Oldalak

2013. augusztus 5.

ALLT SVENSKT 001

Svédország jóval többet adott a világnak, mint hinnénk, s az biztos, hogy így az első (hivatalosan második, az Ami a szívedet nyomja c. poszt után) bejegyzéskor még én is keveset tudok róla, még úgy is, hogy úgy gondolom, hogy sokat tudok a nagy skandináv országról: erről szól az ALLT SVENSKT sorozat, azaz a Minden Ami Svéd.


001: Stockholmi metró – utazni vagy csodálni?


   Svédország. Fővárosa: Stockholm. Ugye, még én sem tudom, hogy miről fogok írni a második, harmadik... stb. ilyen típusú, svédes bejegyzés után, de biztos, hogy valamilyen szinten lesz még szó a svéd fővárosról, ezért most csak maradjunk annyiban, hogy Stockholm egyszerűen van. Stockholm sok kisebb-nagyobb szigetből áll, mégis létrejöhetett az a föld alatti csoda, amit ma úgy is nevezünk (sőt, úgy nevezünk), hogy: metró.

   Mi a metró? A Wikipédia, a szabad enciklopédia ezt írja: a metró az egyik legszerteágazóbb használatú fogalom a városi közlekedésben. Magyar nyelvterületen az 1950-es évek eleje óta egyértelműen a földalatti vasút szinonimája, ez azonban – a nemzetközi jelentéstartalomhoz képest – erős fogalomszűkítés. A metró a nagyvárosok leggyorsabb közlekedési eszköze.

A stockholmi
metró
jele
   Ha ennyi elég a tudományos dolgokból, akkor vágjunk bele a lecsóba! A Stockholmi metróba,  svédül a Stockholms tunnelbana-ba, ami nem csak van, de szép is. Mármint nem a metrószerelvény (bár az is modernebb, és szebb - biztos gyorsabb, mint a jó öreg szovjet metrókocsi), hanem a megállók hangulata, képe és érzete melengetheti meg az utas szívét. A svédek kicsit magukba fordulnak, s talán június-augusztus (nyár) kivételével rohadtul nem érdekli őket, hogy miképp néz ki a földalatti állomása... Londonban, Moszkvában, Szentpéterváron, s más nagyvárosokban is találunk gyönyörű metróállomásokat, melyekről lehet hogy írni fogok, de nem biztos... Magyarországon nem annyira, de ez is más téma, szóval svédesedjünk vissza!

A T-Centralen állomás kissé görögös díszítése

   A fenti képen a T-Centralen állomást láthatjuk. Azt, hogy nem olyan, mint egy mindennapi megálló, ahogy a kép alatt is van a picibetűs szöveg, tényleg görögös effektust ad az állomásnak. Ebből a képből már lehet látni, hogy csomó (ugyanis nem mind) stockholmi metróállomás barlangtípusú, és elkápráztató! Ez a megálló talán, sőt az egyik legjobb. A legjobb!




   A második képen látható állomás nevét sajnos nem tudom :-(, de ez a leghatásosabb, a másik legszebb. A piros és a fekete találkozása már művészi, főleg ilyen barlangos falakon.

   A lenti képen látszik, hogy mások is meglátták, hogy szép, amit látnak - körülményes fogalmazás, de a lényeg ott van :-)

   Kijárat a javából:


folytatás hamarosan...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése