Oldalak

2014. február 25.

Budapösti Közlekedési Kavalkád, avagy milyenek a buszok?

2011.
A BKV bukása
Sokan várták ezt az eseményt, örömkönnyek zápora árasztotta az utcákat, mikor már egyre jobban sejthető volt, hogy az eddig nem annyira szívlelt Budapesti Közlekedési Vállalat egyre kisebb részben kapcsolódik be a magyar főváros közösségi közlekedésébe. Hisz gondoljunk bele, hányan szidták / szidják ma is a közlekedést, hogy jaj, tudod a BKV, BKV-val jöttem - ja, akkor semmi gond. Miért késtél egy órát? Ja, bocs, békávéztam. Ige is keletkezett e nagy vállalat rövidítéséből, de sajnos ez sosem az örömteli utazást, a pontos megérkezést, a pontos elindulást jelentette. De a BKV-nak majdnem hogy vége teljesen, már csak kb. járműállományékért meg szerződésekhez, beszerzésekhez hasonló papírmunkákért fel. Helyét átvette a még jobban szeretett a Budapesti Közlekedési Központ, avagy a BKK.


A Cég járműállományának többségét a buszok teszik ki. Ha valaki még nem tudná, milyen igazából egy budapesti busz, vagy tudja, csak el akarja olvasni, hogy ő is így - jól - gondolja, akkor vágjunk bele.

Az utasok rengeteg alkalommal nyíltan közlik a véleményüket
a budapesti buszok minőségéről. Általában ablakot cserélnek.
Roncsderbi - wümm-wümm!
Többféle jármű van, több típusú, évjáratú egészen a rendszerváltás óta őrizzük az összes járművet, ami a főváros kezére került. Öt- vagy tízéves busznál fiatalabbal biztos nem találkozhatunk, ugyanis amit mi új, világoskék busznak hiszünk, az, ahonnan vette a Cég, ott már öregnek, ósdinak számít. Szóval tele vagyunk roncsokkal, ha belegondolunk. Hányszor fordult már elő, hogy egy siet valahova a kedves utas, és egyszer csak leáll a busz, nem megy tovább. Vagy hogy útközben nyitogatja az ajtókat, esetleg nem tudja becsukni. Jó, azért egy budapesti busz nem fog száguldani, szóval emberéletben nem fog kár esni, max. a busz esik darabokra 50 km/óránál. Persze, ha elromlott a busz, akkor le kell róla szállni, és akkor várhatunk minimum tíz percet a következőre. Persze az ilyen esetek évente csak kétszer történnek meg, nem kell aggódni. Ha viszont tisztázzuk, hogy melyik ez a két időszak (a nyár és a tél), akkor már aggodalomra minden ok!

6 órakor még 9 percenként jár, utána hirtelen 10 lesz.
7 órakor már leegyszerűsítik 6-7 percre, számoljon az utas!
8 órára már 6 percenként járnak, de annál már ki tudták írni!
Ha felszállunk egy jó öreg Ikarus-ra, egyből megcsap minket az a jó kis, minden átható illatfoszlány, aminek hatására a drága utazó orrlyukai gyengéden tágabbra nyílanak, s megszólal e kedves utas: "Érzed ezt a szar szagot?", erre az esetek 80 százalékában igennel szoktunk válaszolni, ugyanis hasonló arányban terjed a busz-szag. Vannak bizonyos autóbuszvonalak, amelyeken ez az arány a tetőfokára hág, s akkor kell gyanakodni, ha nem érezzük a bűzt. Ilyenek az olyan buszok, melyek több olyan megállót is érintenek, ahol olyan magyar állampolgárok éldegélnek, akiknek nincs hol élniük. A drága 105-ös busz erre a legjobb példa. Kész gasztronómiai élmény ezen a járaton utazni.

A legtöbb probléma mégsem a bűzzel van, hanem azzal, hogy késve jön a busz, később indul, s előfordulhat, hogy talán meg se érkezik a kívánt megállóhelyre. Hiába van ott a FUTÁR, csak azt látja az ember, hogy éppen most megy el a busz, miközben még ott sincs a megállóban. Ezért meg hülyeség volt kidobni 4 milliárd magyar forintot. Menetrendre hallgatni óriási esztelenség, ugyanis ezek csak tájékoztató jellegűek, mint a Mekiben a kép csak illusztráció, nem szabad ezeknek hinni. Buszoknál csak a reggeli órákban fordul elő, hogy a menetrenden a következő szöveg szerepel: 5-6 percenként. Nem is az a kérdés, hogy most akkor 5, vagy 6, esetleg az arany középutat jelentő 5 perc 30 másodperc. Hanem az, hogy mihez képest öt perc? Az előző most ment el, vagy mindjárt jön? Lesétáljam, vagy várjak még egy percet? És mi van, ha várok egy percet, és még mindig marad 5. Akkor könnyebb lesétálni... Ilyenkor az ember döntésképtelenségének eredményeképp idegességében felrobban. Mire apró részeit összeszedegeti, lekéste az 5-6 perc múlva érkező buszt is.Meg mihez képest 5-6 perc. Az előző busz hivatalos érkezéséhez viszonyítva, vagy a tényleges megállástól számítva.

Ez megbízhatóbb, pedig
rohadt régi!
A buszon ki van írva, hogy hány álló- és hány ülőhely van. Sosem értettem az állóhelyet. Egy csomó STAFF-os nylonkabátos BKK-s beáll a metróba, és megnézik, mikor tűnik már úgy, hogy, na, kedves kollegák, ide már nem férünk be. Az ülőhelynek több értelme van, de mint tudjuk, a nénik, papák, sportos ifjoncok egy két-üléses helyen elhelyezik saját testüket, a másikon pedig óriási szatyrukat, amibe 20 deka májas van, vagy egy üres aktatáskát, vagy a fiatal, sportos suhancok terítik el nagy sporttáskáikat, amibe szintén alig van cucc - nem mintha a buszon, míg az utasok pislognak, átkutatnám a táskákat, de... így van.

A lépcsőfokra lépni tilos! Ez a lépcsős Ikarusokon mindig ki van írva, csak már letépték az erről tájékoztatást adó matricákat. Ezt néha figyelembe veszik, de egy zsúfolt buszon az ember örül, ha fel tud szállni, nem figyel a nem is látszó törvényekre! Az új Mercedes-buszokon már nagyon kemény rendszer uralkodik. Az első ajtónál a szürke padló fele sárgára van festve. Nagyon hülye alakban, az ajtó nyitódásához alkalmazkodva. De ez a sárga rész olyan részt is lefed, ahol az ajtónak se híre, se hamva. De ide se szabad(na) állni. De volt már olyan, hogy egy jó kislány, a zsúfolt 105-ös autóbuszon oda merészelt lopózni, sőt rá is állt a veszélyzónára, erre bemondták, hogy álljon arrébb! A kis rendbontó!

A buszon kétféle jelzőgomb van: 1. a jelzőgomb. 2. a vészjelző gomb.
Nincs jobb érzés, mint mikor készülsz megnyomni a gombot,
ránt a busz, s a szövetet karmolod végig, s elkezdesz
gondolkodni: Pfuj!
A jelzőgombbal leszállunk. Mármint nem visszük magunkkal, max. a profik, hanem erre nyomva jelezzük leszállási szándékunkat. A régi buszokon ez az ajtó felett van, s úgy kell előre hajolnod a lépcső tetejéről, hogy közbe ne ess le. Kész Indiana Jones és az elérhetetlen jelzőgomb. Még a magas ember is alig éri el.

Az újabb buszokon is már vészjelző is van. Egyszer kapaszkodtam, s véletlen a kezem közel merészkedett (a kis csintalan!) ehhez a nagy piros gombhoz, mikor egy idős hölgy rám szólt, hogy azzal ne szórakozzak. Mint valami csip-csip-csókában, mindenki egymás felett fogja a rudat, vagy mit, hogy tudjon a kapaszkodni - hisz a busz hirtelen fékez -, s ha csak ott van hely, muszáj a nagy piros gomb alatt 5 centivel kapaszkodnom. Jaj, ez a sok okos budapesti, akik mindent tudnak.

Van, aki nem matricát lop, hanem hazaviszi a
megállásjelző gombot. Megtetszett, most miért?
A legújabb buszokon már olyan megállásjelzők is vannak, amire már rá se kell nyomni, hanem érintőképernyős, csak végig kell rajta simítanod a kezedet. A végén már Angry Birds-özhetsz is rajta, annyira modern lesz a technika. Modern, modern, de azért mégsem higiénikus. Tapizod a gombot teljes tenyereddel, de előtte ki tudja ki fogta meg.

A buszokon vannak úgynevezett jellegzetes helyek is:
A busz baloldala (vezető mögött, ahol nincs ajtó):

  • első ülés: a legjobb hely nyugdíjasoknak. Ha ide ülsz, neked annyi. Nem érdemes ezt a helyet elfoglalni, mert a szempárod magasságától lentebb apró kis szempárok sokasága fog rád gonoszan tekinteni.
  • két szembe ülés: ide ülnek a csacsogó mamák, vagy az anyukák. Hisz ezért van kirakva az Elsőbbségi ülés matrica is, amit néha szintén hazavisz valaki. Kirakja a falára? Vagy matricás albumba?
  • kettes ülések: elméletem alapján mindig a külsőre kell ülnöd, mert akárki száll fel melléd, akár fiatal, akár idősebb, tuti, hogy ő száll le később, és maximum 5 fokkal mozdítja meg csak a lábát, hogy valahogy ki tudj kászálódni, ha mégis bent kell ülnöd.
  • A jó öreg kényelem alapja.
    Ha tehetném, a kanapémat is ilyen anyagból, ilyen mintából
    csinálnám, hogy mindig mozgásban érezzem magam.
  • négyes ülés: ide általában nem szoktak idősebbek ülni. Főképp fiatalok, és horgászoknak kinéző 50-es férfiak foglalják el a helyek egyikét.
A busz ajtó felőli oldala:
  • a második ajtó előtti kettes ülések: mama-helyek, ne ülj le!
  • második ajtó utáni kettes ülések: ülj le nyugodtan
  • egyes szék, menetiránnyal megegyezően: hajléktalan-hely, itt még sosem ültem
  • további kettes székek: no problemo
  • hármas szék leghátul: szintén nem ajánlatos, főleg, ha legbelülre ülsz, mert azt is garantálom, hogy két, tőled balra ülő útitársad biztos csak utánad száll le.
Buszon illik átadni a helyet, mert itt nagyon néznek
a helyért sóvárgó idősebb generáció!
Sokan megtapasztaltuk azt, hogy egy kettes hely belső üléséről 5 perc, mire a két nagy táskáddal kikászálódsz, mert a melletted ülő nem tud elég helyet biztosítani, s mikor kijutottál, 5 másodpercen belül megáll a busz, a külső ülésen ülő partnered is leszáll. Nem szólna, hogy, nyugi, le fogok szállni!!!

A buszokon a legjobb a FUTÁR, ugyanis például az imádott 105-ös buszon Gyöngyösitől indulva Apor fele, Róbert Károly körút (Lehel utcánál) a kijelző kikapcsol, s már csak hangot hallani. S eléggé összezavarja az egyszerű embert pl. a HÉV-állomás szó, melyet a hangzavarban végállomásnak hallunk. Micsoda? Még csak az első megálló, de már végállomás? Hát ezért fizettem ki 350 forintot??? Fontos, csak akkor jön a végállomás, ha mindenki leszáll, vagy érezzük, hogy a busz nem megy tovább. Bár ez az is lehet, hogy pont akkor robbant le, kész paff.

Ha valaki gyalogosan, vagy kocsival haladt már el
autóbuszgarázs mellett, észreveheti, hogy a járművek
fele (sőt sokszor magának a járműnek a fele) hiányos,
rozsdás!, retkes, undorító. És még mindig megvan.
A legjobban az ember mégis az első ajtós buszokat szereti, hisz ki nem szereti hallgatni azt a bájos női hangot, miután az első helyett a második ajtónál szálltál fel, s utána a tömött buszon végig kell sétálnod, hogy a buszsofőr épphogy megnézze, lejárt-e már a bérleted... Persze, ha 8-10 ember száll fel, akkor már nem fontos, de 7-nél meg előrehívja mind a hetet. Heten, mint a gonoszak, biztos bliccelnek.

Röviden, a budapesti buszok a legutálatosabb teremtények. Lassúak, késnek, büdösek, koszosak. Inkább utazz mással! :-)

A budapesti buszok sokszor elromlanak, de sajnos buszpótló buszt még nem nagyon találtak fel :-(


2014. február 23.

Út Németországba III.

M.A.Z. extra:
Út Németországba III.
mely által további adatokat tudunk meg az útról, azon belül egy "kis német községről",
ami nagyobb, mint egy magyar város


2.1 Gelnhausen - lent
Németországban a tanya, a falu, a község, a kisváros nem azt jelenti, mint nálunk, s úgy tudjuk a valóságban ezeket elképzelni, ha
Gelhauseni házak, hátul a Marienkirche
  • népességét megszorozzuk kettővel
  • majd még egyszer kettővel (kivéve a tanyákat)
  • hozzáadunk egy-két látványosságot (mérettől függően egyenesen arányosan növekszik számaránya)
  • közlekedési vállalattal tűzdeljük meg
  • minden 5. mellé rakunk egy autópályát
  • és vannak szélerőművek

Városháza.
Na, ilyen egy német község Gelnhausen, ahol el lettünk szállásolva (Nagyon szépen köszönjük - Danke schön), pontosabban egy külvárosában (pontos koordinátát nem adok meg, nem akarom, hogy lenyomozzák drága rokonainkat :-) ... ). De előtte tisztázni kell, hogy akár nagy-, akár kisvárosról van szó, minden német városnak van egy elővárosa, kijjebb eső városrésze, ami szinte nem is csatlakozik a fő-részhez, tőle függetlenül áll a nagy pusztán. Persze azért nem 50 km van köztük, és az út is csak 5 perc, de azért mégsem egy egybefüggő várost alkotnak a városrészek.

Philip REIS.
Szóval Gelnhausenről nem árt tudni néhány információt, melyet nem a Wikipédiáról szedtem - és nem csak azért, mert nincs ilyen szócikk a magyarban, németül meg nem nagyon tudok :-) -, hanem én vetem papírra (gépelem be).

Gelnhausent is ketté választja a 66-os autópálya.

Ebben a városban, Gelnhausenben is van egy nagy lutheránus / evangélikus / ágostai (mert általában OKTV-n és érettségin így nevezik meg) templom, a Szent Mária-templom, avagy a Marienkirche, ami sokkal németesebben hangzik, főleg, hogy németül van. A német Wiki... mármint így ránézésre ez a templom egyben gótikus és román elemekkel is vonzza a látogatókat. Ez az építmény jó nagy, majdnem hogy dóm-méretű. De igazából nem értek hozzá :-)

"Abszolút"
A városnak két nagyobb tere van, két főtere, úgy is mondhatnánk. A Felső piactér és az Alsó piactér, avagy az Obermarkt és a Untermarkt. Vajon melyik melyiknek felel meg? Én tudom. Ez két nagy tér, parkolóhelyekkel meg mindennel. Az Untermarkt-on van Philip Reis szobra. Ő a telefon igazi feltalálója. Úgy, mint ahogy Jedlik Ányos találmánya a dinamó, mégis Siemens-nek tulajdonítják ezt, és ő hunyt el dicsőségben, Reis helyett is Bellt ismerik el a telefon atyjának. Tévesen! Érdekel? Olvass utána :-)

Az Obermarkt-on van a Városháza, ami a karácsonyi időszakban rendkívül kreatív látványosság. Az épület, a hivatal ablakain kinagyított, kivilágított gyermekrajzok vannak elhelyezve, ami karácsonyi hangulattal tölti el még a magába zárkózó turistát is. Még a KRESZ-táblákon is fenyőfaág volt kirakva.

Marienkirche
Mindkét téren, s a városrész többségében régi, 16. századi házak vannak. Ezek méretei kicsit elnagyoltak, nem felel meg a mai házaknak, így lehet, hogy vettél egy jó kis szekrényt a közeli IKEA-ban, mégse fog beférni, mert a szoba magassága túl... kicsi. Hú, milyen szakszavak! :-) Nagyon hangulatosak a színesebbnél színesebb kis faházak, amelyek sokszor összeérnek, s az ablakpárkányokon is - főképp karácsonykor - kaják, szép dolgok vannak elhelyezve, így kész mesevilág az egész, mintha Disney világa itt nyert volna teret.

A leghangulatosabb utca mégis a Langgasse, avagy - ha bízhatok a drága jó Google Fordítóban - a Hosszú út. Lejtős, hol ilyen, hol olyan az út, macskaköves az egész... nem tudom pontosan leírni, de nekem a Harry Potter Abszolútja jutott róla eszembe. De most nem csodálatos? Ha még nyitva is lettek volna a boltok... Mert Németországban a törvény alapján Sonntag-on minden zárva van.

Nézz le Gelnhausen-re!
2.2 Gelnhausen - fent
A városközponttól csupán 5 percre található egy hegy, azon egy étterem. Sáros földúton, eső után nem érdemes, annál inkább izgalmasabb a felmenet a meredek útszakaszon. :-) Ebből az étteremből, sőt már az étterem előtt állva látni az egész várost - fentről. Persze van korlát, csak szándékosan lehet leesni, de ez sem ajánlott. A kilátás nagyszerű, mi csak éjszaka tudtuk megtapasztalni, de az is gyönyörű volt, fotón annyira nem jó, de élőben annál inkább.


2.3 Dombokon-hegyeken
Bunker.
A várostól nem messze van egy hegy, domb, vagy nem egészen tudom, micsoda, ahol nagyszerű kis sétát lehet tenni. Tettünk is. Itt fák vannak. Hú, de izgi. De nem egyszerű fák, sok fa egy embert képvisel, egy már elhunyt szerettünket. Ezek a nyugvótemetők. Ha jól tudom. Az érdeklődők maguk választhatják ki, hogy elhunyt szeretteik hamvait milyen fa alatt kívánják örök nyugalomra helyezni. Ez környezetbarát, és valamivel meghittebb.

Ebben a kis erdőben felbukkant egy világháborús német bunker maradványa is. Egyszerű kövek - ha valaki nem jön rá, nem mesélik el neki, mit is lát valójában.
NO!

Aztán, mikor már olyan helyre értünk, ahol már lakóházak is voltak, gazdagabbnál gazdagabb emberek házai, tábla jelezte, hogy az ebünk ne az adott helyen helyezze el ürülékét.

Egy réten, ahol nincsenek fák (hát, igen, kb. ez a rét...), meghagytak olyan helyeket, ahol maradt egy kis idilli alig néhány négyzetméteres kis parkocska.

És a legnagyobb szám! A közelben volt 2013-ig az Európai Unió közepe, míg Horvátország nem lett EU-tag. Most is Németország területén helyezkedik e gazdasági unió középpontja, de az fogalmam sincs hol van. A régi helyét is meghagyták, zászlók jelzik ezt. Mivel azért viszonylag messze volt tőlünk, épp, hogy lehet látni az alábbi fotón.

AZ EU KÖZEPE (2013-ig). Balról a negyedik fenyő magasságában, ahol három világos foltot vélhettek felfedezni. :-)

Na, ennyi volt az Út Németországba-sorozatunk. A célom a sztorizás volt, valamint az, hogy az embernek megjöjjön hozzá a kedve! Remélem, azért valaki lesz, aki ellátogat ide, sőt talán sikerül egy jobb fotót készítenie az EU közepéről, valaki vissza tud válaszolni egy német turistának a frankfurti főpályaudvarnál, sikeresen tér le az autópályáról, olyan időben megy, amikor nem esik, nem fúj a szél :-)

Már Facebookon a drága vendéglátóknak megköszöntem, hála egy németül tanuló deáknak, de itt is megteszem:

VIELEN DANK FÜR ALLES



A "Tragédia" és egyéb tragédiák



A kötelező olvasmányokról már több M.A.Z.-bejegyzés is ódákat, sőt inkább panaszverseket zengett. Szó volt a teljes részletességgel leírt francia regényeket részletesen leíró francia regényről, a Goriot apóról, a Duna szabályozásáról-folyásáról-hőmérsékletéről-élővilágáról pontos adatokat közlő Aranyemberről. Egyszer Voltaire Candideja is téma volt. A Candide egy olyan pikareszk regény (hú, de tudományos szójárás), avagy utaztató regény, ami tetszett. Sajnos ez nagyon ritka. Eddig nagyon kevés kötelező olvasmány nyerte el a tetszésemet.

Kötelező olvasmányok, melyek tetszettek:

  • Voltaire: Candide vagy az optimizmus (mivel már előfordult :-), tisztázom, hogy ez egy és ugyanaz a regény - a Candide és Az optimizmus nem két külön Voltaire-mű)
  • Puskin: Anyegin
  • Molière: A fösvény
  • Ibsen: A vadkacsa
  • Molnár Ferenc: A pál utcai fiúk (ha valakinek Molnár Ferencről csak a túl dicsért Caramel jut eszébe, ahhoz nem tudok mit hozzáfűzni...)
Ennyi volt a lista. :-)

Voltak olyan olvasmányok, amit dicsérnek, de nekem nagyon nem tetszett:
  • Karinthy: Tanár úr kérem
  • Madách Imre: Az ember tragédiája
De ne listázgassunk, inkább uccu neki, csapjunk bele a lecsóba.

Madách Imre: Az ember tragédiája
avagy a Tragédia

Tavaly decemberben olvastam el ezt a dráma költeményt. Sose tudtam, miről szól ez a mű, csak annyi volt ismeretes, hogy Ádám és Éva benne van, meg az Úr! Majd a kezembe került. Féltem, hogy valami túlontúl vallásos művet tartok a kezemben, amit nem akartam. De végül jobban örültem volna, ha az első opció valósult volna meg. A mű a világ bajairól, az ember hibáiról, a szabadságjogok csorbításáról, a hatalomról szól, arról, hogy mit csinált rosszul egy fáraó, egy athéni szónok a saját korában. A Tragédia közepén Madách a saját korának hibáira mutat rá, miszerint mindent csak a verseny diktál, az ember milyen romlott már megint. A falanszter-szín, ami Fourier falanszter-elméletét mutatja be, viszont nagyon jól sikerült. De történelemórán és itt se értettem, hogy miért kell hozzátenni, hogy U-alakú falanszter. Miért pont U-alakú? Kedves magyartanárok, magyar szakértők, kérem segítsetek, mert komolyan nem értem. Utána az Űr, mintha Madách tudta volna, mi lészen a jövő, majd újra a Paradicsom, s vége.

20 éve és most is meg kell tanulni bizonyos memoritereket. Főképp verseket, Homérosz-művek bevezetőit (...) kellett eddig megtanulni, erre idén januárban ebből kellett tanulgatni. Viszonylag sokat, és olyat, amiről azt állítják, hogy használják ma is, mint szólást. Én nem mindig használom Lucifer mondatait.

De nem is igazán a művön akadtam ki, hanem az ebből készült filmen. Volt, aki nem teljesen értette, miért akadok ki a filmen, nem is volt olyan szörnyű. Aztán kiderült, hogy míg ő egy filmet nézett meg, én a könyvből készült animációs filmet. Azóta nem alszok jól. Ilyen rossz feldolgozást még nem láttam! A mese mindegyik színében (nem úgy, mint zöld, hanem, mint III. szín, XIII. szín...) másféle rajzolási, animálási technikát alkalmaz a magyar rendező. Valahol kivágott papírokként jelennek meg az emberek, valahol szobrokként jelen meg Ádám vagy Éva, persze nem mozognak, csak állnak, támaszkodnak, mint szobor, nem is néznek a kamerába, csak valaki a háttérben megszólal, mint ők... Olyan is van, ahol profibban meg van csinálva, valahol viszont nagyon csúcs-modern technika elemeire hajazó elemeket vélhetünk felfedezni.

Néhány kiakasztó jelenet:
Rajz a római színről - filmben is hasonlóan erotikus...
A római szín úgy kiakasztó, ahogy van. A film maga majdnem 3 órás, ha jól tudom, mikor a római jelenet jött (és ez még csak a VI. szín a 14-ből), kb. 50 percnél, fogtam és kikapcsoltam a tévét. Annyira kiakadtam, hogy megfogadtam, hogy kész ennyi!, én ezt nem nézem tovább. Igaz, hogy még a felénél se tartom, de nekem ehhez nincs idegzetem - bár a Hupikék törpikék 2-t is megnéztem, végig. Ebben a jelenetben a szobrok (a szobrok!, akik nem is mozognak, legalábbis a szájuk) érintkeznek egymással, ha érti az olvasó, hogy mire gondolok. A szobrok, a photoshoppal kivágott rajzok apró mozgásokat végeznek egymáson (???). Persze """érthető""", hisz arra akar rámutatni a jelenet, hogy mennyire hedonisták a rómaiak, de azért mégis... A szintén szobor Cupido-ról és testi adottságainak nagyméretű kiemelkedéseiről nem is mondanék többet. Kikapcsoltam, mert féltem, hogy bejön a család, és nem értenék, miféle szexuális műsort nézek. Ja, ez csak egy kötelező olvasmány - filmen.

Végül másodszor is belekezdtem a filmbe, sőt a római jeleneket is megnéztem, persze akkor nem volt otthon senki :-), ezt követte a következő szín, Konstantinápoly, ahol Heléne felemli szoknyáját, s több ideig úgy tartja, s mivel kellő részletességgel meg lett rajzolva e női szereplő, minden látszik. Akkor megint ki akartam lépni, ugyanis ekkor már csak gépen néztem, de végül türtőztettem magamat, s túltettem magam azon, hogy
Részlet a falanszter-színből
  • magyar film, el kell fogadni, hogy nem tökéletes
  • 12 éves kortól ajánlott, szóval tűrni kell!
  • mesefilm - nehogy már egy animációs filmet ne bírjak végignézni
A falanszteres szín viszont nagyon jól meg volt csinálva, egyszerűen tökéletes volt. Ezt az egyet érdemes végignézni, s elgondolkodni mindenen, és lehet szidni az elmélet megalkotóját, Fourier-t.

Az űr-szín az szörnyű volt. Olyan gáz volt! Ádám egy vas-Ádám volt, egy nagy robot, akinek a testrészeit fokozatosan elválasztották a fő-testtől, majd egyre közelebb került ahhoz, hogy egy satellite-té váljon. Ekkor már fájt a fejem, kikapcsoltam, s meg se tudtam, milyen az utolsó két szín.

Ez kapható DVD-n, 2000 forintos áron. Aki megveszi, meg is érdemli.

De inkább ne nézzétek meg! :-)

Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma
avagy hatszáz szereplő egy helyen

Mikszáthot már mindenki olvasott, aki olvasott. Eddig két regényét kellett elolvasnom, a Szent Péter esernyőjét és most a Beszterce ostromát. A Szent Péter esernyőjét nem fogtam fel, az Olvastad-e dolgozat nem is sikerült valami jól, bár közrejátszott az is, hogy teljesen lényegtelen kérdések merültek fel. A Beszterce ostromában 600 szereplő van, ha nem több, esemény viszont annál kevesebb. Mindenre kitér, Mikszáthosan. Kétszer kezdtem el ezt a könyvet, másodszor be is sikerült fejeznem.

A lényeg, hogy Pongrácz István így őrült, úgy őrült. Beleszeret egy nagyon fiatal lányba a végén, akit elvesznek tőle, és öngyilkos lesz. A nedeci várban rohadt sokan élnek, és mindenkinek meg van nevezve rangja, odakerülésének oka, amit egy idő után már lehetetlen követni...

A filmből készült könyv... mármint a könyvből készült film katasztrofális. Kimarad az egyetlen izgalmas rész, aki olvasta - vagy csak próbálta elolvasni -, annak elmondom, a II. rész marad ki. Régi magyar film, szóval van egy alapháttérzaj, és nem érteni a neveket, Rogyóknát értettem Rozsákné helyett... ezt a filmet se ajánlom, inkább olvastad el a könyvet! Jobb! - valamilyen szinten.

Lev Nyikolajevics Tolsztoj: Ivan Iljics halála
avagy a szenvedés aprólékos leírása

A könyv első oldalán, sőt a címében is kiderül, hogy miről szól Tolsztoj kisregénye. Vagy mégsem? Az ember arra számíthat, hogy a halála után lesz valami bonyodalom, örökség-vita, szellemjárta ház, vagy valami hasonló érdekfeszítő esemény. Én legalábbis effélékre számítottam. Ehelyett 5-6 fejezeten át azt írja le az orosz író, hogy miképpen szenvedett Ivan Iljics. A halál! A család! A szenvedés! A halál! ... irtó unalmas egész végig egy nyűglődő ember érzelmeit hallgatni, azt, hogy nem akar meghalni, utálják, utál mindent, szenved így, szenved úgy...

Film is van benne, sőt magyar! 10 percet láttam belőle. Mert nem volt időm végignézni.

Ha nagyon nagy depresszióba akarunk esni, olvassátok el!

Gogol: A köpönyeg
avagy szárnyalásból összecsapás

Ez a Gogol-novella nagyon jól kezdődik, humorosan van leírva, mindenféle elbeszélői szempontból, főképp a főszereplő, Akakij Akakijevics semmilyen alakja válik ironikussá, viccesé, röhejessé. Élete-munkája szánalomra méltó, meg minden. Ezt az orosz szerző kellő részletességgel leírja, minden kis apróságra kitér. És nem úgy, mint Jókainál vagy Mikszáthnál, komolyan jó olvasni. A végén, mikor ellopják a főszereplő új köpönyegét, minden megváltozik, én úgy vélem, hogy jó, már legyen vége - gondolhatta Gogol, és összecsapta. Már híreszteltem, hogy tetszik, tetszik, de a végén, mikor szellemként járja Pétervár városát, nevetséges motívumokkal, eseményekkel tűzdelve... sőt, a legvégén odabiggyesztett bejegyzések tönkreteszik az egész novellát...

De mindet elolvastam, nem úgy mint
  • Vörösmarty Csongor és Tündéjét
  • Csehov Sirályát
Ezek már nem mentek. Ha nem tetszik, és nem értem, abbahagyom.

"A baj az, hogy 100 éve ugyanazt tanulják a diákok az iskolában, s ha így megy tovább, ugyanez lesz 50 év múlva is. A mai íróknak hülyeség írni, úgyse fog róla beszélni az utókor, inkább megmarad az ezeréves Odüsszeia, amit nem tudok hova tenni...
Változtatni kellene már azon, hogy mit tanítanak az iskolában!
Nem?
De."
:-)

2014. február 22.

Szülinap 2.0 - avagy kétéves a M.A.Z.

A Minden Ami Zalán blogoldal első bejegyzése.
Az eredeti - sosem használt - pergamenen
(forrás: British Museum)
Elérkezett újra az a nap, amikor ünnepel a M.A.Z. Nem, nem kell megijedni, s rohanni a nagy bevásárlóközpontokba, nem karácsony van, nem is húsvét - ami néhol akkora ünnep, hogy saját tételt írnak róla egy idegen nyelvi vizsgán -, hanem szülinap. Nem az enyém, addig ugyanis még bőven van idő, hanem a Minden Ami Zalán Nemzeti Blogoldalé. A M.A.Z.-é. Méghozzá a második szülinapja.

A mai napon a bloghoz kapcsolódó kérdésekre válaszolok, melyeket úgy érzem, válaszra kell méltatnom, mert vagy fontosak, vagy hasznosak. De mielőtt ezeket közzétenném a válaszokkal egyetemben, tisztáznék egy-két információt a M.A.Z. eddigi két évéről.

Eddig (ezen kívül):
731 nap

183 bejegyzés

kb. 6500 megtekintés

kb. 77300 szó


Legrövidebb posztunk (posztom) 7 szóból áll, mely így hangzik:

"Csak nézd meg, besz... (nagyon fog tetszeni!)"

A leggyakrabban használt szavak:
Eredetileg úgy volt, hogy így fog kinézni a
Minden Ami Zalán logója
(forrás: Ermitázs, Szentpétervár)

  • szóval
  • link: itt
  • lsd.
  • a
  • és
  • ...
  • :-)
  • nem
  • ,
    és még sorolhatnám

És most következzék néhány apró-cseprő gondolat a M.A.Z.-ról:

"A legtöbb bejegyzés eddig filmajánló, melyekre nem vagyok büszke, ugyanis sokuk története csak ki lett másolva, ami igazából annyira nem is zavart, inkább az, hogy nem akartam, hogy Minden Ami Film legyen a Minden Ami Zalánból, ugyanis ez nem egy filmes blog, abból ugyanis van elég. A M.A.Z. egy olyan oldal, ami rendkívül széleskörűen akarja bemutatni a világot, amiben élünk, amiben élek. Erről anno egy kis plakát is beszámolt, mely az oldal jobb oldalán sokáig látható volt. Most újra kirakom ide. Röviden összefoglalja, mi is a M.A.Z.



Mazochistának lenni ne tudja meg senki, milyen, én se, senki se akarja, de "mazistának" esetleg mazinistának, azaz M.A.Z.-kedvelőnek lenni jó. Gondolom én. Sőt nem gondolom, nem is akarom, hisz ilyen demokrácia cucc van, hanem szeretném. Szeretném, ha minél több gyermek, diák, felnőtt, nyugdíjas, családtag, barát nézné a blogot. Nem (csak) azért, hogy a statisztikák jobbak legyenek, s súrolják az eget, hanem azért, hogy minél több ember otthonába eljusson, s ha épp ez a poszt célja, akkor mosolyt varázsoljon az arcára, vagy megéheztessem, hogy utána jó helyen egyék-igyék, vagy, hogy egy programmal biztosítsam számára a minőségi szórakozás lehetőségét.

Nem akarok állandó látogatókat szerezni, inkább meg akarom őket nyerni, hogy ne csak azért nézzék a Minden Ami Zalán Nemzetközi Blogoldalt, mert előtte reggel mondtam neki, hogy ma nézd meg, mert írok egy filmről (ami nem is lesz amúgy), hanem azt szeretném, ha az ember, ha nem is olyan rendszerességgel, mint a facebookot, de többször, szívvel-lélekkel, lelkesedéssel, örömmel látogatná a M.A.Z.-t..."

Na, ennyi csöpögős köszöntésféle elég volt szerintem :-)

És mielőtt azokra a bizonyos bloggal kapcsolatos, olvasók által feltett kérdésekre és azokra vonatkozó válaszaikra terelnénk a figyelmet, nézzünk meg még valamit.

Most írom, mert lehet, hogy valakit untatnak a válaszok, és nem görget le a bejegyzés aljáig. Szóval a lényeg az, hogy most, a M.A.Z. fennállásának 2. évfordulóján egy kis kvíz tárul az olvasó elé. Ez nem Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének szereplőinek összehasonlítása és emberi tulajdonságainak egybevetése a való világgal lesz, isten őrizz!, hanem a bloggal kapcsolatos. Néhány kérdésre nagyon egyszerű lesz válaszolni, a többi még könnyebb lesz (legalábbis nekem). De miért érdemes kitölteni ezt a tesztet? Ha megteszed és elküldöd a zalunia@freemail.hu drótposta címre (mai fiataloknak, e-mail, vagy mi...) a válaszokat, akkor értékes nyereményeket, egy angliai utat, egy hajóutat Görögországba, valamint 10 Samsung Tabletet is kisorsolhatnék, de mivel ez túl snassz, unalmas, gagyi nyereményajánlat, ezért csak azt ajánlom fel, hogy az olvasó / beküldő által kért / írt téma szerepelni fog a blog posztjai között. Azaz, ha te a (vigyázok, nehogy valami jó ötletet adjak) valamelyik filmet választod, lehetőleg valami nagy szart, már bocsánat a szóért, akkor arról lesz szó - persze ha betartom :-) A kép csak illusztráció, mármint az ígéret csak ígéret marad, ha olyat kérsz, amit úgyse fogok teljesíteni - ilyenek a filmes kérések :-( Hogy mit szeretnél, miről szóljon a jövő bejegyzése, azt is tüntesd fel a levélben. Postán is feladhatod, csak a gonosz postás bácsi el fogja lopni, és sose jut el hozzám... Magyarország, szeretlek :-)

Na, de mik is a kérdések?
1. Hány bejegyzés lett eddig közzétéve (2014. 02. 22-ig)?
2. Írj egy olyan bejegyzést, amiből ej-haj-rece-ruca szidalmazok egy filmet! Linket is ha lehet, mert így a látogatások számát növelhetjük :-)
3. A blogon már volt könyvajánló. Igaz-é vagy tán hamis-e?
4. Írtam már ejnye-bejnye szöveget kötelező olvasmányról?
5. Eddig hányan nézték a blogot? Keress-kutass!
6. a legkönnyebb - Mi a véleményed a Minden Ami Zalán c. blogról? (ne azt írd egyszerűen, hogy jó. Bár ezek után mindenki azt fogja kb. írni, hogy vagy tetszik, s nem alkalmaz kerek egész mondatokat. Bár e sor elolvasása következtében már hosszas regéket ír az ember, s ennek hatására közepes mértékűre fokozódik a szöveg. De így már nem tudja, mit írjon az ember. Írj annyit, amennyit akarsz.)

Beküldési határidő: ÉÉ/HH/NN ÓÓ:PP

Na, és a kérdések!
Tisztázzuk, mi is volt ez. Noszogattam az olvasókat, akiket még ismerek is, esetleg még barátkozom is velük :-), hogy írjanak kérdéseket, hogy valami full extrás dolog is legyen ebben a bejegyzésben, hisz ünnep van!!! Kezdetben a kérdések száma negatívból lassan váltott pozitívba, nulla volt. Majd a noszogatás 2.0 hatására, lássatok csodát, dicsértessék meg minden, jöttek a kérdések. Egyszerűtől egészen a gyönyörűségesig.
Mondanám, hogy 1340 kérdés érkezett, s mindet nem tudom közzé tenni, de sajnos nem így van :-( de még lehet(ne) ezen változtatni.

A kérdések.

Kaptam olyan kérdést is, amivel nem tudtam sokat kezdeni, mert Humor Herold és Móka Miklós írta, vagy hogy említsem őket (őt). Nem fogok rá válaszolni, mert közük nincs se a bloghoz, se hozzám, de az e-mail írójának üzenem, hogy amúgy nagyon tetszett, röhögtem rajtuk - sokáig :-)

Vannak olyan kérdések is, mikor komplett néven írnak, hozzáteszem, nem ismerem őket. Aztán rájöttem, már ahogy a kérdés témájára keveredett a szemem, hogy ez nem olyan személyes kérdés, inkább ilyen FW:FW:-s e-mail körkérdés, amit egyszer valaki elküld valakinek, majd mindenki megkapja a világon, legalábbis Magyarországon. Így a Problémád van a hajhullással? kérdést sem fogom válaszra méltatni :-) Sajnálom, De amúgy nem, nincs bajom a hajhullásommal, annyira, hogy nem is hullik.

És akkor a tényleges kérdések:

A jövőben milyen újfajta cikksorozatokra számíthatunk mi, olvasók?
Ha valaki nagyon régóta olvassa a Minden Ami Zalánt, akkor rájöhetett arra, hogy ha megígérem pl. azt, miszerint "most az állatokról fogok írni, többrészes lesz.", akkor úgyse tartom be. Még 2012-ben, április-május környékén ígértem meg, hogy lesznek heti rendszerességgel bizonyos napi sorozatok, mint Filmek, Vesézgetések (ez volt a neve is), de nem tartottam be. A filmekből végül rengetek született, ennek utóda a M.A.Z. Filmajánló, aminek már kampec, konyec, finito... A többi megígért cikksorozatból - ahogy a kedves olvasó fogalmaz - vagy egy rész készült (az meg ugye nem sorozat), vagy még annyi se. Szóval nem merek ígérgetni. Voltak persze olyan dolgok, mint a jogosítvány, vagy az Út Németországba, ami több részből áll, melyeket tervezek befejezni, esetleg folytatni. Szóval a sok unalmas rizsa után jöjjön a lényeg. Feltehetően még két része lesz az Út a jogosítvány felé sorozatnak, az Út Németországba utolsó, III. részére még 1-2 héten belül sor kerül, sőt ehhez még egy mellékszám, mellékposzt is fog kapcsolódni, amit biztosra ígérhetek. Emellett tervezek valami budapesti sorozatot is, de még nem teljesen tiszta... de lesz, garantálom.
A Minden Ami Zalán Nemzeti Blogoldal (akkor még csak
Minden Ami Zalán) első képe.


Nem gondolkodtál azon, hogy például töris dolgokat kirakjál? (remélem jól emlékszem a kérdésre, de a lényeg ez volt)
Sokat gondolkodtam azon, hogy a M.A.Z.-nak legyen sajátos témája, ami igazából mégsem sajátos, mert történelemmel kapcsolatban nem hiszem, hogy tudnék valami újat mutatni a kedves olvasónak, hisz a Wikipédia már mindent tud, és ott a jó öreg Google is. Ezek után úgy érzem, hogy nem lenne fair, egy Ctrl C- és Ctrl V-alkalmazás lenne az egész. De ha valakinek van konkrét ötlete, akkor szóljon szívesen várom.
Sőt, ha már a történelem, külön téma, akkor még a Budapest és a francia is eszembe jutott. Gondoltam már arra, hogy francia érdekességeket, szöveget, nyelvtanokat raknék ki, persze ezeket mind egy külön blogra, így az reklámozhatná a M.A.Z.-t és fordítva, testvérblogok lennének. Ez még nem biztos, hogy ez elindulhasson, kell az olvasótömeg támogatása. Kb. 2-3 olvasó tanul franciát, és ők is írtak kérdést, amiért hálás vagyok :-) De maradjunk az alaptémánál.

A blog fog-e valami új irányt (is) venni?
Ha úgy értelmezem, ahogy értelmezni akarom, akkor az előbbiekben már megválaszoltam ezt a kérdést is. Szeretnék valami egyedit, valami újat megmutatni, de nem egészen tudom, hogy mit. Törzsgyökeres budapesti, azon belül óbudai legény vónék, szóval ezzel is lehetne kezdeni valamit, meg a franciával is.
Szülinapunk alkalmából is köszönet nem-támogatóinknak!
Korábban a M.A.Z. csak M.A.Z. volt, azután újratöltve névvel futott, most meg a Minden Ami Zalán, avagy a M.A.Z. jobban teljesít virít fenn a blog fejlécén, vagy mijén. Ez utal arra, hogy több bejegyzés lesz, jók is lesznek - törekedni próbálok erre -, nem lesz filmajánló, az a blog meghalt, s újjászületett vala ez. :-)

Miért nem reklámozol a blogon?
Már le lett rendezve ennek a kérdésnek az első változata, miszerint a kérdezőt miért nem reklámozom az oldalon. Ha alaposabban, 17 órán át figyeli, olvassa, kutatja ezt az ünnepi bejegyzést, akkor egyes helyeken megtalálhatja a nevének összes betűjét. :-)
Másodrészt úgy is lehet értelmezni, hogy miért nem írok konkrét helyeket, vagy neveket? Van ez a személyiségi jog dolog, vagy mi. És nem csak ezért, hanem azért is, mert senkit nem akarok porig alázni, senkiről nem mondanék rosszat, se jót. Meg aki tudja, kiről van szó, az úgy is örül.
Harmadrészt úgy olvasom ezt a kérdést: honlapokat, helyeket és hasonlókat reklámozol-e? Természetesen, mást se csinálok, leírom, hogy McDonald's vagy Youtube, nem félek az ördögtől!, vagy nem tudom, kitől, az NMHH-tól. Ha valami termékről van szó, egyfolytában reklámozom, tukmálom rá az olvasókra, de sajnos még semmiféle juttatást nem kaptam senkitől :-(

Miért indítottad? / Miért regisztráltál, és kezdtél blogolni?
Hogy Magyarország jobban teljesítsen, vagy így csökkentsem a rezsit, esetleg ennek köszönhető, hogy nem tartozunk az IMF-nek, nem, nem ezek azok. És kezdetben nem is az volt a célom, hogy szórakoztassam az embereket, hogy széles körben olvassák, hanem... hú. Szóval úgy volt, hogy egy osztálytársamnak volt egy blogja, és megtetszett, hogy van. Úgy éreztem, nagy buli az egész, mi van, ha sikeres lesz... Próba szerencse. Valamennyire bejött. Igazából talán irigy voltam anno, hogy másnak van, nekem nincs. Jó hát kicsi voltam még akkor! De utána 2-3 héttel már egyáltalán nem ez hajtott, hanem az, hogy megoszthassak dolgokat a magyarokkal, sőt a világgal, hisz kezdetben főképp oroszok és amerikaiak olvasták. Néha-néha magyarok is. Ennek a 60 százaléka kb. én lehettem :-)

Írnál-e nagy blogoknak vagy híroldalaknak?
Jó kérdés. Nagy blogoknak semmiképp. A M.A.Z. volt, van, lesz. Egyedül, magától működik, nem épül be egy nagyvállalatba, nagy blogba. Mert akkor elveszti Minden Ami Zalánságát. Híroldalnak, nagyobb oldalnak, valami komolynak viszont annál inkább. Persze most nem azt mondom, hogy holnapra várom a Népszabadság Online levelét: "Felvettük", elég egy Index is. :-) De ha 45 órát gondolkozok rajta, akkor mindkettőre, még az utóbbira is (hisz ezt jelenti a mindkettőre) nemet mondanék. Nem, nem írnék nagyobb blogoknak vagy híroldalaknak.

Miért nincsenek saját, fiktív történetek?
Qutima. Akiből nem lett semmi.
Eszembe volt már a matekóra hősének, Qutimának, a képzeletbeli Notre-Dame-i banyának a története, de végül nem lett belőle semmi. Már arra is gondoltam, hogy kis novellácskákat tegyek fel, de nem tudtam, érdekelné a nyájas olvasót. Ha érdekli, ötletet ad, lesz. :-)

Lesznek valaha saját versek?
Körülbelül egy hete jutott eszembe, hogy híres írók-költők modorában, népies szellemben írni kellene kis novellákat, regényrészleteket, verseket, de még ehhez is kell az olvasói megerősítés.

Lesznek szavazások a blogon?
Ezen is sok vita volt köztem és köztem, de valószínűleg lesz, és az még valószínűbb (hogy ha lesz), akkor az előző két kérdéshez fog kapcsolódni. Amúgy eddig azért nem volt se szavazás, se történetírás, mert 2 év alatt talán 5 hozzászólás érkezett a bloghoz, ebből nem azt szűrtem le, hogy ej-hej, de jó, így-úgy nézik, vagy nem. De valószínűleg lesz. A közeljövőben.

Van olyan téma, amiről nem tudnál írni?
Egyszer mégis írtam fizikáról
- magamra se ismerek :-)
Olyan dolgokról biztos nem fogok, amihez nem értek. Mert Minden Ami Zalán nem egyenlő Minden Ami Mindennel. Akármilyen elképesztő, megrendítő is ez az állítás! Nagyon érdekes lenne kísérletekről írni, de mivel nem értek fizikához, kémiához (bár szerettem, de nem értettem), nem lesz például ehhez hasonló. Továbbá olyan történeteket, eseményeket sem tennék közzé, ami a baráti-családi társaságot érinti, mert személyi jog-dolog, valamint nem akarok senkit nem akarok megbántani. Volt egy bejegyzés, amivel az volt a célom, de célt is értem vele :-) Pozitív irányban.

Miért nem csinálsz videóbejegyzést?
Jobban szeretek írni, és úgy érzem, abban jobb vagyok, na meg nem akarom magam felfedni, bár az mazinista, aki ismer, szóval sejtik ki is vagyok. A keresztnevemet meg szerintem a címből mindenki sikeresen eltalálta (nem a Minden az!).

Ennyi kérdés érkezett, ezekre tudtam csak válaszolni. A fel nem tett kérdésekre az alábbi válaszokat tudnám adni:
Nem tudja elolvasni, nézze meg
ugyanezt a képet legfelül.
Sok ugyanolyan kép kis helyen
is elfér.
Készült Magyarország
kormánya megbízásából.

  • Igen.
  • Nem.
  • Talán.
  • Nem hiszem.
  • Lehet, hogy a közeljövőben előfordulhat.
  • Soha, semmiképp.
Persze így, hogy nem tudom, mik ezek a kérdések, nem lehet párosítani a válaszokkal :-(

Ja, ne felejtsétek el a tesztet, ott a közepe táján! :-)

Ha van még kérdés, talán még arra is válaszolok, legközelebb...

És mielőtt vége lenne a 184. bejegyzésnek, közzétennék egy félreértést. Kérdés helyett véleményt olvashatunk az alábbi tekercsen. A zárójeles részeket én írtam bele, hogy nyelvtanilag helyes legyen :-)


"Bevallom, eleinte nem olvastam, sőt... nem is tudtam, hogy létezik. Az egyik internetes lapon pillantottam meg saját oldalát, majd betekintettem ebbe a világba. Eleinte nem az enyém, később sem volt az... de valahogy, valami mindig ide vonzott. A jól megszerkesztett fejléc, háttér... az oldal szerkezete. A tartalom.
Aztán.. valamilyen sürgős okból kifolyólag Hawaiira kellett mennem... elkezdtünk többet, ... sokkal többet beszélgetni. Jobban megismertelek, ezzel együtt a blogodat is. Tetszik, nagyon jó! Folytasd, de ha kérhetem tégy fel saját verseket, novellákat, bármi[t, ami] egy kicsit is fiktív :-) !
Boldogságos születésnapot!
Minden Ami Zalán!"

- Boldog szülinapunkat! -

2014. február 15.

Út a jogosítvány felé I.



Végre itt a várva várt első rész, a második (itt) és a harmadik (itt) rész után, vagy inkább előtt, nem is tudom hogy írjam. Ez, az első felvonás, mutatja be igazán, hogy miből lehet felkészülni egy KRESZ-vizsgára, egy elsősegély-vizsgára, melyeket sikeresen le is tettem azóta, s melyekről az elkövetkezendő, avagy előző részekben olvashat a kedves, ím türelmes olvasó. :-)

A címet nézve, bármily meglepő, de tudom, hogy kell helyesen leírni, méghozzá úgy, hogy A KRESZ-teszt hibái és egyéb dolgai, erre én rájöttem, e nagy fondorlatosságra, de sajnos-nem sajnos, akik összeállították ezeket a kérdéseket - nem. A KRESZ gyakorlóprogram csak úgy hemzseg a nyelvtani, értelmezési, begépelési hibáktól. A j és ly néha helyet cserél (lsd. cím), és néha a KRESZ-kérdések száma olyan sok, annyira elnyúlik, hogy már néha hosszú sz-szel írják (lsd. cím). És kissé röhejes, hogy 2014-ben itt tartunk, hogy egy gyakorlóprogram ennyi hibával "büszkélkedhet".

De sajnos nem ez az egyetlen probléma, ami előfordult ebben a gyakorlóprogramban. Ezt könyvben is meg lehet venni, s előtted, élőben, a villamoson utazva is látod a kérdéseket, nem csak akkor ha számítógép közelében vagy. Ez talán jobb is, csak nehéz őket manapság előkeríteni. Ha egy antikváriumban, ismétlem antikváriumban találsz egy 1990-es kiadást, vedd meg! Úgyse változott kb. semmi azóta, talán csak néhány módosítás (2007, 2010, 2012), de egyébként szóról szóra, sajnos képről képre ugyanaz az egész.


1. nyelvtani hibák

Hemzseg tőle az egész gyakorlóprogram. A programba való áthelyezés, a kérdések begépelése már nem ment olyan zökkenőmentesen, ugyanis a sokszor elírják a szavakat, jA lesz az A-ból, esetleg az kerék szóösszetétellel találjuk szembe magunkat. Ne ijedjünk meg, mert lesz még sok száz ilyen tévedés! Hisz senki sem tévedhetetlen. Elvileg.

Az is előfordul, hogy a szavakat összerakják, hátha úgy több értelmük lesz...


...de sajnos ez nem igaz minden esetben, ahogy a közöttekedő "szó" sem bír sok értelmi háttérrel, nemhogy többjelentésű szó, hanem egyjelentésű sem. Persze lehet, hogy ezzel csak rövidíteni akartak, a között közlekedő szópárt, és az volt a logika, hogy ha mindkettő -vel kezdődik, akkor biztos annyira hasonulnak egymáshoz, hogy egybe vonhatjuk. Hisz ez nincs benne a magyar helyesírási szótárban, miért ne? Aki úgyis érti a közlekedés szabályait, az ezt is tudni fogja, legalább próbára tesszük... bejött, és rájöttem.


Ezt most találtam, hogy néha már a közöttekedő is hosszú szónak számít, helyette a magyar nyelvben sokszor előforduló fél ó betűt használják, ami helyettesíti a szó előző 8 betűt. Bár ez elvileg egy fél ő betű, de ezen a grammatikusok még vitáznak. Ahogy ezt a sztorit senki sem ismeri, hisz híradókban nem ilyen fontos témákat tárgyalnak, hanem, hogy ki kit ölt meg a családban, meg hasonlók - de ezek után bevágják, hogy született egy kis oroszlán, s az után  őszintén - ki törődik egy brutális tömeggyilkossal, hisz olyan cuki az oroszlán... jaj, elkeveredtünk. Vissza a témához.

Budapest nappal, Budapest éjjel, így szép... ahogy szól egy Tóth-nóta a fővárosról. Igaz, hogy mikor begépelték a gyakorlóprogram kérdéseit, még tervbe sem volt ez a sorozat, de a szerkesztők már akkor gondoltak arra, hogy a vidékiek mennyire pocsékul fogják érezni magukat, hogy csak A Városról énekelnek, a falujukat meg észre se veszik, és nincs tegyük fel Markotabödöge nappal, Markotabödöge éjjel, úgy kihalt..., ezért belecsempésztek egy-két vidéki szólást is.


Igen, mért az úgy van, bizony ám, nálunk úgy ászondják. Bár azt se tuggyók, mi az a fékszorkezöt... Ezt tuti egy markotabödögei unoka írta. Le merem fogadni!

Sőt a nem jó nyelvtanosokra is gondoltak, akik csak főnévi igenévként helyezik bele a mondatba, nem ragozzák. Ilyen esetben biztos lehetünk, hogy ez nem a jó válasz. Még ha kedvezni is akartak az említett nebulóknak.

"Úgy, hogy a vezető az elsőbbséggel rendelkező útvonal közvetlen közelében erőteljesen csökkenteni a sebességét. A mondat, amiből hiányzik az ige, az állítmány... Ez tuti rossz. Ennél a B a jó. Amúgy, bár így nem segítek sokat (1223. kérdés).

2. szóhasználat - mondathosszúság

Sokszor onnan tudhatja a vizsgázó, hogy melyik a jó válasz, hogy figyelmesen elolvassa a kérdést, és ha egy olyan szót talál, ami nem túl komoly, esetleg humoros, vagy oda nem illő, akkor biztos, hogy nem az a jó válasz.


Ilyen például az itt említett csábít ige ragozott alakja. És ez egy hárompontos kérdés!!! Néha olyan semmilyenek, de most komolyan...

Ja, vagy ahogy a tesztben van jA, a tesztben előfordul az a rossz beidegződés, hogy a leghosszabb válasz a jó. Általában ha azonos hosszúságúak akkor a B a jó, de érdemesebb átolvasni, például, ha a B válasz csábítós változatot takar, akkor valószínű, hogy az elmélet megbukott, és nem az a jó. Ha két hosszú válasz van, akkor a rövid a jó. Ha kettő van, az egyik hosszú, a másik rövidebb, gondolkozz!, ha viszont a másik nagyon rövid, akkor tuti, hogy a Nem, mert az izé meg az izé... a jó, nem pedig a Nem. Ha persze ez a két válaszlehetőség van.

De egy jó tanács, olvasd el a kérdést.

3. A kis cselesek...

Van logika az egészben, hisz van igen meg nem válasz, lehet, hogy ezekből több van, mert az egyik erre, a másik arra vonatkozik, de ha csak igen és nem válasz van, akkor mindig ilyen sorrendben:
A: igen
B: Nem
(hisz nem figyelnek, hogy melyik nagybetű, melyik kisbetű - lényegtelen)

De van 1 kérdés, ahol ezt a kis cselesek (haha!, ez a cím!) megcserélték. Nemre és igenre, a traktornál. Ebbe legalább 3-szor belebuktam, sőt a gyakorlás során volt olyan is, hogy ez az egy kérdés tette meg nem történtté a 75 maximális pontot! Gyűlölöm ezt a kérdést.


Elsőbbséget kell-e adnia? Igen. Miért? Hisz ott a tábla, csak rohadtul úgy van elhelyezve a kocsit jelző betű, hogy az Elsőbbségadás kötelező táblát alig vegye észre a vizsgázó...


A jelzett tábla a B betűnél van. És B a jó válasz.

4. Antinacionalista kérdések

Ezek a kérdések sértik a nemzeteket, vagy teljesen a szokások ellentéteit írják le. A kérdés a hibás, gondolja a magyar, de ha jobban át gondolja, ő gondolja rosszul...



De mielőtt elmagyarosodnánk, nézzünk meg egy másik kérdést. Mikor ezt láttam, egyből a hollandok jutottak eszembe. És sajnáltam őket... :-(


A holland népi asszony és népi úr, vagy nem tudom ki, biztos, hogy a c.)-t jelöli be, de sajnos nem az a jó válasz. És a hölgyek sajnálatára nem is az a.), hanem már megint (elméletemet igazolom) a b.)



A németeket nem sérti, csak hogy úgy mondjam, ott rohadtul nem így van. Ott, Deutschland-ban, ha nem világít a vasúti lámpa, az egyenlő a magyar fehér világítással. Elvileg.




És akkor jöjjön drága népünk, a magyar. A gyakorlóprogram számos válasza ellent mond a magyar kocsivezetőknek, sofőröknek, hisz teljesen másképp reagálnak a helyzetekre.

4.1. A nagypapa
Ha egy idősebb ember a zebrán át akar haladni, s látja, hogy a kocsisofőr nem nagyon akar leállni, gyorsan haladna tovább, vagy tegyük fel még hangosan is hallgat valami zenét, főleg, ha amerikait, amit a nagypapa a történelem miatt nem szeret, vagy épp a stílus nem jön be neki, vagy a kocsi rendszáma külföldi, sőt a kocsit külföldi vezeti, akkor a következő kérdésre nem az a válasz, hogy...


...gyakran figyelmetlenek, megállnak vagy visszafordulnak az úttesten, ami amúgy a B, szóval megint igaz az elméletem, hanem az A, miszerint szándékosan lassan fognak menni, bárhol átkelnek, sőt zavarják a forgalmat. Ezt nektek Dél-Dakotáért! vagy nem tudom :-)

4.2. A dohányzás

Őszintén, hány embert láttunk kocsiban dohányozni? Sokat, rengeteget. És persze, mint mindig, megnyugtatja őket a cigi, így hát itt is ezekkel az indokokkal kapálóznak...

(Ha nem magyaros fejjel gondolkozunk, itt is a B a jó...)


4.3. A tipikus fővárosi sofőr

Direkt wümm-wümm-özik, vagy hogy mondjam, a zebra előtt a Nissan-os sofőr, hogy a gyalogos ne az átkelésre figyeljen, hanem hirtelen a hangtól megijedjen, s rácsodálkozzék, hogy de betyár járgány ez biz'. Ami itt most a B lenne, de amúgy A a jó. :-(


A következőhöz nem tudok mit hozzáírni, max. hogy a helyes C helyett az igazi magyar ember vagy az A-t, vagy a B-t jelöli meg, ha saját vezetési elvei alapján értékeli a kérdést. Hisz vagy dudál vagy utánaered, és megveri...


5. A kommunista rezsim utolsó emlékei

Így tudnám nevezni a gyakorlóprogram kérdéseihez kapcsolódó ábrákat és képeket, legalábbis a többségét, melyek feltehetően a rendszerváltás előtti időkben lehettek lefotografálva. Ezt mutatja az, hogy új kocsit egy illusztrált kérdésnél sem pillanthatunk meg. De ez ugyanúgy vonatkozik pl. a villamosokra is, ugyanis pl. (példa a példában) UV-villamos ma már nincs... Hisz egy rendes UV-villamos mára már szétesett.


Most régi kocsiképeket nem rakok be, mert hemzseg tőle a program, de az ábrák közül egyet muszáj betennem. Méghozzá ezt:



Mikor készült ez az egész, akkor még a fény elrugaszkodott a jelzőlámpáktól, s minden irányú lámpa csak felénk világított, sőt ami a szembejövőkre vonatkozott, azoknál a spórolás miatt még csak a kékből és a sárgából tudták összerakni a zöldet. Bár ha tüzetesebben megfigyeljük, akkor el tudunk vonatkoztatni a nem is kékre illeszkedő sárgától, s észrevesszük, hogy a busz KÉK-jelzést kapott, amit pl. az én könyvem nem ír... :-)

6. Soha nem hallott szavak

Aquaplanning, dynomen és még folytathatnám, hogy mennyi ismeretlen szóval találkoztam. De ezeket nem ragozom, inkább a fékekre koncentrálok, gondoltam megnézem, hogy melyik fék pontosan melyik, beírtam Google-be, de sajnos ez a kép jött ki, és még sajnálatosabb, hogy ezzel nem lettem okosabb:


???

Mindegy.

7. A NASA-kérdések

Úgy voltam, hogy ha valamelyik kérdést nagyon nem tudok, vagy nem egyezik az erkölcsömmel, azt elmentem, és ebből ha jól tudom, 60 készült. Főképp várakozási tilalmas és műszaki kérdések! Igazából már a 5.-nél nem tudtam, hogy anno miért NASA néven mentettem el ezeket, merthogy az űrkutatáshoz egyik se kapcsolódik, azt garantálni tudom. Bár az ismeretlen szavakból még erre is lehetne következtetni.


Egy része... :-)
Persze az az egy kérdés, amit elrontottam végül a KRESZ-teszten, pont nincs benne ebben...
De egy életre megjegyeztem.

8. A kedvenc

Zárásképp a kedvenc kérdésemet írnám ki, amihez csak annyit tudok hozzászólni, hogy az A a jó válasz, s itt direkt a B-t jelöltem meg... :-)



Jó KRESZ-tanulást annak, aki most kezdi el :-)
Ha már erről neveztem el a nem értett kérdéseimet :-)