalmas városban, majdnem kétmillióan, tele látnivalóval, múzeummal, szoborral, parkkal, érdekességgel, festménnyel, hungarikummal, de általában a budapesti ember csak ül, néz ki a fejéből, s mikor programok után keres, vagy nem csinál végül semmit, vagy elmegy egy lepukkadt bárba, és leissza magát. Na, jó - egyik sem tipikus példa, sőt fogalmam sincs, hogy mit csinálnak egyesek. Egy barátommal elhatároztam, hogy felfedezzük ezt a nagy placcot, ami itt áll előttünk - kihasználatlanul, felfedezetlenül. Megszületett 2014 februárjában a Budapesti Bakancslista 2014 projekt, ami egyszer csak új nevet kapott, mivel a bakancslista kifejezés túl durvának mutatkozott, hisz azért még túléljük ezt az évet. Így márciusban megszületett a Budapesti Túra 2014 projekt, melynek célja Budapest látnivalóinak, múzeumainak, érdekességeinek felkutatása, feltérképezése, emlékezetünkbe vésése. Ennek a célja, hogy egy kiválasztott listán szereplő helyeket 2014. december 31-ig megnézzük, s írhassak róla, reklámozhassam, hogy mások is megnézzék, rájöjjenek arra, hogy eddig miért nem tették meg, s ösztönözzem a kedves olvasókat, hogy lépjék meg ők is ezt a lépést. Hisz nem kell külföldre utazni, hogy szépet lássunk...

Nem ez volt az első program, amit meglátogattam, de úgy érzem, hogy erről kell először írnom. Ezt hamarosan meg is teszem. A Budapesti Vasúttörténeti Parkról már mindenki hallott. A legtöbben mégis csak annyit tudnak róla, hogy a Tatai úton van. Egyben a legfontosabb, egyben a leglényegtelenebb információ erről a kinti múzeumról, ahol a szabad levegőn találkozhatunk a régmúlt, a közelmúlt vasúti szerelvényeivel, mozdonyaival és egyéb vasúti gyönyörűségekkel :-)

Röviden az alapvető dolgokról:

  • pontosan pontatlan cím: Tatai út valamennyi...
  • eljutás: kocsival, vagy a 30-as busszal a Rokolya utcáig. Ott jobbra kanyarodni, kelet felé, s egyszer úgyis meglesz. Egy tábla biztos mutatja, hogy ERRE!, na meg a Google a barátunk, kérdezzük meg tőle
  • jegyárak: 600 Ft a gyerek (6-18), 1400 Ft a felnőtt (18-65), de nem kérnek semmilyen személyit vagy diákot, szóval ha két napja vagy 18, vagy épp a barátodnak akarsz megspórolni 800 Ft-ot, aki tegyük fel abban az évben, példának gyanánt július elején lesz 19, akkor lehetsz annyira kedves, hogy diákot mondasz neki is, és akkor így neki is 600 Ft :-)
  • egyéb tudnivalók: vannak plusz költségek, a kisvasútra, a hajtányra, modellvasút-elindításra (300 Ft / 5 perc), de ezeket mind nem muszáj kifizetni, csak ha valaki nagyon szeretné


De mi is van alapvetően itt? Mit lehet jobban, áttekinthetőbben tanulmányozni?

  • vonatok, mozdonyok, gőzmozdonyok
  • a nagy szociálizmus utolsó vasúti maradványai, vagy hogy mondjam
  • vasúti rendőrautó, mezőgazdasági vasúti járművek, vagy hólapátolós szerelvény
  • modellvasutak
  • fakultatív programok...
Forgós szerkezet, ami óránként működik.
Belépünk a Vasúttörténeti Parkba, mit látunk? Természetesen vonatokat, sok vonatot. A kisgyerekek, de a nagyobbak is meglátnak egy mozdonyt, és nem is érdekli őket, hogy mi az, eszik-e vagy isszák (ami ebben az esetben rossz feltételezés, hisz a vonat nem finom!), csak az a lényeg, hogy "Hagyj másszak fel!", vagy meg se kérdezi, s egy szempillantás alatt már fenn van a vonat vezetőfülkéjében. Na de! Az egész mozdony 40%-a ruhából soha ki nem jövő tömény, megszáradt (de mégse) olaj, mellyel mindegyik vasúti járműnél találkozhatunk. Persze ne úgy fogjuk fel, mint egy állatkerti séta során, hogy Fokozottan vigyázzon! vagy A mozdonyhoz érni tilos! esetleg Hozzányúlni nem szabad!, mert akkor hogy másznánk fel.

És tényleg ez a probléma néha, hogy fel kell mászni, nem csak egyszerűen felmenni, sőt inkább már feltápászkodásról beszélünk, hisz a mozdony vezetőfülkéjébe vezető 2-3 lépcsőfokos út fokai távol vannak egymástól, s az első, legalsó lépcsőfok is jó magasan van, így nem célszerű nagyon szűk nadrágba menni, lányoknak meg a rövid szoknya nem bizonyul 100 százalékosan előnyösnek. Bár attól függ, kinek a szemszögéből nézzük :-)
Na, de ha fenn vagy, akkor a következő gondolatok jutnak az ember eszébe:
  • Hú, de menő, milyen régi, és még mindig megvan
  • És tényleg itt ült valaki, és vezette
  • De meleg lehetett idebenn!
  • Ezen a kis ablakon alig lehet kilátni!
  • Hú, mennyire olajos itt minden!
  • Basszus, hogy a francba jövök le innen?!?!?!
Persze más is eszünkbe juthat:
  • Mikor is kezdődik ma este az X-faktor?
  • Jaj, elfelejtettem fölhívni Dzsesszikát és Dzsenifert! - azt hittem, ez a szép magyar név két n-nel írandó - mindig tanul az ember :-)
  • Mekkora egy szemét a Pali!
  • De uncsi...
Nyugi, nem lesz szar :-)
Persze ezek az érzelmek, gondolatmaradványok az élet bármely helyzetében, idősíkjában előfordulhatnak, nemcsak a Budapesti Vasúttörténeti Parkban. Személy szerint, nekem az első kategória gondolatai kavarogtak a fejemben :-)

Középen van egy fordítóvágány, vagy nem tudom, mi a pontos neve. Az a szerkezet, ami a rengeteg sín között forog, s viszi át a vonatot egy másik sínpárra. Persze itt ténylegesen nem viszi ki, csak szemléltetés gyanánt indítják el ezt a korongot minden órában 11:00 és 16:00 között. Ez a kemény 3-4 perces kaland egy 5 km/h-s sebességű csúcssebességű forgást jelent. Nagy szám az egész. Ottlétünkkor az üzemeltető munkaideje lényegesen csak 6 x 5 perc összességében, s közben azért reklámozza a vasutat, Indóház újságot olvas :-) Ez a reklám helye.

A legjobb: vasúti rendőrautó.
Sajnos nem lehet beszállni :-(
Ahol sok a sín, s tényleg vezet is valahova, jól belátható, de csak akkor, ha felmegyünk egy valahonnan Fejér megyéből elhozott hídra, amin kész élvezet végigmenni. Fadeszkákon lépsz, s mindegyik kissé benyomódik, behajlik, ahogy rálép az ember, még akkor is, ha nem is vagy annyira súlyos. Valami eszméletlen rossz érzés. De legalább belátod a teret. Hát azért ott nem ugrálnék. Bár ki ugrál ott? Senki.

Ahol vasútmodellek vannak, csomó szórólapot lehet elvenni:
  • modell teherautóról
  • kocsis börzéről
  • de 2013-as könyvjelző naptárat is találunk
Egyiknek sincs köze igazából a vasúthoz :-)

A nagy vonattárolóban több izgalmas dolog is van. A 16 vasúti sínpáron összesen 4 vonat van. Három egymás mellett, a 4. pedig messze - de ebbe igazából be se lehet menni. Az egyik egy nagyon sötét postakocsi, amibe beszállva furcsa zörejek hallatszottak, s egyből le is ugrottam róla. Mellette egy szintén sötét lóvasúti szerelvény található. A belsejében kb. semmit nem lehet látni, kész élvezet. Esti program reggel! Kettő az egyben. A tetejére egy szűk kis lépcsőn lehet felvenni, ahol se a táskád, se a cipelt ruhád, se Te nem férsz el igazán. De ott fent ülni - jó :-)

A parkot körbejáró kisvasút. Ha a kuka majdnem
akkora, mint a jelzőlámpa, mekkora a vonat??
Kicsi :-) Ezért kisvasút!
Emellett még van egy nagy makettváltozata a budapesti Keleti pályaudvarnak, amiben igazából semmi extra nincs, továbbá részesei lehetünk egy kvízjátéknak is. Két kérdés van, meg kell mindkettőnél nyomni vagy az A-t, vagy a B-t. Ha a jót nyomod meg, az üvegben levő (ja, van előtte egy nagy "terrárium", ahol modellvasutat láthatunk) egyik vonat elindul, de ha rosszat, akkor egy "rossz válasz hangját imitáló" hang hallatszik. Természetesen mindkettő nagyon egyszerű kérdés. Nem azért, mert bármi fogalma is van az embernek arról, hogy mi a válasz alapja, hanem mert mindkét kérdés arra, hajaz, hogy mennyire király a vasút, ez a legjobb, így meg úgy... A két kérdésre a válasz A és B.

Az első kérdés: egyértelmű, hogy a nagyobb a jó válasz, a 98%, hisz a vasút... izé... király.



A második kérdés: melyik szennyezi a levegőt kevésbé. Hajó vagy vonat? Hát az ember természetesen a hajóra gondol, de hát gondoljunk bele, Vasúttörténeti Park... Na, hát persze, hogy a vonat :-)



Összességében nagyon jó az egész, 1400-at nem tudom, de 600 Ft-ot biztos megér. Látogassatok el ide családotokkal, barátaitokkal, gyerekeitekkel (ha van), vagy egyedül... na, jó. Azt azért ne :-)

Fiúknak, lányoknak egyaránt ajánlatos az elmenetel :-)

2014. április 12.

Garfield Hegymánia

Hát újra beköszöntött a világ lusta macskája, Garfield. Mekkora véletlen, hogy mikor a SPAR pont akart csinálni egy újabb matricásalbumot, az amerikaiak is pont erre gondoltak. :-) Korábban már írtam a Garfield Szafarimániáról, az Óceánmániáról és a Magyarországgal kapcsolatos gyűjtőalbumról is, így hát - most hogy elkezdődött az újabb gyűjtés -, a Hegymánia sem maradhat ki.

Igazából én kiskoromban mindig inkább a jeges vidékek, az Antarktisz és a Jeges-tenger állatvilágát szerettem, hisz mennyivel érdekesebb egy pingvin, egy jegesmedve vagy valami szép gleccser, mint egy hegy. A hegy csak úgy van. Áll. Mást nem is tudna csinálni. Sőt ebben a részben megint azt látom, hogy újra a növények kapnak szerepet, nem pedig az állatok. És azért valljuk be őszintén - ha nem profi biológusok vagyunk persze, személy szerint én nem -, hogy egy tajga növényzetet, egy magában álló virágot nézni nem annyira érdekes, mint egy hegyi állat. Bár pl. egy jak, egy kecske sem annyira izgalmas, mint egy császárpingvin...Ez csak egy nagyon jó ötlet, kedves SPAR. A hegy unalmas...

De mindegy, úgyis vásárolunk e holland cég magyar üzleteiben, kicsiben és nagyban is, hetente, vagy naponta, és 2.000 forint után, ha már úgyis ingyen nekem dobják, akkor nem fogom visszautasítani, vagy ahogy egyesek kb. rászólnak az eladóra: Nem kell! És ezt durván. Persze lehet, hogy csak azért, mert az eladókisasszony is esetleg illemtelenül kiáltott rá a nőre: Hány zsömle? És ezt ebben az esetben vehetjük valamiféle igazságszolgáltatási alapelvnek is. De inkább fogadjuk el, s ha nincs kisgyermek rokon, akinek odaadhatnánk, akkor osztogassuk el az iskolában, adjuk oda kicsiknek, vagy bízzuk rá egy tanárismerősünkre, ha van. Mármint tanárismerős van. Nem kártya. Hisz ha nincs kártya se, akkor minek tanárismerős, akinek odaadjuk. Azaz... mindegy, lényegtelen.

A hegymászó, aki... izé... tett valamit :-)
Lehet, hogy unalmas, de mégis érdekes. Sokkal jobban tükröződik itt az ellentét, mint egy Ady-versben, s most ki is fejtem, miért. Nem belemagyarázom, mint egyesek, hanem így van. Unalmas, mert van rajta hat szál fű, tegyük fel. De van, ami simogatós, tapinthatós. Azaz medveszőr-imitálás, vagy tapintási lehetőség. Persze egyből szörnyű tévedésnek olvasható, hogy előbb még fűről volt szó, most meg már kijött a barna maci, de éreztetni akarom az unalmas-érdekes ellentétet. Uncsi-érdekes. Megy? Ok. :-)

Sőt olyan is van, aminek szaga, illata van. Ezek már általában tényleg csak növények, hisz nem eredeti medve szagot szippantanánk be, ha az is illatos minta lenne, de a tapintós matricákon sem igazi medveszőr van, gondolom. Vagy most lelőttem a poént? Remélem nem.

Persze minden változatlan áron fut:
- matricacsomag (99 Ft)
- ingyenes matricacsomag (na vajon mennyibe kerül?) - akkor kapsz, ha elköltesz 2.000 forintot a SPAR-ban, majd újabbat, újabbat... vagy vannak olyan termék, amelyek után alapjáraton kapsz, nem kell 2.000 forint, ha jól olvasóm. De ez lehet, hogy szalvéta, vagy WC-papír, ami illúzióromboló... :-(
- gyűjtőalbum (490 Ft)

És mint mindig, most is tele van vicces Garfield-rajzokkal, meg mára elgyengült poénokkal, ami amúgy a kisgyerekeknek még tökéletes :-)

Ja, és tele van érdekességekkel, gondolom, ahogy a többi album is korábbról.

És persze a jó öreg weboldala következik... mindig van egy online játék, amiben majdnem, hogy jó vagyok, de mégis szörnyű. Nézzük, itt mit kell játszani...

De mindekelőtt, megmutatnám, hogy régen a Szafarimánia sorozatnál még olyan gagyi volt a honlap, hogy lengyel vagy cseh szöveggel volt kiírva az utasítás:



Most viszont annyira modern az egész, hogy már facebook segítségével is regisztrálhatsz. Már csak az Osztom- és Lájk-gombok hiányoznak a képernyőről. Bár amilyenek a mai fiatalok, jaj... csúcsmodern kis játékok. Nálunk még fából volt a plüss is, ők meg má' nem is azzal játszanak, hanem iszboksza'... fiatalság, bolondság...


Na, a játék most még egyszerűbb, csak az egérrel kell nyomkodni a nyuszikra kemény 30 másodpercig...


Hát ez tipikus egeres kattintós játék, minek hatására kijelölöm a fél képernyőt, és ez nagyon bezavar...


... aminek "segítségével" csak 22 nyulat találtam meg :-(


Na, de ennyit a játékról. Ugye a matricagyűjtés egyik alappillére a cserélgetés, amit gyerek, papa, mama egyaránt csinálhat élőben, interneten, a Hegymánia honlapján, esetleg aukciós portálokon. Nekem is van pár, bár én nem gyűjtöm, csak jön. A fiókom most is tele van rengeteg korábbi matricával még a szafariból, az óceánból és Magyarországról is, de csak ott porosodnak.

A mostani, új kártyák közül a kedvencem az Érzed a hó illatát?, ami ahogy az internetről leszedett 81-es matrica pontos mása, hisz akkor nem lenne fenn online. Ez nekem megvan. Egy pici, kis semmilyen matrica, a szokásosnál jóval apróbb átmérőjű, és igazából nem is a kép a lényeg, hanem a matrica szaga. Ahol érezni - elvileg - a hó illatát. Jó, jó, idén a tél válságba ütközött, mondhatni elmaradt, nem volt, de azért az ember még csak emlékszik arra, hogy milyen a hó szaga. Bár nem is szokás azt szagolgatni. Hacsak egy kutya vagy egy kisfiú bele nem pisilt :-)

De az már nem hó-szag, hanem más. Ennek a kártyának igazából semmi extra illata nincs. A másik egy virág, annak sincs több aromája, nem árad a lakásban, szóval ez egy átverés! Jó szórakozást, gyerekek! :-)