Oldalak

2013. augusztus 14.

8-20

Augusztus 20-a. Nemzeti ünnepünk. Államalapítás ünnepe. De miért pont ez a nap? Azért, ugyanis 1083-ban Szent László ekkor avatta szentté a Magyar Királyság első uralkodóját, I. Istvánt, akit könnyebben ismerünk fel Szent István néven.
Szent István kézjegye
De igazából az emberek többsége azért szereti, mert munkaszüneti nap, főleg hogy az előtte levő nap is (az idei évben), 19-e, ugyanis augusztus 20-a idén keddi napra esik, jövő keddre. Mi jut eszébe ilyenkor az embernek? Pihenés, lazulás, relax... vagy pedig Ország Tortája-evés, budai várba való menet, parlament-látogatás és természetesen a tűzijáték.

De mielőtt magyaroskodnánk, meg államoskodnánk, más ünnep is van ezen a napon, méghozzá az Új Kenyér Ünnepe, melyet a Vár előtti, Lánchíd előtti Clark Ádám téren avatnak fel (?).


Na, és a lényeg:

És van még valami, ami nagyon kapcsolódik ehhez a naphoz és magához Szent Istvánhoz. Egy opera és egy rockopera. Az operát nagy zeneszerzőnk, Erkel Ferenc zenésítette meg, s általában ezen időszakban mindig előadják valahol, valami ismert helyen. Idén a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon csodálhatjuk meg az egyik legnevesebb Erkel-operát augusztus 19-én, hétfőn, este 19.00 órakor. Aki szereti az operát, nézze meg!, vagy mégsem?

Hát igen, ha ennyire piros az egész, akkor vagy minden hely szabad, senkit sem érdekel az előadás, s akkor nem is érdemes elmenni, ha senki se foglalt eddig jegyet... ez totális tévedés. A piros gonosz-szín, azaz azt jelenti - bár nincs kiírva, hogy Szia Mr. Látogató, ja, bocs, elfogyott minden jegy, HOPSZ! -, hogy nincs több jegy. Szóval, aki eddig nem foglalt jegyet, az nem is látja már ezt az előadást. És akkor tovább nézzük, hogy játsszák-e máskor... És igen, másnap, 20-án, ÉS!!!! minden jegy elkelt arra is :-(

Hát, de játsszák az István, a király-t, a rockoperát. Rendezte: Alföldi Róbert. Szegedi Szabadtéri Színpadon, 17-én és 18-án, amire már szintén esélytelen a jegyvásárlás.


De ezt játsszák majd 30-án és 31-én a Papp László Budapest Sportarénában. És van jegy, mindkét napra (Kattints a napokra fent, és láss csodát, láss operát...) 30-án 5.990, míg másnap 9.990 Ft a legolcsóbb jegy, ha valaki most kezd vásárolgatni.

Magyarország Tortája
Magyarország Cukormentes Tortája
Na, nem színház az egész világ, így hát lépjünk is tovább, mit lehet még-e napon tenni, venni, ENNI! Ugyanis a Gasztrosétányon, ami a Batthyány tértől kezdődik a vár irányába, csomó helyen ehetünk, ihatunk mindenfélét, nem-alacsony árakon... De van egyvalami, amit lehet, hogy illik megvenni, vagy mi? mi még nem tettük ezt meg ezen a napon sose :-) Enni kellene az Ország Tortájából, ami most már elvileg Magyarország Tortája nevezéssel bitorolja a torta-rangsorokat. Ezeket a tortákat híres-neves cukrászok választják ki. Két éve volt a kecskeméti barackos kölestorta. Az nagyon izgatott, de ahol a tortákat (szeleteket) árulják, mindig óriási, kígyózó a sor, ezért nem vettünk - türelmetlen a magyar embör -, csak később, de akkor elvittük vendégségbe és ott is hagytuk. Szóval még nem nagyon ettünk Magyarország Tortájából. Na, de nem csigázom a kedélyeket, vagy mi. Az idei a Milotai mézes grillázstorta lett. Hát, annyira nem csigázott fel (csak, hogy sokszor ismételjem ezt a szót), de mivel tavaly az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kérvényezte a cukormentes torták bevezetését is, már van Magyarország Cukormentes Tortája is, mely idén a Ribizlihabos-almás réteges lett. Jó étvágyat, ha valaki megkóstolja bármelyiket is :-) 

Mintha holmi gyorsétteremben lennénk, sajnos-nem sajnos, itt is el kell mondani, hogy A kép csak illusztráció, valószínű, hogy nem így tálalják őket, nem luxuskivitelben, egészben, séffel együtt meg stb.
De ha finom, akkor nincs gond.


Huszonhét. Ez egy szám.
Kis ízelítő: milyen is a töki pompos. Hagyma-szalonna-tejföl...
és isteni!!!
Ja, amúgy azért fontos, mert 27. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai várban. Sőt négy napig tart, persze ugyanazokkal az emberekkel, csak hogy lehessen választani a sok nap közül, ha pont 20-án nem tartózkodnánk a fővárosban. Augusztus 17-20-ig 10-21 óráig lehet bemenni. Mármint csak egyszer kell bemenni, de mindegy... Hagyjunk! 2000 Ft a jegy! Ha a gyerekünk 14 év alatti, vagy nyugdíjas - mármint nem a gyerekünk, mert az gond... - akkor csak 1000 Ft. Megéri, van mindenféle régi magyar portéka. Faasztal, fatányér, nemezkalap, paprika, bőrtarisznya, tarsoly, töki pompos (kenyérlángos), kolbász, csülök stb. Minden, ami Made in Hungary. Érdemes venni töki pompost, ugyanis isteni! Lehet, hogy kicsit drága néhol-néhol, de megéri. Ha nem akarnánk bemenni teljesen, azaz ingyen akarjuk megnézni, arra nemcsak hogy nincs esély, de mégis van! Ha a Dísz tértől közelítünk a Vár felé, akkor az a kis rész tavaly előtt még ingyenes volt. Persze nincs is akkora népesség, s áru-mennyiség, de elég lehet az is. TÖBB INFÓ: ide kattintva.

És ha már elolvastad az unalmas részt - ha valaki nem így gondolja, akkor annak nagyon örülök :-) - akkor térjünk a lényegre, arra amit minden gyermek vár. Persze felnőtt is várhatja. A Tűzijáték. Adónk sok százaléka ebbe kerül bele, nézni kell, lássuk, mire is költöttünk - tudtunk nélkül :-)

A tűzijáték augusztus 20-án, 21 órakor lesz a Margit és az Erzsébet híd között. Kísérőzenét Havasi Balázs híres magyar zongoraművész játssza. Több helyről lőnek, Lánchídról, dunai hajókról, és ahogy nézem, ennyi is. Nem lőnek több helyről. Azért mindenkinek üzenem, hogy vigyázzon magára, mert mint tudhatjuk, már történt (2006) nagyobb baleset emiatt a csodás fényjáték miatt. Egy honlapon látott térkép alapján azt látom, hogy kb. háromszor annyi mentőpont van, mint fellövési hely. Reméljük, szükség nem lesz rájuk :-)

Aztán a Balaton környékén is élvezhetjük a koncerteket, fellépéseket, piacokat, tűzijátékokat, melyekről nagyon nem tudok hírt adni. Továbbá ezen a napon (8-20) kezdődik Debrecenben a Virágkarnevál, arra is érdemes elmenni.

Továbbá amit kihagytam, de már nem nagyon illik oda: lesz hajnal 9-kor katonai tiszteletadás, zászlófelhúzás (?) idén nem a Kossuth téren, ami most Nemzeti Homokozóként üzemel, hanem a Hősök terén, ott lesz összes szeretett vezérünk :-)

Ugyanúgy a Kossuth téri munkálatok miatt idén az ingyenes parlament-látogatás elmarad :-( Pedig most pont akartam volna menni, komolyan



Remélem, mindenkinek jól fog telni, ez a hosszú hétvége!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése