Oldalak

2012. október 24.

M.A.Z. Filmajánló: John Lennon - A fiatal évek


A Beatles zenekar.
Fent: Lennon, McCartney
Alul: Harrison, Ringo Starr
Ki az a viszonylag zeneileg felvilágosult ember, aki a modernebb (nem népi) zenével tisztában van, és sohasem hallott a neves brit bandáról, a Beatles-ről? Nem tudom. Még ha nem is ismersz tőlük számot, legalább a nevüket hallottad, legalább úgy, hogy: "Ma elmentem a boltba, ahol Beatles plakát volt, na meg vettem krumplit." Szörnyebb példa nem jutott eszembe. Szerintem ezek a lázongó ifjúk, akik igaz, hogy csak rövid ideig voltak a topon (mármint, hogy léteztek, mint banda, nem úgy, hogy hamar letűntek), de így is lányok milliói bolondultak beléjük, de a férfiak is kedvelték, kedvelik és kedvelni fogják a zenéjüket, még ha azt se tudják, hogy annak a számnak az elkészítésében részt vett Ringo Starr, George Harrison, Paul McCartney és John Lennon. Lennon-t nem azért hagytam a végére, mert nem olyan, mint a többiek, hanem azért mert a John Lennon - A fiatal évek c. film róla szól. Bár gondolom a címből, rájöhetettek. Ha nem, bocs, hogy lelőttem a poént.
Na, de beszéljünk a filmről, s ne a Beatles-ről...

JOHN LENNON -  A FIATAL ÉVEK
(NOWHERE BOY)


Származási hely: Nagy-Britannia, Kanada
Műfaj: életrajzi, dráma
Időtartam: 98 perc
Színészek: Aaron Johnson, Kristin Scott Thomas, Anne-Marie Duff

A film az ifjú John Lennon-ról szól, bár erre lehetett következtetni a címből is. Hogy mennyire fiatal évek, beszéljünk a 17-18-19 éves korosztályról. John Lennon-t Mimi nénikéje és George bácsikája nevelik, de hogy mi történt a szüleivel, az csak később derül ki. George bácsi meghal, s a temetésén feltűnik John anyja, akit később meglátogat. Összebarátkoznak, s mindig együtt vannak. Ezt Mimi néni nem tudja meg, csak akkor, amikor John-t felfüggesztik az iskolából, s kiderül, hogy anyjánál bujkál. Ekkor következik be egy kis családi viszály, s John inkább anyját választja, mint a már 12 éve gondját viselő nénikéjét. De anyja (Julia) új családja érzi a nemtörődömséget, s ezért választania kell, John-nak mennie kell. Visszamegy Mimi nénihez, s ekkor áll elő az ötlettel, amit már anyjával fontolgatott, rock and roll bandát alapít. Ekkor több számunkra kevésbé ismert bandatag lesz, de hamar feltűnik Paul McCartney és George Harrison is. Egyre sikeresebbek, de a családi viszály fokozódik, kiderül egy s más, harag, feszültség, kibékülés, halál, s utána mi lesz? nézzétek meg a filmet.

Egyetlen - engem nagyon - zavaró tényező van a filmben, de egész végig, az, hogy mindenki mindig mindenhol dohányzik. Én eleve elítélem, de amennyit ezen szívnak, csodálom, hogy... na mindegy. Egy idő után már a dohányzó embereknek is elmegy tőle a kedve, mert másodpercenként újba kezdenek bele...

Amúgy nagyon jó film! Ajánlom.



És mielőtt valaki azt hinné, nem zenés film, hanem életrajzi és jó, szóval NEM ZENE!!!

Az igazi John Lennon (1940-1980)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése