Oldalak

2013. augusztus 22.

Ahol Sztálin csizmái pihennek...


1956. október 23-a. Sztálin hanyatlása - itt szó szerint értendő, ugyanis ezen a jeles napon döntötték le a Felvonulási téren (ma: Ötvenhatosok tere) a Rákosi Mátyás által emeltetett Sztálin-szobrot. A diktatúrát kifejező szoborból csak Sztálin két csizmája maradt. Később azt is eltüntették. És semmi diktatúrára szobor ment maradt se az akkori Felvonulási téren, se máshol (szó szerint) drága fővárosunk utcáin.

De hova lettek?

Na, hova? Hát ki az isten háta mögé' s onnan is tova ki a város nyugati peremére, ahol csak a 150-es busz jár. Ez a Memento Park, vagy Szoborpark, ahogy tetszik. Ebben a dél-dél-dél-budai pusztán létesítettek egy parkot, ahol a főváros nagy kommunista szobrait, emlékműveit és emlékköveit helyezték el.

Ez is csak egy másolat...
Itt van Sztálin csizmája (csak másolat!), csomó Lenin-szobor és emlékmű, ahol olyan mintha törökülésben ülni (de nem), ahol a nép felé fordul, ahol csak áll, ahol csak sapkában figyeli azt, aki figyeli őt, ahogy figyeli őt, akik figyelik (remélem nem érthető). Itt bukkanhatunk rá a kommunista eszmék atyjaira, Marx és Engels párosára. Ez egy kubista (négyszögletes, meg hasonló, meg Picasso-s, mindegy nézz utána itt) szobor a kettő ideologikusról (lehet, hogy nem ez a helyes változat, de most nem ez a lényeg :-) ). És ez még csak a kapu, ami vörös-narancssárga téglákból áll, s úgy magaslik fel-fel, mint egykor régen a kommunizmus. És akkor bemegyünk a parkba, s már látjuk, hogy jó helyre jöttünk (azaz legalábbis megtaláltuk a helyszínt), s akkor tovább megyünk, s az egyetlen pultos helyiségből, ahol szuvenírt, üdítőt (jó drágán!) és belépőjegyet vehetünk, megvesszük a belépő(ke)t. Felnőtteknek 1500 forint, míg diákoknak csak 1000. Nem drága, de legalább olcsó. És akkor belépünk a park lényegesebb részére, ahol az összes szobrot megcsodálhatjuk. Itt találjuk a Lenin-szobrokat, a munkáról, hazáról, katonaságról, férfi-női szerepekről és a magyar-szovjet barátságról szóló emlékműveket. Természetesen sok helyen észrevehetjük a búzát, mint a kommunizmus egyik szimbólumát, de azért nem kell nagyon csalódni a vörös csillagokban sem, amiből szintén bőven van. A park közepén található egy nagy vörös csillag, ha jól gondolom, fűből. És nagyon hatásos. Sajnos-nem sajnos a fű eléggé ki van száradva, nem zöld, s már nem is nagyon sárga, de nem a botanikai dolgokért jött ide a turista. És ha már turista, akkor ne lepődjünk meg, ha rá kell csodálkozni, hogy csak mi vagyunk magyarok, s a többi angol, vagy francia, vagy német. Mikor én voltam, franciák voltak az utazótársaink a 150-es buszon (amivel el lehet oda jutni Újbuda-Központtól 30 perc, s a franciák elmondása szerint vingt-six stations, azaz 26 megálló a Kosztolányitól, ami egy megállóra van ÚK-tól, szóval 27 megálló ÚK-tól), akiknek a 30 százaléka gyermek volt. ??? Ki visz gyereket egy kommunistás helyre... Ezek a francia szülők!

Na mindegy, és mielőtt azt gondolná valaki: Ennyi? Nem, nem ennyi, hisz akkor ez a bekezdés nem lenne...: ugyanis a parkkal szemben van kint a Sztálin-csizma, s ha szembe állunk vele, bal oldalt van egy épület, ahol sok plakát van, amit el lehet olvasni, ha valaki tud olvasni, de nem ez a lényeg, ugyanis ha bemegyünk egy ajtón, akkor full sötét van, s ha onnan jobbra megyünk (nem balra), akkor beülhetünk mozizni. Egy film a 20. századi kommunista Magyarországról, az ügynökökről, a poloskáról, a lehallgatásról, a megfigyelésről, a házkutatásról - izgi. 54 PERCES. Van angol felirat, de nem tükrözi 100 százalékban az eredeti magyar szöveget. Ez a film az Egy ügynök élete, melyet meg is vásárolhatunk 3.880 magyar forintért. Nem éri meg, szerintem... De egyébként jó film.

Ha nagyon szuvenírt akarunk venni, akkor vegyünk 33.500 forintért Lenin-mellszobrot, 115.000 forintért zászlót, 1.280 forintért rohadt kicsi, ám vicces hűtőmágnest, említett 3.880 forintért 54 perces filmet, vagy májkrémes dobozt, amibe a kommunizmus utolsó lehelletét zárták. Ha már hűtőmágnest veszünk, ajánlom a Len In Black-eset :-)

Az a legjobb, hogy a szobroknál oda van írva, hogy kit ábrázol, mikor és ki készítette, s hol a volt a budapesti helye... Persze erre van egy könyv is, amit megvehetsz drágán, s ott még magyarázatokat is kapsz, hogy pl. az a sok, viszonylag ismeretlen magyar kommunista, akikkel a park tele van, kik is.

És bla-bla meg minden egyéb, itt van egy kis ízelítő, remélem jók a képek, bár sütött a nap, így nem lett mind olyan jó, de természetesen a rossz képeket nem rakom fel - ugyanis ez egy minőségi blog :-)

Képek:
Trabant, amibe beülhetsz, fotókat készíthetsz,
de kicsit lepukkant, de vicces :-)

Az egyik legjobb "program", ahol ugyanis
telefonon "beszélhetsz", pontosabban hallgathatod
a nagy kommunista-szocialista emberek hangját,
mint Sztálint, Lenint, Che Guevarát, Castro-t,
Mao Ce-tungot, Rákosit, Nagy Imrét, Kádárt,
Ceaucescu-t, Hruscsovot, Gorbacsovot stb.

A legviccesebb, de nem elvihető (hacsak el nem
lopjuk) darab, amit kiegészítettek egy Lenin-lájk
kézzel. Ebből kissé látszik, hogy a park szuvenírjei
kicsit kiparodizálják a kommunistákat.
De akkor is vicces :-)

Közbe rájöttem, ezek virágok, bocs, nem fű :-)
És látjátok, milyen kopott a fű - és ez még a szép, friss fű...

Tipikus kommunista elem - a gabona, búza

Lenin emléktábla

Usanka, nagykabát, kemény arc - ez a szovjet polgár
Buggyos gatya, bő ing, parasztbajusz - ez meg a magyar.
Ez az igazi BFF szovjet-magyar barátság :-)

A kommunizmus utolsó lehellete :-) szuper!

Lenin-szobor a házban, nem drága... áááá...

Ebből a rádióból, sajnos csak a bejáratnál, nem az egész parkban
szól a kommunista nóta, a szuvenírként is megvásárolható BEST
OF COMMUNISM lemez dalai magyarul, oroszul... :-)
A kommunizmus megcsillan...
Tipikus zászlós szobor

L.I.B.
Len In Black
a poénok poénja :-)
Fuss, kommunizmus, fuss...

Ja, és a kubista Marx-Engels szoborpáros

Kik menjenek el ide?

  • a kommunisták
  • a töri-kedvelők
  • a franciák
  • a franciák legfeljebb 10 éves gyerekei
  • aki akar...

Kik ne menjenek el ide?

  • az antikommunisták
  • a törit nem kedvelők
  • a franciákat utáló rassziszták
  • a franciák legfeljebb 10 éves gyerekeit utáló rasszisták
  • aki nem akar...
És vigyázz, mert
LEN IN BLACK!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése