Oldalak

2012. október 14.

M.A.Z. Könyvajánló: A hobbit


Filmek, sport (...), sorozatok, könyvek. Csak egy töredéke annak, ami szórakoztathat minket. Már van film- és sorozatajánlónk, de az utóbbi, ami nem sport, hanem a könyv még nincs ajánlóban ajánlva. Pedig talán olvasni a legjobb dolog. Akár vicceset, akár krimit, akciót, horrort, fantasy-t, drámát, romantikusat, szépirodalmit vagy bármi mást. Vannak még a kötelező olvasmányok, amit csak erőltetésből olvasnak (vagy nem olvasnak) el a diákok. A gyereknek, felnőttnek, nyugdíjasnak azt kell olvasnia, amit szeretettel olvas, s nem azt, amihez - hogy szépen fejezzem ki magam - nagyon nincs kedve. De vannak könyvek, amik olyan fontosak, hogy - nem kötelező!!!! mint más kategóriában egyesek gondolják - érdemes elolvasni. Persze senkit nem kötelez senki, kivéve a tanárok a kötelezőkkel, de hát máshol is ez van. Én is szenvedek egy-s-mással, ami kötelező, s még fogok is. :-D


J. R. R. Tolkien:
A HOBBIT

  A hobbit című fantasy-t John Ronald Reuel Tolkien, a Dél-Afrikában született angolszász nyelvvel foglalkozó filológus írta 1937-ben, Magyarországon viszont csak 1975-ben jelent meg A babó címmel. A könyv egy kis hobbit, Zsákos Bilbó történetéről szól, aki kimerészkedik a Megyéből (kis unszolásra) Gandalffal, a mágussal, valamint a 13 törppel, aki nem más, mint: Balin, Dwalin, Ori, Dori, Nori, Bifur, Bofur, Bombur, Kili, Fili, Óin, Glóin, Thorin. Ők a "jók", akik elindulnak Völgyzugolyon, a Ködhegységen, a Bakacsinerdőn át, a Vadonba, a Magányos Hegyhez, hogy visszavehessék kincsüket a gonosz sárkánytól, Smaugtól. Közben sok kaland, s veszély történik a 15 főszereplővel, pontosabban 14-gyel, ugyanis Gandalf sokszor eltűnik, mert más fontos dolga is akadt. Összeismerkedés ellenségekkel, barátokkal, szövetségesekkel. Van benne kialakuló konfliktus, születő barátság, megszakadó, majd újra megszülető barátság. Van benne mondóka, poén, kaland, diadal, elbukás, minden ami kellhet egy jó fantasy megírásához.

Tolkien gyerekeknek (pontosabban az övéinek) írta ezt a kb. 300 oldalas könyvet, s ez az eleje annak a bestsellernek, ami nem más mint a Gyűrűk Ura. A hobbitban megjelenik egy olyan szereplő, aki elveszíti drágaszágát, majd a Gyűrűk Urában újra rátalál.  Ő Gollam (Szméagol).


A Gyűrűk Urát viszont már nem annyira gyerekeknek írta. Ebből gondolhatnánk arra, hogy akkor tök durva, meg minden. Hát, én olvastam, méghozzá a hobbit előtt. Szóval nem időrendi sorrendben. És a Gyűrűk Urától senkinek nem akarom elvenni a kedvét, de nehéz olvasni, nem annyira részletesek a csaták, s sok benne a tájleírás... De aki neki akar veselkedni, tegye meg. Én is meg tettem tavaly. És hamar (vagy mégsem...) sikerült is elolvasnom.

A Gyűrűk Ura elolvasása után morfondíroztam sokat, hogy ezek után elolvassam-e A hobbit-ot, de végül mégis megtettem, bár ebben volt egy kis segítő erő. És jól tettem. Ugyanis gyorsan el lehet olvasni, ha valaki már az elején megszereti.

A Gyűrűk Urából már van film, mind a három részből. Bár egy kis könyvtörténeti érdekesség, hogy Tolkien sose úgy adta ki, hogy A gyűrű szövetsége, A két torony és A király visszatér. Ehelyett egybe volt az egész, de 6 könyvre volt osztva (I. könyv, II. könyv...). Aki belekezd annak sok sikert.

De visszatérve. A Gyűrűk Ura meg van filmesítve, s most Peter Jackson A hobbit-ot is megfilmesíti. A kár az, hogy három részben, három olyan részben, ami nagyon távol áll egymástól. Idén decemberben, jövő decemberben és 2014 közepén (kb. június-július). Szóval kicsit szakaszos lesz.

FIGYELEM! Aki elolvassa A hobbit-ot, az örüljön, hogy megtette, ugyanis a film biztos más lesz, hisz a Gyűrűk Ura sem ugyanaz, mint a könyvbeli, ezt már csak tudom...

Szerezették meg, s olvassátok el. Jó könyv.

A megfilmesített változat 1. részének plakátja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése