Oldalak

2013. augusztus 10.

MIAÚ: Meki


Meki cikke


   A McDonald's gyorséttermi láncot mindenki ismeri, legalábbis mindenki hallott róla. Ha valaki nem, járjon utána, vagy keressen egy Mekit (szleng), és kóstolja meg ízeit, tartósítóit (:-) - tény, sajna-nem sajna). Mindenki tudja, aki tudja, hogy nem egészséges, s valamennyire mindenki tisztában van vele, vajon miből áll egy BigMacTM  vagy egy Sajtburger, esetleg a Csibeburger, vagy a McNuggetsTM. Ezek tudatában az emberek, köztük én is, mégis odajárunk, a többség legalábbis, s esszük. Ha meg nem tudnánk miből van a kaja, kóstoljunk bele, s rájövünk azonnal. Érezni! De most nem a Mekiről szólok általánosságban, csak pont az elején, totál ilyen címmel kezdve..., hanem a McDonald's napjainkban-ról. Erre jó a MInden Ami Útikalauz Meki cikke.

   A Mekiről, általában
   A McDonald's természetesen amerikai "találmány". Made in the USA. Sok egészségtelen éttermi és nem-éttermi kaja van, van sok hamburgeres, akár ismert, akár családi, hazai, egyedi, ócska, híres, gagyi, ismeretlen, de ha valaki meghallja a szót, hogy "hamburger", akkor mindenkinek (jó, valakinek biztos nem...) a McDonald's jut eszébe. Vannak családok, barátok, ismerősök, akiknél ha valaki megemlíti, hogy ehetnénk valahol, akkor vagy azt mondja, hogy: "Á, pont itt van az utca végén egy Meki." vagy ennek szöges ellentéte kerül említésre, miszerint: "Fiam, nem ehetünk mindig a McDonald's-ban...". Igen, van aki szereti, imádja, rajong érte, vagy utálja. Ez a hangzásból könnyen eldönthető. Ezt az alábbi ábra szemlélteti.
Azaz, aki a Mekit Mekinek, Megdöncinek mondja, vagy másképp becézgeti, az szereti a Mekit, el fog menni, sokszor, évente többször jár oda. Aki nem becézi, teljes nevén hívja, az utálja ezt a gyorséttermet. Aki nem hiszi, járjon utána!

  Akik nem szeretik a Mekit
   Fújogják, szidják, de azért be-bejárnak, megcáfolva azt, hogy: "Nem, ők soha, de soha..."

  Akik szeretik a Mekit, tudják, nem tudják
   Azok felvállalják, hogy járnak Mekibe, de ha megkérdezzük őket, hogy mit is szeretnek benne, miért járnak Mekibe, miért nem esznek más étteremben, tésztát, pizzát, levest stb, biztos, hogy alig-alig tudnak válaszolni. És ha azt mondja, hogy: "Sietek, tudod." Pizzát is lehet gyorsan venni, enni, ennyi! Szóval a kérdés, miszerint: "Miért is jársz Mekibe?", egy költői kérdés, megválaszolhatatlan, vagy csak egyszerűen nehéz rá választ találni, ezért ha valaki felteszi a kérdést, egyszerűen mosolyogjunk, vagy tereljük el a témát. Én se nagyon tudok válaszolni. Főleg hogy mindannyian tisztában vagyunk azokkal a tényekkel, hogy nem a falusi asszonyok gyúrták a pufit, a marhákat nem a Pista bácsi terelte a karámtól, a pajtába, itatta, etette, hízlalta, majd levágta, s nem is a kisgazdák kertjeiben termelik a pityókát, burgonyát, paradicsomot, s nem ott facsarják ki ketchup-pé, de sokan úgy vagyunk vele, hogy nem is akarunk rajta tűnödni, nem érdekli az embert. Havonta megjelenik persze egy poszt a blogoldalakon, hogy ez meg az van a meki-kajában, de ettől még sokan folytatják. Ezek egyszerű tények, nem szidlak téged, McDonald's. Valószínűleg a kardiológusok szidnak helyettünk is, bár több lesz a páciens, a pénz, az öröm, a béke stb.

  Itt a Meki, hol a Meki
   Jó, ha tudjuk, hol van McDonald's. Ha nem tudjuk, nem megyünk be oda. Néha előfordul a konkurencia, például a Kőbányai út-Könyves Kálmán körút kereszteződésénél, ahol egymással szemben van két gyorsétterem, ugyanúgy van McDrive meg minden ugyanaz. Valahol meg alig-alig van, főleg nincs. Budán persze kevesebb van, de oda legalább sokan (néha kevesen) járnak. De azért körülbelül tudakoljuk meg, jegyezzük meg az árakat, ugyanis hiszitek, vagy sem, gondolom nem, de így van, ugyanis kiderítettem, nem egységes az árrendszer. Vidéken, a Balaton valamelyik partmenti városában egy budapesti 200 forintos McFreeze lehet, hogy 510 forintba kerül, a Big Mac menü+TM... pedig 1420 helyett 1700. És minden sokkal drágább. Ez nem jelenti persze azt, hogy hűtőtáskába rakjuk el a pesti burgereket, s majd öt napig azt esszük, hanem ne vegyük meg. Amúgy is a Balatonnál nem Mekit kell enni! max. fagyit, ami ezen a helyen pont drága volt. Hogy melyik városban van? Óóó, miért mondanám el?*



  Meki Friss
   Sajnos mostanság nem nagyon adtak mekis kuponokat, amivel szórhatjuk a pénzt azzal az okkal, hogy: "de hisz olcsóbb", bár az is!, de van más, sőt nyereményjáték az a bizonyos más. Ugyanis 1970 óta eltelt sok év, a Meki na vajon akkor hány éves a Meki? Hát igen, 25. Ugyanis 1970 az 1970-ben volt, a McDonald's csak 1988-ban jött be drága, jobban teljesítő országunkba. Hogy nyerhess repülőjegyet, 75 ezer forintos Meki-utalványt, Toyotát, sok mást, meg Monopoly-t is (ami jó!!!). Csak McMenü Plusz-t kell venni, s mindig kapsz öt matricát, legalább 10 matrica kell, hogy a tálcán levő papírodra ráragaszthasd, s beküldhess annyi matricát, amennyi a kívánt nyereményhez szükséges. Persze, nem 100%, hogy a tied lesz. Több infó a Meki honlapján. :-)

  Néha szuper, néha gagyi
   A Happy MealTM menüt már gondolom mindenki vásárolt. Mai ára 790 forint. Igazából egy sajtburger, McNuggets pici menü + 290-ért egy játék. A játék változó, volt már régen Star Wars-os, Mekis dobozos, meg mindenféle, de most volt a Gru 2-s játéksorozat, ami szuper volt. De gyorsan elfogyott, s most már Hupikék Törpikék vannak. Biztos az is jó, de a Gru jobb...

Na, mindegy, kb. ennyit kellett írnom erről az ismert gyorsétteremről. Nem szidom a Mekit, nem az volt a cél :-)



* Keszthely

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése